Aerocool blog: ha nincs sok helyünk

Bejegyzésünkben a helyszűkében lévőket megcélzó házkínálatot nézzük át.

Miből van a legtöbb egy klasszikus számítógépházban? Hát levegőből: nem véletlen, hogy már Mini-ITX méretben is bivalyerős konfigurációt tudunk építeni, hiszen a komponensek legnagyobb része úgyis az alaplapra integrált, egyedül a hűtés az, aminél jobban oda kell figyelni a kisebb méretek miatt. Ez jó hír akkor, ha nincs annyi helyünk mondjuk egy 210 x 520 x 404 mm-es Aero One Duo számára.

CS-101
CS-101 (forrás: Aerocool) [+]

Az Aerocool négy csoportra – full torony, midi torony, mini torony és slim – osztott házkínálatából két széria várja azokat, akik nem tudnak vagy nem szeretnének túl sok helyet beáldozni számítógépük számára, de nem elégszenek meg egy notebook tudásával. Az átlagosnál keskenyebb, slim házak közül a CS-101 például egy klasszikus irodai gépnek tekinthető: a Mini-ITX és microATX alaplapok fogadására képes egység 300 x 112 x 427 (ma x sz x mé) mm-es, és SFX tápegységekkel kompatibilis.

Alapanyaga főleg acél, és fehér, illetve fekete változatban is létezik. Belül egy 3,5”-es és egy 2,5”-es meghajtónak van hely, de a DVD-olvasó sem marad a házon kívül, ugyanis egy 5,25”-es slim drive is beépíthető. Bővítőkártyából négy alacsony profilú példányt tehetünk a burkolat alá, a CPU-hűtő pedig legfeljebb 80 mm magas lehet – a megcélzott vásárlói kör igényét ez szinte biztos, hogy ki fogja elégíteni. A CS-101 átszellőztetését egy mellékelt, felülre beszerelt 80 mm-es ventilátor intézi, szükség esetén egy második 80 mm-es, vékony (15 mm-es) légkavaró kerülhet alulra.

Playa Slim
Playa Slim (forrás: Aerocool) [+]

Iroda helyett már inkább a lakásokba, játékosoknak készül a Playa Slim, mely szögletes előlapján egy RGB LED-csíkot is visel. Az állítva és fektetve is elhelyezhető, Mini-ITX és microATX lapokkal felszerelhető ház belső képességei nagyon hasonlítanak a CS-101-hez, és méretében is alig van eltérés: 300 x 112 x 420 mm-es.

CS-104
CS-104 (forrás: Aerocool) [+]

Gazdagabb a kínálat a normál formatervű Mini tornyokból: a Corporate Series sorozat már nevében hordozza, hogy elsősorban irodai felhasználásra termett, így legtöbb tagja visszafogott, világítás- és díszítésmentes külsővel rendelkezik, sokuk pedig 5,25”-es meghajtók fogadására is képes. A CS-104 és CS-106 például ugyanarra az alapra építkezik: Mini-ITX vagy microATX lapokkal szerelhető, 353 x 199 x 341 mm-es egységekről van szó, belül két 2,5”-es és egy 3,5”-es fiókkal, előlapi, oldallapi és hátlapi ventilátorhelyekkel. A különbség ott van, hogy a CS-104 felszerelhető optikai meghajtóval is, mely esetben az előlap mögé csak egy 12 cm-es ventilátor fér.

CS-105 Cosmo
CS-105 Cosmo (forrás: Aerocool) [+]

Míg a CS-104 és 106 puritán, addig a közeli rokon CS-105 előlapjának alsó része átlátszó panelt kapott, így kérhető vörös, kék, RGB és szimpla fekete ventilátorral is. A csúcsot képviselő CS-107 már egyfajta átmenet, hiszen hálós előlapja mögött két előre telepített RGB-s ventilátor dolgozik, egy harmadik pedig hátulra került, ennek fénye az edzett üveg oldalpanelen keresztül látható. Ez a 353 x 198 x 341 mm-es egység egy 3,5”-es és 2,5”-es meghajtót tud fogadni, CPU-hűtőből 157 mm-es példány kerülhet bele, az előlap mögé pedig egy vízhűtéshez tartozó radiátor is befér.

QS-182
QS-182 (forrás: Aerocool) [+]

A CS családhoz hasonlóan alapvetően dísztelenek a QS széria tagjai is, mint például a QS-182. Ezek a modellek a klasszikus PC-s gépházakra emlékeztetnek, és egyes esetekben (ilyen a QS-182 mellett a kártyaolvasóval is felszerelt QS-183 Advance is) még 3,5”-es floppy meghajtónak is kínálnak helyet.

Aero One Mini Frost
Aero One Mini Frost (forrás: Aerocool) [+]

Áttérve a színesebb példányokra, a bevezetőben említett Aero One-ból is készül apró változat, például az Aero One Mini Frost: három RGB-s ventilátor elöl, egy RGB-s ventilátor hátul biztosítja a tökéletes légcserét, melyet a hálós előlap segít optimalizálni. Itt már 161 mm-es CPU-hűtőnek találunk helyet, és VGA-ból is elfér egy akár 327 mm hosszú példány is, a további légkavarók illetve radiátorok pedig a tetőlap alá is beépíthetőek.

Cylon Mini
Cylon Mini (forrás: Aerocool) [+]

De nem csak az Aero One-nak van kistestvére: a Cylon Mini külsőre a Cylont utánozza az előlapon végigfutó RGB LED-es csíkkal, de ez a változat 382 x 186 x 373 mm-es. Belül két 3,5”-es és három 2,5”-es meghajtónak, 300 mm-es videokártyának, 147 mm-es processzorhűtőnek van hely, az előlap mögé pedig két 12 cm-es, hátulra egy 8 vagy egy 9 cm-es légkavaró kerülhet. Oldala akrilból készül – aki inkább az edzett üveget részesítené előnyben, az ezzel is megvásárolhatja Cylon Mini Tempered Glass néven.

Atomic
Atomic (forrás: Aerocool) [+]

Végül pedig a nagyobb méretű kockák rajongói is találnak kedvükre valót a kínálatban: ez lehet például az Atomic, melynek mérete 390 x 203 x 404 mm, előlapján pedig 20 cm-es ARGB-s ventilátor fényeit csodálhatjuk meg. Ez az előlap hálós, úgyhogy a nevezett ventilátor sincs lefojtva szerencsére, légcserében egy hátra szerelt 12 cm-es ARGB légkavaró segíti. Ha inkább a folyadékokban bízunk, elöl egy 280 mm-es, felül egy 240 mm-es, hátul pedig egy 120 mm-es radiátor helyezhető el.

Előzmények