Hirdetés

Asus dizájnrouter

Hirdetés

Asus RT-N56U és USB-N13

Amint egynél több számítógépet szeretnénk ugyanarra az internetre kötni, rögtön szükségünk lesz valami elosztó-berendezésre. Az esetek többségében ilyenkor egy routert választunk, lehetőleg olyat, amire a notebookok, netbookok és mobiltelefonok vezeték nélkül, Wi-Fi-n keresztül is csatlakozni tudnak. Mai tesztalanyunk, az Asus RT-N56U is egy ilyen Wi-Fi router, de kiemelkedik az átlagból. Egyrészt nagyon látványos, másrészt nagyon okos. Külsőre leginkább egy minimalista szobadísznek, esetleg egy díszesebb csempének tűnhet.

Egyetlen gond van ezzel a megjelenéssel. Ha az állítva használható, vezetékek nélkül tényleg nagyon csinos router hátuljába elkezdünk kábeleket dugdosni, akkor hamar ronda sündisznó lesz belőle, ráadásul egyensúlyzavaros is lesz. Nekünk tápcsatlakozóval két Ethernet és egy USB kábellel már minduntalan vagy hanyatt vágta magát, vagy arcra esett. Kár, hogy nem úgy formálták a hátulját, hogy fektetve is rendesen állon, pedig ehhez elég lett volna pár gumiláb. Csatlakozóból öt Ethernet (egy WAN és négy LAN), illetve két USB került az RT-N56U hátuljára. Előbbiek gigabitesek, utóbbiakra adattárakat vagy nyomtatókat köthetünk. Átellenes élére tettek még egy WPS-t (Wireless Protection System) aktiváló gombot, amivel könnyen és biztonságosan csatlakoztathatunk további állomásokat Wi-Fi hálózatunkhoz.

Vezeték nélküli hálózat terén erős az Asus dizájnroutere. Nem csak a szokásos 2,4 GHz-en dolgozik n-es módban, hanem működik 5 GHz-en is. Ráadásul a két frekvencián egyszerre dolgozik a router, így használhatjuk az 5 GHz-es részt például akkor, ha internetelérésünk egy ilyen magas frekvenciás Wi-Fi hálózaton keresztül érkezik, de a stabilabb átvitel érdekében mondjuk multimédiás eszközeink (tévék, médiadobozok) kiszolgálását is áttehetjük 5 GHz-re, az internetes forgalom pedig maradhat a szokásos 2,4 GHz-en.

Az Asus RT-N56U dobozában alapvető felszerelést találtunk csak, nem mintha többre szükség lenne. Kaptunk egy tápot, rövidke Ethernet kábelt, két CD-t és némi papíranyagot.

Az okos és szép router mellé hoztunk egy szintén Asus márkájú, USB-s Wi-Fi adaptert. Az USB-N13 szintén n-es módra képes, 300 Mbps elvi csúcssebességgel. Gyakorlatban az is kisebbfajta csodának számít, ha a 100 Mbps-os Fast Ethernet tempóját eléri az n-es Wi-Fi. Az Asus USB-s adapterében Ralink elektronikát használtak. Bár a szép routert nem sikerült felboncolni, a WPS kapcsolóból és az Asus többi routeréből úgy tippeljük, hogy szintén Ralink, esetleg az RT-N16-hoz hasonlóan Broadcom elektronikát rejt. Egyébként WPS gombja az USB-s modulnak is van.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés