Elhagyta az AMD-t Raja Koduri, állítólag az Intelhez tart

A terméktervek nem változnak, és az RTG divízió ideiglenes irányítása is marad Lisa Su kezében, amíg nem találnak új szakembert.

Az AMD bejelentette, hogy Raja Koduri a cég elhagyása mellett döntött. Az említett szakember már szeptemberben fizetés nélküli szabadságra ment, így Lisa Su, a vállalat elnök-vezérigazgatója vette át az RTG (Radeon Technologies Group) divízió vezetését. Ez az állapot azonban tovább marad fent, ugyanis az új közlemény értelmében Raja Koduri a mai napon hivatalosan is kilép.

Az AMD szerint a változás nem jár drasztikus következményekkel, így nem változnak az útitervek, illetve a korábban meghatározott stratégiai irányok sem. Meghatározatlan ideig Lisa Su marad az RTG divízió élén, nyilván amíg nem találnak más alkalmas szakembert.

Raja Koduri viszonylag sok változást hozott az AMD életében. Az aktuális hardverekben persze nem volt nagy szerepe, ugyanis a GFX9 IP-ig bezárólag még Matt Skymer határozta meg a stratégiát, így ehhez csak hozzáadni tudott, a Navi generációtól kezdve azonban már megmutatkozhat Koduri korábbi munkája a hardverekben is, elvégre az AMD a terveket nem módosítja. Itt ugye arról van szó, hogy GPU-kat tervezni igen hosszú, 4-5 éves folyamat, tehát egy új vezető munkája hardveres szempontból a kinevezése után leghamarabb 4-5 évvel látszik igazán. Raja Koduri az RTG divíziót 2015 őszén hozta létre a cégen belül, így a 2019 környékén érkező hardverek számítanak majd teljesen a saját gyermekeinek.

A szoftveres oldalban viszont annál több szerepe volt a cég életében, ugyanis elsőként ismerte fel, hogy a Catalyst meghajtóktól meg kell válni, és jóval több erőforrást kell fektetni a szoftverekbe. Tulajdonképpen a Radeon Software, mint új meghajtó, és egyben új irány Raja Koduri érdeme. Ez a lépés be is jött, az AMD azóta stabilan 4,5 pontos elégedettséget mér a felhasználóknál az 5-ből, amit komoly eredményként értékelnek. Ráadásul olyan funkciók beépítését is meglépték, amelyekkel korábban senki sem foglalkozott, megemlítve például a Radeon Chill szolgáltatást. Emellett a professzionális piac is jelentős támogatást kapott, és a GPUOpen is megszületett. Állítólag Raja Koduri szorgalmazta még azt is, hogy PC-n is kapjanak a fejlesztők hardveres nyomkövetést használó profilozót, ami meg is született a nyáron, így már nem csak a konzolok rendelkeznek ilyen segédeszközzel. Ennek a hatásai is jelentősek lehetnek az iparra nézve, ugyanis a népszerű Unreal Engine 4 videojáték-motorban rögtön a kiadás után felfedeztek egy olyan hibát, ami általánosan 10-15%-kkal lassította a leképezés sebességét, de a korábbi PC-s profilozók egyszerűen nem mutatták ki, így a nyár közepéig senki sem tudta, hogy a hiba létezik.

Raja Koduri nevéhez fűződik még az AMD filmes irányának a kijelölése, ami mára odáig nőtt, hogy a vállalat saját stúdiót hozott létre Hollywoodban, és tervben van az európai filmgyártáshoz való közeledés is. Ugyanígy Koduri, mondhatni egyetlen teljesen saját hardvere a Radeon Pro SSG, ami eredetileg nem szerepelt az RTG divízió létrehozása előtti tervekben, de technikai szempontból nem volt olyan bonyolult elkészíteni a terméket, hogy a kiadása majd fél évtizedet vegyen igénybe, így biztosítani lehetett csupán két és fél év fejlesztéssel is.

Voltak azonban problémák is Raja Koduri vezetése alatt. Többek között bármennyire is nem ő határozta meg a Vega 10 GPU-t hardveres szempontból, azért már egyértelműen felelős vezetőként, hogy a kiadott termékeken még mindig nincs bekapcsolva az NGG mód, a pseudo channel sem használható a HBM2 memóriákon, illetve a HBCC-nek is csak a exkluzív cache módja működik, míg az inkluzív cache mód még nincs implementálva. Ezek mind szoftveres dolgok, amelyek közül legalább az első kettőnek el kellett volna készülnie a startra, hiszen ezek döntően befolyásolják a hardvert teljesítményét. Ugyanakkor nem valószínű, hogy Raja Koduri ennek az áldozata lett, elvégre a munkássága inkább pozitívnak tűnik.

A bejelentés után felmerült már egy olyan pletyka is, ami szerint Koduri az Intelhez tart, és tulajdonképpen ezért is lépett ki. Egy ilyen döntés még reális is lenne, hiszen az Intel nem akarhat örökké AMD Radeon GPU-kat használni a processzorai mellé, így kell számukra egy jó szakember az újjáépülő grafikus részleghez. Raja Koduri pedig ideális választás lenne, elvégre rendkívül nagy tapasztalata van ezen a területen. Ez ugyanakkor csak feltételezés, bár kétségtelen, hogy van benne ráció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés