Computex 2014: fejlesztések a Noctua háza tájáról

Hirdetés

A Noctua standján idén is Jakob Dellinger, a sajtó- és marketingmenedzser vezetett minket végig, aki az évek során mit sem vesztett töretlen lelkesedéséből.


[+]

A nagyjából kettő és fél esztendővel elkezdett ANC (Active Noise Cancellation) a fejhallgatók esetében már régóta alkalmazott aktív zajszűrésről szól, mely ebben az esetben a légkavarók által generált zajt hivatott csökkenteni. Ennek alapja a fizikai jelenség, miszerint egy adott hanghullám és annak ellentétes fázisa kioltják egymást.


[+]

Az eljárással ugyan teljesen eltüntetni nem, csupán mérsékelni lehet a ventilátor által generált zajt, de sok esetben már ez is nagyon hasznos lehet. Mindezen hatást az adott légkavaró keretébe beépített, tekercsként funkcionáló gyűrűkkel érik el, melyeket tizedmilliméter pontossággal kell elhelyezni a tökéletes működés érdekében. Az utolsó látogatásunk alkalmával még nagyjából egy évet jósoltak a kereskedelmi elérhetőségre, de a fejlesztés nehezebb diónak bizonyult. Többek között a hő okozta demagnetizáció problémáját is meg kellett oldani, de ez csak egy volt sok egyéb kihívás között. Mindezek ellenére úgy fest, hogy végre a célegyenesben van az ANC, így legkésőbb a jövő évi Computexen már a végleges modelleket is megtekinthetjük.


[+]

Új A sorozatú légkavarók érkeznek 80, 90, illetve 200 milliméteres méretben. Az egyelőre prototípus 120 milliméteres megoldás, mindössze 15 milliméter vékony, de szintén A-s modell, melynek megjelenésére még pár hónapot biztosan várnunk kell.


[+]

Közkívánatra érkezik az első, L-típusú AM1 hűtő. A borda talpa rézből, míg a lamellák szokás szerint alumíniumból készülnek, a ventilátor szerepét pedig egy 80 milliméteres, PWM-es modell tölti be, ami percenként párszázas fordulat mellett is bőségesen képes lesz lehűteni a 25 wattos APU-kat.


[+]

Szintén L-típusú lesz az a mindössze 65 milliméter magas megoldás, ami 4 darab hővezető csövet alkalmaz. A 95 x 95 milliméteres alapterületű hűtő magas kompatibilitást ígér, ergo semmilyen interferencia nem léphet fel a körülötte lévő részegységekkel (RAM, VGA). A ventilátor szerepét egy 92 milliméteres egységre bízták.


[+]

Az előző megoldáshoz nagyon hasonló fizikai paraméterekkel, de mégis merően más kialakítással érkezhet a fenti képen látható prototípus, mely akkor lehet jó alternatíva, ha a ház szellőzése csak oldalról megoldott.


[+]

92 milliméteres légkavarókkal operál az új U-, és D-típusú megoldás. Közös bennük, hogy 95 x 95 milliméteres alapterületűek, illetve ezek is magas fokú kompatibilitás biztosítanak az alaplapon elhelyezett többi komponenssel.


[+]

Kocka alapú hővezető csövekkel is kísérletezik a Noctua. Ennek lényege, hogy nem szükséges meghajlítani a csövet, így nem romlik a hatékonysága, viszont az elhelyezése kissé körülményesebb.


[+]

A zajcsökkentést nem csak a költséges aktív megoldásra bízza a vállalat. Az egyedi poliamid bevonat a zaj mellett a turbulenciát is csökkenti. Az előzetes mérések alapján az eljárással 2 dB(A)-es zajcsökkentés lehet elérni.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés