Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Teasüti

    nagyúr

    válasz Simon04 #29118 üzenetére

    Most nézem kicsit tüzetesebben miket választanál.
    Először is Ryzen az két csatornás memóriavezérlővel bír, vagyis semmi előnye nincs a négy modulnak a kettővel szemben (Intelnél van). 8 gigás modulokat én már nem vennék, főleg nem 4x8-at, mert később dobhatod ki őket ha bővítenél. 2x16 a sweet spot hobbira. Amúgy 32 giga általában bőven sok is, ha basic videós eszközök elegendőek. Belekóstolni 16 is elég, főleg 1080p-ben. Fotóra ennél nem is kell több egyáltalán. Sose láttam a fotós progikat 6-8 gigánál többet lefoglalni. Viszont ha elszalad veled a ló és CGI-ra meg egyéb nyalánkságokra adod a fejed, akkor a 32 giga egyáltalán nem sok. Olyan 128 gigánál szoktak megállapodni a szakmabeliek.
    Videókártyának a 12 gigás 3060 tök jó, de ha csak videózni rakod össze a gépet és nem kell játékra, akkor meggondolnám, hogy mennyire indokolt eltapsolni rá azt a pénzt. Fotóra pl felesleges, nincs igazi jelentősége a hardveres gyorsításnak a raw konverterekben, egyikben se. Egy iGPU bőven megteszi fotózni, de egy Vega 8-cal vígan lehet vagdosni 4K HEVC-t is. Egész smooth a timeline vele. Persze videót effektezni gyenge. Eldöcög vele azért, de megőszülsz ha minden kattintás után nekiáll komótosan lerenderelni a cache-t egy egy effekthez. :D
    SSD-nél én támogatom, hogy ha van rá keret akkor külön meghajtón legyen az OS és a scrap. Nekem már döglött be SSD a firmware terület elfáradása és az eszköz bootloop-ba kerülése okán és onnantól a bios fel se ismerte. Az OS meg a rengeteg apró írással hajlamos kifárasztani az SSD-ket, főleg a 4 biteseket (firmware terület ráadásul fix, nincs rajta wear levelling és itt van a partíciós tábla is, szóval valahányszor írva van bármi, ez a terület fixen kapja az ívet). Szóval én pont az OS alá tennék egy 250-es 980 Pro-t és scrap meghajtónak mehet nyugodtan egy 1TB QLC. Úgyse fogod elhasználni szekvenciális írással proxy/render meghajtóként, főleg havi egy videóval.
    HDD-ből az 1TB manapság vicc. Raw fotóval és videóval hamar megtöltöd. Ha fél napot videózol valahol, akkor máris van 2-300 giga nyersanyagod 4K-ban. Ha fontosak az adatok, akkor meg a 321 backup miatt amúgy is több HDD-t illő bevetni és gépen belül is jó a redundancia a szerkesztés alatt álló dolgokra.
    Tápból támogatom az előttem szólót: csakis Seasonic. Esetleg Enermax, ha a Seasonic komolytalan lenne. :P Amúgy 2009 óta Seasonic van a családban, mai napig hibátlan. Pedig már számítok egy kondi cserére vagy vmi, de egyelőre még semmi jelét nem mutatja.
    DVD?? Ha kell az optikai meghajtó, akkor miért nem Bluray? Ez is bőven túl van már a fénykorán, de azért a Verbatim még árul jóféle lemezeket hozzá, ha archiválni szeretnél - BDXL ha sokat szeretnél, esetleg M-disk ha az ük-ük-ükunokáknak kell. A bevált legendásan minőségi DVD lemezek már évek óta nem kaphatók semmilyen raktárkészletből.
    CPU hűtőből ajánlanám a Silentium Fortis 3-at a Be Quiet helyett. Nagyobb, jobb.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák