- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple asztali gépek
- TCL LCD és LED TV-k
- Házimozi belépő szinten
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Videós, mozgóképes topik
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Máris befutott a hibajavításoktól duzzadó GeForce driver gyorsjavítása
- Sony MILC fényképezőgépcsalád
- Philips LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
Camembert
csendes tag
Sziasztok,
tudnátok abban segíteni, hogy hogyan kell bebootolni pendriveról, olyasmit ír ki, hogy érvénytelen particiós tábla.
a következő lehetőségek vannak:
USB-HDD
USB-FDD
USB-CDROM
USB-zIP -
zoo8800
veterán
válasz
Norbi095HUN #6376 üzenetére
Eddig rendesen mentek a játékok, aztán egyszercsak belassult az egész?
A VGA órajele jó? -
Norbi095HUN
aktív tag
Sziasztok! Van némi gond a gépemmel Már nemis tudom pontosan mikor kezdte el ezt az egészet. Minden úgy ment mint mindig leültem gépezni, és egyszercsak azt vettem észre hogy rettenetesen kevés FPS-em van a játékok-ban. GPU/CPU Hőmérséklet nemvolt magas, és most sem az, ugyanolyan mint anno régebben volt. És most jön az amint lehet hogy nevetni fogsz/fogtok, de már vagy 5x kiirtam a fórumon, és reménykedtem abban, hogy kapok segiteséget, de nem igy történt. Nagyon szeretném viszont, hogy végre úgy mehessen a gépem, mint az régen is tette, mert már regeteg pénzt kibdobtam a szervizbe is érte [Kb. 10000ft-ot, és ez nem túlzás, nem vicc!
]
Egyetlen egyszer sem volt ilyen baja régebben.
A Szervizben aztán szépen mindig mindent leellenőriztek alaplap, memtest, GPU, CPU, Win-t újratették, Új tápot is kapott, új ramokat is, azokat is tesztelték, szóval tényleg mindent megtettek annak érdekében, hogy jó legyen, sőt még egy tökúj kábelezésen is átesett legutóbb, napokig tesztelték aztán, és proci pasztát is kapott. De semmi
Hazahoztam, és semmi. Ugyanúgy szaggat, mint régen. Mostmár csak egy dolog maradhtatott: Ti, és ÉN.
Vagy valamit bekell állitanom a BIOS-ba a CPU-nál, na de mégis Mit?
Lehet hogy túlreagálom de hidd el hogy ennél rosszabb érzés nincs ennyi kidobott pénz után meg főleg, hogy még ráadásul haszna sem volt eddig. Szeretnék végre normálisan üzemelő gépet látni.
Remélem tudsz nekem segiteni hogy esetleg hátha van mit beállitani a procihoz a BIOS-ba, hogy jó lehessen.
Jelenleg annyi módositás van rajta hogy felhúztuk 2.8-ról 3.15-re de semmi változást nem hozott az egész.
Ja, és akkor a gépem:
Windows 7 Ult. 64Bit
4GB DDR2 800Mhz RAM
ATI Radeon HD 4770 512Mb gddr5
Intel Core 2 duo e6300 és ugye oc-zva 2.8-ról 3.15ghz-re.
Köszönöm előre is a segitségeket! -
HeadKnife
csendes tag
válasz
Thunderzolee #6373 üzenetére
Úgy nézem annak az érzékelőnek vagy kampeca vagy nem tudom, mert ki van akadva 256 fokon
Amúgy van 1-1 12 cm-s venti elől és hátul is, ráadásul a proci sem okádja a meleget.
Eddig nem nagyon zavart, de proci+hűtő csere volt, gém közben meg megfogtam a hőcsövet mukod e, de én marha az északi híd bordájának támasztottam a kezem. Azt hittem b@szom ki az ablakon az egész gépet úgy megégetett -
-
HeadKnife
csendes tag
Üdv!
Lehet én nem keresgéltem eleget, de most már leírom ide a kínomat!
Van egy Gigabyte G41M-ES2L lapom, a gondom pedig az volna hogy a proci alatti hűtőbordát ha alapjáraton megfogom forró, ha valami megterhelő progi fut akkor éget szabályosan. Sajnos évek óta ilyen. Pasztázás megoldaná a gondot? Félek hogy nem fogja már sokáig bírni a lap ilyen hőfokkal...
Előre is köszönet!
-
tpeter77
addikt
válasz
Thunderzolee #6369 üzenetére
szia
feltettem a 64 bites win7 home prot és hiba nélkül megy rajta minden.
üdv. -
feco93
tag
Sziasztok!
Egy ilyen alaplapom van: gigabyte p31-ds3L. S az lenne a kérdés hogy teljesen kikapcsolt állapotban is működik a wake on lan funkció vagy csak alvó állapotból. Mert alvóból már fel tudom ébreszteni viszont kikapcsolt állapotból még nem sikerült. Vagy kikapcsolt állapotból nem is működik?
-
-
tpeter77
addikt
sziasztok,
GIGABYTE GA-G31M-ES2L alaplapom van, és kipróbálnám a 64 bites Windows 7 vagy a Windows 8.1 op.rendszert.
Támogatja a 64 bites rendszer ezt az alaplapot? Jelenleg Core2Duo E6400 CPU van benne és 4GB Ram.
Most még 32 bites Windows 7 fut rajta - hibátlanul - de kiváncsi lennék, hogy a 64 bites is jól futna-e. -
Wendelke
aktív tag
válasz
Lacielvtárs #6366 üzenetére
SSD megy bele?
Korábban írtak szerint nem támogatja.
-
Lacielvtárs
nagyúr
jó reggelt Uraim, lenne egy gyors kérdésem
egy ilyen lap tudhatja az ahci modot
ezen doksi szerint tudnia kellene a G31-es chipszettnek, már ha jól értelmezem a leírást
de jó lenne ha meg tudnátok erősíteni, vagy cáfolni -
noob01
újonc
Sziasztok segitséget szeretnék kérni mert feladta a leckét a gépem
egy hete vásároltuk P4 duo 2.66 mhz win.8.1-el volt telepítve de csak 80G hdd volt benne raktam bele ugyan ekkorát és újra indításnál összeomlott.Ekkor vissza kivettem gondolván kuka gép ujra indit semi gondoltam nem kell a 8.1 ujra huzom van benne rutinom telepités indul ahogy kell de a felénél kifagy egyszerüen semit nem lehet vele csinálni csak áramtalanitva leállitani,Már az elemet is kivettem azt is próbáltam másik hdd-vel is próbáltam ugyan ez telepités felénél lefagy.két napja probálok életet lehelni bele ha valakinek van valami ötlete kérem segitsen.
alaplap : gigabyt ga-g31m-es2l -
dunc
nagyúr
Bekapcsolod a gépet, én nyomkodod ezerrel az f11, vagy f10.
De ha nincs gyors boot menü, akkor belépsz a biosba, és átállítod a boot prioritást, viszont elképzelhető 775 révén, hogy dos alatt nincs usb bill. ebben az esetbe egy hagyomány ps2 csatlakozású bill lehet a megoldás.
Vagy leállítod a gépet, és lehúzod a hdd t, majd leállítod, és visszadugod, és akkor lehet a cd lesz az első, és bootol, végső esetbe áramtalanítod a gépet, és kiszeded az alaplapi elemet, majd kikapcsolt, kihúzott gépnél, rányomsz a bekapcsoló gombra, elem vissza, és ha szerencséd van alapba cd ről fog szintén bootolni. -
Diego!
senior tag
Hello!
Van egy GA-G31M-ES2L alaplap.. win7-ről 8-ra telepitésnél be tudtam lépni a Biosba, hogy lemezről boot-oljon be... visszafele miért nem??
Valamiért abszolút nem tudok belépni, Boot menut sem tudom behozni. -
Wendelke
aktív tag
Halihó!
Win 8.1-et szeretnék telepíteni USB-n keresztül pendrive-ról, de nem akar összejönni.
Nem érzékeli a USB-be dugott pendrive-ot. Illetve dobott olyan hibát is, hogy nem olvasható az " A drive" bár ezt nem igazán értem.Ezen az alaplapon fog ez menni? A topicban visszakerestem de nem találtam választ.
Köszi
-
Lolipop
csendes tag
Sziasztok!
valakinek van valami ötlete hogyan tudnám vissza állitani a biost mert ezt az üzenetet kapom
~ Main BIOS Checksum Error
de viszont mikor be akarok lépni a bios-ba ki irja hogy entering setup de folyamatosan csak állitaná vissza a biost , hozzá tenném így kaptam az alaplapot meg valamit el ronthattak frissités közben vagy ? remélem valaki találkozott már ilyen problémával.
Alaplap -
hegecsabi
csendes tag
sziasztok!
remélem tudtok segíteni, van szóval ez az ominózus alaplapom P31 DS3L. Elvileg van benne 4x1 gb ram, de a biosban csak 2 gb-ot lát! A win4 64bit látja a 4gb-ot de csak 2 használható belőle.
Mit csináljak, hogy mind a 4 gb-ot használni tudjam!
Köszi előre is!
cs -
lajafix
addikt
válasz
meshuggah42 #6353 üzenetére
akkor kipakolni/lehúzni mindent belőle, csak a 1 darab RAM, a processzor, a billentyűzet,a monitor maradjon
minden egyéb USBs eszközt, az összes diszket, egyebet húzzál le róla.
ugye nem maradt a BIos reset jumper zárva?
-
lajafix
addikt
válasz
meshuggah42 #6351 üzenetére
elemet kellene cserélni...
-
meshuggah42
újonc
Sziasztok!
Valószínűleg alaplapi probléma van a gépemmel, de szeretnék véleményeket kérni, hogy tényleg így van-e. A következő a probléma:
Jó pár éves vasam van: Gigabyte GA-EP31-DS3L alaplap, Core2-es Intel proci, 2 GB RAM, ATI Radeon HD 4600 1 GB VGA.
Kb. másfél éve volt először, hogy simán kifagyott Win7 alatt, újraindításkor pedig nem volt az a jellegzetes pittyenés (Award BIOS), csak próbálkozott újra és újra, majd lekapcsolta magát, pár mp-cel később újra felkapcsolt és próbálgatta tovább. Ismerős tanácsára kivettem és visszatettem az alaplapi 2032-es elemet, ezután elindult, dátumbeállítás után működött rendesen minden. Azóta előjött még egyszer úgy egy éve, akkor is megoldotta az elemmozgatás a problémát.
Egy hete megint kifagyott, megint bekerült a loop-ba, megint megmozgattam az elemet (meg is mértem: 3.1V=, aminek még jónak kéne lennie), egyszer még felbootolt, ment minden jól, nap végén kikapcsoltam, másnap próbáltam bekapcsolni, megint beloopolt, megint elemmozgatás, és erre már nem csinált semmit, csak a loop-ot. Azóta volt egy fizikai BIOS reset, most pittyen egyet, de ezután el is akad, képernyőre nem küld semmilyen jelet, F billentyűkre sem reagál, elemmozgatás után is marad ebben az állapotban. Az alaplapon lévő sárga, piros és 2 zöld LED folyamatosan világít (normál esetben ezek kialszanak bootolás végére).
Van valakinek ötlete?
Köszi!
-
Rico45
őstag
Sziasztok!
A gépemben egy Gigabyte GA-G31M-ES2C alaplap van+Sapphire PCIe HD5830 1GB GDDR vga.+2x2gb DDR 2-es ram +Q6600 proci!
Vettem egy SSD-t(Samsung 840 EVO 250 gb) és olyan kérdésem lenne hogy támogatja -e ez az alaplap az AHCI módot?
Na meg tegnap ezt írta a Win 7 64bit 2 -óra játék után :
Mire gondol itt? SSD-re? Vagy más eszközre?Mi a gondja vajon ?
Az utolsó kérdésem meg az lenne,hogy ha pl. you tube videót nézek,akkor nagyon halkan,de hallok pattogásokat.
Ez alaplap hiba lehet?Tudom nem nagy szám a gépem ,de pillanatnyilag ez még megteszi
Választ előre is köszi!
-
zaki1
tag
GA-P31-DS3L alaplapnak 4 memória foglalata van de csak az 1 3 ba tudsz rakni kétoldalas ddr 2 ramot , egyoldalas ddr2 rambol tudsz belerakni 4 darabot,de meg már nem lehet kapni sem , kétoldalas ddr 2 rambol sincs 2 gb nál nagyobb , RAMOT NE VEGYÉL BELE . ha kevés a 4giga ram akkor a helyedben én elgondolkoznék alaplap proci +ram cserén. ha anno p 35 lapot vettél volna abba belemenne 4 db 2 gigás ram , én is igy jártam GA-P31-DS3L alaplappal pedig csak 3-4 e lett volna több a p 35 .
-
Breki
veterán
Sziasztok
Gigabyte GA-P31-DS3L alaplap
A következő ramokkal
DIMM1: Kingston " 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
DIMM3: Kingston " 2 GB DDR2-800 DDR2 SDRAM (5-5-5-18 @ 400 MHz) (4-4-4-12 @ 266 MHz) (3-3-3-9 @ 200 MHz)
Ha szeretném 8 gigásra bővíteni milyen ramokat érdemes belevenni?
A mostaniak mellé vagy azokat is lecserélve másra ha van jobb lehetőség. -
MR!!
aktív tag
Hali !
[GA-EP31-DS3L v2] lapom van. Jól látom, hogy nincs AHCI támogatás ?
Se Sata3 , SSD miatt érdekelne.
üdv
-
lajafix
addikt
válasz
Intel fan11 #6339 üzenetére
örülj neki, hogy van tartalék slot. Rögtön 2!
a tech fejlövés a kétoldalas ddr2 felé ment el, de hamar jött a ddr3,
-
lajafix
addikt
válasz
Intel fan11 #6337 üzenetére
a topik elején elhangzott hogy egyoldalast szerezni reménytelen. ha 4 giga kell akkor ezekbe a lapokba 2x2 GB a működő. Tehát a 4 RAM slot elég kihasználhatatlan.
-
feco93
tag
válasz
Intel fan11 #6335 üzenetére
Egy oldalon van rajta a chip!
-
enemy107
senior tag
válasz
Intel fan11 #6333 üzenetére
Nézd meg a támogatási listát, de úgy emlékszek hogy SS azaz egy oldalasaknak kell lenniük.
-
Intel fan11
őstag
p31-ds3l lapom van! 4x1 giga ramot raktam bele! külön 2x1-et felismeri a bios de ha 4 van benne azt is 2gigának ismeri és a bios szerint nem 800mhz-n fut hanem csak 533 mhzen! Már biost is frissítettem! Mi lehet a baj?
-
pakyy
csendes tag
Sziasztok! P31-DS3L alaplapomhoz szereztem ILYEN PCI Express kártyát. Az alaplap észleli a kártyát, de az SSD-t rádugva és a BIOST nézegetve semmilyen új lehetőséget nem ajánl fel hogy róla bootolhassak. Van olyan aki jártas ebben a témában?
-
Dot
őstag
Hali!
Remélem még van itt valaki!
Ismerősömnek van egy ilyen alaplapos gépe (E7200, 2G Kingstone vagy max + 2G más márkájú RAM, samsung 320 HDD, GF 9500GT)
Problémám, nem tudok rá windows-t telepíteni. Vagyis w7, 8-at.
Elvileg az előző w7-et szervízben rakták rá neki, mert már akkor sem tudták, ez most megdöglött(win betöltésnél megállt). Mire odaértem, hogy segítsek rakott fel xp-t.
Mivel w7-et kért próbáltam felrakni, de mindig megállt a telepítés az elején. Pontosan, mikor 2x betölti alul a csíkot(windows is loading files), utána a Vistás betöltő meg és bejön a kék háttér és a kurzor. Ekkor jönne fel az ablak, a nyelvválasztással. Tehát ez után ekkor ez előtt. Próbáltam dvd-ről pen driveről is, de ugyan ekkor áll meg. W8-at is próbáltam, az a legelején, ahogy megjelenik a kék windows jel, onnan nem hajlandó tovább menni.
Szerintem valami alaplap beállítás lesz a ludas. -
perempe
veterán
win 7 miért lát 4 gigát, és miért írja ki, hogy csak 2 használható? p31-ds3l lapba volt egy Geil value kit (2x1gb, 800MHz), raktam mellé még 2x CSX 1GB DDR2 800MHz CL5 CSXO-D2-LO-800-CL5-1G memóriát.
-
gyorgy1961
csendes tag
Gigabyte GA-MA74GM-S2 rev 1.0-ás aAM2 alaplappal rendelkezem,kérdésem amd athlon II.X3 460-as processzorral müködik?vagy 4magossal is müködik?köszönöm elöre is a válaszokat.
-
enemy107
senior tag
válasz
gyorgy1961 #6323 üzenetére
Ez alapján igen szóba jöhet.
Majd véleményezi egy AMD mágus kolléga is, mert nekem ez a vonal üres.
-
gyorgy1961
csendes tag
Gigabyte GA-MA74GM-S2.Rev 1.0 ás alaplappal rendelkezem,most AMD 5200+-os procival müködik,kérdésem :milyen nagyobb procit tehetek bele? 4magos szóba jöhet? köszönöm a válaszokat elöre is.
-
szabi_o
csendes tag
válasz
szabi_o #6321 üzenetére
[Erre gondolok például.]
Jól jönne egy biztos válasz, hogy nyugodtan kipróbálhassam. -
szabi_o
csendes tag
válasz
enemy107 #6320 üzenetére
Próbált már valaki G31M-ES2C lapot Celeron D procival? Mik a tapasztalatok?
Igazából attól tartok, nehogy felhúzza maxra a feszültséget, mivel Gigabyték szerint nem támogat egyetlen Celeron D -t sem. Viszont van a neten 1-2 eset, ahol azt írják, hogy hibátlanul megy.
A processzor egy SL9KN Celeron D 347-es.Köszönöm.
-
Scuttle
csendes tag
válasz
ambrus14 #6317 üzenetére
Nem lehet, hogy a "power error" a gond? bios reset után vissza kellett volna ugyebár állnia integráltra (legalábbis ha nincs bent pci os kártya), szerintem ebből az következik más a gond, táp, kábelezés vagy valamit sikerül szerelés közben megsérteni lapon.
"What do the beeps emitted during the POST mean?
A: The following Award BIOS beep code descriptions may help you identify possible computer problems.
(For reference only.)
1 short: System boots successfully
2 short: CMOS setting error
1 long, 1 short: Memory or motherboard error
1 long, 2 short: Monitor or graphics card error
1 long, 3 short: Keyboard error
1 long, 9 short: BIOS ROM error
Continuous long beeps: Graphics card not inserted properly
Continuous short beeps: Power error" -
Scuttle
csendes tag
válasz
alienpapa #6316 üzenetére
"333/340/350 FSB a MAXIMUM amit el lehet érni PCI-E freq(alapból ez ugyebár 100 Mhz ahogy auton is ez a default amíg nincs bizergálva az FSB), növelés nélkül és lényegében ez az ami bekorlátozza a lehetőségeinket(a határ elértével 1 MHz emelés is azzal, jár, hogy restart után a bios visszatölti az alapbeállításat) ennél a lapnál tehát innentől az írást erre hegyezem ki.
De hát ebben a topicban is voltak akik váltig állították, hogy sikerült nekik 400 as FSB főlé is eljutni?!
Nem hazudtak csak elsiklottak pár dolog felett:1. lehetőség: biosban auton-n felejtett PCI-E frekvencia (a topicban Jim74 járt így és ugyan talán végül nem jött rá, hogy ez volt a probléma de így utólag elég egyértelmű hogy miután 450 es fsb-n egy hosszas teszt után a magas PCI-E freki következményei jelentkeznek nála [sata vinyót nem látszik stb…], bootfailure => és a bios alapértékeinek visszatöltése után, többet nem is tudja elérni ezt az FSB-t mivel ezután nem felejtette el fixálni a pcie-t), a másik példa az ippon tesztje amit a topicban is többen linkelgettek ott is szépen látszik az auto-n hagyott PCI-E ( [link] ), kipróbáltam nálam auto-n 400 as FSB melett 121 PCI-E produkált.
2. lehetőség:biosban 100 ra fixált PCI-E, windowsban EasyTune 5/6 al való húzás. Nekem az jött le a topicot olvasgatva hogy Chaser is belelépett ebbe a gödörbe, ugyanis hiába van lefixálva biosban a pcie és hiába mutatja az easytune, hogy 100 as a pci-e vagy annyi a feszültség amennyit mi megadtunk azt a progi szépen emelgeti a maga kénye kedve szerint (ezért is kell óvatosan bánni ezekkel). 410-ig húztam én is vele próbaképpen de miután produkált néhány érdekes feszültség értéket uninstall lett a vége. Csak később raktam fel újra emiatt az összefoglaló miatt 340es FSB-nél már 110 es PCI-E t nyomott a képembe [link] tovább nem is erőltettem a dolgot (350 ig azért elvittem szintén 110 en maradt de azért ez így is szép nagy lépték nem beszélve arról hogy a pci-t is vitte magával...) ment is vissza a kukába..."
az előző wall of textemben magyaráztam, ha még aktuális ajánlom olvasatra az egészet.
-
ambrus14
tag
Sziasztok!
A probléma az, hogy van egy GA-G31M-ES2C-es alaplap ami folyamatosan 8-at pittyeg ami videokártyás problémára utal. Korábban egy Shapphire HD5670-es kártya volt amivel jól müködött, de ebben a nyári melegben az egyre magasabb cpu hőmérséklet miatt, hogy kitisztítjuk a gépet és a cpu-t újrapasztázzuk (még a gyári volt rajta) és ezután hogy összeraktuk nincs képe, csak ez a pittyegés. Próbáltam kivenni a kártyát és úgy a integrált vga-t használni hogy legalább a bios bejöjjön és bele tudjak nézni de semmi. Megpóbáltam a bios törlést jumperrel akkor se dobta vissza a képet az integráltra, próbáltam bele rakni pci-os régi video kártyát de azzal se müködött!
Mi lehet a gond, hogy tudnék életet lehelni bele? -
alienpapa
senior tag
Az miért van, hogy eddig a procimat tudtam húzni 2600-ról 3100-re stabilan, most meg 1 mhz-et nem hajlandó fentebb menni. Ha elkezdem húzni azonnal reseteli a biost és az alapfeszen indul el újra.
-
kozlo
tag
válasz
LordMaxtor #6313 üzenetére
Presler elnevezés a processzor kódneve,Costa Rica vagy Malay felírat a gyártó országot jelöli,
-
LordMaxtor
csendes tag
Hali emberek!
Egy olyan kérdés merült fel bennem, hogy adott nekem egy GA-EP31-DS3L v1.0-ás lapocska. Na most a hivatalos oldalon a proci támogatásban ott van a Pentium D 945 "Presler", azonban ha raknék bele egy ugyan ilyen típusú csak "Costa Rica" procit, az ugyan úgy elketyegne-e?Előre is köszi a segítséget
-
Scuttle
csendes tag
Sziasztok!
Pár hete elkezdtem OC -zgetni a ma már lassan kövületnek számító configomat:
Intel Core 2 Duo E6400, 2133 MHz (8 x 266) [link]
GA-G31M-ES2C REV 1.1 [link]
2x Kingmax 1 GB DDR2-800
NVIDIA GeForce GT 430 1024MB (a legerősebb láncszem)
Maxtor 6B200M0 200 GB, 7200 RPM, SATA (az utolsókat rúgja)Irodai alkalmazásokra, és régebbi játékokhoz még ma is tökéletes és megbízható, a mai gamekkel már erősen küzdenie kell ezért gondoltam egy kis overclocking még dobhat rajta valamit míg végleg kidől. Végül sikerrel jártam, de elég sok volt a téves info ezzel a MOBO val kapcsolatban.
Ezt a topicot is átfutottam és elég sok fals dologgal találkoztam (természetesen nem szándékosan vagy félrevezető céllal, persze én meg így utólag könnyen vagyok okos ugyebár… ).Bár a legtöbb dolog már elhangzott itt is valamilyen formában, gondoltam írok egy kis összefoglalót (próbálok lényegretörni), hátha valaki hozzám hasonlóan kicsit megkésve szórakozna a dologgal vagy csak érdekli, hogy lehetett az, hogy van akinek 400+ os FSB-k is mentek mások pedig 333,350-nél falba futottak.
Kisebb eltérések ugyan vannak típusonként és kiadásonként, de alapvetően a legtöbb
G31 / P31 re igazak az alábbiak (külföldi fórumokról is vadászgatva):budget alaplapok, tehát nem kifejezetten erős az OC potenciáljuk, ennek ellenére magasabb szorzójú procikkal lehet szép eredményeket elérni.
333/340/350 FSB a MAXIMUM amit el lehet érni PCI-E freq(alapból ez ugyebár 100 Mhz ahogy auton is ez a default amíg nincs bizergálva az FSB), növelés nélkül és lényegében ez az ami bekorlátozza a lehetőségeinket(a határ elértével 1 MHz emelés is azzal, jár, hogy restart után a bios visszatölti az alapbeállításat) ennél a lapnál tehát innentől az írást erre hegyezem ki.
De hát ebben a topicban is voltak akik váltig állították, hogy sikerült nekik 400 as FSB főlé is eljutni?!
Nem hazudtak csak elsiklottak pár dolog felett:1. lehetőség: biosban auton-n felejtett PCI-E frekvencia (a topicban Jim74 járt így és ugyan talán végül nem jött rá, hogy ez volt a probléma de így utólag elég egyértelmű hogy miután 450 es fsb-n egy hosszas teszt után a magas PCI-E freki következményei jelentkeznek nála [sata vinyót nem látszik stb…], bootfailure => és a bios alapértékeinek visszatöltése után, többet nem is tudja elérni ezt az FSB-t mivel ezután nem felejtette el fixálni a pcie-t), a másik példa az ippon tesztje amit a topicban is többen linkelgettek ott is szépen látszik az auto-n hagyott PCI-E ( [link] ), kipróbáltam nálam auto-n 400 as FSB melett 121 PCI-E produkált.
2. lehetőség:biosban 100 ra fixált PCI-E, windowsban EasyTune 5/6 al való húzás. Nekem az jött le a topicot olvasgatva hogy Chaser is belelépett ebbe a gödörbe, ugyanis hiába van lefixálva biosban a pcie és hiába mutatja az easytune, hogy 100 as a pci-e vagy annyi a feszültség amennyit mi megadtunk azt a progi szépen emelgeti a maga kénye kedve szerint (ezért is kell óvatosan bánni ezekkel). 410-ig húztam én is vele próbaképpen de miután produkált néhány érdekes feszültség értéket uninstall lett a vége. Csak később raktam fel újra emiatt az összefoglaló miatt 340es FSB-nél már 110 es PCI-E t nyomott a képembe [link] tovább nem is erőltettem a dolgot (350 ig azért elvittem szintén 110 en maradt de azért ez így is szép nagy lépték nem beszélve arról hogy a pci-t is vitte magával...) ment is vissza a kukába...
Tehát nincs olyan ezeknél a lapoknál, hogy ki kell fogni a megfelelőt, vagy a procival van a baj stb, ezeket a MOBO-kat szándékosan tervezhették így, hogy a jobb erősebb lapjaiknak ne csináljanak túl nagy konkurenciát.
Az én C2D e6400 -amat játékra ezen a lapon 3200MHz –n (400*8) és 117 fix PCI-E mellett használom cmos ból töltögetem a beállításokat játékra: –400 FSB/ alapból pedig 333 FSB(100 pcie) –n fut, mindez stabilan gyári hűtővel.
[link]Valószínűleg mehetne tovább is de ez a 117 es PCI-E is elég magas és lehet, hogy nem is kell sok hozzá, hogy megbosszúlja magát, de van ahol még a 118-120 as PCIE-t is egészségesnek tartják viszont ennél magasabbat már sehol nem ajánlanak.
(Mellesleg az 500-as FSB is elérhető amúgy egy teszt tanulsága alapján igaz 150 es PCI-E-vel [link] )A 400 as FSB hez feszültségeket, memória időzítgetéseket (bios alapmenüben Ctrl+F1 el hozható elő) C1E, EIST stb. nem kellett állítani mivel a 333 FSB t kizárólag a PCI-E emeléssel lehetett akár csak 1 FSB MHz el is túllépni a többi beállítás változtatása pedig semmivel nem járult hozzá az emeléshez (bios F3 -ról F8 -ra semmi változás OC terén),
persze proci függvényében ezek is szükségesek lehetnek de a PCI-E emelés nem elkerülhető ilyenkor sem.A PCI-E frekvenciát SetFSB vel lehet ellenőrizni a megfelelő órajel generátor (Clock Generator) kiválasztása után GA-G31M-ES2C esetében ez az RTM875T-587 .
Ha valaki tehát, hozzám hasonlóan ezzel a lappal OC-ásra adja a fejét és elérte a falat javaslom kizárólag a biosban játszadozzon a pci-e frekvencia állítgatással mivel auton és programmal is magasabb értékeket állít be ami kevésbé egészséges mint amikor az ember kicentizgeti a dolgot.
Hmm "kicsit" így is hosszú lett
-
lajafix
addikt
válasz
Bertiee #6308 üzenetére
nem a lap, hanem a proci maximálja a szorzót. 9,5 lesz a szorzó. jobb lenne egy e7500as. Személyes tapasztalatom nincs, csak a topikban az van írva többször is, hogy a G31en van 2es szorzó is, ami nagyobb FSBjű prociknál engedélyez a lap. Az e7x00 a nagyobb cache+ SSE 4 miatt jobb, mint az e2x00 de a mai 1155 foglalatú processzorok állva hagyják s gondolom a videókártyát szeretnéd jobban meghajtani, lehet kevés még az e7x00 is.
-
Bertiee
senior tag
Sziasztok!
Szeretném a véleményedet kikérni!
Giga G31M-S2C alaplapomban szerintetek milyen FSB-vel lehet megküldi egy E7200-as procit? A jelnlegi DDr2 800-as ramjaim nem szertnek 800 felett menni, így a jelenlegi E2200-asom 10X300= 3GHz-en megy 2,66 memó visszaosztással a ramok pont 800-on.
Itt jön a kérdés: Most a lap max 11-es szorzót enged. (E2200 11X200 gyári) Ha beletennék egy E 7200-at ami 9,5X266 akkor csak 9,5 ig enged szorozni, vagy enged így is 11-ig?
Mert ha csak 9,5 -ig, akkor a legnagyobb tuning -a gyenge ramok miatt -max 9,5X300 lehet, ami miatt nem éri meg váltani a mostani prociról.... Bár ha engedne 11X300-at, az sem lenne nagy buli.... 3300 MHz
Köszi, előre is!
-
alxin
csendes tag
válasz
lajafix #6306 üzenetére
Gyári hűtőm van, a borda tapintásra langyos és minden hőmérséklet is teljesen normális. Az FSB 240 MHz. De a hiba előjötte az FSB órajelétől teljesen független. Több mint 1 éve használom ezen a frekvencián, eddig semmi baj nem volt. Azonban útközben sikerült megoldanom. Kiderült, hogy némelyik(?) Intel processzor-P31 chipset kombónál ez általános hiba, ami egy véletlenszerű idő után (újra és újra) előjön, aztán vagy megszűnik, vagy mint nekem, megmarad. Jó sok guglizás után találtam egy épkézláb megoldást. Biosban le kellett tiltanom a TM2-őt, majd belőni a szorzót. Majd windowsban az RMClock telepítése után a program segítségével letiltottam a processzor TM1-ét is (biosban ezt általában nem lehet). Most normálisan működik, egyedüli dolog, ami kicsit zavar, hogy (ebben nem vagyok biztos) ez a beállítás csak addig marad így, amíg az említett RMClock fut a háttérben. Tehát a windows betöltése és a bejelentkezés még az alacsony órajelen történik, ami ez miatt igen csak időigényes, majd amikor már felállt a rendszer, csak akkor indul el az RMClock és aktiválja az előbb említett beállítást. Utána viszont normálisan működik minden.. Mondjuk... Néhány újraindítás után csak fekete képernyő fogadott, vagy lefagyott a windows logónál, de hidegindításnál minden oké.
Az Intel kicsit eltúlozta a hővédelmet, úgy látszik.
-
lajafix
addikt
"Egyedül akkor marad 15-ön ha letiltom a Thermal Monitort, de úgy sem ér sokat, Windows (8)-ba lépve a feladatkezelőben csak 1.8 GHz-et ír használhatónak "
Ez alapján a thermal monitor visszaveszi. FSB mennyi?
Mivel hűtöd? Paszta jó, meleg a borda? 3.6on hajtva melegszik annyira hogy a hűtőn érezd! -
alxin
csendes tag
Van egy ga-p31-ds3l alaplapom és benne egy 5700-as a gyári 3.0 GHz helyett 3.6-on. Már jóideje így használom, azonban tegnap valamiért bekattant, és visszarántotta a szorzót 15-ről 6-ra (a windowsban vettem észre, hogy marhára lelassult minden). Beléptem a biosba, helyreraktam kézzel, vissza 15-re, erre újraindításkor ugyancsak leskálázza 5-re. És ezen nem tudok változtatni. Hiába lövöm be, egy restart és újra visszaállítja kisebbre. Alapórajelen is. Emeltem a proci feszültségén, úgy is. Egyedül akkor marad 15-ön ha letiltom a Thermal Monitort, de úgy sem ér sokat, Windows (8)-ba lépve a feladatkezelőben csak 1.8 GHz-et ír használhatónak (viszont felismeri, hogy a teljes sebessége 3.6 GHz kellene, hogy legyen). Ha leterhelem valamilyen stresszteszttel a gépet, akkor sem ugrik fel 100%-ra a terhelés, csak kb 40%-ra. Szerintetek mi lehet a gondja? Tavaly is eljátszotta ezt, de akkor magától megjavult egy idő után. Semmi nem melegszik túl, és az energiagazdálkodási funkciók (C1E, EIST) is le vannak tiltva...
Eddig csak bajom volt a Gigabyte lapommal, esküszöm, többet nem veszek ilyet...
-
enemy107
senior tag
Akkor az úgy fog menni 1066 on, ha feszt adsz neki. Azt mondod a deszka 1.9V-ot ad neki, akkor +0.2V kell neki, és lehet az északi hídnak is kell adni.
CTRL+F1 a biosban a bővitett menü, ha jól tudom. G31-ben így jött elő az időzítés állítási lehetőség.
A ramot tedd turbo modba(ha van a biosban, az beállítja az időzítéseket), az időzítéseket auto-ra próbából. -
ktg3
őstag
válasz
enemy107 #6300 üzenetére
Igen ott lesz a gond, igazából most néztem meg, hogy default a 2.1V a deszka pedig 1.9-et ad neki. Így megy faszán.
Mondjuk sokkal nem gyorsabb. Az időzítésekkel is kellett még bajlódni, mert az egy dolog, hogy a spec az 6-7-7-20-at ír elő, de a bios defaoultokkal a többi időzítéssel nem indul el. Egyiket másikat kicsit feljebb kellett még venni.
A command ratet viszont nem nagyon tudom állítani. Ötlet, hogy azt hol lehet?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Corsair VENGEANCE LPX DDR4 RAM 16GB (1x16GB) 3200MHz CL16 Intel XMP 2.0 INGYEN FOXPOST
- ASRock X399 Phantom Gaming 6 Threadripper 2920X ARCTIC Freezer 50 TR
- Corsair Vengeance RGB Pro 32GB (1x32GB) DDR4 3600 (PC4-28800) C18 INGYEN FOXPOST
- Kingston FURY Beast DDR5 16GB 5600MT/s DDR5 CL36 DIMM INGYEN FOXPOST
- ASRock Z270 Pro4
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Honor X7a 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HDMI 2.1 8K 60Hz - 10 méter hosszú
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 4790 4mag 8szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest