Hirdetés

2012. május 29., kedd

(#1001) ftc válasza dezz (#974) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

nekem a lenen a logikus,hogy magonként külön tpálálás. sok energia megsporolhato lenne ileltve az IMC azon rését lelőni ha csak az egyik magot használod ne fogyasszon feleslegessen...bár ez elég bonyolult lenne.

HT3

100% kompatibilitás visszafele azt irják,de ha teljes mértékben ki akarod használlni a HT3-at akkor uj alaplap kell stb..ugye előrre nem tudnak tervezni

Megoldhatták volna mint Intel,hogy 1 foglalt ,de kevesebb igy a riziko...Megy e chipsettel ez nem e megy stb.Foglalt váltással kiköszöbölik ezt..

ugye ha HT-t nézem

3.0 visszafele kompatibilis 2.0 ez 1.x-el...
Én nem tudom elképzelni mire kellhet nekik 20.8 GB/s (166.4 Gb/s) per Link
Egyetlen egyet ,hogy bevetik itt is az általános célu procikat...illetve a leglogikusabb,hogy mivel a szerver frontrol kapjuk az asztali CPU-t...

(#1002) VaniliásRönk válasza ftc (#1001) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

A kompatibilitásnak egyrészt marketingértéke van, másrészt így vevőket tarthatnak meg, akinek van AM2-es rendszere az így talán nem fog C2D-ra váltani.

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#1003) Raymond válasza ftc (#1001) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

''Én nem tudom elképzelni mire kellhet nekik 20.8 GB/s (166.4 Gb/s) per Link''

Pl. HPC alkalmazasi teruleten soha nem eleg az elerheto bandwidth.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#1004) akosf

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Kicsit utánanéztem a HyperTransportnak és a PCIe-nek.

PCIe 2.0 a P35 és RD700-as chipsetektől lesz elérhető, legfeljebb 32 vonalat használhat, vonalanként 500MB/s sebességgel, ebből adódik hogy a maximum 16GB/s, és ez mindkét irányban egyszerre is működik!

PCIe 1.1 ennek a felét tudja, vagyis maximum 8GB/s-ot.

A HyperTransport 200-2600MHz közt skálázódik, az órajel fel és lefutó élére is továbbít adatot. A busz szélessége irányonként 2-től 32-bitig terjedhet. Tehát a HyperTransport is full duplexként tud működni, irányonként max. 20,8GB/s sebességgel.

(#1005) Oliverda válasza akosf (#1004) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Vajon a PCIe 1.1 és PCIe 2.0 között mondjuk egy VGA kártya esetében annyi lesz az érzékelhető/mérhető különbség mint az AGP 4X vs. 8X között? :U

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#1006) ftc válasza Raymond (#1003) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

HPC mint High performance computing? arra sose elég igazad van

és mit szolsz az én elképzelésemhez?

pl HT-ra rákötni fizikai gyorsitot? eseleg segéd procikat?

(#1007) daa-raa válasza ftc (#1006) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Ezt hívják Torrenza-nak.

És erre szolgál a HTX slot is, de rakhatod közvetlenül az egyik procifoglalatba is.

[Szerkesztve]

Si vis pacem, para bellum.

(#1008) ftc válasza daa-raa (#1007) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

öö igen ahogy irod a nevét már eszembe jutott..Ez mennyire elképzelhető asztali PC-nél?

(#1009) VaniliásRönk válasza ftc (#1008) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Sima desktopnál azért nem igazán, 4x4, FASN8 kategóriájúnál igen.

"Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former." (Albert Einstein)

(#1010) daa-raa válasza ftc (#1008) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Opteron 2xx alatt sehogy. Kell minimum egy szabad HT link a procin.

(#1011) ftc válasza daa-raa (#1010) üzenetére

ftc
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

tudtam,hogy valamit elfelejtettem elovasni erről a cuccról :O

Pedig terv megvolt vele :)

(#1012) dezz válasza daa-raa (#985) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hát, lehet. Az okosok győzködtek nemrég egy másik fórumon, hogy márpedig eltérő a többutasokba kerülő mag az egyutasokba kerülőktől.

(#1001) ftc: Lehetséges, hogy az AM3-nál már az egyes magok is külön tápot kapnak, de most csak emiatt egy új tokozást...? Valószínűbb, hogy az AM2+ kiosztása alapvetően nem alkalmas a DDR3-hoz. Ebben az esetben viszont mégis külön ki kell hozzni AM2+ és AM3 tokozású változatokat (teáht a 45nm-esekből).

HT3: persze, csak ezt már az AM2+ is tudja, mi meg ugyebár az AM2+ vs. AM3 viszonyáról beszélünk, és itt nem hoz újat az AM3.

[Szerkesztve]

(#1013) akosf

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

AM1 miért nincs?

(#1014) daa-raa válasza akosf (#1013) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Gondolom nem akartak egyszerre két-három azonos indexű foglalatot kihozni. Socket F, Socket S1, Socket AM2.

(#1015) akosf válasza daa-raa (#1014) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hm... Azt hittem hogy az AM utáni szám mást takar...
AM2 -> DDR2
AM3 -> DDR3
Vagy ennek nincs köze hozzá?

(#1016) daa-raa válasza akosf (#1015) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Akkor az S1 mitől S1? Az is DDR2-t használ.

(#1017) akosf válasza daa-raa (#1016) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nem tudom hogy mitől S1. Sőt azt se tudtam hogy DDR2-es, ugyanis nem ismerem.

(#1018) daa-raa válasza akosf (#1017) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Abba mennek a Turion64 X2-k. [link]

(#1019) akosf válasza akosf (#1013) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Lehetséges hogy az AM1 = 939 ?

(#1020) daa-raa válasza akosf (#1019) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Előfordulhat. Amennyiben az M Mainstream-et jelent, akkor szinte biztos.

(#1021) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Újabb roadmap: [link]

* AMD targets Barcelona to launch in Summer 2007 and expects ramp in frequency and volume subsequently. We can expect low clocked Barcelona in August timeframe

* Phenom series to be launched in Nov-Dec with DVT samples in Sep/Oct timeframe

* Phenom FX AM2+ part called FX-80 in Q4 timeframe and TDP for the FX series are yet to be determined

* 45nm Deneb, Propus, Regor and Sargas STARS cores in H2 2008

* Single-core Lima has been removed from the roadmap so single-core Orleans will be replaced by dual-core Rana in Q1 next year. The mainstream segment will shift from single core to dual core by early next year

* AMD expects to provide next schedule update in July

Állítólag novemberben már jön a Phenom X4. Majd meglássuk...

[Szerkesztve]

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#1022) dezz válasza Oliverda (#1021) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Khmm, #947. ;)

(#1023) akosf

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Vajon ez is volt már? [link]

Sun chose the AMD Opteron quad-core chip, code-named Barcelona, over rival Intel's quad-core Xeon 5300 chip, because it believes AMD's will be ''the fastest chip on the market this year,'' said Andreas Bechtolsheim, chief architect and senior vice president of the systems group at Sun. ''We are still hopeful that they will deliver the chips on time.'' Sun also hopes Constellation can be out in time to be considered for the November Top 500 list.

AMD's stock was downgraded June 6 by some investment analysts who questioned the chip maker's ability to deliver Barcelona on time. But AMD spokesman Phil Hughes said Monday that ''we're still on track'' for a Barcelona launch in the third quarter.

Vagyis a SUN-nál hisznek benne hogy a Barcelona lekörözi a Xeon 5300-as szériát.

Valamint az AMD szóvivőjének hétfői kijelentése szerint lesz Barcelona 2007Q3-ban.

szerk.: Q3 = július ... szeptember

[Szerkesztve]

(#1024) Oliverda válasza dezz (#1022) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

:B

Ez viszont még nem volt [link].

[link]

[Szerkesztve]

(#1025) Raymond válasza Oliverda (#1024) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Meg nem volt :)

A kihozatal katasztrofalis lehet ha 100Mhz-es ugrasok vannak az egyes SKU-k kozt.

(#1026) akosf válasza Oliverda (#1024) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ötletes az Inquirer-es cikk közepén a dual Xeon alaplap reklám... :W

(#1027) vedini válasza akosf (#1026) üzenetére

vedini
(őstag)

jah azt én is néztem, elég meleg :DDD

workworkwork...

(#1028) Andre1234 válasza Oliverda (#1024) üzenetére

Andre1234
(fanatikus tag)

az intel részről valami új van a core-hoz képest különbség??
most nem feltétlen a bus sebesség növelésére gondoltam és a 45nm-re hanem architektuúra fejlesztésre..
itt gondolok k8 és a k10 közötti terverési különbségekre architektúrában..
az intel meglépte ezt???

Ha x tart végtelenbe, akkor a prímek reciprok szorzatának negáltja 0-hoz tart...

(#1029) dokar válasza Andre1234 (#1028) üzenetére

dokar
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

semmi extra, csak csíkszélesség csökkentés + nagyobb L2 :U
jah és az elmaradhatatlan ''Hi-k'' hype :DDD

extra

(#1030) Oliverda válasza dokar (#1029) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Viszont cserébe (egyelőre, állítólag) nem lehet annyira húzni őket. Ez lehet a bazi L2 cache miatt, ami azért tud fűteni is rendesen. :U

(#1031) Andre1234

Andre1234
(fanatikus tag)

Hát nem tudom..
Mindenesetre nagyon várom már a k10-et..
Persze még ki se jött de a k10 de az intel mintha kapálózna..vagy csak beleképzelem..
Vagy nem akarja elkövetni ismét azt a hibát amit a p4vs k8al hogy csücsült a babérjain..
mint ahogy a amd is bebukta a core2 vel szemben az előnyét..
vmit azért érez az intel is..és ez látszik a folyamatos kommunkiációból..
vagy nem???

Ha x tart végtelenbe, akkor a prímek reciprok szorzatának negáltja 0-hoz tart...

(#1032) Raymond válasza Andre1234 (#1031) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

''csak beleképzelem..''

Errol lehet szo. Az Intel-nek most nem kell panikolnia egy (jo) darabig.

(#1033) akosf válasza dokar (#1029) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

semmi extra, csak csíkszélesség csökkentés + nagyobb L2
jah és az elmaradhatatlan ''Hi-k'' hype

Gondolom a ''semmi extra'' nem a Penryn-re vonatkozik.
Ott ugyanis már lesz pár ütősebb újítás is... :)

(#1034) akosf válasza Oliverda (#1030) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Viszont cserébe (egyelőre, állítólag) nem lehet annyira húzni őket. Ez lehet a bazi L2 cache miatt, ami azért tud fűteni is rendesen.

Azt erősen kétlem hogy az L2 cache jelentősen fűtene. A cache területarányosan az egyik legkisebb fogyasztó, ha nem a legkisebb. Ugyanis minden órajelre legfeljebb egy-egy soron van találat, a sokból.

[Szerkesztve]

(#1035) dezz válasza akosf (#1033) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Van 1-2 dolog, de annyira nagyon ütősnek én nem mondanám őket. :)

(#1036) VaniliásRönk

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Kikérném a véleményeteket erről a tesztről [link], szerintem nem hihető hogy az E6300 ilyen szép egyenletesen elveri az ''X2 5000+-t'', ti mit gondoltok?

(#1037) Oliverda válasza VaniliásRönk (#1036) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Én főleg azt nem értem hogy miért nem AM2-es rendszerben teszteltek. Egy 400/CL3 DDR1 és 800/CL4 DDR2 között azért van egy kis különbség. Na mindegy, erről ne itt nyissunk vitát szerintem. ;)

(#1038) VaniliásRönk válasza VaniliásRönk (#1036) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Nem akarom linkelni vagy idézni innen a válaszokat, névtelenül sem akarok hivatkozni senkire, csak a véleményetek érdekel, semmi több. :R

Szerk.: Úgy gondoltam itt találok olyat aki részrehajlás nélkül, objektív véleményt tud mondani, sorry a dolog off jellege miatt, vitát nyitni meg végképp nem akarok, van abból elég a teszt topikjában. :(((

[Szerkesztve]

(#1039) akosf válasza dezz (#1035) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Nálad mennyitől számít valami annak?

(#1040) dezz válasza akosf (#1039) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ugyebár volt itt korábban egy összehasonlítás, amiben a feladatok többségében azonos órajelre számolva 5-10% gyorsulás volt tapasztalható - azonban nem lehet tudni, ez mennyiben írható a megemelt FSB és/vagy L2 számlájára. (Ezeknek meg is van az AMD oldali megfelelője, a jobb és gyorsabb memóriavezérlő, és a bejött L3 képében.) Jó, hogy gyorsult az osztás, de kérdéses, ez mekkora hatással van egy egész program futására, főleg hogy ahol lehet, inkább kiváltják egy (reciprokos) szorzással. Az SSE4 is jó dolog, de csak egyes feladatokban számít, és kérdéses, mennyire. (Az Intel saját tesztjei mellett várjuk meg a tesztoldalak tesztjeit, mivel kérdéses, mennyire és hogyan is volt optimizálva az, amivel összehasonlították az SSE4-re optimizált változatot abból a bizonyos videokóderből.) A másik, hogy az SSE4 nagy része már meglévő utasítások egyéb adattípusokkal való kiegészítése. Persze nem árt, hogy pl. SP FP mellett már pl. 16 bites inttel is megy valami, csak kérdéses, mire elég a 16 bites int?

(#1041) akosf válasza dezz (#1040) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Ez korrekt mellébeszélés volt. :P

Mert ugye az lett felvetve hogy a Penrynben nincs ''semmi extra''.
Már pedig továbbra is állítom hogy van benne pár ''ütősebb újítás''.
( pl. a kétszer gyorsabb osztómű, 1 órajeles super shuffle engine )

Na már most arra voltam kíváncsi hogy ha szerinted a kétszer gyorsabban működő egységek nem számítanak ''ütősnek'', akkor nálad mekkora ez az érték...

Amúgy rendben, várjuk meg míg a valós tesztek mutatják ki hogy tényleg gyorsabban oszt meg kavar a Penryn. Nem tartom kizártnak hogy csak az intel marketing gépezete duplázott. :)

(#1042) Raymond

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

AMD announces Barcelona:
[link]

A helyzet nem rozsas, de ezzel itt mar szamoltunk...

(#1043) dezz válasza Raymond (#1042) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hm, én nem látok új press-release-t az AMD-nél. Mindegy, 2.0 GHz augusztusban - még mindig jobb, mint 1.6, egyelőre. Lesz ez még bőven jobb, főleg ha igaz, hogy az a bizonyos Cx kapásból sokat dob majd rajta.

szerk: ja, azt akartam még írni, hogy a bejelentés péntek reggelre időzítésének jelentőségét kicsit eltúlozzák: ezek leginkább OEM-eknek szánt szerver chipek, említett cégeken (akik már amúgy is tudhatnak róla) és a techno-melegeken kívül nem nagyon izgatják a nagy nyilvánosságot.

akosf: Oké, ezek egyenként nem jelentéktelenek, de mint írtam, kérdéses, mennyit számítanak összességében.

[Szerkesztve]

(#1044) Oliverda válasza akosf (#1034) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Hát, ha nem is jelentősen fűt, de biztos nincs jótékony hatással a fogyasztásra. Valahol mintha egyszer olvastam volna hogy könnyebb azt a procit húzni amelyikben kisebb a cache. Az is lehet hogy innen ered az állítólagos gyenge tuning potenciálja az eddig elkészült Penryn prociknak.

[Szerkesztve]

(#1045) Raymond válasza dezz (#1043) üzenetére

Raymond
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

''Hm, én nem látok új press-release-t az AMD-nél.''

[link]

(#1046) akosf válasza Oliverda (#1044) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Természetesen minél több félvezetőelemnek kell nagyobb frekvencián is hibátlanul működőképesnek lennie annál nehezebb tuningolni valamit. :)

nagyobb cache -> több tranzisztor -> kisebb esély sikeres tuningra...

szerk.: Azért egy 45nm-es proc. nagyobb eséllyel szaladgál el nagyobb frekvencián mient egy 65nm-es!

[Szerkesztve]

(#1047) VaniliásRönk válasza akosf (#1046) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

12MB cache-nél ez szerintem nem egyértelmű, főleg ha a fogyasztás is szempont, pusztán azzal hogy feszültség alatt van a cache van egy bizonyos fogyasztása, tranzisztorra vetítve biztos sokkal kevsebb mint a magé, cserébe a cache viszont sokkal nagyobb.

(#1048) akosf válasza VaniliásRönk (#1047) üzenetére

akosf
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Mire vonatkozik a nem egyértelműség?

(#1049) VaniliásRönk válasza akosf (#1048) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

''Azért egy 45nm-es proc. nagyobb eséllyel szaladgál el nagyobb frekvencián mient egy 65nm-es!''

Szerk.: Ha jól rémlik ennyi lesz az L3 a Penrynben, de lehet hogy megtréfált a memóriám. :)

[Szerkesztve]

(#1050) VaniliásRönk válasza VaniliásRönk (#1049) üzenetére

VaniliásRönk
(PH! nagyúr)

Megtréfált, az a 12MB 2x6MB osztott L2 ha jól értem.

#1051: Ez könnyen megeshet. :D

[Szerkesztve]

Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.