Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz VoidXs #113163 üzenetére

    Ez érdekes kis szösszenet volt, élmény volt olvasni.

    Én mai napig azt hiszem (!), szubjektív tapasztalataim alapján, hogy a DSD-nek minden hibája ellenére nincs meg ez a "baja", amit a digi kapcsán említesz. Elméleti-gyakorlati szinten vannak bajai, de azok nagyon hasonlóak az analógéhoz, abban az értelemben, ahogy észleljük. Magyarul, kevésbé idegesítő, sőt, mintha nem is lenne. Mintha a DSD a világ leganalógabb digi formátuma lenne, pedig a PCM - elvileg - jobb nála (legyen 96/24 PCM és DSD64 (1x), szimpla SACD).

    Szóval én amúgy a JRiver DSD konverziójával 2x DSD-re (DSD128) üzemmódban megtaláltam magamnak azt a szent grált, amit nem biztos, hogy meg tud magyarázni az agyam (azért több elméletem van rá, mert kutakodtam, kíváncsi módon), de mocsok jónak hallom és nagyon-nagyon kellemesnek, "fluid"-nak, nem tudom minek. (Ne vigyél máglyára engem ezért most, köszi) :D ;)

    A natív DSD-ket bitperfect kapcsoló benyomásával a JRiver is natívban adja ki, minden mást DSD128-ra rakatok vele és beszabehu, nagyon-nagyon szeretem.

    Elsőre vakteszt-bukós. Sokat kell hallgatgatni, hasonlítgatni, és nem vagyok benne biztos, hogy a pszichém visz el, hiszen tudva tudom, hogy inferior a PCM-el szemben. (Elvileg).

    Amit még tudni vélek, hogy PCM-nél a kvantálási zaj a frekispektrum teljes egészén terül szét, míg DSD-nél ez összekoncentrálódik a magasabb tartományokba. Ez még 44.1/16 és DSD64 esetén - közel mindkettő a hallási tartomány széléhez - okozhat szubjektív eltéréseket, de 96/24 PCM és DSD128 esetén (és felett) már ezt is ki kell vennem a képletből, nincs rá magyarázatom - egyelőre, marad a placebo és ezt ujjaimat törve beismerem. De nekem így jó.

    Viszont (!).. mivel a DSD is digi formátum, az összes előnyét élvezi ugyanúgy, azaz végtelenségig másolható, időtálló, 100%-ban reprodukálható végtelen sokszor minőségvesztés nélkül és nonstop fejlődésre van ítélve úgymond. Legalábbis míg használjuk, ki tudja, milyen codek-ek bukkannak fel 100 év múlva :D

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák