Új hozzászólás Aktív témák
-
érték_elek
csendes tag
Valami nem jó. Tekerem a nyíllal megjelölt darabot kifelé, csak forog, de nem történik semmi.
-
4D4M
aktív tag
válasz érték_elek #7151 üzenetére
Mert az egy hollandi. Értelemszerűen (gondoltam volna) a hollandit védi a plomba, tehát csak a visszacsapót tudod letekerni a hollandiról, a hollandit ki a mérőből nem tudod.
...mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Genesist
tag
Sziasztok!
Korábban írtam a régi vas fűtési rendszer felújítási igényemről. A kondenzációs kazán lent van a garázsszintent a kazánházban. Mennyire lesz probléma, ha a lakószinten a részcsöveg két szobában a fal és a plafon találkozásánál, felül futnak majd. A kondenzációs kazán képes lesz ezeken a részeken is keringetni? Sajnos csak így tudom megoldani, máshol nem tudom vinni helyhiány miatt. Illetve az egyik szobában egy szekrénysor mögött kellene vinni. Nem lenne veszélyes a forró csöveket a fa szekrény mögött üzemeltetni?
Köszönöm a segítséget!
[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
-
laci06
senior tag
Sziasztok!
A Computherm Wireless Thermo Control Systemmel kapcsolatban lenne egy kérdésem. Q7-es termosztátjaink vannak egy 7 éves, kétszintes családi házban. Az elemcsere után az egyik termosztáton az alábbi csatolt képen látható jelent meg a kijelzőn (H1). Ez mit jelent? Az internet nem igazán mond erre sajnos semmit.
[ Szerkesztve ]
-
laci06
senior tag
De. Megpróbáltam és valóban működött, és úgy tűnik sikerült. Viszont amit most szétment az úgy tűnik, hogy a kapcsolat közte és a "központ" között. Ezt újra összerakni egyszerű, vagy szakember kellene hozzá? Eddig ez a termosztát kapcsolta az 1-es zónát itt.
-
DuDieHUN
aktív tag
Sziasztok, adott egy két szintes ház, ahol a felső szinten van egy turbós gázkazán radiátoros fűtéssel, az alsó szinten jelenleg elektromos fűtőtestek vannak, szeretnék alulra is radiátoros fűtést. Arra gondoltam, hogy betennék a jelenlegi osztógyűjtő elé egy 2 utas osztógyűjtőt, gondolom valami nagyobb átmérővel és a lenti szintre tennék egy új osztót amire mennének a lenti radiátorok, így tudnám függetleníteni is a kéz szintet, ha akarom. 24-es kazán, gondolom simán bír egy 90m2 alsószintet és egy 60-as tetőteret.
-
4D4M
aktív tag
válasz DuDieHUN #7163 üzenetére
Elolvasol néhány könyvet, vagy megkérsz valakit, aki ezzel foglalkozik. (praktikusan épületgépész tervezők)
Abból kiindulva, amit eddig elmondtál, nem vállalsz túl nagy kockázatot, ha érzésre állsz neki, csak a későbbi pluszkörök és további időtöltés esélyét lehet 0-ra csökkenteni a hidraulika tisztázásával....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Chal
addikt
Sziasztok,
Van egy ilyen "mestermunka" nálam. A képen egy locsolóóra látható, aminek a kimenete a kerti öntözőrendszere felé megy tovább egy fémhálós szűrőn keresztül. A szűrőház maga nagyon régi, szivárog, vélhetően már hajszálrepedések is vannak rajta, hiába cserélek tömítést, ereszt több ponton is. Ráadásul elég kókánynak érzem az egészet, alul direktbe van a szűrő betekerve a fém belső menetes 1"-es idomba, annyi teflonszalaggal, hogy az már valami vastag gumi szerű anyagot alkot. De a fenti része az igazi "jólvanazúgy" munka: ott egy kpe karmantyúval kötötték össze a szűrőt, és a felette levő fém idomot. A karmantyút előbb tökig le kell tekerni a szűrőre, hogy aztán lazítva a felső menete rákapjon a fém idomra.
Vennék új szűrőt, és újragondolnám a bekötést, de hogy lehetne ezt az egészet szebben megoldani? Valamennyi hely azért lenne, a két nagy tégla nem fontos, azok kivehetőek
-
4D4M
aktív tag
Továbbmennék a túlsó fal irányában egy Honeywell FF06-3/4AA beépítésével utána a felfelé könyök már lehet külmenetes KPE idom is. Visszacsapó van valahol a nem látható szakaszon? Mert akár az is elférne.
Megjegyzem, hogy az ürítő és elzáró helyett helytakarékosabb lenne 1 db mofém főelzáró, bár az elzáró nem biztos, hogy megspórolható attól függően, hogy mi nem látszik.[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Köszönöm, ez jó ötlet. A Honeywellből, nem 1"-es kellene? Visszacsapó nincs sehol, a fenti cső sajnos egyenesen a szolenoid szelepekbe érkezik, és azon a végén nincs hely semminek (kerti műanyag akna, egészen rátolva a beton járdára, amiből ez a cső kijön) Ugyanezért van itt az ürítőszelep is, máshol sajnos nincs.
-
4D4M
aktív tag
A Honeywellből, nem 1"-es kellene?
~
Nem tudhatom, hogy mit üzemeltetsz róla mekkora bejövő nyomással, de természetesen tehetsz 5/4"-est is:A vízóra után illik betenni a visszacsapót, de lehetséges, hogy az egyes szolgáltatók között vannak eltérések.
-
Chal
addikt
Ez csak egy locsolóóra, és most ugrott be, hogy ha teszek be utána visszacsapót, akkor nem tudom üríteni az általad is kifigyelt szelepen. Esetleg elé lehetne tenni.
Az 1"-est azért írtam csak, mert most olyanok az óra és a cső végén az idomok, akkor azokat nem kellene cserélni, vagy szűkíteni. Honeywellnél ennél a típusnál az 1"-es méretnél azt látom, hogy 3.2m3/óra a térfogatáram, ami liter/perc-ben nézve alig van felette pár literrel a legnagyobb locsolóköröm vízigényének, ezért vagyok bizonytalan. A mostani műanyag mesh szűrő 5m3/órát tud (de persze ennyi nem kell).
-
4D4M
aktív tag
ha teszek be utána visszacsapót, akkor nem tudom üríteni az általad is kifigyelt szelepen
~
Ezért praktikusabb a visszacsapó után a főelzáró, amit linkeltem. Illetve ha megbontod a sort, akkor a leeresztő T-idomját is át tudod tenni akárhová.1"-es méretnél azt látom, hogy 3.2m3/óra a térfogatáram
~
Amit ott látsz az a kvs érték, ami azt jelzi, hogy 1 bar nyomáseséshez milyen térfogatáram tartozik. Ezt a bejövő hálózati nyomás és az öntöző fejeknél szükséges kifolyási nyomás tükrében lehet értékelni.[ Szerkesztve ]
-
Catman
aktív tag
Sziasztok, létezik arra boltban készen kapható, automatikus megoldás, hogy egy indirekt tárolót elektromos fűtőszállal fűtsek, ha a napelem többet termel, mint a fogyasztás? Egyéb esetben meg gázkazán fűtené.
-
amargo
addikt
válasz Audience #7176 üzenetére
Nálam is okos relével van megoldva, viszont arra érdemes figyelni, hogy megfelelő méretezésű legyen a bojler előtt.
Én néztem korábban ezt a Fronius Ohmpilot-ot, de ilyen ár mellett nem tudom ki veszi meg..?
[ Szerkesztve ]
“The workdays are long and the weekend is short? Make a turn! Bike every day, bike to work too!”
-
Cheesy
őstag
Segítsetek légyszi. Nálunk a mosogató alatt van egy vízmelegítő. Viszont beépítéskor a mester nem vette figyelembe, hogy nem a mosogató alá, hanem sarokszekrény lévén a belső falhoz kellett volna rakni, így jobban pakolható lett volna az alsó szekrény. Így a vízmelegítő kábele nem ér el a direkt neki készült helyen lévő fali aljzatig, hosszabbítóval kell toldani, illetve roppant kényelmetlen mellette a belső térbe pakolni (tisztítószereket).
Van arra mód, hogy a flexi csöveket toldani tudjam? Örülnék neki, ha nem kellene a mosogató csaptelepet leszerelni, mert ahhoz meg külön szerszámot kéne beszereznem.
Milyen csőnek hívják ezt? Lehet toldani? :S
www.vakbelmutet.hu
-
csubuka
addikt
Sziasztok!
Egy apróságot szeretnék kérdezni tőletek.
Egy ilyen hagyományos falon kívüli Geberit WC tartályon nem nagyon lehet semmit állítani a lehúzási térfogatáramon nemde?
Ahogy nézem semmi állítási opció nincs, hogy nagyobb "svunggal" lehessen lehúzni akár...
[ Szerkesztve ]
-
Caldera
aktív tag
válasz csubuka #7181 üzenetére
Az állítási lehetőséget az úszón kell keresni a töltőszelep alatt. Kizártnak tartom, hogy ne lehessen állítani. Sok lehetőséged egyébként nem lesz, lehet már maximum közelébe van.
[ Szerkesztve ]
''Úgy élj, hogyha leperg előtted az életed filmje érdemes legyen végignézned.''
-
pjen
félisten
Így igaz.Csak a kerdező azt szeretné ha nagyobb"svung" al folyna a viz. Ez pedig nem igazan mennyiség függő. A több viz ugyanolyan keresztmetszeten változatlan erővel fog folyni, csak hosszabb ideig. Persze ha eltemintünk az 1-2 centivel magasabb vizoszlop elhanyagolhatóan magasabb nyomásától.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Hűszivattyús fűtésünkhoz szeretnék vásárolni HMV, illetve Puffer tartályt. Milyen márkát érdemes vásárolni? 400-500 literes tartályt szeretnék, van valami ajánlott?
Köszönöm szépen!
-
4D4M
aktív tag
válasz smallmer #7189 üzenetére
Ez egy egy elég széles spektrum lett árban. Idehaza még inkább csak rövidtávúnak nevezhető az a tapasztalat, ami felhalmozódott. Nem nagyon hallottam még kilyukadó modellről puffer esetében. A szénacélok a legolcsóbbak nyilván, ha ez a cél, akkor arra felé kell keresgélni. Valószínűleg meghálálja a rendszer, ha zománcozott példányt kap a pufferből, szerintem az inox már túlzás.
HMV tartálynál a zománcozás alap, viszont vannak prémium cuccok rozsdamentes acélból. Ez ivóvízhigiénia szempontból nagy előnynek mondható. Az szubjektív, hogy ez kinek mit ér meg.
Nem hiszem, hogy nagy jelentősége van itt a gyártónak.
Csak kíváncsiságból: a 4-500 liter valóban indokolt, gépész javasolta?
-
Hequila
őstag
Sziasztok!
Az aktiv "kazánszerelőkhöz" szólna elsősorban a kérdésem.
Pályamódosításon gondolkodom (tízen éve IT üzemeltetésben tevékenykedek), és már egy ideje érdekelnek az épületgépészeti dolgok, köztük a fűtésrendszerek. Elgondolkodtam azon, hogy "kazánszerelőként" állnék munkába.
Viszont ahhoz, hogy ezt megtehessem, arcképes igazolvány kell. Ahhoz meg iskola.
Az interneten azt találtam, hogy épületgépész- technikusi végzettséggel gyakorlati idő nélkül kiválthatom az gázszerelői igazolványt. Ez még tényleg így van?
Illetve mennyire éri meg manapság ezzel foglalkozni? Anyagilag, idegileg, mindenhogy?''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda
-
Ryxuu
friss újonc
Sziasztok!
Nagy dilemmában vagyok. A meglévő kondenzációs kazánt kellene áthelyeztetni, ami jelenleg a garázsban van. Az ok az, hogy a garázs teljesen át lesz építve úgy, hogy ott nem maradhat a kazán. Továbbá a villanybojler kilyukadt, így a továbbiakban a kazán látná el a HMV szerepét is. Az új helye a fürdőszoba lenne, ahol van gázbevezetés, van hely a külső falon.
Nyilvánvalóan szerelővel egyeztetek erről majd, de mégis rákérdezek itt, mert eléggé aggaszt a dolog.
Mennyire kivitelezhető? A legrosszabbon kívül mire készüljek?
-
senior tag
-
4D4M
aktív tag
Ha az égéstermék elvezetés megoldható (nem társasház tele ablakkal) vagy tetőn vagy külső falon (védőtávolság rendelkezésre áll) akkor nincsen vele probléma. A gáztervre valószínűleg szükség lesz, és attól függően, hogy mekkora volt az előző készülék gázterhelése a fürdőben, szükség lehet az azt ellátó vezetékhez való hozzányúlásra is. Cseppvíz elvezetési lehetőséget megelőlegezem a fürdőben (:
Talán az érdekes lesz még, hogy a kazán új és régi helye milyen messze van egymástól, a fűtéscsövek vonatkozása miatt....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
Ryxuu
friss újonc
Köszönöm a válaszokat!
A kémény megoldható, mert egy családi házról van szó. Hát remélem a fütéscsöveket nem kell variálni, de az majd kiderül. Költségben mire tippeltek? Gondolom nem lesz annyi, mintha új kazánt vennék, amit mondjuk egy nem kondis helyére kellene bekötni.
A másik, hogy a fürdőben vajon mennyire lesz zajos a lakótérre nézve?
-
4D4M
aktív tag
Költségben mire tippeltek?
~
450ka fürdőben vajon mennyire lesz zajos a lakótérre nézve?
~
Kazánfüggő és lakótérfüggő, (: de max terhelésen csak HMV készítés közben zajong, amikor amúgy a víz zaja nagyobb általában. Keveseknek lenne ezzel problémája szerintem....mit teszel ma, ami holnap is számít ?
-
molnartibor
tag
Szerintem annál tuti több, nekem csak az új kémény volt 350k és semmi extra felfelé egyenesen ki a tetőn ilyen max 3m hosszban. Akkor ha még gázterv is kell + a szaki munkája aki szintén nem ingyen csinálja én alsó hangon 1M-re tippelnék. Ki kell hívni többet és kérni árajánlatot.
-
smallmer
őstag
Sziasztok!
Az utolsó használati melegvíz tartály kérdésem következik.
Szükségünk van egy 300 literes használati meleg víz (indirekt tároló) tartályra a hőszivattyúnkhoz.
Pár nap fórumozás alapján sikerült magam lebeszélni a 400 literes HMV tartályról, így maradt a 300 literes.
Kinéztem néhány terméket és szeretném kérni a segítségeteket, hogy melyiket lenne a legérdemesebb megvásárolni, ha az árát figyelmen kívül hagyjuk:
Linkek a termékekhez:
CORDIVARI BOLLY 1 XL 300
FALCON HPHV S 300 INOX
HAJDU STXL 300 C
SUNSYSTEM SWP NL 300
Install Watex Terra 300
A becsatolt táblázat alapján a Falcon lenne talán a legjobb, mert órási a hőcserélő felülete és inox a belseje, viszont ez egy kínai gyártmány. Szerintetek minőségben gyengébb lehet mint a többi? Hosszú távon nem lehet vele gond?
Mit gondoltok melyik lehet a legjobb választás?
Köszönöm szépen!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest