Hirdetés

2015. szeptember 1., kedd

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2015-04-30 15:24:27

PROHARDVER!

A topik az AMD következő, vagy éppen aktuális CPU mikroarchitektúráját boncolgatja. Architektúra, esélylatolgatás, érdekességek, spekulációk, stb.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15201) Yutani válasza Petykemano (#15200) üzenetére


Yutani
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Gyártsuk a cput az Engem által említett fdsoin, az igp meg mehet hdl finfet.

Hogy teccik mondani? Te szerintem nem is ember vagy, hanem angol nyelvű bot, amit a Google translate fordít magyarra. :DDD

12 év AMD után...

(#15202) golya87 válasza Yutani (#15201) üzenetére


golya87
(senior tag)

Egy üveg házitáji/kellő fáradtság megoldja a dixgráfiát. :D

BattleTag: golya87#2492; Steam: golya1987

(#15203) Petykemano válasza Yutani (#15201) üzenetére


Petykemano
(tag)

Gyártsuk a cput az abuék által említett fdsoin az igp meg mehet finfeten HDL-lel. Így értettem, csak bekavart a prediktív.

(#15204) Yutani válasza Petykemano (#15203) üzenetére


Yutani
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Sejtettem, hogy mobilról írod. ;) Nyilván értettem, mit írsz, csak érdekesen volt fogalmazva. :)

12 év AMD után...

(#15205) Oliverda válasza Petykemano (#15203) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Ja, azon ami majd 2017-ben lesz kész... ha kész lesz.

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15206) Petykemano válasza Oliverda (#15205) üzenetére


Petykemano
(tag)

Hát a roadmapekben Nincs még hbmmel szerelt apu, nem? Még a raven ridge se, ami 2017.
Nem tudom egyébként hol lenne piaca egy ilyen böszme apunak, a szuperszámítógépeken kívül. Szervereknél érné meg a nagy számítási kapacitás, amit az igp adna, csak ott meg szoftver nincs még.
Esetleg egy egynyákos steam machine? Mibe lenne a fiji mellé tenni még egy 4-8 excavator/zen magos soct?

(#15207) Oliverda válasza Petykemano (#15206) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Én még nem láttam olyan roadmapet amin szerepelt volna a Raven Ridge. Per pillanat nagyjából ennyi az összes amit lehet róla tudni:

"Nem tudom egyébként hol lenne piaca egy ilyen böszme apunak, a szuperszámítógépeken kívül."

Miért kéne böszmének lennie?

[ Szerkesztve ]

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15208) Petykemano válasza Oliverda (#15207) üzenetére


Petykemano
(tag)

Azért, mert ha nem böszme nagy, akkor kicsi és olcsónak kéne lennie, ami viszont az interposer miatt nem tud lenni. De egyébként kérdés, hogy az interposer és a szerelés költségét nem kompenzálja-e az egyszerűbb processzre tervezés és az alacsonyabb selejt.

(#15209) leviske válasza Petykemano (#15208) üzenetére


leviske
(PH! kedvence)

Nem tudom, hogy a Fiji "böszme nagynak" számít-e, de annál nagyobb össz lapkaméretet akkor sem pakolna gondolom az AMD egy interposerre. Azzal a mérettel meg megfelelő OEM gépek eltudnak még bánni.

Nous ne vous oublierons pas. / 20150107 /

(#15210) Petykemano válasza leviske (#15209) üzenetére


Petykemano
(tag)

Hát mivel eddig egy Apu 512 shader (4cpu+8gpu mag) etetéséhez szükséges memória lehetőségekről beszéltünk, hogy ehhez hbm kéne, de az meg drága az interposer miatt, ezért szerintem a fiji 4k shadere böszme nagy. Mondjuk az igaz, hogy nem csak csupán a fizikai kiterjedésére, lapkaméretre gondoltam, inkább a számítási kapacitásra is.

Úgy érzem érdemi válasz nélkül túlbeszéltük ezt az összelegózásos kérdést.

(#15211) leviske válasza Petykemano (#15210) üzenetére


leviske
(PH! kedvence)

Érdemi válasz a legózásra annyi lehet szerintem, hogy az Abu85 által is leközölt képen - amire még minimális esély is akad, hogy az AMD-től származzon - tisztán látszik, hogy azonos lapkán belül van az összes típusú compute unit. Valószínűleg nem véletlen, hogy a C2Q korszak után az Intel is monolitikus lapkákra váltott. Lapka-összetokozást egyedül a GPU piacon tudnék esetleg elképzelni, mert ott az aktuális megoldásokhoz képest csökkenteni lehetne a késleltetést, növelés helyett.

Az meg, hogy a képen látható EHP-nek volna-e piaca az említett állami beruházáson túl, csak annyit tudok írni, hogy ma egy csúcskategóriás FirePro laza $4000, míg a cég legdrágább szerver processzora megáll $1500 környékén. Szóval még rossz kihozatallal is megérné valószínűleg. Ráadásul a roadmap-eken 2017 környékére fel is tűnik az APU vonal mellett egy HPC APU, szóval egyáltalán nem kizárt, hogy a Raven Ridge tényleg kap majd egy nagy tesót, ami majd a professzionális termékek piacán harcol.

Desktop megoldásokban pedig én már nem várnék HBM-et egy darabig. Eléggé le lett rágva a topikban a téma és ésszerűen nézve tényleg elégnek kéne lennie a DDR4 nyújtotta sávszélességnek egy kiegészítő feladatokat ellátó IGP számára.

[ Szerkesztve ]

Nous ne vous oublierons pas. / 20150107 /

(#15212) Petykemano válasza leviske (#15211) üzenetére


Petykemano
(tag)

A legózásra jó válasz, amit mondasz, elfogadom. Az, hogy az intel átállt monolitikusra szerintem inkább abból fakadhat, hogy úgy olcsóbb a gyártás, mint utólag összepakolni. Az ötlet csak onnan jött, hogy hát ha a HBM miatt úgyis kell...

Egyébként az intel eDRAM-ja nem összetokozott megoldás? Hogy oldják meg interposer nélkül mégis élhető késleltetéssel?

Szerintem a kép lehet az sAMD-é. De inkább tartom valószínűbbnek, hogy ez a kép a 2017-ben érkező HPC APU illusztrációja, vagy a Facebooknak talán készülő semi-custom apué, semminthogy tényleg egy 2020-2025-ben elkészülő szuperszámítógépé. Sematikus rajz persze lehet, de ugye akkor nem szabad a képen szereplő különböző feliratokkal ellátott dobozok számából következtetést levonni.

Az a bajom nekem ezzel a HPC APU-val, hogy egyelőre nem világos számomra ennek a piaca, ill felhasználási területe. Ha a facebook venne egy ilyet, azt értem, ők meg is csinálják hozzá a szükséges szoftvereket is (persze ha mondjuk a módosításaik a linuxba, a mysql-be, memcache-be, stb, amiket használnak és hasznot hajt, átkerülne, az tudna adni egy lökést, de akkor még mindig át kéne nyomni valahogy a szervervirtualizáción, amerre most ugye halad a világ.). A JAva 9 támogatja a HSA-t. ok. kettő.

Szerintem hogy kell-e HBM, vagy bármi, ami... az világos, hogy 512 shadert etetni a DDR3 alig-alig tudott, és a DDR4+DCC együtt talán már fogja tudni. Ezen felül valamilyen megoldás kell, 4 csatorna, HBM, vagy bármi, egyelőre úgy láttam, senki nem tudott semmilyen értelmes és megfizethető elgondolást felmutatni. De csak akkor van szükség bármilyen sávszélességnövelő megoldásra, ha továbbra is megmarad az APU IGP olcsó GPU-nak. Koprocesszorként használva, mint amilyen a HSA, vagy DX12-ben a postprocesszing , valószínűleg a sávszélesség sokkal kevésbé égető.

Szerintem az AMD magától nem menne el abba az irányba, hogy növelje a maintream apukan a shaderek számát, ez az egész olcsóGPU-s APU csak egy köntös az átmeneti eladhatóságért. Az IGP célja valójában a koprocesszorkodás. A grafikai teljesítmény növelésére egyedül az intel kényszeríthetné rá. De szerintem hiába láttunk fantasztikus IGP teljesítményt a Broadwell C-ktől, szerintem ezt nem fogja lehozni az i3 és az AMD APU-k szintjére. Pont azért, mert ha mégis bejön a GPGPU, akkor ki lenne az hülye, aki 3-4x annyiért venne 10-15-20%-kal több tflops-t?

(#15213) hugo chávez válasza Petykemano (#15212) üzenetére


hugo chávez
(fanatikus tag)

"Egyébként az intel eDRAM-ja nem összetokozott megoldás? Hogy oldják meg interposer nélkül mégis élhető késleltetéssel?"

Azért szerintem nagyon számít az is, hogy itt összesen 128 MB-ról beszélünk, nem GB-okról, mint mondjuk a Fijiknél.

"Koprocesszorként használva, mint amilyen a HSA, vagy DX12-ben a postprocesszing , valószínűleg a sávszélesség sokkal kevésbé égető."

Erre én is nagyon kíváncsi lennék... Jó lenne, ha valaki tudna válaszolni arra, hogy az IGP GPGPU-ként történő használata esetén mennyire számít az, hogy ha csak a rendszermemóriát tudja használni, a szokásos sávszélességgel és késleltetéssel?

"sajnos ez a beszélgetés olyan alacsony szintre jutott, hogy a továbbiakban már nem méltó hozzám" - by Pikari

(#15214) Fiery válasza Petykemano (#15212) üzenetére


Fiery
(VIP)

Az eDRAM mindossze 128 MB meretu, es alig 50-60 GB/mp savszelesseget biztosit. Nem lehet osszehasonlitani a HBM-mel, teljesen mas palyan fociznak.

(#15215) korcsi válasza hugo chávez (#15213) üzenetére


korcsi
(PH! addikt)

Az eDRAM 256 bites szélességű buszát a hagyományos tokozáson is össze lehet drótozni, míg a HBM 4 kbitesét nehéz lenne.

[ Szerkesztve ]

42; goo.gl/g6hB8s

(#15216) Bici


Bici
(PH! nagyúr)

Ez, ahogy látom, még nem volt.

(#15217) Petykemano válasza Bici (#15216) üzenetére


Petykemano
(tag)

Elég érdekesen összelegózott koncepció :C

(#15218) FireKeeper válasza Bici (#15216) üzenetére


FireKeeper
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

nem pont arra találták ki az egész APU-sdit, hogy ne kelljen interposerezni meg MCM-ezni? mondjuk lehet kihozatalban ez jobb lenne mint építeni egy monolitikus giga chipet, de ezt leszámítva nem igazán látom miért lenne ez előrelépés.

A witcher can forget to eat, to drink, to breathe, even, but a witcher never, ever forgets to care for his blade

(#15219) Petykemano válasza FireKeeper (#15218) üzenetére


Petykemano
(tag)

Arra találták ki, hogy a CPU és GPU között ne kelljen adatot másolni ahhoz, hogy a CPU le tudjon adni egy data-parallel feladatot a GPU-nak, hanem mindkét részegység ugyanoda, a közös virtuális címterű memóriába dolgozik. Ezért nem teljesen értem, hogy ha külön van a HBM, akkor tulajdonképpen ez a felépítés hogy spórolja meg az adatmásolást?

(#15220) leviske válasza Petykemano (#15212) üzenetére


leviske
(PH! kedvence)

Felesleges okoskodással nem akarom tovább terhelni a topikot, így csak pár dologra reagálnék:

- A HPC APU piaca szerintem adott a FirePro felvásárlóközönsége formájában.
- Egy $3000-4000 értékű lapka esetében egyáltalán nem tűnik túlzásnak 32GB L4 cache HBM formában és mivel az Opetronok a Xenonokkal szemben a Nehalem érkeztéig pont a HT és memsávszél miatt állták a sarat, nyilván nem csak a játékokban nyújtott teljesítményre van kihatással a professzionális felhasználás során.
- Az APU-k valós feladata az AMD részéről eddig sem volt titok, nem is véletlen kaptak a megoldások új megnevezést. Az Intel inkább az, aki igyekszik még mindig úgy demonstrálni a felhasználók számára, hogy az IGP csak grafikára van.
- Az AMD szoftverfejlesztő partnerei igényt tartanak a nagyobb "IGP-teljesítményre", szóval én erősen kétlem, hogy nincs tervben a Kaveri teljesítményén való túlugrás. Olvasd majd kicsit vissza a topikban Abu85, Fiery és Oliverda beszélgetéseit. Alapvetően az AVX mellett él az AMD-féle heterogén irányzat és habár ezek szélsőséges eltéréséből talán a Zen tompít majd egy kicsit, azért az adott, hogy a compute teljesítmény növelésének lehetőségét a cég vélhetőleg a továbbiakban sem a X86-ban látja.
Az Intel IrisPro taktikájának pedig szerintem a leírtaknál egyszerűbb oka az, hogy feleslegesen növeli a lapka méretét és a termékvonal talán egyetlen célja, hogy marketing oldalról odaszúrjon időnként az AMD-nek, ami a 5775C-vel tökéletesen sikerült is, hiszen minden oldal zengett attól, hogy az AMD-t letaszították a trónról. < de ez már nagyon nem ennek a topiknak a témája.

Mindenesetre előbb lássuk meg 2016-ban, hogy miképp sikerült a GloFo-nak beüzemelni a 14nm-es gyártósorokat az érkező hagyományos CPU-khoz.

MÁS: Ha jól olvastam, akkor a Godavari esetén sikerült az energiaellátás hatékonyságán javítani, aminek (és az új kupakolásnak) köszönhetően kapásból elérhető lett a 4,6GHz léggel alap feszen. Mekkora sansza van annak, hogy majd a Carrizo AM4 verziója esetleg egy ugyanilyen módosításon átesve akár 4GHz feletti alap órajeleken nyisson? Vagy ehhez azért kéne a 14nm-es port is?

(#15216) Bici: "report by Fudzilla" :DDD

[ Szerkesztve ]

Nous ne vous oublierons pas. / 20150107 /

(#15221) FireKeeper válasza Petykemano (#15219) üzenetére


FireKeeper
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

de ezen már nem túl vagyunk a kaveri óta?

A witcher can forget to eat, to drink, to breathe, even, but a witcher never, ever forgets to care for his blade

(#15223) Kroni1


Kroni1
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Tudom, hogy nem notis topic kifejezetten, de lehet tudni vmit hogy carrizo-val szerelt notikat lehet e már, ill. ha még nem, akkor mikor lehet majd (kicsit nagyobb választékban) kapni itthon!?

[ Szerkesztve ]

Cruzerlite Bugdroid Sony Z3 Compact tok eladó!

(#15227) marcell991 válasza Kroni1 (#15223) üzenetére


marcell991
(kvázi-tag)

Mivel a Carrizo-t elsődlegesen notebookokba szánták, szerintem annyira nem off :)

De én is várom, hogy kiadjanak egy értelmes 14"-es notebookot (matt IPS kijelző (nem érintős), világítós billentyűzet, normális összeszerelési minőség + lehetőleg hozzáférhető RAM meg venti (tisztításhoz), 2kg alatti súly).

Az OEM-eket eléggé összezavarta a Broadwell, úgyhogy raktárkisöprés van.

Developers, developers, developers, developers! http://youtu.be/KMU0tzLwhbE

(#15228) Oliverda válasza marcell991 (#15227) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Javaslom ennek mintájára csináljatok egy topikot, mert a notebook vásárlás nem igazán tartozik ide.

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15229) Petykemano


Petykemano
(tag)

Ezek -
Cinebench
AIDA
Aida FPU
- egészen úgy hangzanak, hogy az excavatorra szépen lehet majd építeni. Illetve lehetne akár mindenfélét is, ha lenne megfelelő node, amin eléri a megfelelő frekvenciát a megfelelő fogyasztással és időben érkezik. Gondolom az Excavator+ pont ezt célozza.

(#15230) derive válasza Petykemano (#15229) üzenetére


derive
(fanatikus tag)

Mar ne is haragudj, de ez gyenge mint az algopirin, osszesen +20-25% a PD hez kepest, mikor a skylake lassan 2xese.

(#15231) VirsLee válasza derive (#15230) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

Szerintem ez egy teljesen elfogadható előrelépés. Mire számítottál? Az Intelnél azt nem vetted számításba, hogy a teszt végén lévő összegzés szerint a 4 évvel ezelőtt megjelent i7-2600k (3.4 GHz, 32nm) és a i7-6700k (4 GHz, 14nm) között 37% van. 17,6% órajel növekedés és 32->14nm átállás után ennyi a különbség :) Az Anandtech tesztje szerint azonos órajelen jó esetekben 20-22% a növekedés 4 év alatt, úgyhogy tényleg kíváncsi lennék, hogy Te mire számítottál itt.

(#15232) Fiery válasza VirsLee (#15231) üzenetére


Fiery
(VIP)

Az AMD-nek eleve nem sajat magaval kellene versenyeznie, hanem mondjuk a 4 evvel ezelotti Sandy Bridge-et kellene utolerni minden szempontbol. Utana lehetne arrol beszelgetni, hogy a Skylake mennyit gyorsult a Sandy Bridge-hez kepest.

(#15233) VirsLee válasza Fiery (#15232) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

Szerintem 28nm-en ezt nem fogják összehozni, ehhez át kell állniuk 14nm-re.

(#15234) Thrawn válasza VirsLee (#15233) üzenetére


Thrawn
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Azon vannak.

Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

(#15235) Fiery válasza VirsLee (#15233) üzenetére


Fiery
(VIP)

Nem a 14 nanon mulik. 14 nanon sem fognak tudni 5-6 GHz koruli orajelet hozni 100W TDP-vel, ami ahhoz kellene, hogy a Bulldozer architektura utolerje a Nehalem architekturat. A Bulldozer vonalat kell dobni ahhoz, es a Zenre atallni. Ez viszont nem kotodik szigoruan veve a gyartasi technologiahoz, ennyi erovel lehetne barmi mason is gyartani a Zent, ha igeny lenne ra.

[ Szerkesztve ]

(#15236) Oliverda válasza Fiery (#15232) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Az Intel 4 éve szinte egy helyben toporog. Persze rá lehet fogni az AMD-re, de saját maguk alatt vágják a fát azzal, hogy nem tudnak számottevő előrelépést felmutatni minden területen. Jó példa erre, hogy jóformán senkit nem hozott lázba az asztali Skylake, még a Sandy Bridge tulajokat sem. És akkor lehet sopánkodni azon, hogy nem vesznek az emberek (új) PC-t, zsugorodik a piac, csökken a bevétel, stb.

"14 nanon sem fognak tudni 5-6 GHz koruli orajelet hozni 100W TDP-vel,"

Ez az amit jó eséllyel már sosem fogunk megtudni.

[ Szerkesztve ]

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15237) Fiery válasza Oliverda (#15236) üzenetére


Fiery
(VIP)

>Az Intel 4 éve szinte egy helyben toporog

Igen, csak epp az Intel nem azon a szinten toporog, amin az AMD, ez a baromi nagy kulonbseg. Arrol nem is beszelve, hogy ha lefele nezunk a TDP skalan, akkor legalabb az alacsonyabb regiokban latszik elorelepes (fogyasztas, teljesitmeny/fogyasztas es integracios fokot is tekintve), mig az AMD reszerol ott is eleg komoly lemaradas van. Megjegyzem, manapsag mar a CPU eladasok jelentos tobbseget teszik ki a mobil chipek, tehat az a teny, hogy a felsohazban (6700K, 7870K, FX-ek, stb) nincs nagy elorelepes, valojaban a piac kicsi -- es egyre kisebb -- szeletét erinti csupan. Aki egy 12 oraig mukodo ultrabookot vagy tabletet akar venni, az sz*rik ra, hogy a 6700K mennyivel gyorsabb, mint a 4790K vagy 2600K.

>Jó példa erre, hogy jóformán senkit nem hozott lázba az asztali Skylake, még a Sandy Bridge tulajokat sem

En Sandy Bridge tulaj vagyok, es engem lazba hozott. Nem is maga a nyers x86 teljesitmeny, hanem a teljes csomag. Amikor nem hasznalom, kevesebbet fogyaszt a Skylake (a CPU is, a chipset is, az alaplap teljes egeszeben is), mint a Sandy Bridge; ha pedig tolom neki, akkor nagyobb teljesitmenyt ad le. Lehet dobalozni ilyen meg olyan szazalekokkal, de azert egy 4 eves Sandy Bridge-hez kepest igenis jelentos az elorelepes a nyers CPU eroben is. Senkit nem erdekel a clock-for-clock, engem az erdekel, hogy az i7-2600 --> i7-6700K valtassal mennyit profitalok. En ugy latom, van az annyi, hogy megerje cserelni. Oke, hogy egy Haswell vagy Devil's Canyon tulaj alig kap valamit, de egy Sandy Bridge-rol igenis megeri valtani. A platformrol ne is beszeljunk, SATA Express, USB 3.1, combos PCIe x4 M.2 slotbol 2 db is, NVMe SSD boot tamogatas, stb. Persze Z97 chipset utan megint nem nagy kaland a Z170, ezt is alairom. De egy Z68 utan jelentos ujdonsagokat hoz a Z170.

>És akkor lehet sopánkodni azon, hogy nem vesznek az emberek (új) PC-t, zsugorodik a piac, csökken a bevétel, stb.

Ez az érem masik oldala, igy van. De ez valahol egy olyan problema, amit jelen allas szerint meg sem lehet oldani. Sokan mutogatnak az x86-ra, de kerdem en: ha hirtelen atallna a PC ARMv8-ra, jobb lenne? Marmint teljesitmeny szempontjabol. Valojaban minden megallt, az AMD es Intel (vagyis az x86), valamint a tobbiek (ARM) is. Amivel elore lehet lepni, az a fogyasztas (lefele persze), ill. a teljesitmeny/fogyasztas mutatok. Minden mas vonalon bezartuk magunkat egy csapdaba, amibol nem latszodik egyelore, hogy mikepp tudnank kilabalni. Az orajelet nemigen lehet tovabb novelni, az IPC is nagyon nehezen novelheto, a szoftvereket pedig keptelenseg tobbszalusitani. Es me'g mielott Abu megjelenne mint messias: nem, a HSA sem megoldas.

[ Szerkesztve ]

(#15238) VirsLee válasza Fiery (#15235) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

Nem is kell az AMD-nek se 5-6 GHz-es vackokat gyártani. Azonban azt ne feledd, hogy 22 és 14 nm olyan gyártástechnológiai előnyt jelent, amit pusztán áttervezéssel nehéz behozni. Láthatod, hogy az intelnél is ugyanazon a gyártástechnológián az architektúra váltás hoz 3-5%-ot. Ennyi, ellenben láthatod mire képes a gyártástechnológiai előny, amikor azt látod, hogy a broadwell több, mint fele az IGP. Nem hiszem, hogy lenne annyi erőforrása az AMD-nek, hogy megtervezze 28nm-re majd rögtön át is tervezze 14nm-re a Zen-t. Valamiért az FX-ek se kerültek át 28nm-re.

(#15239) Kroni1 válasza Oliverda (#15228) üzenetére


Kroni1
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Lehet, hogy tényleg csinálni kéne neki saját topicot, de a "milyen notebook-ot vegyek?" topicban sem nagyon volt semmi infó a carrizo-ról, sem reakció a kérdésemre, mintha csak az inteles gépeket lehetne venni, és ha abból indulok ki h mennyi AMD-s notit lehet nálunk kapni a korábbi generációkból, ugy túl sok hozzászólás/tapsztalat sajnos nem hiszem hogy össze fog gyűlni egy ilyen topicban..

ON: "Az Intel 4 éve szinte egy helyben toporog." A skyleake-es tesztből kicsit ez jött le nekem is, hogy anno egy 2600K valami iszonyat durva fejlődést hozott, de azóta én sem látok számottevő javulást, persze a nyilvánvaló fejlettebséget nem szabad elfelejteni.

Cruzerlite Bugdroid Sony Z3 Compact tok eladó!

(#15240) Fiery válasza VirsLee (#15238) üzenetére


Fiery
(VIP)

Asszem elbeszelunk egymas mellett :) Pont azt probaltam kifejteni, hogy a gyartastechnologiaval csak elodazni lehet egy architektura levaltasat. A Nehalem architektura mar az elejen is nagyon eros volt, de utana, csupan a kisebb faragasokkal es a gyartastechnologiai valtasokkal keveset tudott gyorsulni. Ergo az x86 teljesitmeny manapsag (mondjuk a 32 nano ota) mar nemigen emelheto onmagaban egy fejlettebb gyartastechnologiaval. Az AMD eleve egy rossz architekturaval (Bulldozer) indult anno, azt pedig jol lathatoan hiaba faragjak, hiaba viszik le modernebb gyartastechnologiara, nem segit. Ezert sem keszult 28 vagy 22 nanos shrink a Zambezi/Visherabol: nincs ertelme szenvedni vele, alig hozna elorelepest.

Az IGP-t meg inkabb hagyjuk. Bar, ott pont forditott a helyzet: 2011 ota van egy remek GCN architekturaja az AMD-nek, viszont az APU-knal teljesitmeny szinten alig tudott elorelepni vele. Ugyanugy -- bar mas okbol -- megrekedtek vele, mint a Nehalem architekturaval az Intel.

(#15241) VirsLee válasza Fiery (#15237) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

A PC piac zsugorodása egy természetes folyamat, se az Intel, se az AMD nem tehet róla. Egyszerűen eljutott a technika arra a szintre, aminél az átlagembernek nem kell több, így ha csak el nem romlik a gép, nem fogja kicserélni. Talán ezért is megy kicsit jobban a notebook piac, ott azért lehetnek olyan meghibásodások, amikor egyszerűbb venni egy újat, mint valami főalkatrészt cserélni. Számos ismerősöm tolja 6-10 éves gépekkel úgy, hogy nem érzi kevésnek. Komolyabb, számításigényes területen volt fejlődés (Xeon, GPU, stb.), de az átlagfelhasználóknak szánt szegmensben egyszerűen nincs olyan igény, amire a mai technolgóia ne lenne elég. Mi jelenleg ezeket használjuk a családban PC szinten: CD T2050 (ez már tényleg kevés átlag felhasználásra is, idén cserélem), C2D E7500 asztali, nincs vele semmi gond, valamint egy A10-7870k. Az első 9 éves processzor már csere érett, de a többi az idei évet még biztos kihúzza :)

[ Szerkesztve ]

(#15242) Fiery válasza Kroni1 (#15239) üzenetére


Fiery
(VIP)

SZVSZ nem az elorelepes a baj, hanem inkabb az, hogy mennyi ido alatt teszi azt meg egy-egy ceg. Ha a Carrizo kozvetlenul a Llano utan jott volna 1 evvel, teljesen mas lett volna a megitelese. Ha a Skylake az Ivy Bridge helyen/idejeben jott volna, sokkal nagyobbat tudott volna szolni. Szomoru, hogy ennyire lelassult a desktop PC fejlodese, de hat ez van... Szemelyes megjegyzes: amikor a Conroe E6700-amat lecsereltem anno a Sandy Bridge i7-2600-ra, nem gondoltam volna, hogy utana 4 evig hozza sem nyulok az alaplap+CPU+RAM harmashoz. Elozoleg evente-ketevente csereltem a teljes gepet lenyegeben. Az is erdekes kerdes lesz, hogy a Skylake meddig marad a gepemben. Tippem szerint az lesz vagy 5-6 ev :(

[ Szerkesztve ]

(#15243) Petykemano válasza derive (#15230) üzenetére


Petykemano
(tag)

Nem atomvillanás, az igaz, de ha a jelenleg piacon lévő Fx procik megkapnák ezt az ipc növekményt, azokban a szegmensekben egész versenyképesek lehetnének.
Persze tudom, hogy ez nem lesz.
De a kaverihez képest a Bristol ridge is egész jó előrelépést jelenthet.
De szintén amiatt is érdekes ez a 20-25%, mert a PDhez képest számolva a Zen így akkor 60-65% ipc növekményt jelenthet. Tehát maga az xv alap is tisztes előrelépés amihez a zent viszonyították. Aztán majd meglátjuk.

(#15244) VirsLee válasza Fiery (#15240) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

Teljesen egyetértünk benne, hogy a bulldozer nem egy sikergyanús architektúra, ezért is remélem, hogy a Zen és a 14nm segítségével újra versenyképes lesz az AMD. A GCN-ben szerintem ilyen téren még van tartalék, láthatod, hogy az Intel szüksége volt a 14nm-re, az arányaiban nagyobb IGP-re és a 128MB L4-re, hogy utolérje az AMD tavaly januári kaverijét :)

Nem tudom, hogy vannak-e már kiszivárgó információk, de négy teljes értékű zen mag, egy 1024-es GCN plusz mondjuk 2 GB némileg cache jelleggel is működő HBM-mel, már elég jó teljesítményt lehetne összehozni. Persze ennek az ára is meglenne, de ugye a broadwell se annyi, mint a kaveri :))

(#15245) Petykemano válasza Fiery (#15235) üzenetére


Petykemano
(tag)

A bulldozer tényleg rossz architektúra volt, De a megfelelő node nem csak a magasabb frekvencia miatt érdekes. Az intelnél sem nagyon lehetett mást látni, minthogy évről évre csiszolgatta az architrktúrát, hozzáadott itt pár bitet, ott megduplázott pár kilobyteot, szépek fokozatosan. Ezt a reszelgetést ponthogy a die shrink tette lehetővé.
(Ugyanakkor ennél persze valószínűleg többre is képes lenne, csak minek, a piacot jobban megéri fokozatosan letejeltetni)
Valószínűleg a bulldozernek is segítene egy die shrink, egy kis cache itt, pár bit ott, nagyobb ez, több az. Csak túl sokmindenen kéne javítani. Vagyis inkább cserélni.

[ Szerkesztve ]

(#15246) Fiery válasza Petykemano (#15245) üzenetére


Fiery
(VIP)

Az Intel-fele reszlegeteseket 32 nanon is meg lehetett volna csinalni, minden gond nelkul. Mint ahogy a HEDT Zen is siman megoldhato lenne 32 nanon is; a felsohazban lenyegeben ugyanazt kapna az ember, mint 14 nanon, csak az AMD-nek lenne dragabb legyartani a nagy die-t. Amihez a modernebb gyartastechnologia igazan jol jott az Intelnek, az az egyre hizo IGP ill. a fogyasztas lejjebb szoritasa az ultramobil chipek eseteben.

A Bulldozerrel pont az a baj, hogy a reszelgetes ugyanannyit hoz(na), mint a Nehalem eseteben. Csak epp nem mindegy, hogy ha evente +10%-ot hozol az architektura teljesitmenyen, akarcsak a konkurenciad, akkor mi a kiindulasi alap. Ha csak ugyanazt tudod evente hozni szazalekban, mint az ellenfel, es eleve vert helyzetbol indulsz, akkor egy ido utan egyszerubb inkabb feladni a harcot -- mint ahogy az FX-ekkel az AMD fel is adta cca. 2,5 eve. Nagyjabol olyan ez a Bulldozer-Nehalem harc, mint ha egy öcsi akarna a batyjat utolerni korban :) Evente mindketten 1 evet oregszenek pont, ergo sosem fogja ilyen utemben utolerni korban a hamarabb szuletett testvert ;]

Azzal pedig ovatosan, hogy a Bulldozert mult idobe tegyuk. Jelen allas szerint me'g legalabb masfel evig (!) velunk marad a Bulldozer. Kozel sem mult ido me'g. Majd ha piacra kerul a HEDT/szerver Zen (cca. 1 ev mulva), valamint a mainstream desktop/mobil Zen is (cca. 1,5 ev mulva), akkor mult idobe tehetjuk.

[ Szerkesztve ]

(#15247) Petykemano válasza Fiery (#15240) üzenetére


Petykemano
(tag)

A steamrollert a glofo 28nm soi nodejára szánták, csak azt a glofo törölte. Ezért nem (sem) készült SR FX, mert a 28nm SHP egy frekvencia csökkenéssel járó kompromisszum volt.
A carrizot meg a 20nm-re (nem tudom, h az excavatort is-e), de azt is törölték.
Mindkét olyan alkalom elúszott, amellyel úgy növelhettek volna itt ott ezt azt, hogy a fogyasztás és a die méret nem száll el. Ha nem rakhatsz bele több tranzisztort, elég nehéz csiszolni. A skylake se ugyanazon a node-on hoz nagyobb teljesítményt, mint a haswell, vagy a sandy.

(#15248) Fiery válasza VirsLee (#15244) üzenetére


Fiery
(VIP)

A GCN-ben jelen allas szerint nem latszodik, hogy mi a tartalek. Persze, lehetne bazinagy HBM-et rarakni, meg ketszer ennyi shadert, de ki fogja azt megfizetni? Hogyan fog az beferni egy mobil gepbe? Mennyi lesz a TDP-je a HBM-mel egyutt? A Broadwell-H siman berakhato notebookba is -- de teny, hogy nem olcso. Viszont abba gondolj bele, hogy ha a most me'g 22 nanon keszulo eDRAM-ot az Intel leviszi 14 nanora, es berak 2x128 MB-ot, akkor mi lesz. Nem gondolnam ugyanis, hogy veletlen lenne, hogy 2x128 MB-kent hivatkozik ra az Intel, es nem 256 MB-kent. SZVSZ ez 2x szelesebb adatbuszt jelent, egyfajta dual-channel eDRAM-ot. 14 nanon be fog ferni mindket 128 megas eDRAM chip a tokba, hasonlo osszegbe fog kerulni, mint most az 1 db 128 megas, es ugy elporolja a jatekokban a Godavarit, hogy "öröm" lesz nezni :( Hol van az AMD erre adott valasza? :(

[ Szerkesztve ]

(#15249) Fiery válasza Petykemano (#15247) üzenetére


Fiery
(VIP)

Tovabbra sem erted, hogy nem a gyartastechnologian mulik. Az csak kifogas. Lasd Kaveri: hiaba keszul modernebb gyartastechnologian, mint az elodje (Richland), az x86 resz alacsonyabb orajelen kenytelen uzemelni, es emiatt eluszik az IPC noveles is. Ha a nyavalyas iGPU nem lenne annyira fontos, a Kaverit a mai napig jobban megérné 32 nanon gyartani, mint az elvileg modernebb 28 nanon...

Ha az iGPU-t kivesszuk a kepbol, es az alacsony fogyasztas sem lenyeges, akkor a Skylake is siman legyarthato lenne azonos teljesitmennyel, azonos orajelen 32 nanon is.

[ Szerkesztve ]

(#15250) VirsLee válasza Fiery (#15248) üzenetére


VirsLee
(lelkes újonc)

Pont ezt mondtam, hogy ezt a játszóteret az Intelnek a gyártástechnológiai előny adja. 14nm-en lesz rá válasza az AMD-nek is, de 28nm-en tuti nem :) Megfizetni pont azok fogják, akik a többi drága procit is megfizetik :) Elvileg a carrizo is sokat fejlődött energiahatékonyság terén, nem?

(#15251) Petykemano válasza Fiery (#15249) üzenetére


Petykemano
(tag)

Nem mondom, hogy minden a gyártsátechnológián múlik, de az is fontos összetevője a siker képletének. Nem mindent lehet Mindennel összepasszintani Tény, szarból nehéz várat építeni. De a bulldozer iterációk alól kicsúszott a talaj, a gyártástechnológia. Nem mindent lehet Mindennel összepasszintani. Te magad mondtad, Hogy a skylaket is le lehetne gyártani 32nm-en, ha nem számítana a fogyasztás, meg a die méret. De számít.

A 28nm shp elvileg fejlettebb gyártástechnológia, de mégse,mert nem enged olyan magas frekvenciákat, minta 32nm pdsoi. Ha a steamrollert 28nm soira szánták, akkor nyilvál kalkuláltak a kisebb mérettel, több tranyóval jobb ipc t eredményezve , azonos fogyasztáson. De a 28nm shp-n fel kellett áldozni a frekvenciát. Lehetett volna fx SR-t gyártani 32nm-en, ami talán hozta volna a freivenciát, de még magasabb fogyasztással, vagy már túl nagy és drága die mérettel. Nem érte volna meg. Nem lett volna versenyképesebb termék.

(#15252) Oliverda válasza Fiery (#15237) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Kár most idekeverni az AMD-t. Az Intelnek már jó ideje a saját korábbi vásárlóit kellene meggyőznie a váltásról, de én úgy látom, hogy ez egyre nehezebben megy nekik. A Sandy Bridge óta nem nyúltak hozzá komolyabban a mikroarchitektúrához, így pedig nehéz lesz valami kiugrót alkotni, amivel könnyebb lenne eladni a terméket.

Az alacsonyabb régióban legfeljebb csak a Core M esetében látható előrelépés, na meg persze különféle fixfunkciós egységekkel próbálják lejjebb nyomni az alacsony terhelés melletti fogyasztást. A fogyasztás/teljesítmény mutató pedig kb. annyival emelkedik mint az IPC és/vagy az órajel, azaz nem sokkal.

"En ugy latom, van az annyi, hogy megerje cserelni."

Biztos akad még jó pár ember aki hasonlóan gondolkozik, ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy mások pedig inkább megveszik pár ezerért az USB 3.1-es kártyát, vagy a régebbi lapokban is bootolható PCIe SSD-ket.

"Tovabbra sem erted, hogy nem a gyartastechnologian mulik. Az csak kifogas. Lasd Kaveri: hiaba keszul modernebb gyartastechnologian, mint az elodje (Richland), az x86 resz alacsonyabb orajelen kenytelen uzemelni, es emiatt eluszik az IPC noveles is. Ha a nyavalyas iGPU nem lenne annyira fontos, a Kaverit a mai napig jobban megérné 32 nanon gyartani, mint az elvileg modernebb 28 nanon..."

Nem az IGP miatt kellett átállni. Lapkaméretben illetve fogyasztásban biztosan jobb a 28 nm. 32 nanométeren kb. 384 mm2 lenne a Kaveri területe, ami már durván nagy lenne ebbe a kategóriában. Amúgy elég sok múlik a gyártástechnológián, pl. az hogy mekkora órajelet tudnak kihozni az adott dizájnból.

[ Szerkesztve ]

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15253) Oliverda


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Valami nem kerek:

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15254) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#15253) üzenetére


TESCO-Zsömle
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Mi nem stimmel? Fele annyi tranzisztorral feleakkora méret.

Aegis Dynamics

(#15255) Oliverda válasza TESCO-Zsömle (#15254) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Mondjuk az, hogy miként lett 236M tranzisztorból 102M.

Oké, fele akkora az L2, de azért ennyit nem kellene, hogy jelentsen a felezés, miközben nagyobb lett az L1D, ésatöbbi.

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15256) TESCO-Zsömle válasza Oliverda (#15255) üzenetére


TESCO-Zsömle
(PH! félisten)
LOGOUT blog

Ha a vonalak jól vannak berajzolva, akkor nem csak az L2, de arányaiban nézve a Float és az ID is kisebbnek tűnik, mint a Steamroller-nél.

Aegis Dynamics

(#15257) Oliverda válasza TESCO-Zsömle (#15256) üzenetére


Oliverda
(Topikgazda)
LOGOUT blog

Próbáld ki az UBER-t, és használd az "uberoliverda" promóciós kódot a 2500 forintos bónuszért! http://bit.ly/1k4lwxS

(#15258) shabbarulez válasza Oliverda (#15255) üzenetére


shabbarulez
(őstag)

Az utolsónál nincs benne az L2 cache, azért lett jóval kevesebb tranzisztor. 2MB 8T cache az 128 millió tranzisztor + vezérlő eletronika, ezt ha kivonod a 236m-ból, akkor ~100 milliót kapsz és máris nincs nagy eltérés. A die méret sem a fele lesz, hisz ha leveszed a cachet az előzőből akkor ~18.6 mm2 jön ki, az utolsónál meg 14.5 mm2. Az meg a HDL optimalizálásból fakad, ami arányaiban egy 22%-os méret csökkenést hoz, ez pedig hasonló adat mint amiről az AMD is említést tett a PR anyagokban.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2015 PROHARDVER Informatikai Kft.