Netgear: N-es Wi-Fi több szinten

Hirdetés

Az adapterek

Természetesen a routerekhez járnak hálózati adapterek is, az N150, N300 és N600 mellé is kaptunk megfelelőt. Közös tulajdonságuk, hogy kaptak WPS gombot, így segítségükkel egyszerűen és gyorsan csatlakozhattunk a routerekhez. A két kisebb számozású és egyben méretű adaptert hasonlóan szögletesre szabták. Kupak nem járt USB csatlakozójukra, de adtak melléjük állványos USB hosszabbítót, amivel igény szerint jobb vételi helyet lehet találni, nem kell ehhez a notebookot vagy asztali gépet mozgatni. A nagyobb N600 kétsávos, akárcsak a router, tehát 2,4 GHz mellett 5 GHz-en is üzemel. Ennek a modellnek már volt kupakja, de USB-s állványt is kapott. Azt érdemes még megjegyezni hogy az N300 és N600 adapter elég széles, blokkolhatja a szomszédos USB csatlakozót.


N150 (hátul), N300 (balra) és a kupakos N600 (jobbra) Netgear Wi-Fi adapter

Kíváncsiak voltunk, milyen elektronikát használtak a Netgear tervezői az adapterekben, ezért szétfeszegettük őket – részleges sikerrel. Az N150 Atheros AR9271, az N300 Broadcom BCM4323 chipre épül. A legnagyobb N600 nem hagyta magát kibelezni, de kizárásos alapon a Broadcom BCM4331 chip lehet benne, ugyanis csak ez az egy kompakt dual-band terméke van a gyártónak.

Bár különböző vezérlőt igényeltek, mind a három Netgear Wi-Fi adapternek nagyon hasonló, négy fülből álló vezérlőprogramja van. Az elsőn az aktuális kapcsolat és a korábban létrehozott profilok adatai láthatóak, a másodikon az észlelt hálózatokat listázza, a harmadikon adatátviteli statisztika, a negyediken pedig eszközinformációk sorakoznak. Mind a négy alsó része állandó, ott a MAC cím, aktuális IP cím, csatornakiosztás, az aktuális kapcsolat sávszélessége és jelerőssége olvasható le. Jó pont, hogy a szoftver magyarul beszél. Esetleg tehettek volna bele olyan gombot, ami lekapcsolja a Wi-Fi adó-vevőt, bár ezt az USB-s adapter kihúzásával el lehet érni, visszadugás után szépen tovább üzemel a tárolt profilokkal. Természetesen a Netgear Wi-Fi adapterek használhatóak az operációs rendszer beépített szoftverével is.


Kipróbáltuk, az elvártnak megfelelően mindenféle konfigurálás nélkül működött a WPS kapcsolat létrehozása, amiben segített minket az adapterekhez mellékelt szoftver. Elég volt a megfelelő időben megnyomni az adapter, majd pedig a router WPS gombját, és néhány másodpercen belül egymásra is találtak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés