Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz ottkar #2831 üzenetére

    Persze, jók ezek, abban nincs hiba. Úgy látszik, teljesen máshogyan értelmeztük a kérdést. Én úgy értelmeztem, hogy kifejezetten makró obit érdemes-e venni, nem úgy, hogy az 55-200-nál jobb obit mert az sokminden lehet, nem feltétlenül kell makrónak lennie. Erre az a válaszom, hogy akkor érdemes, ha a közgyűrű és előtét nélküli közelpont a fontos, mert marha macerás ezekkel makrózni, bár lehetséges csak egy idő után már zavaró, hogy minden témaváltásnál szét kell kapni a gépet. Ha csak a rajzolat számít, akár középen, akár a képszéleken amiatt fölösleges kifejezetten makrót keresni, vannak szép rajzolatú EF-S és full frame nem-makró optikák is. Úgy mellesleg a makró obiknak azért van hátránya is, ha nem makróra használod. 50mm-esnél például az egyik ilyen a fényerő, de más obiknál is megvan az a hátrány, hogy a makrónak lassabb a fókusza. Makróban ez direkt van ilyenre csinálva, mert így lesz precízebb.
    Szóval összefoglalva: ha sokat makrózol, akkor megéri makró obit venni. Ha csak néha, akkor inkább közgyűrűzz, vagy a DCR-250 is elég jó lehet. Mellesleg néhány obinak kellően jó a közelpontja sokmindenre, annak ellenére, hogy nem makró obik. Pl. a 70-200-as Canonok, abból kis kifejezetten az IS-esek már sokmindenre jók közgyűrű nélkül is, és rajzolatuk is szép. Szitakötőhöz mondjuk teljesen rendben van. Egyébként meglepően jó eredményt produkál az az előtét (DCR-250) bármin, hiába mondják, hogy az előtét mindig rontja a minőséget ami alapvetően igaz szokott lenni, de ennél a típusnál még sosem láttam rá látványos példát.

    [ Szerkesztve ]

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák