Hirdetés

Toxic X1900 XTX - csúcskártya vízhűtéssel

Tesztek, értékelés

A speciális hűtésű Sapphire kártyát a referencia Radeon X1900 XTX hűtő és a friss Zalman VF900-Cu ellenében próbáltuk ki. Ezek a levegős megoldások eggyel kevesebb kártyahelyet foglalnak, mint a kompakt vízhűtés, de kisebb méretük miatt talán kevésbé hatékonyak. Az izzasztáshoz hagyományosan FarCry-t használtunk, és a tesztkonfigurációnk is a szokásos, Pentium D 830-alapú rendszer volt:

 • Asus P5WD2-E Premium
 • Intel Pentium D 830
 • Coolink U8-92 processzorhűtő
 • 2 x 512 MB Corsair DDR2-1000 RAM
 • ATI Radeon X1900 XT
 • 160 GB-os Maxtor merevlemez
 • Cooler Master Real Power 550 táp
 • Casetek CK-1020 ház hátul 9,2 centiméteres Coolink ventilátorral

Az első tesztkörben a vízhűtést „High” álláson hajtottuk, a Zalmant maximális, percenként 2400-as fordulatra tekertük, a gyári Radeon X1900 XTX hűtőt pedig stabilan 100 %-os üzemre húztuk. Ekkor a leghangosabb egyértelműen a gyári hűtő volt, hangját a szomszéd szobában dolgozók is zavarónak találták. A legcsendesebb a VF900-Cu volt; lamelláinak köszönhetően az egészséges szélzaj mellett nem sok zavaró felhangot hallottunk. Nem így a Toxic vízhűtésénél. A cső- vagy tölcsérszerűen kialakított hőleadónak enyhe trombitajellege volt, így a gyári hűtőhöz vagy az Arctic Cooling Silencereihez hasonló, nem túl kellemes hangszíne volt. Természetesen halkabb volt a maximumra tekert gyári hűtőnél, de halknak egyáltalán nem neveznénk. Ez nem is csoda, hiszen ventilátora percenként 3000-es fordulat környékén járt.

Hűtésben nagyon közel állt egymáshoz a három homlokegyenest eltérő megoldású termék. A vízhűtés hőmérséklete valamivel lassabban emelkedett, ez azért van, mert a víznek először fel kellett melegednie. Sajnos ez a jelenség a kihűlésre is érvényes volt. A két léghűtő nagyon gyorsan elérte maximumát. A gyári megoldás esetében ez néhány fokkal a Toxic vízhűtés alatt, a Zalmannál néhány fokkal a vizes fölött volt.

A VGA felületi hőmérsékletében is közel volt egymáshoz a három hűtő, de a sorrend megfordult. A leghidegebb a VF900-Cu alatt maradt a videokártya, talán azért, mert annak jobban szétterül a légáramlata. A második helyen a vízhűtés végzett. Harmadik lett a maximumra tekert gyári hűtő, melynek levegője a házon kívülre távozik, így nem tudja megmozgatni a VGA környékén megrekedt hőt.

Hirdetés

A második menetben a Sapphire Toxic X1900 XTX hűtését „Low” állásba tettük, ez percenként 1700 körüli fordulatot jelent. A Zalmant 1400-ig tekertük vissza, a gyári hűtést pedig alapértelmezett, automatikus módban hagytuk. Hangra egyértelműen a VF900-Cu volt a leghalkabb. A második helyen végzett a vízhűtés, amely most jóval halkabb volt korábbi produkciójánál, de a Zalmannál sokkal hangosabb maradt. A gyári hűtés 67 %-ig pörgött fel és most is a leghangosabb volt.

A vízhűtés megmutatta, mire is képes valójában! Két konkurensét messze maga mögött hagyta, ráadásul korábbi, maximális fordulatszámon mutatott eredményénél csak néhány fokkal volt gyengébb. Ez annyit jelent, hogy a hőleadó és az egész vizes rendszer már a lassabban járó ventilátorral is megközelítette teljesítőképessége határait. A nagyobb légáramlat – hangosabb ventilátor – nem sokat segített rajta. A jobb működéshez inkább nagyobb hőleadó felületre vagy más áramoltatásra lenne szükség. A leghalkabb Zalman alaposan lemaradt a vizes mögött, de a gyári hűtés sem szerepelt sokkal jobban, közel 10 fokot kapott a Toxictól.

Érdekes, hogy felületi hőmérsékletben is a vizes megoldás nyert. A lehalkított Zalman alacsony légszállítása már csak a második helyre volt elegendő, de a gyári hűtést azért meg tudta előzni.

Értékelés

A Thermaltake-től származó kompakt vízhűtéssel szerelt Sapphire Toxic X1900 XTX vételára 170 000 forint környékén mozog. Standard hűtéses társát nagyjából 20 000 forinttal mérik olcsóbban, a Zalman VF900-Cu pedig megközelítőleg 10 000 forintért kapható. Ha eltekintünk az alig lassabb, de sokkal olcsóbb Radeon X1900 XT-től, akkor azt lehet mondani, hogy a vízhűtés felára 20 000 forint, és 10 000 forinttal drágább az egyik legjobb léghűtésnél.

A többletköltségekért elsősorban egy exkluzív kártyát kapunk, amit nem kell szerelgetni, és a dobozból kirántva máris több és jobb a tucat Radeon X1900 XTX-eknél. Akinek ablakos számítógépháza van, büszkén mutogathatja irigykedő társainak, de emellett halk üzemre állítva sokkal jobban hűt, mint konkurensei és ehhez nem társul komolyabb zaj. A teszteredmények alapján majdani tulajdonosa nyugodtan állíthatja a vízhűtést a halkabbik fokozatba, mert teljesítménye úgy is kielégítő, ezzel a külső szabályozó hiánya már nem is zavaró. Gond lehet két VGA használatakor, mert a hőleadós, pumpás, tartályos egység elfoglal egy kártyahelyet, de ebben az esetben kiegészítő radiátorral, pumpával és tartállyal használhatjuk a GPU-blokkot.

A Sapphire Toxic X1900 XTX exkluzív termék, igazi csúcsmodell. Ára képességeihez mért, de aki ilyet vesz, annak nem kell aggódnia, hogy valamelyik LAN-partin hasonlóval találkozik. Érdekessége mellett hűtésére sem lehet panaszunk, ezért tetszett minősítést érdemel.

 

Sapphire Toxic X1900 XTX

rudi

A Sapphire Toxic X1900 XTX-et a HRP Hungary Kft., a Zalman VF900-Cu-t a Pixel Kft. bocsátotta rendelkezésünkre.

Azóta történt

 • Bombázóval a Zalmanok ellen

  Az Evercool lopakodó repülőgépre hasonlító videokártya-hűtőjét versenyeztettük a Zalman legújabb és korábbi csúcsmodelljével.

Előzmények

Hirdetés