Csak jövőre kezdi meg a 10 nm-es lapkáinak nagy mennyiségű gyártását az Intel

Idén limitált mennyiségben lesz elérhető a Cannon Lake, ami már amúgy is egy sokat csúsztatott projekt.

Az elmúlt hónapokban sok pletyka ütötte fel a fejét arra vonatkozóan, hogy az Intel nem áll túl jól a 10 nm-es node bevezetése szempontjából. A vállalat persze ezekre nem reagált, így nem lehetett tudni, hogy mi az igazság. Az aktuális pénzügyi jelentésükben azonban végre tisztán leírták, hogy a 10 nm-es lapkák nagy mennyiségben történű gyártását csak a következő évben kezdik meg.

Ez effektíve azt jelenti, hogy a hányattatott sorsú, mobil piacra koncentráló Cannon Lake ugyan nem csúszik tovább, de csak limitált mennyiségben lesz elérhető az idei év vége felé. Ez annak tudatában nem túl jó hír, hogy az eredeti tervek szerint a fejlesztésnek már két éve piacon kellene lennie. A projekt azonban rendkívül sokat csúszott, és a nagyobb mennyiségű elérhetőségre is csak jövőre van lehetőség.

Sajnos az sincs konkrétan megemlítve, hogy a 10 nm-es lapkákból a következő év mely időszakában lehet nagyobb mennyiségre számítani. Csupán a 2019-es esztendő van kiemelve, tehát elképzelhető, hogy a tervek ennek is a második felére vonatkoznak.

Azt nehéz behatárolni, hogy mi lehet a gond. Maga a kétmagos Cannon Lake egy rendkívül pici lapka, tehát egy új node bevezetésére abszolút alkalmas. Ráadásul a korábbi dokumentumok olyan modellt is említenek, amelyben az IGP le van tiltva, vagyis még ennek az apró lapkának kvázi a fele feláldozható, így biztosítva a kihozatal maximalizálását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés