Intel és AMD összevetése két Asus netbookban

Asus Eee PC X101CH és 1225B

Bár az Eee PC X101 és 1225B is járt már a PH!TV adásában, kicsit még vizsgálgatjuk őket. Annak ellenére, hogy az X101CH kicsike és elvileg olcsó, igényesen összerakott, kellemes kis masina benyomását kelti. Burkolatát, ami fekete fehér, barna, vagy az általunk megismert vörös lehet, anyagába nyomott apró minta díszíti mindenhol, az alján is. Kis méretének és csupán egykilogrammos tömegének köszönhetően kompakt, de masszív gép benyomását kelti.

Az Eee PC 1225 komolyabb egyéniség, bár a mi ezüstünk fekete és fehér mellett szintén kapható vörösben is. A fedél itt sajnos homogén, matt, meglehetősen unalmasnak tűnik, különösen a gép többi részéhez viszonyítva, amit viszont nagyonis igényesnek találtunk. Oldalt például krómhatású keret fut körbe, ami sok Asus modellel ellentétben ide most szerintünk illik. Ráadásul az aljzatok kínálata és kiosztása is rendben volt. Balra kaptunk két USB 3.0 csatlakozót, Ethernet aljzatot, és előre, kissé szerencsétlen helyre egy HDMI-t. A másik oldalra tették a hang ki- és bemenetét, 2.0-s USB-t, Kensington zárhelyet, kártyaolvasót és D-Sub monitorkimenetet, ezen felül pedig van Bluetooth 3.0.

A kisebb X101 bal oldaláról sem hiányzott a HDMI kimenet, a szellőzőnyílás viszont igen. Az új Atom passzív hűtést alkalmaz, majd később megmutatjuk, ennek milyen hatása van a melegedésre. Sajnos csak két USB konnektort kaptunk, azok is 2.0-sak, de van Bluetooth 3.0, egyesek pedig annak örülnek majd, hogy a hang ki- és bemenetét nem vonták össze egyetlen aljzatba.

Belül is határozottan komolyak az Asus új Eee PC-i, hol van már az az idő, amikor olcsó gyerekjátéknak tűntek! Az X101 matt kijelzőjének fekete kerete is matt, ehhez szerintünk jól illik a vörös háttéren ülő, szintén fekete szigetes billentyűzet, a csuklótámaszba olvasztott tapipad is kellemes, most krómhatású (igaz, sötétített) gombja sem bántotta annyira tekintetünket, mint más gépeknél.

Az Eee PC 1225, ha lehet, még egy fokozattal jobb. Ugyan kijelzője és rámája fényes, de ez sajnos általános betegség a nagyobb netbookoknál. Alatta kimondottan kellemes, szálcsiszolt hatást keltő mezőben nyugszik a szigetes billentyűzet, ebbe integrálták a látszólag gomb nélküli touchpadet is. Szerencsére a kis Asusok minősége igazodik megjelenésükhöz, szépen össze vannak rakva, penge illesztésekkel, fedelük nem horpad, házuk kis méretük miatt nem tekeredik, nem nyekereg – szerintünk Sony gépnek is lazán elmennének.

Az X101CH alján csak az emlegetett, pici, 24 wattórás akku szerelhető, a többi részletet a fedélen megismert mintás, de ezúttal fekete burkolat fedi. Rossz hír, hogy alatta a memória fixen rá van forrasztva az alaplapra. Nálunk még egy előszériás Eee PC 1225B járt, ezért az alján látható fedél alatt nem voltak memóriahelyek, de a hazai forgalomba kerülőn már lesznek. Érdekes, hogy a fedéllel ellentétben a 1225B fenekére jutott az X101-en látott, sima homogénnél szemre és tapintásra is sokkal kellemesebb, apró mintás anyagból. Kár, hogy a fedele nem lett ilyen.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés