Bezárja egyik legnagyobb üzemét a Seagate

A Seagate-nél úgy döntöttek, hogy kiadáscsökkentési és hatékonyságnövelő program keretén belül bezárják a 2200 főt foglalkoztató üzemet a kínai Suzhouban, amely vertikálisan nem integrált, azaz részegységek gyártásában nem vett részt, hanem kizárólag HDD-k összeszerelésével és végső tesztelésével vette ki a részét. Az egyelőre nem tiszta, hogy az ehhez tartozó 102 000 négyzetméteres, még 2006-ban a Maxtorral együtt megkaparintott, tehát saját kézben lévő gyáregységgel mit fognak kezdeni.

Hirdetés

Ez a lépés egyáltalán nem váratlan a Seagate részéről, mivel tavaly bejelentették, hogy jelentősen csökkenteni kívánják kiadásaikat, aminek részeként több ezer munkavállaló elbocsátását tervezik, és arról is szó volt, hogy csökkenteni fogják a legyártott darabszámot. A mostani gyárbezárással mindkét költségcsökkentési irányzatnak eleget tesznek, hiszen a munkaerő leépítése mellett kapacitáscsökkentő hatása is van ennek a lépésnek.


(forrás: Anandtech) [+]

Ezzel viszont a Seagate-nek két vertikálisan integrált gyára marad, ahol összeszerelést is végeznek, az egyik a kínai Wuxiban, a másik a thaiföldi Koratban. A Suzhouban található gyár bezárása e tekintetben mindenképp kézenfekvőnek tűnik, hiszen folyamatos alkatrészellátást igényelt a két másik egység irányából, amire mostantól nem lesz szükség, ezzel jelentősen megvágva a kiadásokat. A kulcskérdés ezek után az, hogy mi lesz azokkal az egységekkel, melyek kizárólag olyan részegységek gyártását végzik (fejstabilizátor és csúszótalp) a Malajziaban található Penangban és a tajföldi Teparukban, amelyeket párhuzamosan a Wuxi-i és korati egységekben is előállítanak. Elképzelhető, hogy ezek lesznek a gyártó következő célpontjai a leépítés során?

Előzmények

Hirdetés