Hirdetés

2016. július 1., péntek

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-04-16 15:14:07

PROHARDVER!

Most látod először ezt a topikot? Netán nem vagy benne biztos, hogy jó helyen jársz? Ebben az esetben először IDE írj!

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#17101) Geri Bátyó válasza Thrawn (#17098) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Én csak elméleti alapon írtam volna az EUV-ről, hogy amennyiben kihagyják 10 és 7 nanón akkor már nem is lesz kifizetődő bevezetni, mert talán az 5 még lehet, de az alá menni már nem biztos, hogy menni fog, pláne gazdaságosan.
Talán még a 10-esen kihoznak valamit a többszörös levilágítással, meg immerziós litográfiával, de már ezek is komoly drágító tényezők és talán nem véletlen, hogy a 14-16 nano is nehézkesen indult.
Szigorúan elméleti szinten azt sem tartom kizártnak, hogy már 10 nanon váltanak. Kihoznak 1 generációt régi és 1-2 generációt EUV levilágítással.
7 nano meg szerintem nem igazán lesz 2019 előtt.

[ Szerkesztve ]

54:18 "- Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" Expromizer V2 eladó. Infók privátban.

(#17102) Thrawn válasza leviske (#17099) üzenetére


Thrawn
(PH! félisten)

Inkább fogalmazzunk úgy, hogy itt a PH-n több, mint 3 hónappal később lett erről hír. Ráadásul a 10 és 7 nm nem házon belül készül, azt az IBM-től készen kapták. Az itteni hír ennek fényében kiigazításra szorulna, de örüljünk, hogy egyáltalán volt szó róla.
Az Intel egyelőre bajban van a saját 10 nanójával, szóval óriási előrelépés egy működő 7nm-es tesztchip. Még a végén lekörözik őket, mondjuk ezen én is meglepődnék kicsit. Legalább annyira mint anno a P4 vs K7 korszakban.

A jelenlegi nanométer számok gyakorlatilag semmit sem jelentenek, inkább csak a node-okat nevezték el így. Nem tud valódi 14nm-t gyártani az Intel, mint ahogy a Samsung sem tud 14-et és a TSMC sem tud 16-ot.

Egyébként megkövetem magam, egy NXE:3300-t toltak be a gyárkapun, az NXE:3300B már bent volt.

Oliverda: még egyet is tudnék érteni ha szimpla SRAM készült volna el azon a 7nm-en, de itt tesztchip van. Az SRAM és a tesztchip közt van Makó-Jeruzsálem távolság. Egy mobilos alkalmazásprocesszor és egy teljesítményre kihegyezett lapka között kevesebb a különbség és több a hasonlóság, mint gondolnád. Az, hogy abban a sorrendben jönnek ki, ahogy te is írtad annak vajmi kevés köze van magához a gyártástechnológiához. Akár ugyanazon a napon is kijöhetnének, a gyártósornak kábé tökmindegy, az vagy működik vagy nem.

Olvasgassatok egy kicsit arról mi volt pl a VLSI Symposiumon kb két hete. Meg úgy egyáltalán arról, hol tart a félvezetőipar. Azt is megemlíteném, hogy hamarosan elbúcsúzhatunk a nanométertől, jön az Ångström. Bizony ám, már olyat is tudnak :K

Geri Bátyó: Az EUV eleinte csak a kritikus részeknél lesz használatos. Az előbb írtam, hogy emellett Self Aligned Quadruple Patterninget (SAQR) használnak (plusz nem szilícium channel lesz hanem SiGe).
Az immerzió ma már alap. A triple- és quadruple patterning is a kritikus részeknél. Az Intel próbálja megoldani EUV nélkül a 10 nanót, de ott meg az a baj, hogy a kritikus részeken nem quad-, hanem octopatterninget kellene használni, ami már olyannyira bonyolult, költséges és időigényes (plusz a tervezésnél is komoly problémákat okoz), hogy egyszerűbb lenne ha EUV-t használnának. De ezt ők biztos jobban tudják, mi a jó nekik, szerintük a 7 nm is megoldható EUV nélkül. Hát akkor hajrá és lássuk, én szurkolok nekik.

[ Szerkesztve ]

Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

(#17103) Geri Bátyó válasza Thrawn (#17102) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Az az érzésem, hogy a gyártók beruházás nélkül akarnak qrva sok pénzt keresni. Erre eléggé jó példa a Broadwell-E, mert gyakorlatilag dupla áron jön.
Remélem, hogy jó lesz a Zen és a folytatása is és versenyképes áron, mert ami most megy az katasztrófa és tényleg a PC piac végét jelentheti.
Hogyha a Polaris (Tudom, nem tartozik ide) az lesz, amit ígérnek és ennek megfelelő lesz a Zen, akkor van remény.

54:18 "- Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" Expromizer V2 eladó. Infók privátban.

(#17104) Oliverda válasza Thrawn (#17102) üzenetére


Oliverda
(VIP)

"még egyet is tudnék érteni ha szimpla SRAM készült volna el azon a 7nm-en, de itt tesztchip van."

Térjünk rá vissza, ha már legalább tape outokról beszélnek, mert addig még ötször bedőlhet az egész.

"Akár ugyanazon a napon is kijöhetnének, a gyártósornak kábé tökmindegy, az vagy működik vagy nem."

Persze, csak éppen míg az egyik piacképes lenne, addig a másik nem biztos.

"Azt is megemlíteném, hogy hamarosan elbúcsúzhatunk a nanométertől, jön az Ångström. Bizony ám, már olyat is tudnak"

Hamarosan, persze...

[ Szerkesztve ]

minőségi kontent

(#17105) Thrawn válasza Geri Bátyó (#17103) üzenetére


Thrawn
(PH! félisten)

Én nem lennék a helyükben, óriási pénzeket elszórtak fejlesztésekre és nem nagyon akar haladni a csíkszélesség csökkentése. Persze, megpróbálják megoldani a dolgokat azzal amijük van, mert az lenne papíron a legolcsóbb, de amikor negyedjére küldöd át ugyanazt a wafert a kritikus rétegek miatt, az már sok pénz és időveszteség. Legutóbb már azt olvastam, hogy van ám octopatterning is, de az meg már egy olyan határ mindenféle szempontból, hogy meg kell kérdőjelezned azt, hogy van e egyáltalán értelme az egésznek.

Oliverda:

A tesztchip azon már rég túl van, sőt a "first article"-n is. (EDA -> signoff -> tapeout -> first article -> tömeggyártás)

Mitől ne lenne piacképes egy nagy teljesítményű chip? Az minél előbb kint van annál piacképesebb lesz, ezért várjuk itt a Zent minél előbb.

Látom ezt nehéz értelmezned, perspektívába helyezni mit is jelet az, hogy hamarosan. Mindenesetre ha legközelebb valaki azzal jön, hogy 7 nm alá lehetetlen menni mert fizika meg minden, akkor javítsd ki, hogy a nanométer alatt is van már (félvezető)élet. Több bizodalmat az embereknek akik ezen dolgoznak, ne csak egy legyintés meg egy elszórt "persze" legyen a jutalmuk ha már a munkájukból élsz...

[ Szerkesztve ]

Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

(#17106) Oliverda válasza Thrawn (#17105) üzenetére


Oliverda
(VIP)

"A tesztchip azon már rég túl van, sőt a "first article"-n is."

Szuper. És mikor kezdik a tömeggyártást?

"Mitől ne lenne piacképes egy nagy teljesítményű chip?"

Mondjuk mert a tömeggyártás elején még nem képesek megfelelően magas órajelet elérni megfelelő kihozatal mellett. Az AMD lapkái sem véletlenül LPP-vel készülnek.

minőségi kontent

(#17107) Geri Bátyó válasza Thrawn (#17105) üzenetére


Geri Bátyó
(senior tag)
LOGOUT blog

Annó sok évvel ezelőtt már a 22 nanóra várták az EUV-t, mondván, hogy az - bár komoly beruházás - lesz gazdaságos.Az Intel komolyat buktázott a 14-el (Broadwell) és talán a Zen sem véletlenül csúszik.
Szerintem EUV nélkül nem nagyon van tovább.

54:18 "- Ki a büdös istennyila vagy te bohócképű!?" Expromizer V2 eladó. Infók privátban.

(#17108) derive


derive
(fanatikus tag)

@Thawn: Uristen, ennyi bulshitet...

Na akkor:
1. A node nev mar reg elszaladt a valos fizikai merettol, raadasul a TSMC/Samu/GloFo a 20 nm FinFetet adja 14/16 nano neven (Intel-1 node). A mostani Intel N14 legkissebb CDje 64 nm, a N7 meg 16 nm, N5 11 nm es valoszinuleg lemennek 9 nmig. De ez sem a teljes layoutra lesz skalazva, hanem egyes reszegysegekre, sot 5 nm kornyeken atallnak gate-all-around transistorokra, ahol megint lehazudhatnak egy nodeot.

2 A mai EUV scannerekkel rengeteg baj van, hiaba igergetnek 250Wot, ha ezt kb 10%os rendelkezesre allassal tudjak. 30-50%ot csak a 75Wos forrasok tudnak kozvetlenul nagytakaritas utan. Ezert nem lesz tomeggyartott EUV 2018ban. 100W EUVhoz egy 200 kWos lezer kell amivel repkedo olvadt on golyokra lovoldoznek.

3. Az Intelnek mar van "node-1" EUV gyartosora 14 nanon, ugyhogy ha megszorulnak bevethetik N10en (ugyanez a node a tobbi gyartonal N7). Egyebkent elso korben a contact hole-ok amihez EUVt hasznalnak.

4. Ennyi erovel a gate oxide kb az N65 ota 7 angstrom, vannak az egy reteg vastag deviceok is. De ha ezt kevered a "csikszelesseggel" akkor inkabb ne villogj a tudasoddal.

5. A SAQPs design ruleokhoz sok szerencset!

[ Szerkesztve ]

(#17109) Fiery válasza leviske (#17097) üzenetére


Fiery
(VIP)

1 klaszter elvileg 4 mag, tehat 8 klaszter adja ki a 32 magot. A Summit Ridge-re valahol lattam egy 180 mm2-es becslest, ez ugye 8 magot jelent. Ennek a negyszerese 14 nanon nem tunik elkepzelhetetlen feladatnak. Marmint nyilvan bazinagy die lenne (pont akkora, mint a Knights Landing :)) ), de lattunk mar hasonlot tobb cegtol is. Az biztos, hogy heroikus mutatvany lenne, de az is biztos, hogy nincs igazan szukseg ra. Egy 24 magos szerverprocesszor is boven elegendo, ha az IPC kellemes lesz, es egy ilyen nagy die-nal is tudjak hozni a megfelelo orajeleket. Ez utobbi velhetoen konnyebb feladat lesz, mint a 4+ GHz-et hozni a Summit Ridge-dzsel ;)

[ Szerkesztve ]

(#17110) Thrawn válasza derive (#17108) üzenetére


Thrawn
(PH! félisten)

Lehet valakinek hasznos lesz az összefoglalód, nekem nulla új infóval szolgált. Esetleg az 5. pontot kifejtheted még bővebben ha elbírja a topik, de tekintve, hogy már gyártottak ezzel a módszerrel nem egészen világos mihez kívánsz sok szerencsét.

Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

(#17111) leviske válasza Fiery (#17109) üzenetére


leviske
(PH! kedvence)

Értem. 180mm2 meglepően kicsinek tűnik. A Skylake IGP-vel nem 160 környékén van?

Nous ne vous oublierons pas. / 20150107 /

(#17112) Petykemano válasza leviske (#17111) üzenetére


Petykemano
(fanatikus tag)

Az is érdekes, hogy a BW-E mekkora.

(#17113) Fiery válasza leviske (#17111) üzenetére


Fiery
(VIP)

SKL-S: 4 mag + GT2 iGPU + 8 MB L3 cache = 122 mm2
BDW-E: 10 mag + no GPU + 25 MB L3 cache = 246 mm2

Ez alapjan szerintem hiheto a 180 mm2 a Summit Ridge-re, 16 MB L3 cache-sel es iGPU nelkul. Plane hogy ha figyelembe vesszuk, hogy a csupasz Zeppelin x86 magok elvileg nemileg egyszerubbek es (tulajdonkeppen ennelfogva) kisebbek is lesznek, mint a Skylake vagy Broadwell magok.

[ Szerkesztve ]

(#17114) derive


derive
(fanatikus tag)

Valami elkezdodott!

Tudom, hogy WCCF, de ha igaz, akkor elkezdtek csordogalni az AM4es lapok :)

SAQPra nagyon nehez tervezni, raadasul nagy a hibasuruseg es a CD variacio.

[ Szerkesztve ]

(#17115) TESCO-Zsömle válasza derive (#17114) üzenetére


TESCO-Zsömle
(PH! félisten)

Ugyanaz a kérdésem, mint az újkori UFO-s felvételekkel kapcsolatban is... Hogy lehet, hogy mikor már a telefonok is 8+Megapixeles kamerákkal rohangálnak, ennyire szar minőségű fotót képesek készíteni vmiről?

Gumigyík eladó. - / / - Powered by PoénOS 1.4.62b

(#17116) Goose-T válasza derive (#17114) üzenetére


Goose-T
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hogy az Asus kiadna mini-ITX méretű AMD alaplapot? Tuti fake. :DDD Négy éve várok erre, de még nem adatott meg.

http://logout.hu/bejegyzes/goose-t/konfigjaim_a_kezdetektol.html

(#17117) Panzika válasza Goose-T (#17116) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

NB és az SB is a CPU-ba integrált, szóval itt nagyon valószínű + Crosshair VI Impact
Ilyen lapot még nem lehet venni, az "Imapct" szó pedig igencsak a mini-ITX formátumra utal (lsd.: Maximus VIII Imapct).

Az NB és az SB integráltsága miatt tömegével jönnek majd a mini-ITX lapok

Ui.: már jelent meg AMD-s Asus mini-ITX lap bár nem az utóbbi 4 évben :D

[ Szerkesztve ]

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17118) derive válasza Goose-T (#17116) üzenetére


derive
(fanatikus tag)

Hja azota kiderult, h fake :( az AM4es socket kozepe ures.

A leakek rossz minosege alt arra vezetheto vissza, hogy a sorszamok alapjan ne lehessen lenyomozni a forrast.

[ Szerkesztve ]

(#17119) Panzika válasza derive (#17118) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

Tudnál képet vagy valami forrást mutatni hogy ez fake és lyukas az AM4 közepe?
Én még nem láttam olyat csan az FMx/+ lapoknál

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17120) derive válasza Panzika (#17119) üzenetére


derive
(fanatikus tag)

Amennyiben Lisa tenyleg Zent mutogatott Computexen akkor itt

(#17121) Panzika válasza derive (#17120) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

Nemtudom akkor melyik igaz. Az biztos hogy nem maximus viii impact mert az teljesen mas felepitesu nem latom se az NB-t rajta sem az SB-t, de viszont amit Lisa mutat annak lyukas a közepe. Na ez nagyon jó így :W

Pedig már keztem bizakodni hogy szállingóznak majd az AM4 deszkák :U

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17122) varmi2 válasza Goose-T (#17116) üzenetére


varmi2
(PH! addikt)

Van asus amd-s itx lap, am1 platformon: íme

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#17123) Goose-T válasza varmi2 (#17122) üzenetére


Goose-T
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Pontosítok, AMx/FMx foglalatos ITX alaplapra gondoltam.

http://logout.hu/bejegyzes/goose-t/konfigjaim_a_kezdetektol.html

(#17124) varmi2 válasza Goose-T (#17123) üzenetére


varmi2
(PH! addikt)

Am3/3+ lapoknál szerintem kettő ok miatt nincs itx lap. Az egy ok, hogy régi fejlesztés, és akkor még nem volt divat az itx méret. A másik ok, hogy ezeken ugyebár még északi, és délihíd is van, plusz 125W tdp-s procik, egyszerűen nem lehetett megoldani normál árak mellett ezeket. Fm vonalon már tényleg érdekes a a dolog. Node am4-en már tuti lesz itx méretű lap.

[ Szerkesztve ]

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#17125) Panzika válasza varmi2 (#17124) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

@Goose-T: FMx/+ lapoknál nem tudni miért nem csináltak mini-ITX lapokat (FM1-ből van mini Asus)
De AM4-ből már biztos csinálnak mini lapot. A hidak, vezérlők meg szinte minden a CPU-ban lesz. Csak promontory lesz a lapon azthiszem

[ Szerkesztve ]

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17126) sb válasza leviske (#17097) üzenetére


sb
(PH! addikt)

A DIY részben felesleges is ebbe a szegmensbe. Főleg ha azt nézem, hogy pl. a vélhetően problémás chipsetre se nagyon lenne szükség. HTPC/irodai gépbe elég lenne a SOC magában és annyi.

Ami számít szerintem a vásárlóknak is, hogy fogyasztásban előrelépés lenne. Erre nem jó a Kaveri/Vishera.
A Raven meg továbbra is azt mondom, hogy nem ebbe a szegmensbe jön. Az túl erős lesz ide - remélem. :)

(#17127) Panzika válasza sb (#17126) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

Ha minden jól megy és komolyan tömegével jönnek majd a mini AM4-es deszkák, és az alacsony fogyasztású SR CPU-k jó áron, akkor komoly alapot nyujthat egy HTPC méretű gamer gépnek amit én már rég óta szeretnék (Intel alapú mini gamer gépen gondolkoztam csak enyhénszólva drága mulatság lenne az i5 CPU... -.- )

Pletykák szerint a "8 hengeres 16 szelepes" ZEN CPU 95W TDP-vel jön. Ezek szerint lehetséges a "4 hengeres 8 szelepes" olyan 50-70W TDP ami azért hűtés szempontjából elég jó ajánlat a 4. és 6. genes i7 ~90W TDP-jéhez képest

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17128) Yutani válasza Panzika (#17127) üzenetére


Yutani
(PH! kedvence)

(Intel alapú mini gamer gépen gondolkoztam csak enyhén szólva drága mulatság lenne az i5 CPU... -.- )

Szeretnélek kijózanítani: ha a SR jól sikerült, akkor nem i3 árkategória, de nem is i5 lesz, hanem drágább. És mivel egy ideig az alsóbb kategóriákba nem jön Zen (pl. 4c/8t), ezért nem lesz neked olcsó HTPC gamer géped AMD alapon.

Szóval lehet, hogy mégis i5-ön kell majd elgondolkodnod.

[ Szerkesztve ]

ABIT VT6X4 alaplapot keresek!

(#17129) Panzika válasza Yutani (#17128) üzenetére


Panzika
(kvázi-tag)

Nemtudni. Bár az AMD néhányszor már felszólalt az Intel árazásai ellen, ugymond kicsit tulárazva dobja piacra a CPU-kat. Emiatt reménykedem benne hogy az Intel alá árazzák be a processzoraikat, hogyha melletük "labdába akarnak rúgni".

"Aki folyton zellert zabál, az csak addig szidja a piros almát, míg bele nem kóstol!"

(#17130) Thrawn válasza derive (#17114) üzenetére


Thrawn
(PH! félisten)

Itt már kb bármire nehéz tervezni EUV nélkül, lásd az alábbi képet:

Different songs for different moods. Diablo 3: Thrawn#2856 łłł Demon Hunter's Club: http://tinyurl.hu/xWu6/ łłł Look! More hidden footprints!

(#17131) leviske válasza Fiery (#17113) üzenetére


leviske
(PH! kedvence)

Elnézést, akkor a GT3e-s cuccok mérete zavart be. De így akkor nem is lényeges azoknak a mérete, ha arra már anélkül is lehet következtetni, hogy a Zeppelin magok kisebbek. És akkor ebben a HDL még benne sincs? Vagy az inkább az L3-ra van hatással?

(#17112) Petykemano: Fiery meg is válaszolta. Akkor elég kellemes méretbeli különbség lesz. Ha így is képesek lesznek esetleg a BDW-E 6 magos verziókat befogni, vagy legalább a HW-E eredményeket hozni, ott lesz állkoppanás.

(#17126) sb: Ha raktárkisöprés alapon beszorítják $150 alá az összes Vishera és Kaveri/Godavari alapú terméküket, akkor az elhalványíthatja a fogyasztásból eredő hátrányokat.

Az RX 470 várható teljesítmény/ár arányából ítélve meg szerintem nem lehet olyanról beszélni, hogy "túl erős". Pláne, hogy a Raven-nek is gondolom lesz letiltott funkciós verziója.

Ráadásul abból kiindulva, hogy a Stoney Ridge-et az ultra low-end kategóriába szánja a cég és kb akkora mérettel rendelkezhet, mint amekkorával a Raven jöhet a kevesebb L3 miatt, könnyen megeshet, hogy két lapkával sikerült a teljes X86-os piacot lefedni. Gondolom a Bristollal szerzett tapasztalatok átmentésre kerülnek, így elképzelhető, hogy még a Summit-nál is ügyesebben tud majd játszani a fogyasztásával.

(#17129) Panzika: Nyilván nem fognak az Intel fölé árazni, de a felhasználók igényeit se helyezhetik a saját életben maradásuk elé. Az Intel most nyitva is hagyott egy szép nagy ársávot az AMD számára, valószínűleg ezt igyekeznek majd felölteni.

Ha hozzák a vártakat, akkor versenyképesek lehetnek a $300-600 ársávban és lest esélyük magasabb órajelű verzió dobni $800 környékére, ha sikerül leverni az i7 6850K-t.

[ Szerkesztve ]

Nous ne vous oublierons pas. / 20150107 /

(#17132) headhunter


headhunter
(őstag)

AMD Bristol Ridge für den Desktop: Modellnamen...

AMD A10 Extreme Edition? :F

[ Módosította: Oliverda ]

(#17133) Petykemano válasza headhunter (#17132) üzenetére


Petykemano
(fanatikus tag)

"Energy Efficient"

(#17134) zsolt320i válasza headhunter (#17132) üzenetére


zsolt320i
(senior tag)

ok, és mit tartlamaz?
német nem megy

(#17135) dezz válasza zsolt320i (#17134) üzenetére


dezz
(PH! nagyúr)
Copyright © 2000-2016 PROHARDVER Informatikai Kft.