Hirdetés

Extrém ötös - különleges processzorhűtők

Hirdetés

Arctic Cooling Freezer 4

Legutóbbi átfogó processzorhűtő-tesztünk óta tovább bővült a piac, és néhány tartozásunk is maradt. Ma öt érdekes kialakítású termék került a porondra, közülük egy Socket A foglalatra is felszerelhető – ez manapság egyre ritkább.

A svájci székhelyű Arctic Coolingot videokártyahűtőiről, extra ventilátorárairól vagy tesztünkben is meggyőzően szereplő, egyedi kialakítású házáról ismerhetjük. Ma régi tartozásunk, a Freezer processzorhűtő vizsgálata következik. A Freezer háromféle foglalattípussal kapható: Socket 478 (Freezer 4), Socket 754/939/940 (Freezer 64) és LGA775 (Freezer 7). Nálunk a Socket 478-as változat járt. A csinos fekete dobozban egy Arctic Cooling matricán és MX-1 vezetőpasztán kívül csupán a hűtőt találtuk mindenféle extra rögzítőalkalmatosság nélkül. A Freezer fő érdekessége a speciális felfüggesztésű, kerámia csapágyas, ötlapátos ventilátor.

A hűtőt körbejárva letisztult formát látunk. Az öt lapát és mögötte a sűrű borda némileg egy rövidre metszett légcsavarú repülőgépmotorra emlékeztet. A szellőztető a hőleadó felső három lamellájába kapaszkodik négy csavarral. A hosszú hajlított tartóelemek nem sok rezonanciát vezetnek a fémfelületre. A rögzítés hatékonyabbnak bizonyult a szokásos csavarozásnál. A keret hiánya szintén jó hatással van a zajszintre. Kedves lépés, hogy a vezetékek szép fekete kötegelőt és ugyanilyen színű konnektort kaptak: Svájcban odafigyelnek a megjelenésre.

A processzorral érintkező rézelem stílusos befejezése a fekete ventilátor és fémes borda párosának. A hőcsöveket két – valószínűleg ragasztott – rézlap fogja közre. A jobb hővezetés érdekében valamilyen ezüstös anyag került a heat-pipe és az alapzat érintkezési felületére; ilyet eddig egyetlen gyárilag összeszerelt hűtőnél sem láttunk. Az alap kidolgozottsága lehetne jobb is, csak felületes szálcsiszolást kapott.

A felszerelés könnyen ment. A picivel fél kilogramm alatti hűtőt a foglalat műanyag keretéhez kell rögzíteni két könnyen járó fémpánttal. A művelethez természetesen nem kell kivenni az alaplapot.

A Freezer nagyon kompakt kis hűtő, csak a szokatlan formájú ventilátor lóg ki egy kicsit. Az alaplapon kényelmesen elfért.

Az északi híd hűtésének magassága nem volt zavaró, de elforgatott állása miatt egy testesebb passzív borda már könnyen az alsó lamellák útjába kerülhet.

Az alaplappal párhuzamosan fújó processzorhűtők hibája, hogy a a foglalat körül található FET-eket nem szellőztetik. A Freezer esetében a forrósodásra hajlamos kis alkatrészek fölött is érezhető a légáramlás.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Arctic Cooling Freezer 4
Felszerelhető Socket 478 (létezik LGA775 és K8 verzió is)
Borda mérete 92 x 72 x 120 mm
Borda anyaga alumínium borda réz talppal és négy hőcsővel
Borda tömege ventilátorral 488 g
Ventilátor mérete egyedi, 77 x 77 x 42 mm
Ventilátor fordulatszáma 2200 rpm
Csapágyazás kerámia
Gyártó weboldala www.arctic-cooling.com
Termék weboldala Freezer 4
Forgalmazó Mistral Computerworld
Bruttó fogyasztói ár 4 500 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés