Furcsa problémával küzd a Cannon Lake

Az Intelt még az ág is húzza! Nem elég a 10 nm-es node helyzete, az első lapkával is meg kell szenvedni.

Két hete már, hogy az Intel hivatalosan is elismerte a 10 nm-es node tömeggyártásának 2019-re való csúszását, amiről már sok pletyka volt az elmúlt hónapokban. A Cannon Lake az első fejlesztés, amely erre a gyártástechnológiára épül, ráadásul egy kifejezetten kicsi megoldásról van szó a lapkaméret tekintetében, ugyanis a chip meg sem közelíti a 100 mm²-t. Elméletben minden optimális ahhoz, hogy a vállalat bevezesse az új node-ot, de valamiért az említett processzor csak csúszik és csúszik.

Hirdetés

Korábban már számos hír látott napvilágot arról, hogy nem elég jó a kihozatal, ami valószínűleg igaz is, de úgy tudjuk, hogy van egy másik, igencsak furcsa probléma a lapkával, ami megakadályozza a normális startot. Információink szerint a legyártott termékekben eléggé ritka, hogy a processzorrész és az IGP együtt képes működni, vagy az egyik, vagy a másik részegység lehet aktív, de közösen nem igazán. Ez egyébként az efféle integrált megoldásoknál nem annyira egyedi, többek között az AMD is egy hasonló gonddal küzdött meg a Llano APU bevezetése előtt, amit megoldottak egy új steppinggel, de az egész procedúra időbe került.

A fenti probléma lehet a vezető oka annak, amiért az Intel a Cannon Lake lapkát használó NUC-ba egy AMD Radeon RX 550-et szerel, és a processzor IGP-jére semmilyen formában nem építenek. Ez egyébként még a jobbik eset, bármennyire is furcsa, mert ha akkora lenne a hibás áramkörök aránya, hogy a lapka 60%-át tiltani kell, akkor az Intel 10 nm-es fejlesztéseinek nagy mennyiségű bevezetése még jövőre is csak az álom kategóriát súrolná. Eleve ma már eléggé tipikus, hogy az áramkörök jó részét redundánsra tervezik, vagyis ha van is hiba az adott területen, akkor is aktív lehet az adott részegység. A specifikus gondokkal viszont nehéz mit kezdeni, ezeket csak új steppinggel lehet orvosolni.

Végeredményben a Cannon Lake-nek már úgyis mindegy, az elmúlt év végén is későn érkezett volna, jövőre időzített tömeggyártással pedig végképp lecsúszik a piaci lehetőségekről. Ezt valószínűleg az Intel már elkönyvelte magában, így az sem kizárt, hogy nem is dolgoznak már a fejlesztésen, sokkal inkább a 10 nm-es node javítására koncentrálnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés