Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • TRitON

    aktív tag

    válasz siriq #6532 üzenetére

    A Thuban ereje talán arra elég lesz, hogy bizonyos négymagos i7-eket be tudjon érni. Viszont most az Intel a Gulftown-nal megint nagyot alkotott; hogy ezt a Bulldozer képes lesz-e legyűrni, majd meglátjuk.
    Valóban: az Intel-féle 45 nm-es technológia más, mint az AMD-é; én ezzel viszonylag sokat foglalkoztam, sőt, az egyetemen egy rövid előadást is tartottam. Mi több - ahogy az már itt a fórumon is elhangzott többször - a 32 nm-es technológiája is merőben más lesz, mint az Intelé. Ha jól tudom s jól értelmezem, az az immerziós litográfia és a HKMG valamilyen keveréke lesz. A HKMG alkalmazásávall csökkenteni tudják majd a szivárgási áramot (gyakorlatban nagyjából a harmadára), valamint a tranzisztoraik bemeneti kapacitása is csökken, így nagyobb működési frekvencia lesz elérhető. Az immerziós litográfia alkalmazásának fontossága a maszkok elkészítésénél jelentős; nagy mértékben csökkenti a maszkkészítés költségeit.
    Az első generációs Phenomok (Agena/Toliman/Kuma) brutális fogyasztásának oka egyébként épp a szivárgási áram volt. Viszonylag alacsony feszültségen jártak (1,2-1,3 V), mégis nagyon sokat fogyasztottak. Sajnos a 65 nm-es technológia nem tette lehetővé egy ekkora processzor optimalizációját.

    Mi az? 3 lába van mégsem tranzisztor? - ??? - Traffipax...

Új hozzászólás Aktív témák