2019. április 19., péntek

Útvonal

Hírek » Adattároló rovat

Csökkenhet a NAND flash ára, olcsóbbak lehetnek az SSD-k

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: Trendforce

A DRAMeXchange kutatása rózsás képet fest a 2018-as év harmadik, negyedik negyedévére.

Hirdetés

Mindig félve nyitjuk meg a DRAMeXchange hírleveleit, mert sosem lehet tudni, hogy éppen hány százalékos áremelést prognosztizálnak például a DRAM-piacon. Ehhez képest igazán kellemes meglepetést okozott a legújabb tanulmány, amelyben harmadik és negyedik negyedévére 10%-os csökkenést jeleznek előre a NAND flashmemória átlagos eladási árában.


[+]

Ez a csökkenés mindig az előző negyedévhez képest (QoQ) jelenik majd meg a kutatók szerint, és annak ellenére is számítanak rá, hogy a harmadik negyedév hagyományosan a legnagyobb kereslet időszaka is egyben. A változás mögött több ok is áll: egyrészt a V-NAND-gyártók kapacitása folyamatosan bővül, miközben a végfelhasználói igény növekedése némileg elmaradt a várttól például az okostelefonok piacán. A noteszgépek esetében az idei év első felében tapasztalt felfutás miatt az év második felében várhatóan ezen a piacon sem lesz akkora ugrás az keresletben, mint az megszokott, végül pedig a szervereknél is egyre inkább kínálati piac kezd kialakulni.

Mindezek a változások azt eredményezik, hogy egyre inkább túlkínálattal számolhatunk, amely nemcsak a tárolók árának csökkenésében jelentkezett, hanem abban is, hogy a gyártók elkezdik az adatsűrűséget növelni. Ennek eredményeként például egyre több notebook érkezhet SSD-vel, amelyek mérete is nőhet, míg az okostelefonoknál a 64/128 GB-os kapacitás hamarosan a középkategóriában is általánossá válik.

Hirdetés

Hirdetés

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.