Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz eestipoika #37282 üzenetére

    "Hát pedig az én esetemben ez így működik és úgy tűnik, hogy mindkét antenna nyomja a netet."
    Úgy tűnik igen. Csakhogy ez csalóka.
    A TL-WR841 egy b/g/n-szabványú router. A két antenna együttes használatára van szüksége a 300 Mbps-es n-módban (MIMO-működés). Ha n-szabványú a beállítás, és szétválasztod az antennákat, akkor eléred, hogy soha az életben nem kaphatod meg a maximális 300 megabites linksebességet, legfeljebb a felét.
    "A méréseim szerint nem kapcsolta le egyik antennát sem."
    Ezt mivel mérted ;)? Az, hogy sikerült kapcsolódnod, még nem mérés. Ha az egyik antennát letekered, akkor nyilván a másik fog működni, észrevétlenül és automatikusan (mikroszekundum nagyságrendű idő alatt) arra kapcsol a router, ez az antenna diversity lényege.
    Ha b/g-módban csatlakozol, akkor a router igenis kapcsolgatja az antennákat, csakhogy a térerő (egészen pontosan a vételi bithibaarány) függvényében. Vagyis egyetlen klienssel ezt nem fogod észrevenni, mert a router azt az antennát fogja használni az egy szem kliensedhez való kapcsolódáshoz, amelyiken az épp normálisan vehető: ha az irodában vagy, akkor a belsőt, ha meg gyengén, de a külső gridre kapcsolódsz, akkor azt. Ha a diversity-módú kétantennás router antennáit szétválasztod, a következő furcsaságokkal szembesülhetsz:
    1.) Kizárólag egyetlen wifi-klienst használva semmit nem veszel észre. Azonban több kapcsolódó kliens esetén, ha azok a szétválasztott terekbe helyezett antennák közül nem az azonost látják 'erősnek', vagy a másikra egyáltalán nem volnának képesek kapcsolódni, akkor a mozgó kliensek egyszerűen leszakadnak, vagy gyenge térerővel (és kis linksebességgel) tudnak csak kommunikálni.
    2.) Ugyanez igaz az olyan működésre, amit a #37280-ban vetettél fel. Ha itt kliensként vagy repeaterként használnád a második routert, akkor mindenféleképp lassulást vagy teljesen megbízhatatlan kapcsolódást tapasztalnál, mivel a router állandóan a távoli állomásra csatlakozna (lekapcsolva a beltérre helyezett antennát), vagy ha véletlenül a 'belső' antennára váltana, a távoli link szűnne meg illetve gyengülne nagyon erősen. Mivel a 'lekapcsolás' nem tökéletes, ha van némi tartalék a jelszintben, akkor az erős csillapítás miatt úgy éreznéd, mintha működne de az állandó átkapcsolgatás miatt nagyon-nagyon szörnyű módon, és a jelismétlés miatt még ideális esetben (amiről itt messze nem beszélhetünk) is csak felezett sebességgel.
    A két antenna között csak megnövekedett bithibaarány okán történik váltás, vagyis ha valamelyiken stabil jelet vesz a router a kliensek felől, akkor 'ott ragadhat'. A két antenna egyetlen rádiómodulban végződik, és egyetlen célja, hogy beltéren a router kevéssé legyen érzékeny a kliensek mozgására. Csakhogy ehhez az antennáknak kötelezően egymás mellett, az üzemi hullámhossz nagyságrendjének távolságában kell lenniük, a szétválasztás semmiképp nem üzemszerű.
    Egyetlen eszköz pont-pont kapcsolatban csak egy antennát tud kiszolgálni (vagy MIMO-nál többet, de azokat sincs értelme különválasztani, ha a teljes, szabvány által támogatott sávszélt át szeretnéd vinni), tehát az otthoni beltéri lefedettséghez és a normális működéshez muszáj egy újabb beltéri AP-t telepítened.

Új hozzászólás Aktív témák