Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Petykemano

    veterán

    válasz Oliverda #15499 üzenetére

    Néztél már Carrizo teszteket, vagy csak a hasadra ütöttél?

    Én nem láttam még finfetre épült Carrizo teszteket. Te igen? Linkeld már, mert nagyon kiváncsi vagyok.
    Én amúgy arra gondoltam, hogy az excavator, aminek asztali környezetben ugyanúgy 4Ghz környékén kell mennie, mint a kaveri refreshnek, teljesítményben nem tudna előre lépni ha 28nm helyett finfeten készülne.

    Bullshit. Nagyobb tranzisztorsűrűség, alacsonyabb szivárgás (és fogyasztás), magasabb órajel. Példának ott az A9.

    - Nagyobb tranzisztorsűrűség. Pipa. Feleakkora lapka, ugyanolyan gyártási költség, mivel a millió tranzisztorra vetített ár nem csökken.
    - Alacsonyabb szivárgás és fogyasztás. Pipa. 95W helyett fogyasztana egy kaveri refresh mondjuk 45W. Ez mobil környezetben jól hangoznék, és asztali környezetben se kutya, de attól még a termék nem törne ki abból a "Olcsó, de nem elég jó" megítélésből, amit Fiery szokott emlegetni. Szerintem csak a fogyasztás nem adná el jobban a chipet.
    - magasabb órajel. Pipa. Megbeszéltük, hogy még az se biztos, hogy finfeten 4Ghz-et el fog tudni érni az AMD a zennel. Milyen magasabb órajelre gondolsz?

    Csak a miheztartás végett: arról beszélünk, hogy egy 4+8 magos BR finfeten miben tudna többet virítani, mint 28nm-en, ami miatt megérné az a $150m design cost.

    A Kaveri is, és? Ez van, lesz belőle 65 és 45 wattos kiadás, esetleg egy szál 95-ös a tuningosoknak.

    A kaveri is rosszabb hatásfokkal működik magasabb fogyasztásnál, mint a kaveri?
    A carrizo diákon a HDL-lel készült carrizo(XV) teljesítményét hasonlították különböző fogyasztási értékeken a kaverihez(steamroller). Azon az ábrán látszik 30-35W körül metszik egymást a görbék.

    Persze ha úgy nézzük, hogy a BR-nek legkevésbé sem célja nagyobb teljesítményt hozni, mint az elődje, de azt rendre eggyel alacsonyabb fogyasztási osztályban teszi, az is szép eredmény.

    Finfet akkor lenne szükséges, ha valamiből többet akarnának beletenni: több CPU mag, több CU mag. De azt is megbeszéltük, hogy ez nem valószínű.

    Találgatunk, aztán majd úgyis kiderül..

Új hozzászólás Aktív témák