Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • ArchElf

    addikt

    válasz Sk8erPeter #2159 üzenetére

    Mondjuk az Ajax és a PHP két külön dolog (php szerver oldali kód, míg az ajax kliens oldali). AJAX: Asynchronous Javascript And XML. Tehát kliens oldalion kérsz le a szerverről XML dokumentumot (ami az esetek nagy részében XHTML), és belerakod egy kiválasztott HTML DOM elembe.

    Pl egy levelezőrendszer webes megvalósításánál előnyös lehet, lásd OWA (Outlook Web access): az egyik frame-ben látod a leveleid, az alatta levő frame-ben megnyílik az épp kiválasztott levél. Ilyenkor az egész oldalt - levelező mappák, levelek listája, megnyitott levél - újratölteni tejesen felesleges, ráadásul a teljes újratöltés valószínűleg eléggé frusztrálná a felhasználót is - persze van erre más megoldás is az ajax-on kívül (link megnyitása másik frame-be).
    Aztán van az az eset, amikor egy legördülő menü kiválasztott eleme alapján töltjük fel a következő legördülő menüt. Ha mindent letöltesz egyszerre, az több legördülő menünél és terebélyesebb adatmenyiségnél elég nagy plusz méretet jelent. Viszont ha csak mindig azt töltöd le, ami a választásod alapján releváns, sávszélességet lehet spórolni (ez mind kliens, mind szerver oldalon fontos lehet). Webalkalmazások esetében súgó funkcióknál is szokták ez alkalmazni (tooltip szerű lebegő div a kurzor mellett, ami pl az adott mező funkcióját tárgyalja). Ha az összes elemre készítenél külön tooltip-div-et, akkor szintén sokkal terebélyesebb lenne a letöltendő oldalad.

    AE

    [ Szerkesztve ]

    Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

Új hozzászólás Aktív témák