Hirdetés

DLNA

A DLNA szabványos (jellemzően hálózat) technológiák használatára irányuló ajánlás, mely segítségével különböző gyártók sokféle eszköze tud kommunikálni, elsősorban multimédiás tartalmak közös kezelésében. A DLNA egyben a SONY által 2003-ban életre hívott Digital Living Network Alliance rövidítése, melyhez rengeteg vállalat csatlakozott, a DLNA-t támogató készülékeket az alábbi címke azonosítja.

Technológiailag az UPnP-re (Universal Plug and Play) alapozó megoldás sokféle átviteli módod leír, melyekben közös, hogy valamilyen módon az egyik eszközön lévő adat hálózat (vezetékes vagy vezeték nélküli) a másikon jelenik meg (például a PC-n lejátszott videó a tévén):

DMS – Digital Media Server – adattároló eszköz, ami DLNA-n keresztül lejátszható tartalmat tárol. Ilyen jellemzően a DLNA kiszolgálóval ellátott PC vagy NAS (hálózati adattár).

DMP – Digital Media Player – a DMS-en található adatok lejátszására és megjelenítésére képes eszköz. Ilyen jellemzően a tévé vagy a játékkonzol.

Hirdetés

DMR – Digital Media Renderer – tartalom megjelenítésére alkalmas eszközök, melyek a DMP-vel ellenétben nem rendelkeznek dekódoló képességgel. Ilyen eszközök például a hangszórók vagy monitorok.

Sok DLNA készülék működhet DMR módban, amikor a DMS-en (például PC-n) dekódolt tartalmat (például MP3-ban tárolt zenét vagy AVI-ban tárolt filmet) jeleníti meg, de emellett képes DMP módra is, amikor saját maga végzi a más eszközről érkező állományok dekódolását. Az előbbit szokás „push” módnak, az utóbbit pedig „pull” módnak nevezni. Rendszerint a „push” jobban terheli a hálózatot (mert a tömörítetlen adat mozog), a „pull” viszont fejlettebb dekódoló hardvert igényel.

DMC – Digital Media Controller –DMS-ről veszi a tartalmat, dekódolja, majd DMR-en megjeleníti. Ilyen eszköz például a tablet, ami a PC-n tárolt videót a tévén jelenítik meg.

DMPr – Digital Media Printer – nyomtatásra képes, rendszerint DMP vagy DMC (tehát állományokat dekódoló) DLNA eszközök, például egyes hálózatba kapcsolt fotónyomtatók.

A DLNA egyik fontos ágazata a hálózatba kötött mobil eszközök kommunikációja, ezért külön átviteli típusokat definiáltak hozzájuk:

M-DMS – Mobile Digital Media Server – a DMS mobil változata, olyan telefonok vagy hordozható médialejátszók, melyek tartalmát más DLNA eszközök elérhetik.

M-DMP – Mobile Digital Media Player – a DMP mobil változata, DMS és M-DMS tartalmát dekódolja és megjeleníti.

M-DMU – Mobile Digital Media Uploader – a DMS-re és M-DMS-re képes tartalmat feltölteni, például digitális fényképezőgépek.

M-DMD - Mobile Digital Media Downloader – a DMS-ek és M-DMS-ek tartalmát képesek letölteni, például hordozható médialejátszók.

M-DMC – Mobile Digital Media Controller – a DMC mobil változata, DMS és M-DMS tartalmát dekódolja, hogy azt valamilyen DMR eszköznek továbbküldje megjelenítésre. Ilyen eszköz például a mobiltelefon.

DLNA kihasználása autóban - forrás: ACCESS CO.
DLNA kihasználása autóban - forrás: ACCESS CO.

Mint korábban írtuk, a DLNA leglényegesebb feladata, hogy különböző típusú és gyártótól származó készülék hálózati kommunikációját megoldja. Ennek alapja általában egy UPnP-t támogató router (konfigurálásnál tessék ellenőrizni az UPnP bekapcsolt állapotát), de sok készülék képes közvetlen párbeszédre. Gyakorlatban a DLNA működése problémákba ütközhet, asztali számítógépeken az egyes DLNA kiszolgálók más-más képességekkel rendelkeznek, a készülékek gyakran csak a kötelező formátumokat (MPEG2, AVC/H.264 LPCM, MP3, AAC LC, JPEG) ismerik, az opcionálisakat viszont nem, legfeljebb csak továbbküldeni tudják őket, routerek USB csatlakozójára kötött adattárak tartalmával is gond lehet (nincs DLNA támogatás a gyári firmware-ben).

Hirdetés