X299 alaplap Mini-ITX méretben az ASRockból

Nincs akadálya, hogy igazi erőgép épüljön kis méretben, akár vízhűtéssel.

Az ASRock tavasz óta haknizik az apró, X299E-ITX/AC jelzésű alaplapjával, de a piaci megjelenésre eddig várni kellett, most viszont már nincs akadálya, hogy apró erőművet építsen bárki az Intel LGA2066 foglalatú HEDT processzorplatformot felhasználva. A 10 rétegű NYÁK jelentős részén az említett CPU-hoz illő foglalat terpeszkedik, amihez hétfázisú tápellátás és négy darab DDR4 foglalat tartozik, utóbbi a méretgazdálkodásból fakadóan SO-DIMM modulokra méretezve. Videokártyának is szorítottak helyet, ezt a fémmel megerősített PCIe 3.0 x16 foglalatba lehet bepasszírozni.


[+]

Ha már passzírozás, a helyszűke miatt több kiegészítő függőleges kiegészítő kártyákon vagy NYÁK-on kapott helyet, így például a hat darab SATA 6 Gbps foglalat, az előlapi USB 3.1 Gen1-es kivezetés csatlakozósora, valamint egy M.2-es foglalat, ami PCIe és SATA tárolókat is támogat. Ezenfelül még két darab M.2 foglalatnak szorítottak helyet az alaplap hátoldalán (ezek kizárólag PCIe-t támogatnak).

A felszereltség tehát nem rossz, pláne ha figyelembe vesszük, hogy az alaplapra ráerőszakoltak még két Gigabit Ethernet portot és a hozzájuk tartozó Intel vezérlőket, egy IEEE 802.11ac-s Wi-Fi vezérlőt dupla antennakivezetéssel, a 7.1 csatornás HD Audio hangvezérlőt (Realtek ALC120 kodekkel, Nichicon kondenzátorokkal és NE5532 fejhallgató DAC-cal, optikai kivezetéssel), valamint az USB 3.1 Gen2-ről sem kell lemondani, amihez egy Type-A és egy Type-C foglalat is tartozik, sőt RGB LED-szalag csatlakozót is integráltak a lapra. Ha mindez nem lenne elég, akkor megvásárolható lesz opcionálisan a Bitspowerrel közösen készített processzor vízhűtő blokk is.


[+]

Azt még nem tudni, hogy mennyit kell majd fizetni az alaplapért hivatalosan, de az amerikai Newegg 400 dollárért listázza, ami tekinthető irányadónak. Vélhetően az árusítás napokon belül megkezdődik.

Előzmények

Hirdetés