Akár 14 órás üzemidőt is kínálhat az aprócska VAIO X

A Sony egyszerűen csak a világ legkönnyebb notebookjaként aposztrofálja a most bejelentett VAIO X-et, és a 700 grammos tömeg valóban nagyon ígéretesen hangzik. Ha még hozzátesszük, hogy a gépecske a nagyobb kapacitású akkumulátorával (amivel persze a súlya is megnövekedik) akár 14 órán át is működhet elektromos hálózat nélkül, akkor igazán elégedetten csettinthetünk: ez igen! Nagyon szimpatikus a Sonytól, hogy a gép mellé a kisebbik és a nagyobbik akkut is csomagolják, így mi dönthetünk abban, hogy éppen a hosszú működés vagy a a hordozhatóság a fontosabb. A kis tömegnek és a maratoni üzemidőnek természetesen ára van, ez pedig a hardverelemekben keresendő. Diszkrét videokártyáról és erős processzorról természetesen szó sem lehetett, hiszen ezek nem éppen az energiatakarékosságukról híresek: a VAIO X a 2 GHz-es Intel Atom Z550 processzor és az US15W chipset párosára épül, és 2 GB RAM mellett az integrált GMA 500-zal szerelték föl. A winchestert is könnyebb és kevesebbet fogyasztó SSD váltotta, ebből maximum 128 GB-os kerülhet bele (alapesetben 64 GB-ossal szállítják).

Sony VAIO X
Sony VAIO X

Hogy az impozáns kinézetű, nagyon vékony, csupán 14 mm-es gép kellőképpen strapabíró legyen, szénszálas műanyagra épül, de néhány felület alumíniumborítást is kapott. A VAIO X fekete, illetve arany színezéssel érkezik, és fontos kiemelni, hogy szerencsére hiányoznak róla a fényes, hamar koszolódó felületek, és a matt borítás a karcokkal szemben is ellenálló. A kijelzője 11,1 hüvelykes, 1366x768 pixel megjelenítésére képes. A csatlakozók közül a legszükségesebbeket tartalmazza, a hangkimenet és -bemenet mellett helyet kapott rajta egy D-Sub, egy Gigabit Ethernet és két USB 2.0 port is, ezeket egy mikrofon, egy webkamera és egy kártyaolvasó egészíti ki. A hálózati kommunikációs lehetőségek közül viszont semmi sem hiányzik, megtalálható benne a Bluetooth és a 802.11b/g/n szabványnak megfelelő Wi-Fi modul, felszerelték HSDPA modemmel, sőt az észak-amerikai változatokban beépített GPS is van.

Sony VAIO X
Sony VAIO X

Hátra van még az a paraméter, amitől valószínűleg sokan félnek: az ár. Az apró gép október végétől vásárolható meg, és az előtelepített Windows 7-tel együtt 1299 dollártól vásárolható meg.

Sony VAIO X
Sony VAIO X

Egészen más vásárlóközönségnek készült a VAIO CW. Ennél a gépnél nem volt szempont a minimális tömeg, és az üzemidőre se ügyeltek annyira, mint társánál, viszont erősebb hardvereket kapott. A fiatalos kinézetű, többféle élénk színben megjelenő notebookba akár 2,8 GHz-es Intel Core 2 Duo T9600 processzor is kerülhet, a grafikáról pedig egy NVIDIA GeForce GT210 vagy GT230 gondoskodhat. Akár 500 GB-os winchesterrel és 8 GB RAM-mal is felszerelhetjük, optikai meghajtóból pedig a Blu-ray-író a maximum.

Sony VAIO CW
Sony VAIO CW

Ezek után egyáltalán nem meglepő, hogy a VAIO CW jóval nagyobb az X-nél, és akkumulátoros üzemidő területén sem vitézkedik annyira. A 2,4 kg-os, 341 x 233 x 28-39 mm-es gép maximum 4 órát bír ki egy töltéssel, ami filmnézésnél 2,5 órára csökken, de tegyük hozzá, hogy ez a nagy kapacitású – és ebben az esetben sajnos külön megvásárolandó – teleppel akár 12 órára is növekedhet. A notebookot 14 colos, 1366x768 pixel felbontású monitorral szerelték föl, és jóval több csatlakozó került rá, mint pehelysúlyú társára: a hagkimenet és -bemenet, két USB, D-Sub és Gigabit Ethernet mellett itt már ExpressCard foglalatot, HDMI kimenetet és FireWire portot is találunk. A vezeték nélküli kommunikációs lehetőségek listáján szintén szerepel a Wi-Fi és Bluetooth, sajnos a HSDPA és a GPS már lemaradt.

Sony VAIO CW
Sony VAIO CW

A Sony VAIO CW-t szintén előtelepített Microsoft Windows 7-tel látták el, és valamikor október végétől lesz megvásárolható minimum 799 dolláros áron.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Sony

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés