Hangtalan Asus Radeonok

Asus EAX1600XT Silent

Az ATI Radeon X1000 sorozata már lassan fél éve jelen van a piacon. A csúcskategóriás X1800 és X1900 kártyák mellett a középkategóriában is képviselteti magát, ahol nem feltétlenül a maximális grafikai teljesítmény a fő szempont, hanem a kedvező ár vagy a hangtalanság. Az utóbbit tűzte ki célul az Asus, amikor megalkotta SILENT sorozatát. Ezek a termékek ventilátor nélküli hűtéseket kaptak, melyeket hatalmas bordák és azokat összekötő hőcsövek alkotnak. Mai tesztünkben a közepes Asus Radeon X1600 XT, és az alsó kategóriás Radeon X1300 Pro hangtalan verzióját vizsgáltuk, nem teljesítmény, hanem hűtés szempontjából. Hogy mire képes a Radeon X1600 XT és X1300 Pro, azt már korábban láthattuk.

Hirdetés

A hőcsöves hűtőjű EAX1600XT az Asus egyetlen Radeon X1600 XT alapú grafikus kártyája, mellette csupán egy alacsonyabb órajelű X1600 Prót gyárt. A kártya csomagolása és kiszerelése is a márka felsőkategóriás termékeit idézi. A középkategóriás mércével elég nagy, puskás emberes dobozban három lemezt és egy csinos CD-tartót is találtunk. A korongokon meghajtók, játékcsomag és Xpand Rally teljes játék található. A csendes X1600 XT VIVO kiépítésű, vagyis a kimenet mellett videobemenettel is rendelkezik. A csatlakozók a hátsó panelre dugható adapteren sorakoznak.

Maga a videokártya referencia-felépítésű. A nyomtatott áramkörön jól látható a VIVO funkciókat kezelő Rage Theater chip. A GPU felőli oldalról nézve meglehetősen diszkrét az Asus Radeon hűtése. A GDDR3 memóriák középkategóriás szokásnak megfelelően hűtés nélkül sorakoznak, de így is jól bírják. A központi egységen trónoló, fekete, Asus feliratú fémtömbből két heatpipe indul, melyek a kártya mögött a hátoldalára fordulnak. Ez a megoldás rövidebb házakban sem zavaró, mert a Radeon X1600 nyomtatott áramköre nem túl hosszú, van mögötte hely bőven.

A hátoldalon tornyosul a két csővel megtámogatott borda. Az egész szerkezetet egy masszív fémkeret támasztja a kártya hátuljához. A hőleadó - összevetve a külön kapható videokártya hűtőkkel - talán kicsinek tűnhet, de nem szabad elfelejteni, hogy itt csak egy kis csíkszélességen gyártott, középkategóriás chippel kell megbirkóznia, nem pedig a sokkal nagyobb csúcsmodellekkel.

A hűtőt közelebbről szemügyre véve látszik, hogy a GPU-val érintkező felület meglehetősen sima. Ami nem látszik, hogy már gyárilag megfelelő volt a pasztázása; ez nem minden előreszerelt passzív hűtésnél van így. A hőcsöveken a lamellák a szokásos ráfeszítős módszerrel vannak rögzítve. Toronyházba helyezve a fémlemezek irányítása kissé szerencsétlen, ugyanis vízszintes állásba kerülnek. Az elölről hátrafelé szellőző PC-lakásban éppen a légáramlatra merőlegesen állnak.

A bordasor alját úgy hajlították, hogy a videokártya felé hőpajzsot képezzen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

 • Kapcsolódó cégek:
 • ASUS

Azóta történt

 • Újdonságok tömegesen

  Ma nagyobb tempóban vesszük sorra a hazai piac újdonságait az alaplapoktól a hűtési kellékeken át a különféle perifériákig.

 • SLI és CrossFire a középkategóriában

  Három pár középkategóriás, passzív hűtésű videokártyát izzasztottunk meg: két GeForce 7600 GS, két GeForce 6600 GT és két Radeon X1600 XT feszült egymásnak.

 • Toxic X1900 XTX - csúcskártya vízhűtéssel

  Az ATI Radeon X1800 és X1900 kártyái szakasztott egyformák, legyen szó közepes GTO-tól vagy szupercsúcs XTX-ről, ám mi most egy különleges hűtéssel ellátott X1900 XTX-et vizsgáltunk meg.

Előzmények

Hirdetés