Hirdetés

2018. szeptember 25., kedd

Útvonal

Hírek » Alaplap rovat

X299 alaplap Mini-ITX méretben az ASRockból

  • (f)
  • (p)
Írta: | | Forrás: PROHARDVER!

Nincs akadálya, hogy igazi erőgép épüljön kis méretben, akár vízhűtéssel.

Hirdetés

Az ASRock tavasz óta haknizik az apró, X299E-ITX/AC jelzésű alaplapjával, de a piaci megjelenésre eddig várni kellett, most viszont már nincs akadálya, hogy apró erőművet építsen bárki az Intel LGA2066 foglalatú HEDT processzorplatformot felhasználva. A 10 rétegű NYÁK jelentős részén az említett CPU-hoz illő foglalat terpeszkedik, amihez hétfázisú tápellátás és négy darab DDR4 foglalat tartozik, utóbbi a méretgazdálkodásból fakadóan SO-DIMM modulokra méretezve. Videokártyának is szorítottak helyet, ezt a fémmel megerősített PCIe 3.0 x16 foglalatba lehet bepasszírozni.


[+]

Ha már passzírozás, a helyszűke miatt több kiegészítő függőleges kiegészítő kártyákon vagy NYÁK-on kapott helyet, így például a hat darab SATA 6 Gbps foglalat, az előlapi USB 3.1 Gen1-es kivezetés csatlakozósora, valamint egy M.2-es foglalat, ami PCIe és SATA tárolókat is támogat. Ezenfelül még két darab M.2 foglalatnak szorítottak helyet az alaplap hátoldalán (ezek kizárólag PCIe-t támogatnak).

A felszereltség tehát nem rossz, pláne ha figyelembe vesszük, hogy az alaplapra ráerőszakoltak még két Gigabit Ethernet portot és a hozzájuk tartozó Intel vezérlőket, egy IEEE 802.11ac-s Wi-Fi vezérlőt dupla antennakivezetéssel, a 7.1 csatornás HD Audio hangvezérlőt (Realtek ALC120 kodekkel, Nichicon kondenzátorokkal és NE5532 fejhallgató DAC-cal, optikai kivezetéssel), valamint az USB 3.1 Gen2-ről sem kell lemondani, amihez egy Type-A és egy Type-C foglalat is tartozik, sőt RGB LED-szalag csatlakozót is integráltak a lapra. Ha mindez nem lenne elég, akkor megvásárolható lesz opcionálisan a Bitspowerrel közösen készített processzor vízhűtő blokk is.


[+]

Azt még nem tudni, hogy mennyit kell majd fizetni az alaplapért hivatalosan, de az amerikai Newegg 400 dollárért listázza, ami tekinthető irányadónak. Vélhetően az árusítás napokon belül megkezdődik.

Gyártók, szolgáltatók

Hirdetés

Copyright © 2000-2018 PROHARDVER Informatikai Kft.