Hirdetés

Toxic X1900 XTX - csúcskártya vízhűtéssel

Sapphire Toxic X1900 XTX

A mai csúcskategóriás ATI videokártyák bizony szakasztott egyformák. Hajdanán a Radeon 8500 vagy a 9000-es széria idejében még többféle áramköri felépítés létezett. Bizonyos gyártók speciális monitorozókkal és feszültségállítókkal egészítették ki termékeiket, és megannyi színkombinációval találkoztunk; egyes gyártók termékeit már színükről fel lehetett ismerni. Ahogyan egyre összetettebbek lettek a kártyák, kezdtek egyre jobban hasonlítani is egymásra. Ma már oda jutottunk, hogy minden ATI Radeon X1800 és X1900 megszólalásig hasonlít egymásra: pirosak, nagyok. Csak a hűtésük és a dobozuk, no meg a benne található körítés szokott különbözni. A legerősebb X1900 XT és XTX esetében még a hőleadó is szinte mindig ugyanaz az agyonunt, hangja miatt agyonszidott, de kétségkívül hatékony batár.

Hirdetés

Ezzel a hagyománnyal szakított a Sapphire, amikor életre hívta Toxic sorozatát. A szokásosnál jellemzően magasabb órajelű kártyák egyedi hűtést kaptak, leggyakrabban az Arctic Cooling aktuális ATI Silencerét. Ahogyan egyre több gyártó vette át az Arctic Cooling hűtőt, a Sapphire szükségét érezte, hogy újra valami egyedit alkosson. Mivel a Zalman speciális hűtői is gyakran jelentek meg a konkurensek termékein, még merészebb lépésre volt szükség. A Radeon X850 XT királysága idejében felröppentek hírek egy speciális, folyékony fémmel hűtött Sapphire Blizzard kártyáról, mely végül nem került a nagyközönség elé. A következő Blizzard már X1900 XTX-alapokra épített, és egy gyors átkereszteléssel mai tesztalanyunk, a Sapphire Toxic X1900 XTX lett belőle.

Már a termetes dobozon is látszott, hogy nem szokványos kártyával van dolgunk. Az átlátszó műanyag mögött vastag habszivacs volt, belsejében a nagy videokártyával.

Mielőtt a VGA vizsgálatát megkezdtük, vetettünk egy pillantást a körítésre. A kimeneti, HDTV-s és bemeneti kábelköteg mellett kaptunk két DVI/D-Sub átalakítót, egy-egy RCA és S-Video kábelt, valamint hattűs PCI Express tápcsatlakozót. Ahogyan a kábelek, úgy a két-két meghajtós és médiakezelő szoftverekkel megtöltött DVD sem nevezhető extra felszerelésnek; igazán mellékelhettek volna egy CD-tartót, kulcstartót vagy valami játékvezérlőt, esetleg egyéb apróságot.

A kártya, de főleg hűtésének látványa el is feledtette velünk a körítést. Két csővel egy hatalmas fekete valami kapcsolódik a videokártyára, azon belül is a GPU fölötti blokkra. Ebben a rendszerben is cseppfolyós anyag áramlik, úgy mint a korábbi Blizzardban, de már kevésbé exkluzív, egyszerű hűtővíz. A megoldás valójában a Thermaltake-től származik, csak néhány módosítás és pár sapphire-ös részlet került rá.

A GPU-ra telepített blokkon Sapphire címke feszít. Körülötte a memóriamodulokat alacsony, alumíniumból készült bordák hűtik, melyek, úgy tűnhet, nem kapnak majd levegőt; szellőzésükre később visszatérünk. A folyadékot szorítókkal biztosított csövek szállítják.

Bár első látásra nem úgy tűnik, maga a blokk nagyon egyben van. Eltávolítani a hátoldali négy csavar kitekerése után lehet, szóval egyszerűbb levenni, mint a gyári hűtőt. A GPU felőli oldalon látható négy csavarra csak akkor lenne szükségünk, ha a teljes Thermaltake készletet vásároltuk volna meg, és más, nem Radeon X1800 vagy X1900 kártyára szeretnénk felszerelni a blokkot.


A fekete csöveken Thermaltake feliratok árulkodnak a vízhűtés származásáról

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

  • Bombázóval a Zalmanok ellen

    Az Evercool lopakodó repülőgépre hasonlító videokártya-hűtőjét versenyeztettük a Zalman legújabb és korábbi csúcsmodelljével.

Előzmények

Hirdetés