Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • [CM]Crusher

    senior tag

    Akkor elmondom a több éves tapasztalataimat a táphalkítással kapcsolatban :)

    Évekkel ezelőtt mikor még 8-as ventik voltak a tápokban, az ügyfeleknek kivétel nélkül egy 1500-as fordulatú ventit raktunk. Azokba a tápokba amikben 2db 8-as venti volt azokat is lebutítottuk 1db 8-as ventire. Azokban a tápokban ahol 12cm-es ventilátor van, ott kivétel nélkül mindig vagy 800 vagy 1200-as típust raktunk. (800 vagy 1200-as közti választást visszább kiveséztem.) Az elmúlt közel 4-5 év alatt egyetlen 1 táp sem jött vissza hogy túlmelegedett volna. Pedig pl.: 600-700-as zalman tápokban is 1200-as ventikre cseréltük a gyárit.

    Illetve itt egy másik jó pl a scythe leendő új tápjairól:

    [link]

    Itt is tökéletesen látszanak a fordulatszámok, hogy még a maximális terhelés mellett is mennyire alacsonyak.

    Nyilván van táp és táp közötti melegedési különbség de nem akkora hogy duplája legyen pl egy 800-1200-as típusnak.

    Legtöbbször egyébként aki azt tapasztalja, hogy a gyári magas fordulatú ventivel is meleg levegő dől a tápból, annak gyakori gondja a nem megfelelő ház szellőztetés, ebből kifolyólag már a táp venti is meleg levegővel hűti magát, ami jóval melegebb hőmérsékletet okoz kifele fújva. Ezen lehet javítani a ház szellőztetésének javításával. Pl hátsó venti beépítése, így nem a pl.: CPU hűtő meleg levegőjét szívja be a táp teljes mértékben.

    Saját gépem: Nekem egy Seasonic S12 II-es 500W-os tápom van. Gyárilag is kimondottan halknak mondható, de játék alatt, terhelés közben már felpörög és a gépem hangerejéhez képest hangos lesz (bár még ilyenkor is halk tápnak mondható a többihez képest). Cseréltem 800-as S-Flex-re aminek következtében nem megy az első pár percben, de aztán elindul és onnantól fogva már nem áll meg. Játék alatt értelem szerűen felveszi a fordulatát, így feltételezhetően maximumon hajthatja, viszont a tápból kijövő levegő langyos.

    Ventilátorok között is lehet variálni: Pl.: Egy 800-as Slip Stream indító feszültsége kisebb mint az S-Flex-é ezért azok még a vezérlős tápokban is 99% hogy elindulnak.

    Javaslatom a tapasztalatok alapján összefoglalva: Max 1200-as ventilátor a tápba, jó ház szellőzés mellett.

  • bezgo

    csendes tag

    válasz [CM]Crusher #3028 üzenetére

    Gracias, senior! :R
    Épp bent vagyok Budaörsön az irodánkban, mingyá' úgy kimegyek egy 1200as Slip stream-rt, hogy csak na! Ha jól látom, van az üzletben!?
    Scythe tápokról van vmi info, hogy mikortól lesznek elérhetők?

    mitmikókivelhova

  • [CM]Crusher

    senior tag

    válasz bezgo #3029 üzenetére

    Van persze! Tápokról nincs új infó. Volt egy korábbi időpont még márciusi, de aztán abból nem lett semmi, új dátum még nincs.

  • Henk

    veterán

    válasz [CM]Crusher #3028 üzenetére

    Ezzel teljesen egyetértek amit leírtál,de mint írtad is táp és táp között is van különbség.A modern 80+-os tápok valószínűleg nem fognak annyira melegedni mint egy régebbi model amiben esetleg a kondik sem bírják még olyan jól a magas hőt mint az újabb fejlesztésűek.Akkor ezekben a tápokban ennyire túlmérteznék a ventiket,hogy eleve ilyen nagy fordulaton mennek és emiatt hangosak?
    Meg az a gond,hogy aki halkítani akarja a tápot az nem biztos,hogy fog + házhűtőket beszerelni pont a hang miatt.A múltkor botlottam egy ilyenbe,hogy azt mondta az illető inkább leveszi a ház oldalát és nem használ egy házhűtő ventit sem mert az felesleges és így sokkal jobb a szellőzése.Na és ilyennek nem tudod megmagyarázni,hogy csak akkor cserélje kissebb légszállítású ventire a tápban a régit ha jó a házszellőzés. :N

  • [CM]Crusher

    senior tag

    válasz Henk #3031 üzenetére

    Sajnos majdnem mindig túlméretezett. A legtöbb esetben általában nem az a cél a gyártóknak, hogy a leg optimálisabb ventilátor kerüljön a termékeikbe, hanem hogy mennyibe kerül az adott ventilátornak a világpiaci ára nagy mennyiségben és amellett döntenek. Ami ráadásul meg mindig túlméretezett. Felső kategóriában lévő tápokban már viszont átgondoltság van és oda legtöbb esetben olyan ventit raknak ami az optimális. Lásd pl: Zalman APS széria, Seasonic S12-es széria esetleg Corsair VX tápok.

    Oldallap levétel meg változó mert van amikor egy hátsó ventivel ellátott ház ami zárt az jobb, mint egy nyitott oldalajtós a kereszthuzat miatt. Rendszerhűtő venti nélkül gépet építeni még vízhűtésnél is problémás.

Új hozzászólás Aktív témák