Hirdetés

Toxic X1900 XTX - csúcskártya vízhűtéssel

Hirdetés

Részletek

A hűtést eltávolítva látszik, hogy a hőleadót, ventilátort, pumpát és tartályt rejtő doboz nem olyan testes, mint a Thermaltake Tidewater, amely két bővítőkártyahelyet foglal el. A Toxic X1900 XTX egysége csupán egy kártyafoglalat szélességű. A vékonyabb tokba vékonyabb ventilátor és sejthetően kisebb hőleadó zóna került. A 12 voltról üzemelő pumpát egy kék kábelharisnyába bújtatott vezetékpár eteti, mely négytűs perifériacsatlakozóban végződik.

A blokkot közelebbről szemlélve, látszik, hogy rézből van, és a GPU peremére biztonsági keret is került, nehogy csavarozás közben megsérüljön a drága szilíciumlapka. A vékony csöveket fogóval gyorsan és könnyedén eltávolítható bilincsek fogják, így a későbbiekben a blokkot akár kiegészítő radiátorral is használhatjuk majd.

A nagy fekete tartály hátoldalára is került egy Sapphire matrica. Ahogy a képen is látható, a ventilátor erre az oldalra is fúj egy kis levegőt, amit elsősorban a memóriamodulok bordái hasznosítanak majd. Az egységet PCI vagy PCI Express foglalatba kell támasztani és a hátlaphoz is odafogja egy csavar.

A pumpa fölött egy kis kidudorodó ablak van. Nem sokat láthatunk rajta keresztül, csak annyit, hogy belül rugóba húzott csövek tekeregnek. A Toxic feliratos matrica alatt van a picike puffertartály, a ventilátor mögött pedig a hőleadó.

A Thermaltake weboldala szerint a vízhűtés 10 000 óráig utántöltés nélkül is kibírja, a pici pumpa élettartama pedig 40 000 óra. A szivattyú alatti részen, a tartály hátulján találunk egy szintjelzőt és egy töltőkupakot. Itt ellenőrizhetjük a folyadék állapotát, szükség szerint utántölthetjük. Ehhez a művelethez tanácsos kiszerelni az egységet.

A szellőztetésért felelős ventilátor fordulatszáma kétféle lehet. „Low” állásban megközelítőleg 1700-at pörög percenként, „High”-on pedig majdnem háromezret. A kapcsoló csak a ház kinyitásával érhető el, de akkor kényelmesen, mert a hőleadó külső élén van. Lakik mellette egy LED is, ami a vízhűtő működését jelzi. Örültünk volna egy előlapra kivezetett szabályzópanelnek.

A videokártyát beszerelve a GPU-blokk vastagsága miatt a hűtőegységet nem tudtuk közvetlenül a szomszédos kártyahelyre telepíteni, így a rendszer felemésztette a két szomszédos foglalatot. A mai szuperintegrált alaplapok mellett ez nem okoz különösebb gondot, hiszen maradt még 2-3 üres hely. Egy kis szervezéssel két ilyen kártya is elfért volna CrossFire-ben.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • Bombázóval a Zalmanok ellen

    Az Evercool lopakodó repülőgépre hasonlító videokártya-hűtőjét versenyeztettük a Zalman legújabb és korábbi csúcsmodelljével.

Előzmények

Hirdetés