Hirdetés
- CES 2026: Teljesen szürreális lett az ASUS asztali gamer PC-je
- CES 2026: 1 kHz-es modell is akad az Acer idei monitorkínálatában
- CES 2026: Kojima segítségével tesz minden korábbi notebookot elavulttá az ASUS
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- Milyen processzort vegyek?
- Házimozi haladó szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Máris limitálja egy európai disztribútor a GeForce-ok szállítását
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Végleg lemondott a régi gépekről a Steam
- Pánik a memóriapiacon
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Apple MacBook
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
Aktív témák
-
vlevi
nagyúr
Ezert "szoktuk" mondani, hogy a 64-es ssd-re fel lehet rakni a rendszert, es hasznalni is lehet, de csak kompromisszumokkal, es karbantatrtassal. Swap, hibernalas, temp, bongeszo cache, satobbi, es mar rogton elfogyott 20-25 giga hely. Persze, hogy ki lehet ezeket kapcsolni, meg atrakni hdd-re, de azert egy hdd-re atpakolt bongeszo cache eseten pont az ssd ertelmet veszti el a gep. Perzse, akinek van jo sok memoriaja, az bekoltoztethi ezeket a dolgokat ramdiskre. En is szivesen kiprobalnam, de lehet, hogy 4g memoria ehhez meg keves.
-
andrasko
senior tag
Én is próbáltam a Mozillával is... a net miatt nem írtam.

Gondolom a net a szűk keresztmetszet.
- egyrészt klikk-eléskor hitelesítés, stb... a szerverek elérési idején múlik...
- másrészt a sebesség. (20Mb/s -os netem van, az valójában 2,5MB/s)
/szemben az ssd-d legalacsonyabb 20MB/s-os, a ramdisk-ed 1000MB/s-os értékeivel/
/illetve szemben a processzorom legalacsonyabb 28000MB/s-os értékével/ >link<
Szerintem ez lehet a magyarázata.
Egyébként mind SSD-n, mind RamDisk-en villámgyorsak a net-es oldalak.
Gratula a RamDisk értékekhez, főleg úgy, hogy 1600Mhz-es.

Én is hasonló értékeket kaptam, de picivel alacsonyabbakat.
Igaz, nálam eltérő volt a szoftver környezetben: W7x64 illetve CDM: All 0x00, 0Fill. -
Bodor
veterán
válasz
andrasko
üzenetére
Kipróbáltam... SSD-re és a RAMdisk-re telepített office, ps üres megnyitásakor érezhető különbséget nem tapasztaltam.
Nekem a Firefox van ramdisken ( profil is) és én sem tapasztaltam azt a hú de nagy gyorsaságot, pedig a 4K adatok is többszöröse az SSD-nak, szóval nem értem.
Vajon mi a szűk keresztmetszet ebben az esetben? A net sávszélesség vagy a processzor? -
andrasko
senior tag
válasz
kerekfej
üzenetére
aha, gondolhattam vón'...

Amit én jelenleg használok: ASRock XFast RAM... (kényelmes és gyors) nem tudtam, hogy mire jó a "Backup XFast RAM" opció!

Csináltam RAMdisk fajtákra 1-2 sebesség tesztet...
A leglasabb a DataRam, gyorsabb az ASRock XFast és a Softperfect.
A Softperfect gyorsabbnak tűnik ugyan, de a 4K-ban az ASRock XFast a gyorsabb. Illetve kényelmes aktiválni a "ráírányítást".
-
kerekfej
őstag
-
andrasko
senior tag
(#47604) Bodor:
Milyen sebességű RAM-okkal csináltad a tesztet?(#47608) radi8tor1:
Kipróbáltam... SSD-re és a RAMdisk-re telepített office, ps üres megnyitásakor érezhető különbséget nem tapasztaltam.
Igaz... nem 60-80-100MB-os xls-sel és nem több 100MB-os/akár GB-os psd-vel próbáltam.
Viszont a kérdésem:
A RAMdisk-re telepített progik az újraindítás után törlődtek!
Hogy "konzerválhatom" a RAMdisk-re őket?
-
scope2007
addikt
akit érdekel már logouton van:
-
Bodor
veterán
válasz
potyi23
üzenetére
Ezen az oldalon a 190.-tőll érdemes elolvasni a hozzászólásokat. Én is innen lestem, kaptam az infókat. Mint ahogy ott láthatod, nekem most a Softperfect ramdisk-je fut, így 2 nap után azt mondom nincsen semmi baj vele, megy, ahogy kell.
Dataram ramdiskje pl. nem működik WIN8-on.
SSD RAID rendszerekről az a saját tapasztalatom, hogy csak azoknak éri meg, akik nagy ( 5-10 GB-os ) fájlokkal dolgoznak ( és megfelelő gyorsaságú forrásmeghajtóval is rendelkeznek) ,általános felhasználók semmit extra gyorsaságot nem kapnak . Szóval inkább egy nagyobb SSD, mint két kisebb RAID-be kötve.
Tulajdonképpen ennek a cikknek is ez a konklúziója.
(#47624) viktor82: Lehet 3-at is RAID-be kötni, de minek is? Gyorsabb nem igen lesz...
-
apro
senior tag
válasz
potyi23
üzenetére
Hali
Innen leszeded A dataram Ramdisk-et,(http://ipon.hu/utils/Dataram_RAMDisk )ott a kép is ha sok ramodvan akkor KB 1Gb.-ra állitod, és áthelyezed a böngésző Chese-t, ill a Temp mappát, az egész FF- et ,is rálehet tellepíteni.Sokkal gyorsabban műk a Ff.böngésző Így kell áthelyezni.
"Hogyan helyezzük át a Firefox gyorsítótárát (cache) ?
1. Írjuk be a címsorba: about:config majd Enter.
2. Jobb gomb -> Új -> Karakterlánc. Neve legyen browser.cache.disk.parent_directory , értéke pedig a kívánt cache elérési címe (pl. d:\temp )
3. Indítsuk újra a Firefoxot."
Hali
[link] -
scope2007
addikt
válasz
CoolBoy323
üzenetére
az megint furcsa akkor.
nekem ha nincs áthelyezve a firefox temp ramdiskre, akkor egy óra alatt 1-2gigát összehoz.
pl YT hd videók, képgalériák... -
scope2007
addikt
válasz
CoolBoy323
üzenetére
hidd el ha be van állítva a ramdisk akkor az se lassít

engem csak ez zavart már.. mert volt hogy napi 5giga csak a net cache volt.
ennyit én azért megtettem, hogy ne lássam
1órája megy a gép, igaz operát is nyitottam, de csak ennyi történt.
-
scope2007
addikt
válasz
Gery15
üzenetére
üdv.
már az se teljesen érvényes.1. alignalas rendben legyen. (win7 telepitovel formázva tuti az lesz)
2. defrag kikapcs ellenőrzése (legtöbb esetben alapból kikapcsolja)
3. hibernalas off (de ez isegyenfuggo)
4. virtuális mem nálam kikapcsolva, 8gb felett már nyugodtan kilehet, kivéve ha pont hiányolja valami játék, vagy progi)
5. üres hely 10% legalább.
6. ja és trim ellenőrzése HDSentinelben
((7. én a firefox tempet atettem ramdisk 1gbra, nálam ez írt sokat naponta)) -
sanyek2
senior tag
válasz
baboss
üzenetére
Konfig függő is, hogy mennyire tudod kihasználni a sebességeket. Egy béna összeállítás nem hajtja ki az SSD-t, úgy mint nálam a SATA2-es csatoló... Vagy nálad, hogy a win 8-as eset...
1. pont abszolút... Azzal kezdd, ha fent a win. (nem véletlenül első pont)
2. pont Nálam automatice belőtte, csak ellenőrzés lett a 2-e pont megvalósítása.
3. pont abszolút
4, 5 szintén
6-os....Miért is? jön a kérdés...
Én ezt kihagytam. Értelmét nem látom kikapcsolni...
7. Én ramdisk-re helyeztem át, így a sebesség megmaradt, és nem fárasztja az SSD-t a folymatos írás.
9-10-es pont még nincs meg. de a 10-esen vacilálok meglegyen-e, mert 6GB ramból 2-t levettem ramdisk-nek, a 4GB rendszermemória nem biztos hogy elég... (vagy visszaveszem 1GB-ra a ramdisk-et, és megcsinálom, vagy marad minden...
11.-es pont abszolút megvan egy 128GB-os SSD-n. -
harry
veterán
válasz
DeFranco
üzenetére
Kösz az infókat!
Említett cikkeket olvastam (meg még párat), akkor elvileg jó az 1MB-os eltolás. Még annyi, hogy ha már úgyis külön hozom létre a partíciót, érdemes lenne itt eleve akkorát létrehozni, hogy később ne kelljen vele bajlódni over provisioning miatt. Jól tudom, hogy a 64GB-os meghajtó, formázva kb. 59.4, vagyis akkor a partíció mérete 1MB-os kezdőpozíciótól, 54GB-is terjedhet?
Cache és temp: azért ramdiskben nem hiszem, hogy lassabb lenne, nem?
Az utolsó pontban pedig itt, a 9. és 12. pontokra gondoltam: [link] -
fgordon
senior tag
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
Fire/SOUL/CD: A TRIM magától nem "tevékenykedik", csak ha törölsz egy állományt. Ebből kifolyólag belátható, hogy értelmetlen ebből a szempontból a kérdés, hisz nehezen elképzelhető, hogy W7 alól az XP rendszerpartícióját írod és törlöd, illetve XP alatt meg hiába törölsz, TRIM nem dolgozik.
Hát nem részleteztem, de akkor most megteszem.
Szerintem nem értelmetlen, hiszen 3 partícióm lesz:/sda Win XP NTFS
/sdb Win 7 NTFS
/sdc adatok NTFS
/tmp RAMDISK 800 MByte FAT32Tehát FŐKÉNT az "adatok" partíciót fogja írni az XP, mert oda mentek/onnan futtatok kb mindent, a temp pedig a RAMDISK-en lesz, hiszen XP 3 GB-ot lát nekem, és ennyiből tudok az felett RAMDISK-et csinálni.
Ahogy a Win 7 is az "adatok"-ra fog írni... -
lakisoft
veterán
Van értelme a RAmdisk szoftverrel kinlódni az SSD helyett?
-
Malanrion
tag
sziasztok!
Kérdésem lenne, mert még kezdő vagyok ssd téren, elolvastam már elég sok topicot, hsz-eket, de ha nem túl nagy kérés, akkor megkérdeznélek titeket, hogy mindent rendben csináltam-e az ssd-vel kapcsolatban.
TRIM működik, SSD life-val ellenőrizve,
alginálás megy,(egész számot kaptam)
töredezettség-OFF
indexelés tiltva
hibernálás OFF
nincs rendszervisszaállítás
Prefetch és SuperFetch (0)
(outlookot nem használok, a windows search kikapcsolásán is gondolkodok)
RAMdisk beállítva IE +chrome cache+TEMP
Valamit még kellene beállítani?
-
Bodor
veterán
válasz
CoolBoy323
üzenetére
Nem hiszem, hogy ez SSD probléma lenne, hiszen te magad is írtad, hogy HDD-n sem ment. Nekem is ki van helyezve a TEMP ramdiskre, és semmi problémája vele az office-nak, sem WIN7-el, sem WIN8-al...
(#45668) Blood Mage:
Egyetlen előnye, hogy olcsóbb a TLC, és talán majd olcsóbban is fogják ezért adni a vásárlóknak, de egyelőre nem ez látszik a Samsung árképzésén.
-
flash-
veterán
ez a dataram ramdisk nekem nem akarja megcisninálni a ramdisk meghajtót.valamit rosszul állitottam be?(újra is inditottam már a gépet úgy sem volt jó...
(c-n van a windows,az az ssd- meghajtó)
6gb ddr3 3x2 ramom van
a számítógépkezelő-lemezkezelőben megjelenik mint nem lefoglalt meghajtó.
mit csináljak vele? -
Bodor
veterán
Tudom, hogy nem kifejezetten SSD-vel kapcsolatos kérdés, de hátha itt többen használták a Macrium Reflect programot klónozásra.
Azt tapasztaltam, miután átklónoztam a rendszeremet egyik SSD-ről a másikra, hogy az új klónozott SDD-n 6 GB-al több a szabad hely. Vajon ez miért van?
Ha egy-az egyben klónoz,akkor mi hiányzik az új rendszerből? Minden működik rendesen, felhasználás közben nem hiányzik semmi, mégis több a szabad hely, ami persze nem olyan nagy baj, csak nem értem.
A régi rendszeren sem volt engedélyezve a hibernálás és a lapozófájl, és a TEMP-ek is Ramdisk-re vannak irányítva, szóval azok nem lehettek.. -
axlfsi
veterán
válasz
Silentfrog
üzenetére
Hm, most megneztem en is (128GB Samsung 830-as) es nalam kb. 51GB a napi mennyiseg (bongeszok cache-jei RAMdisken vannak, de ennyi) ... illetve, en nem ugy csinaltam, hogy az elso nap, miutan felhuztam ujra az oprendszert, telepitettem minden sw-t, hanem folyamatosan csinalom, ahogy szuksegem van rajuk (meg pl. office nincs is a gepen(!). csak a rend kedveert irtam le...)

-
DeFranco
nagyúr
válasz
lujó55
üzenetére
Kingstonhoz annyira nem értek, de a sima 200-as modell tudtommal nem ajánlott, csak a V+200-as, így, "+" jellel.
A 128-as szerintem most optimális méret egyébként minden szempontból.
@banderasz77: szerintem hagyd úgy, ez semmiség, nem írd adatmennyiség. Azt javaslom, hogy ne piszkáld egy hónapig, aztán nézd meg, mennyit írt az idő alatt, nekem minden az SSD-n van, cache, temp, lapozófile, de nem ír napi 4 gigánál többet. De talán háromnál sem. Felesleges, magaddal szúrsz ki, mert lassítod vele a gépet (vagy szüttyögsz a ramdiskkel, ami még egy jó megoldás, de én teljesen feleslegesnek tartom... miért jó az, hogy 5 év múlva megállpíthatod, hogy még 52 év hátralevő élettartamod van a reális 25 év helyett?)
#44504 aizen92: betöltés lesz talán gyorsabb, meg egyes játékoknál ahol sokat swapel, ott lehet valamennyi FPS növekmény, de nagy csodára ne számíts. Én SSD-re teszem a játékokat, van gyorsulás, de nem döbbenetes.
-
Bodor
veterán
válasz
Martel
üzenetére
Nem kel külön particionálnod, ( XP-vel főleg nem), a WIN 7 telepítő majd megcsinálja helyesen. Annyi a teendő, hogy a telepítésnél a lemez formázásánál 30 GB -ot adsz meg neki. Ha felment a WIN utána a megmaradt részt lemezkezelővel formázod, és így meglesz a két partíciód. Egyébként miért kell 2 külön particionálni az SSD-t ?
Amennyiben nagyon zavar a 100MB-os rejtett partíció megléte ( miért is? ) , akkor a cikkben részletesen le van írva, hogy kerülheted el.
(#44417) DeFranco :
Na az a cikk is nagyon időszerű lesz már,örülök, ha megírod, csak ne legyen benne eldöntendő dolog, mert akkor megint jönnek a kérdések.
( egyébént én így szoktam optimalizálni, nálam bevált)Egyébként a TEMP kérdéshez hozzászólva, én sem SSD-re, sem HDD-re nem javaslom tenni, hanem Ramdisk-re. Szerintem evvel a harmadik megoldással két legyet lehet ütni egyszerre. Megvan a gyorsaság is, és ha néha törlöd a tartalmát ( Cleaner, vagy manuálisan) akkor az SSD-re sem ír annyit. Értelmesebb program telepítők egyébként is törlik a munkájuk után a tempből a szemetüket.
(#44420) PAtr0n: Hát azért ez egy kicsit túlzás. Nem azért vesz az ember drágán SSD-t, hogy aztán csak a felét használja... Elég 5-10 % szabad hely, hidd el.
-
RevolutioN2
tag
válasz
PAtr0n
üzenetére
Èn a helyedben a böngésző cachét átrakn ramdiskre ( ha van felesleges memóriád) a hiernálást én kikapcsoltam mert nem használom.
Én amiről mindenkit lebeszélek egyedül a rendszervisszaállítás kikapcaolása. Nagyon sokat menthetsz meg vele, és sok hiedelemmel ellentétben nem ir sokat mert csak a napi változásokkal irja felül a régit. Sokan az indexelés kikapcsolását is vitatják én ebben n foglalok állást.A tény az hogy egyesek tulmisztifikálják egy ssd élettartamának rövidségét. Kérdezz utána hogy kinek halt már meg ssdje csupán a túlirás végett. Még ha aktivan használod is és egy 128 gigást mindennap teleírsz még akkor is van kb 5000 napod. Pedig rendszerparticióként (ahogy a legtóbben használjuk) az bőven sok. Tény hogy torrentezni nem ssdn kell, de azért nem kell szegényt annyira óvni.
-
Bodor
veterán
Csinálsz mondjuk egy 500 MB-os Ramdisket , például ezzel, mert ez ingyenes, aztán egyszerűen oda telepíted a Firefoxot a "C" helyett, majd áthelyezed a profil mappát is a Ramdiskre, mert hiába telepíted a programot a Ramdiskre, a profilmappa alapból a "C"-re települ. Így ha mindent jól csináltál, akkor minden Firefox-al kapcsolatos mappa ( cache is) a Ramdisken van, és oda ír, tehát gyors.
Természetesen mielőtt Ramdiskre telepítenéd a Firefoxot, lemented a könyvjelzőidet, és utána un-installálod a "C"-ről, hogy ne keveredjenek össze.
(#44031) Silentfrog: Szerintem nem olyan nagy gáz az a 100 GB, teszteld le több programmal is esetleg.
-
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD
üzenetére
A Chrome a favorit
A Tempes infót köszi, eddig csak a World of Tanks telepítésénél volt annyi probléma, hogy kevés volt a 256MB, így megnöveltem 512-re; nameg a RAMDisk program maga sem szívlelte a dolgot... Viszont akkor a Temp megy vissza a C:-re 
mp
-
DeFranco
nagyúr
válasz
molnarpeter
üzenetére
Először a RAMDisk-et lődd le. Az felesleges úgyis.
Mi van rajta? Temp? Pagefile?#43143: szerintem mehet nyugodtan az SSD-re. Ha sokat eszik, majd kiteszed, de hidd el, nem kell vele foglalkozni.
-
Egon
nagyúr
válasz
B-L-A-C-K
üzenetére
3 év után valószínű úgyis lecserélem mivel lesz már tőle jobb is, plusz jó áron nagyobb kapacitású...
Ez így van, én is így gondolom. Azért vigyázok a cuccra (pl. temp RamDisk-en, van elég memóriám), mert vigyázni szoktam a műszaki eszközeimre (ráadásul így tiszta lelkiismerettel adhatom majd el, ha eljön az ideje), de aminél fontos a gyors elérés és/vagy lassan tölt be vinyóról, azt SSD-re telepítem (többek között ezért is vettem 128 GB-os példányt).
Amilyen ütemben fejlődnek az SSD-k, illetve ahogy esnek az árak, úgy gondolom, cca. két év múlva jöhet is az utódja (akkor még lesz rá majd egy év gari, így könnyebb lesz eladni is). Remélhetőleg ugyanezért a pénzért, legalább dupla (de inkább négyszeres) kapacitással...
-
radi8tor
MODERÁTOR
válasz
k78chriss
üzenetére
Van egy szuper ramdiskes topic. Azt is lehetne gazdagítani a tapasztalatokkal.

-
randras
veterán
válasz
k78chriss
üzenetére
Nem tudom, ha teszi a dolgát, akkor biztosan. Én azért váltogattam egy időben a progikat, mert a RAM-ba kicachelt image fájl automatikusan mentődött leállításkor, bekapcsoláskor meg betöltődött (így állítottam be). Viszont kikapcsoláskor volt, hogy 2 percig is szüttyögött, holott maga a kiírás SSD-re kb. 3 sec... Na a Primo RAMDisk ezt nem csinálja. Nem tudom a Tiéd jó-e, illetve hogy mented-e egyáltalán.
-
randras
veterán
válasz
k78chriss
üzenetére
Chrome Cache átirányítás (a parancsikonon, az elérési utat értelemszerűen átírod:
A globális TEMP mappát pedig pl. a Primo RAMDisk állítja magától, vagy átírod a környezeti változók között!
-
randras
veterán
válasz
d@minator
üzenetére
Kösz. Egyszerűen nem jövök rá, szimplán szar ez a program. Próbáltam unformatted-et csinálni, és NTFS-re formázni, FAT32-vel és 16-al is, de tökmindegy, egyszerűen onnantól, hogy mentetni akarom kikapcskor a tartalmát, összefossa magát. Most keresek egy másik RAMDisk progit aztán majd dobok tapasztalatot.
-
-
randras
veterán
Mitől lassult be drasztikusan (~2 percre) a leállási időm, ez egyenesen következik a RAMDisk használatból? 1 gigás NTFS partíció melynek tartalma egy óránként automatikusan mentődik, illetve leállításkor szintén mentődik, indításkor visszatöltődik. Chrome cache van rajta egyelőre kizárólag, és Dataram RAMDisk-el csináltam.
Egyébként SSD-re váltás címszóval még kilőttem a defragot, a hibernálást, a lapozófájlt, és az előtöltést, hátha van köze hozzá.

-
randras
veterán
Miért szokás áttenni RAMDisk-re a böngésző gyorsítótárat és társait SSD-nél?
-
sir fg
aktív tag
válasz
skydragon
üzenetére
..mégis kihagytad a felsorolásból, ezért kérdeztem rá az SSD-re. Most nekem is azon van. Mivel laptopról van szó, nincs is más választás. Vagy kikapcsolom, vagy SSD. Most egyelőre így van, aztán majd meglátom. Azt továbbra is fenntartom, hogy szvsz lapozófájlt RAMDiskre helyezni értelmetlen dolog.
-
skydragon
tag
lapozófájlt célszerű vagy letiltani (van min.4Gb ram) vagy HDD-re rakni, ramdiskre nem célszerű
-
kiskornel
addikt
válasz
sir fg
üzenetére
"Ha sok RAM-od van, akkor eleve ritkán használja a Windows lapozásra a háttértárat" - ez így nem igaz. Ha be van kapcsolva a lapozófájl, akkor azt használni fogja. 16GB mellett állandóan kerregett a vinyóm (mert még a hangos verzió van). Kikapcsoltam a lapozófájlt, és most abbahagyta a kerregtetést. Érdekes, hogy most elfér a 16GB RAM-ban anélkül, hogy a vinyóhoz kellene nyúlnia. Szóval a lapozófájl működése nem egyszerű, nem hiszem, hogy pár óra alatt meg lehetne tanulni az alogoritmusát.
De szerintem se menjen a RAM diskre a lapozófájl. Mivel egy áramszünet alatt elveszhet a tartalma, ezért én olyanokat rakok rá, ami nem okozhat problémát, de mégis gyorsít. Pl. a chrom / ie internet tempjeit. A Photoshop temp fájljait, stb. Ezek sok-sok kis fájl olvasása (ez a 4k read tesztnek felel meg).
Tényleg, engedjetek rá egy Crystal-t a Ramdiskre...
Majd megtudjátok mi az a gyors. ![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
molnarpeter
nagyúr
válasz
d@minator
üzenetére
Én a lapozófájlt majd ki fogom kapcsolni, de ha muszáj, inkább az SSD-re tenném, mert én úgy vagyok vele, hogy ha már kifizettem, ne csak a bootot gyorsítsa. Bár az is lehet, hogy ramdiskre csinálok egy fix X MB-osat, ha nagyon sírna érte a win.
A Chrome-ot a cache áthelyezésén kívül mivel lehet még optimalizálni SSD-re? Semmivel?

mp
-
sir fg
aktív tag
válasz
d@minator
üzenetére
Köszi a topik tippet, majd átolvasom. Szerintem az 1 GB lapozófájl 1 GB RAM disken egyenértékű azzal, mintha nincs se ramdisk ( 1 GB-tal több szabad RAM), se lapozófájl. Pusztán annyi a különbség, hogy így nem szólnak be azok a programok, amik kötelezően elvárják a lapozófájl meglétét. De a stabilabb, gyorsabb működést az eredményezné, hogy az SDD-n van a lapozófájl, és a Windows-ra bízod a annak méretét.
-
d@minator
addikt
válasz
sir fg
üzenetére
Ha kikapcsoltam a lapozófájl akkor nem volt jó. Ezért valahova kellett létrehozni. Csináltam egy majd 1GB-ás lapozót 1GB Ramdisken azóta rendben (pár napja). Most szerintetek tegyem át HDD-re?
1-3GB RAM-mal tényleg paradoxon. Lehet 4-gyel is. Amúgy van erre topik.[link](#42137) S.O.S.: Oda a Crystal benchmark default eredményejket kell feltenni?
-
sir fg
aktív tag
válasz
d@minator
üzenetére
Lapozófájlt RAMDiskre? Annak semmi értelme, a működési elvéből adódóan. Ha sok RAM-od van, akkor eleve ritkán használja a Windows lapozásra a háttértárat, ha meg kevés, akkor meg a RAM Disk-kel tovább csökkented az elérhető RAM-ot, ezzel növelve a lapozás szükségességét, amit abszurd módon egy RAM Disk-en történik.
Innen kiemelném ezt a mondatot, a lényeget:
" Putting a paging file on a RAMdisk is a self-evidently absurd idea in theory, and actual measurement proves it to be a terrible idea in practice. Forget about it."
Ráadásul általában jellemző (ha nincs nagyon sok RAM), hogy maga a lapozófájl nagyobb, mint a fizikai RAM mennyisége (legalábbis az az egészséges). Ekkor eleve nem helyezhetsz a RAM egy részéből lefoglalt RAMDiskre egy, a RAM-nál nagyobb fájlt. Ha meg sok a RAM, akkor meg, ahogy írtam, nem számottevő a lapozófájl használata. -
sir fg
aktív tag
válasz
zoo8800
üzenetére
Ja, én meg amúgy olyan tanácsoknak nem látom értelmét, hogy a lapozófájlt, cache fájlokat HDD-re kell helyezni... Ekkor a nagy féltés miatt pont azokra a feladatokra nem használjuk az SSD-t, amelyeknél amúgy sokat gyorsítana a rendszeren.
molnarpeter: Persze, kipróbálom majd a próbaváltozatot. Igazából élettartamot befolyásoló infókat olvasnék ki (csak kíváncsiságból
), meg azért biztos-ami-biztos alapon, hogy ténylegesen működik-e a TRIM. (Bár megbízom a win7-ben, meg IRST driver-ből is 10.xxx verzió van fent).
A RAMDisk használatában meg tökre tetszik az, hogy értelmesen van megoldva a képfájl lemezre (hmm, ez már idejétmúlt kifejezés
) mentése. Hiába 1 GB a mérete, de ha 26 MB-nyi adat van rajta, akkor csak 26 MB-ot foglal el a háttértáron (jobb gomb - tulajdonságok szerint). Lehet, hogy ez alap dolog, de engem megnyugtatott, mert így, amíg nincs nagyon tele, tényleg nem befolyásolja a bootidőt észrevehetően.
Amúgy hogy működik windows7-ben a fájlok automatikus tömörítése? Többféle megoldás is van erre? Csak azért, mert az SSD jobb gomb -> tulajdonságok alatt nincs bekapcsolva az az opció, hogy "Adatok tömörítése helymegtakarítás végett" (nem szó szerint), de mégis, az intézőben kék betűszínnel jelzi, mely állományokat tárol így, pl. a RAMDisk mentési képfájlját is. (Ez persze tök jó, kell is, csak érdekel, hogy akkor a Win7 is többféle módszert használ, mi a különbség, hogy lehet őket ki-be kapcsolni). -
sir fg
aktív tag
Na, lecseréltem a notebook HDD-jét Samsung 830-as SSD-re (128 MB), Win7 Professional SP1 64bit-et telepítettem rá. Driverek, utilityk, vírusirtó telepítése után egy mérési eredmény:

Még "szűzen", a Win7 telepítése után közvetlenül, a Samsung szoftverével:

(HP ProBook, Core i5, 8 GB RAM).
Ez így szerintem elég jónak számít, de amúgy is pörög a rendszer. Megnyugodtam, hogy tudja a gép a Sata3-mat.
Lapozófájlt, töredezettségmentesítést kikapcsoltam, meg amit még javasolt a segédprogram (indexelés, Superfetch asszem). Majd még máskor utánanézek a beállításoknak. Illetve csináltam egy RAMDisket a Chrome cache-nek, meg egyéb célokra, automatikus mentéssel.
HD Sentinelre tudtok jó ingyenes alternatívát? -
skydragon
tag
ramdisken gyorsabb kicsivel ha ott van a cache de igazán nagy különbségek nincsenek mint ha hdd-re pakolnánk.
-
Peddy789
őstag
jah bocs a dupláért, de ezt a ramdisk dolgot nemértem, ez valami progi ami a gépben lévő ramokat használja pl a böngésző cach-hez ?
a másik, firmware update-et honnan szedjek (agility3) kell-e egyáltalán? -
skydragon
tag
ramdisk hatékony persze azért ha van elég ram a gépben mert 1-2 gigával a ramdisk még ronthat a szitun.
-
Bodor
veterán
Sosem írtam, hogy azért Ramdisk-ezek, hogy kíméljem az SSD-t, inkább azért hogy gyorsabb legyen, ami gyorsabb lehet

-
skydragon
tag
Én is az asrock xfast ram progit használom tökéletesen fut minden team mappát nem biztos hogy érdemes átpakolgatni mivel 1-2 program allergiás lehet rá...ennyire azért nem kell szétbarkácsolni
van ezer féle ramdisk progi de az asrocké elég egyszerű és jó. -
radi8tor
MODERÁTOR
-
Bodor
veterán
válasz
balpis
üzenetére
igen, de ha jól emlékszem, a PS-nek több tmp is megadható, s ha az első tele van, megy tovább.
Ezt én is tudom, de én nem arról beszéltem, amikor már fent van a program, hanem PS install közbeni problémáról.
Én Superspeed Ramdisk Plus 64bit-et használok, elég jól beállítható, egy pipa és megőrzi a tartalmat újraindítás után is. Az egyik leggyorsabb RAMdisk profram szerintem. Szünetmentesem van, úgyhogy az áramszünettől sem félek, de egyébként is van a Firefox-ról teljes Mozbackup mentésem, szóval nem gond, ha veszik minden esetleg.
Mankó! Szívesen segítek privátban, ha lesz du. időm rá, beszéljük meg mikor.
-
Mankó
veterán
válasz
balpis
üzenetére
Ez nekem is meg van, csak nem tudom, értem, hogy kellene használni, hogy érdemben jó is legyen.
Pedig nem ártana egy ilyen ramdisk, főleg, ha nem csak a netet lehetne vele gyorsítani. Esetleg te is segíthetnél ramdisk ügyben, hogy ennél a proginál mit érdemes beállítani, illetve mire kell odafigyelni.
-
Mankó
veterán
Ezzel a ramdisk dologgal én is szívtam már egyszer, de sosem jutottam egészen dűlőre vele. Másrészt Chrome-ot használok és lövésem nincs, hogy mit és honnan kellene áttenni a ramdisk-re. Illetve az sem elhanyagolható dolog, hogy milyen progit és milyen beállításokkal érdemes használni.
8 gb ramom van, abból 512-t elvesz az IGP, a többit lehetne értelmesebb dolgokra is használni, mint hogy a win 7 nyelje le az egészet. Nem játszok, csak alap szoftvereket használok + zene, film, net.Esetleg segíthetnél ramdisk ügyben.
Akár privibe is jöhet. 
-
Bodor
veterán
válasz
balpis
üzenetére
Nekem is ugyanezek a beállítások , annyival kiegészítve, hogy az egész firefox ramdiskről fut, a profil mappával, cache-val együtt, mert így azért gyorsabb, mint SSD-n.
Ramdisk-en a TEMP-el vigyázni kell, én fél napot elszórakoztam vele annak idején, amikor oda volt állítva a TEMP, és a photoshop telepítő ismeretlen hibával állandóan kilépett, míg rájöttem, hogy kevés neki az 1 GB TEMP a ramdisken. Persze, ez egy extrém eset, de nem árt tudni, illetve odafigyelni.
Szerintem érdemes nem csak a user temp-et áthelyezni, valahogy így.
-
skydragon
tag
válasz
gaborvig
üzenetére
formázás,telepítés semmiben se tér el mint ha hdd-re telepítenél ezen nem kell aggódni a használat se sokban tér el röviden ezek a beállítások hasznosak ssd-nél:
lemeztöredezetség mentesítés kikapcsolása(ezt elvileg megteszi de azért ellenörízni kell)Külső programként ha van hdd-t nem árt egy diskeeper
Virtuális memória letiltása amennyiben van elég memóriád 4Gb és fölfelé
Ramdisk használata és ezt használja a böngésző cachnek,erre is igaz ha van elég ramod akkor használd erre tökéletes az asrock xfastram progija
Hibernálás és Indexelő szolgáltatás letiltása( ez igény függő)
Rendszer visszaállítás kikapcsolása (erre is igaz ha nem használod)
TRIM bekapcsolása/ellenőrzése ( fsutil behavior query disabledeletenotify 0-n kell legyen)Nagyjából ezek a hasznos és bevált ssd tippek de pl. az indexelést nem tiltod le nem fog kárt tenni,vannak még tippek,trükkök de azok már inkább windowshoz kapcsolódnak én még ide írnám amivel 1-2 másodperc boot idő nyerhető hogy induláskor az összes magot használja (futtatás-msconfig-rendszerindítás-speciális.proszeszorok száma.értelemszerűen ahány magos a procid arra állítsd)
-
icon
senior tag
A dolog egyszerű... az SSD-t nem akartam állandó írásokkal terhelni, ramdisk-et meg 2 GB rammal amiből még az integrált videókártya is elcsen valamennyit, nem célszerű feltenni...
Így a browsercache ment a merevlemezre, illetve mivel anno sűrűn hallottam a merevlemezt kerregni, a virtuális memória is valószínüsíthetően használatban volt, tehátazt is valahol be kellett üzemelni, ami nem ramdisk, és nem SSD... -
skydragon
tag
ssd beállítást se kell túlragozni virtuális memória nekem 6Gb-nál ki van lőve és még nem találkoztam progival/játékal ami reklamálta volna,töredezetségmentesítésre hdd-nek én a diskeepert használom ramdisknek az asrock saját progiját,ja és ki van lőve a rendszer visszaállítás is.Nálam ezek vannak beállítva és tökéletes gyors a boot és a rendszer.
-
Faterkam
addikt
válasz
J.J. András
üzenetére
Nincs ramdiskem, a rendszer természetesen ssd-ről megy (ezért vettem), ha disabled-re teszem akkor megáll a boot, mint írtam, tehát ahhoz újra kéne tenni a rendszert. Azt meg most nem akarom. Akkor egyenlőre marad így. Kösz mindenkinek!

Ennyit hackoltam a rendszert, amit a Magician felajánlott!
-
-
radi8tor
MODERÁTOR
-
Turbomann
tag
Sziasztok.
Nekem az lenne a nagy problémám, hogy a data ramdisket használom 64 bites. Kékhalálozik mikor ujra indítok. Meylik ramdisket lehet használni köszönöm
-
Guszti
aktív tag
Nagyon megy itt a kímélősdi, úgyhogy leírom én hogyan használom. Részletekbe, hogyanokba nem mennék bele, mivel szite minden megtalálható itt a topicban, illetve már többször be lett linkelve.
Tehát adott egy 60-as agility3, ezen van a rendszerem, van 5 giga ramdisk, amire kitettem a profilomat (chrome a proilba települ), 1-2 kisebb, napi használatban levő programot, mint pl, office, tc, winamp, torrent, mediaplayer, stb., illetve még a képen egyértelműen látszó mappákat. A képen részletesen látszik minden, érdemes nézegetni egy kicsit és számolgatni, ezt rábízom mindenkire. Viszont a lényeg, ami észrevehető, hogy nagyon sokat gyorsult a renszerem, köszönhetően annak, hogy a ramdrive még az SSD-nél is legalább 1 nagyságrenddel gyorsabb, illetve, hogy adott esetben két különböző eszközről/re tud párhuzamosan dolgozni, pl ha adott programnak kell valami kisebb file a win/systemből, akkor addig a nagyobb cuccokat tölti ramdrive-ról remélhetőleg párhuzamosan.
Kicsit népnevelés jelleggel is írnék, igaz szerintem már elhangzott szintén ebben a topicban. Böngésző cache-t ne rakjunk már ki csak memóriába, illetve ne rakjunk olyan ramdisk-re, ami újraindításnál elveszik. Előszöris azért, mert attól nem nagyon fog gyorsulni a böngészés, hogy mindíg mindent netről kell lerántani, a másik ami szeritem fontosabb, hogy tök fölöslegesen terheljük az egész netes infrastruktúrát.
És akkor beszéljünk a hátrányokról is kicsit, mert van az is bőven egy ilyen felépítésnél. Lemezen tárolom az 5 gigás ramdisk image-t, nem SSD-n. Lassú, sőt nagyon lassú a rendszerindítás, és leállítás, nekem ez nem probléma, mert megy a gép folyamatosan, de ez olyankor probléma lehet ha valamit telepít az ember, és többször kell újraindítani. Nálam csak rendszerleállításnál mentődik lemezre a ramdisk tartalma, tehát ha 1 hét üzem után áramszünet van, akkor ami addig oda került, az kuka, bár én használok szünetmentest, így nekem ez nem gond, illetve a fontos dolgaimat mai napig HDD-n tárolom. Ha munkaeszköz lenne, és nem csak itthoni netezgetős gép, akkor semmiképp nem használnám ilyen formában, tehát mindenki mérlegeljen magában, hogy mi fontos(abb) számára.szerk: lemaradt a kép...

-
Bodor
veterán
válasz
Pityu.
üzenetére
Szerintem ezt a firefox topikban tudják pontosan megmondani. Én csak a cache-t tettem ramdiskre, de azt sem SSD kímélés miatt, hanem azért, hogy gyorsabb legyen a böngésző. Én azt gondolom, hogy a profilból csak olvas a firefox.
(#40855) Whysperer: Szinte minden gépbe érdemes SSD-t rakni, a tiédbe biztosan, mert sokat gyorsít a lemezműveleteken. Szóval szerintem már most megveheted nyugodtan.
A kérdés az, hogy milyen alaplapba és milyen oprendszerhez lesz jelenleg. Ha az adataidnál szerepló Gigabyte GA-EP31-DS3L, akkor mehet az Agility 3, de ajánlom telepítés előtt ezt a cikket alaposan átolvasni. -
J.J. András
őstag
válasz
Angelo69
üzenetére
szerintem érdemes és ami a legfontosabb (számomra, ahohgy használom):
1. Alignálás (Win7 jól csinálja alapból)
2. Töredezettségmentesítés letiltása
3. Hibernálás letiltása (olyan energiagazdálkodás van a mai gépeken, szerintem tök felesleges, ha meg nem csinálsz semmit vele, úgy is kikapcsolod, nehogy a villám ráhúzzon)
4. SWAP=Pagefile=Lapozófájl=Virtuális memória kikapcsolása (én RAMDISK-re szoktam rakni, mert van olyan régi alkalmazásom, ami kéri)
5. TEMP, TEMP. INTERNET FILES áthelyezése (RAMDISK-re szoktam rakni, vagy merevlemezre)
6. RESTORE=Visszaállítás kikapcsolása (aki odafigyel úgyis csinál valami restore image filet)
7. A file ráolvasás idejének bejegyzése az minden egyes fájlnál
8. Largesystemcache 1
9. DisablePagingExecutive 1
10. "Windows írási gyorsítótárhoz tartozó puffer ürítésének letiltása az eszközön" bepipálása...... én így használom, de a RAMDISK jótékony hatásán kívül más nem érezni, azt, meg hogy meddig él így, nem tudom, mert a SMART-ban fix az "SSD Élettartama" attribútum 94%-kal
szóval ez elég fura volt az A-DATA-tól, de még mindig azt írja, 2021-en túl él 
-
attila9988
őstag
válasz
Tirexi
üzenetére
6 év alatt nem volt rá szükségem akkor most sem lesz.
Ezt mondják azok is, akik nem kapcsolják be a biztonsági övet...
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az, hogy ki hogyan barmolja el a rendszerét az az ő dolga és az olyanok meg is érdemlik
Én ezt megértem, és még egyet is értenék vele, ha valami nehézkes megoldásról volna szó. Csak hogy a windows rendszervisszaállítás megoldása egy csaknem észrevétlenül működő szolgáltatás, aminek semmilyen hátránya sincsen, ezért nem igazán tiszta hogy miért kellene kikapcsolni, vagy milyen gondot okoz neked a hétköznapokban.
Ha kaphatsz egy plusz biztonsági "kapaszkodót" akkor miért kellene azt elhagyni? Csak mert pár agyatlan szerint ezzel megnövelhető az ssd élettartama? Elárulom neked, kb semmivel nem lesz hosszabb életű ha egy ilyen kisigényű alkalmazást kikapcsolsz, és semmilyen hasznod nem lesz ebből. (ha meg nem akarsz írni az ssd -re, akkor mi a fenének vetted?)Sokan azt sem tudják mi az a Csoport házirend vagy az msconfig. Ezekben én már csukott szemmel ellavírozok és csuklóból kapcsolom ki a haszontalan memória zabáló programokat mint Előtöltés meg Windows Search és társaik. Feleslegesek, sőt SSD-n ki is kell őket kapcsolni. (angol weboldalak szerint)
A windows search az egyáltalán nem haszontalan, és bár vista -n kezdeti időben sz@r volt, de manapság semmi baja. Egy indexelt adatbázis mindig sokkal gyorsabb, mint akármelyik ssd, ÉS a hdd -n lévő tartalmat is érinti, így mindenképpen hasznos. A sok idióta aki mindent át akar helyezni a hdd -re, az találja ki ezt a sok marhaságot is. (mi a francnak az ssd, ha nincs lassan rajta semmi???) A prefetch, és a superfetch, valamint a defrag tényleg nem kell, bár előbbiekkel azért még van pár érdekes kérdés, pl hogy ha neked van hdd -d is, akkor pont nem biztos hogy jó ha a superfetch -et is kilövöd, mert az bizony betöltene előre sok hasznos dolgot a hdd -kről is, ami viszont hasznos. Ezzel szemben a sok hülye meg elkezd ramdisk -ekkel trükközni, holott ott van a megoldás ami automatikusan működne, és nem rövidítené meg az ssd -d élettartamát SEMMIVEL. Ami tényleg nem kell, az a prefetch. Az valóban haszontalan ssd -n.
SSD esetében meg úgy tudom, hogy tilos futtatni mert csak tönkre vágja arra való a TRIM funkció ami ezt helyettesíti.
ŐŐŐŐŐŐ itt van egy nagy tévedés. A trim -nek semmi köze a defrag -hoz. Az igaz hogy ssd -t nem kell töredezettségmentesíteni, de a trim -nek ehhez semmi köze.
Tehát. A rendszervisszaállítás hasznos, és ha neked nem kell, azért ne terjeszd el nagyon hogy kapcsolják ki, mert........ mert marhaság. Bocs.

-
bionatur
csendes tag
Elolvastam mindent, át is telepítettem mindent ramdisk-re vagy hdd-re, amit ssd esetében ajánlanak.
Egyet nem találtam. Thunderbird esetében pontosan mit, és hova helyezzek át, ráadásul IMAP-ként használom a Thunderbird-öt. -
F34R
nagyúr
-
Bodor
veterán
válasz
Sütiand
üzenetére
Nekem 3 hó használat után 1.8 TB írásom van az SSD-n, szerintem az sem sok.
A 128 MB-os firefox cache rendszeresen elfogy majd a CCleaner progival tisztítás után kb 70 MB-ra ugrik vissza. Mennyit kellene beállítanom a RAMDISK-nek hogy ez ne forduljon elő, illetve helyes-e a CCleaner tisztító futtatása?
A Ramdisken elég a 128 MB, de a Firefoxban állítsd be, hogy max. mondjuk 120 MB lehet.
Egyébként a cache , vagyis a erre kijelölt terület nem tud elfogyni, max megtelik, és akkor annyit használ a böngésző, úgyis mindig a régebbi adatokat törli belőle,szóval lehet fix méret. Minél nagyobb az erre szánt tárhely, annál több oldal " adatait" tudja ebben a gyorsítótárban tárolni, gyorsítva evvel a böngészést, mert ugye nem kell megnyitáskor újra letölteni őket. ( Persze csak akkor, ha a Ramdisket úgy állítottad be, hogy a tartalmat kikapcsolás előtt írja ki, bekapcsoláskor meg vissza a RAM-ba) Ha nem így állítottad be, akkor nem gyorsul a böngészés, viszont megkíméled az SSD-t némi felesleges írástól.Cleanert lehet, használni, de csak ésszel!
Aktív témák
- Borotva, szakállnyíró, szakállvágó topic
- Gumi és felni topik
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Milyen processzort vegyek?
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Házimozi haladó szinten
- Arc Raiders
- Óra topik
- Samsung Galaxy S24 - nos, Exynos
- További aktív témák...
- 100/100 - 0Perc - WD BLACK SN850P 1TB - Playstation 5
- 188 - Lenovo LOQ (15IRX10) - Intel Core i5-13450HX, RTX 5060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9700X 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- iPhone 14 128GB 100% (GARANCIÁBAN CSERÉLT)
- iPhone 12 Mini 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4211, 94% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

napi 5gb sztem megvolt csak a net miatt.

(
A Tempes infót köszi, eddig csak a World of Tanks telepítésénél volt annyi probléma, hogy kevés volt a 256MB, így megnöveltem 512-re; nameg a RAMDisk program maga sem szívlelte a dolgot... Viszont akkor a Temp megy vissza a C:-re
Mi van rajta? Temp? Pagefile?

Majd megtudjátok mi az a gyors.