- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Valami baja van a tápomnak
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Projektor topic
- Androidos fejegységek
- Milyen processzort vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Aktív témák
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz upszilon #20358 üzenetére
"...ponthogy dícsétem őket!">na jó, lehet, összevontalak. bocsi
"Nem, mert tudom a választ a kérdésre.">egyfajta választ én is tudok, de ez olyan, mint a technikai elemzés a pénzpiacon: a múltbéli árfolyammozgásokat elemezve von le következtetéseket, és tippel a jövőbeliekre. ez, ugye ördögi kör: nincs, mert nem használják, mert nincs... -
törölt tag
válasz FixY67 #20357 üzenetére
"nekem már fagyott le úgy linuxon az X,"<>"a az egész lefagy, nem (vagy csak nagyon ritkán) kell restartolni a gépet."
tiéd<>enyémviszont én is hadd jegyezzem meg halkan: ez a szarrá fagyás szűk látókörű emlékeim szerint jóval nagyobb arányban fordult elő XP-n.
"Hogy fotót parancssorból konvertálsz">bocsi, otthoni felhasználásra ez miért is rosszabb, mint grafikus felületen kötegelt módon elvégezni ugyan ezt? miért kéne mindenkinek minden fotóját a NatGeo-ba küldeni?
"de mutasson nekem valaki egy verziót, amiben megvan a teljes funkcionalitás">megszoktál valamit, azt kéred számon a másikon is.hát, a gimp tényleg gagyi: miért is nem tud 5 1/3 bitnyi színmélységet csatornánként... hát én kérek elnézést... amúgy kicsit nézz utána!
érdekes, minden windows júzer photoshophuszár pozícióból támadja a Linuxot vagy a gimpet. de ezek miatt ki kell hajítani? mert nem olyan? mert különben a többség ennek sem használja a 95%-át.
(#20362) body007
shadow írta őket.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FixY67 #20366 üzenetére
azért válaszolok, mert másról beszélünk. házi körülményke között a legtöbb embernél igénytelen fotók készülnek. ebben én (a nagy többséghez képest) még kivétel is vagyok. de nem azt írtam, hogy mindig is csak kötegelt "feldolgozást" csinálok, de vannak olyan helyzetek, amikor igen. mert azokkal a fotókkal nem akarok mást tenni. pl. az egyéves lányom eksönjeiről készült pillanatfotókat minek retusálnám? legtöbbször még csak raw állományt sem csinálok ilyenkor, mert minek. nem arról szól.
és igen, vannak olyan képek, amiket (ezek szerint számodra meglepő módon) én is egyesével dolgozok fel, akár raw-ból is.
és ha már fotófeldolgozás: itt jön össze a Linux több asztalos megoldása a sokak (nyilván windows júzerek) által kényelmetlennek tartott többablakos Gimp. ugyanis a feldolgozandó kép és az eszközök mehetnek külön asztalra. így fullscreen-en van a kép. ennél jobb térkihasználást nem igen tudnék. az asztalok közötti váltás igen gyors.
-
törölt tag
válasz ntomka #20397 üzenetére
én eddig mindig dasktop telepítést csinálta, de azt vettem észre, hogy a 8.10 és a 9.04 között határozott ugrás volt RAM használatban, azaz igen jelentősen csökkent. a 9.10en is így maradt, aőt, talán egy kicsit még kevesebb. gnome-mal 130MB körüli. most éppen 350MB, de ebből az FF és az avast (upszilon! az XP-t csekkolom Ubuntu alól, nem az Ubuntut. ) együtt 160MB.
-
törölt tag
válasz Speeedfire #20407 üzenetére
guest additions fent van?
-
-
törölt tag
válasz Ukraan #20469 üzenetére
"egy fura boot menüt kaptam 5-6 választási lehetőséggel">gondolom, nem a Wubit tetted fel, hanem a pendrive bedugása után újra indítottad a gépet, és csináltál egy dual-bootot. nem baj, így jobban megy majd, ha sikerül helyrepofozni a GUI-t.
valami ilyesmi:
1. Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic
2. Ubuntu, Linux 2.6.31-16-generic (recovery mode)
3. Memory test (memtest86+)
4. Memory test (memtest86+, serial console 115200)
5. Microsoft Windows 7az elsőt indítva kapod a rendszert, ahogy neked kell. ha itt nem jött be a grafikus felület, akkor azon valamit kell majd babrálni. ehhez majd kell a vga típusa.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Siriusb #20473 üzenetére
"és a partíciót sem adja az ubi alapból">de már igen.
szerintem ez pont az átlag kezdő júzernél veszélyes, mert még esetleg bőven használja a windowst, és el akarja érni a fájljait Ubuntu alól is. és esetleg (egyáltalán nem ritka módon) egyetlen partícióra van telepítve a windows is. bár ennél még rosszabb, ha a windows alól akarja elérni a Linux partíciókat írási joggal.(#20474) Ukraan
ezzel együtt nem árt előtte megnézni, hogy a konfigod mennyire jó a Linuxnak, főleg a vga. bár ahogy nézem, előbb-utóbb mennie kell.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz Ukraan #20476 üzenetére
igazából túllihegtem egy kicsit ezt a kérdést. egyszerűen - ahogy már írta is - a vga számít a leginkább. neked - ha az adatlapodon lévő igaz - akkor ati vga kártyád van, ami nem a szerencsésebbik választás, de van már rá példa, hogy megy vele az Ubuntu. legegyszerűbb ellenőrzés, hogy a LiveCD-t berakod, és alindítod LiveCD módban, tehát nem egyből telepíted, hanem a feljövő menüből - a nyelv kiválasztása után - az első pontot választod: az Ubuntu kipróbálása a számítógép módosítása nélkül. ha itt jól megy, akkor nagy gond később sem lehet. ha nem megy jól, akkor Ubuntuból is próbálhatsz még 3 verziót, hátha valamelyikkel megy. Érdemes emiatt nem cd-re kiírni, hanem (windows alá is letölthető) unetbootin segítségével pendrivera. Mert most ugye Ubuntuból van a 8.04, 8.10, 9.04 és a 9.10. Hátha valamelyik jó egyből.
-
törölt tag
válasz Aylarth #20488 üzenetére
"a gnome commander-ben akarom a terminált megnyitni abba a könyvtárba, ahová kicsomagoltam a file-t.">inkább a terminálban a cd /home/teneved/ahová/kicsomagoltad parancsot add ki, és akkor abban a mappában vagy. az elérési útvonalat úgy is megadhatod, ha a célmappát egyszerűen drag&droppal behúzod a terminálba a cd után (legyen egy szóköz)
(#20489) Ukraan
lehet, pont a compizt kellene kikapcsolni, és menne minden. mondjuk kevésbé lenne csili-vili, de működne. hegesztés meg akkor ráér.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz upszilon #20530 üzenetére
ha erre olyan nagyon rá akarsz gyúrni, akkor az ufw-ben az alkalmazásokra is szűrhetsz, vagy tilthatsz mindent, és engeded, ami kell. ja, igen, ez a *nix rendszerek és a windows közötti egyik alapvető különbség:
1. minden tiltva van, amit nem engedtél>*nix
2. minden szabad (volt, most már talán nem, az uac miatt, márha em kapcsolják ki egyből), tehát minden szabad, amit nem tiltasz>windows. pont emiatt a "jó" tulajdonság miatt vannak az alkalmazásalapú tűzfalak a windowsokra, mert azt is kontrollálni kell, mi mit hívhat, hova írhat, stb. vagy nem? jöhet a cáfolat, csak felületes "hitem" van. -
törölt tag
válasz FixY67 #20556 üzenetére
a frissítésen kívül még a szoftverforrásokban esetleg bepipált statisztikát küldi.
különben meg úgy emlékszem, a grc.com-on lévő porttesztel az látszott, hogy windpwsnál nyitott portok voltak (nyilván nem bekapcsolt tűzfalnál), Ubuntunál meg nem bekapcsolt tűzfalnál sem mutatta az a portot sem, amelyiken elvileg az FF kimegy, mikor a portszkenre mentem.(#20535) upszilon
"Vannak betöréstesztek. Vannak versenyek.">hát, ha ezeket a versenyeket megnézed, mindig a Linux, konkrétan az Ubuntu maradt talpon. már ahol elindították egyáltalán 2009ben pl. nem, mert biztos nem volt jó marketing két pénzért árult, és a készítői álta biztonságosnak mondott OS bukásával szemben.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz upszilon #20535 üzenetére
előkészületek 2008ban
http://www.voipsa.org/pipermail/voipsec_voipsa.org/2008-March/002603.htmleredmény 2008:
http://www.engadget.com/2008/03/29/linux-becomes-only-os-to-escape-pwn-2-own-unscathed/(#20617) upszilon
windowson hogy döntöd el? felraksz egy nem interaktív tűzfalat? az honnan fogja tudni, milyen folyamatot, kommunikációt engedjen, kifelé a gépről vagy két program között, mit ne? vagy egy interaktívat, amelyik tanul, és megkérdezi, mit engedjen, mit ne? honnan fogod tudni, melyiket engedjed meg neki, melyiket ne?[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz upszilon #20621 üzenetére
amennyiben ezeket a kérdéseket nem te tetted fel, akkor valóban összekeverlek.
"Tőlem meg azt várnád, hogy már most tudjam melyik az a szoftver és én személyesen ne engedjem futni? Meg egyáltalán hogyan gondolod, hogy ez elvárás legyen magamtól? Méghogy én tudjam? Én? Az ember? Mert én vagyok a gépért, vagy mi a fene?" -
törölt tag
válasz #40553216 #20627 üzenetére
közben lejárt az idő.
különben meg a vita elejére térve vissza kicsit: azt írtad, hogy mennyi biztonságtechnikai cég írását belinkelted ide. én csak egy ilyen linket láttam, az is a vírushíradó volt, de mindegy. de a másik általad említett dologra, a versenyekre, ahol feltörték a Linuxot, nem adtál linket, én viszont az ellenkezőjére igen. sőt, a cég, amelyik szervezte, finoman ms szponzporált. ezt nem én állítom, ott van a honlapjukon.
http://cansecwest.com/index.htmlna, ezt is megtaláltam:
http://keznews.com/30772=Linux_ignored__not_immune__says_hacker_contest_sponsorjó magyarázat, csak egy évvel később ugyan ez volt.
-
törölt tag
válasz Sweet Lou 6 #20629 üzenetére
nézd meg.
de leginkább nem grafikus. -
törölt tag
válasz Sweet Lou 6 #20633 üzenetére
-
törölt tag
válasz FixY67 #20643 üzenetére
"Milyen statisztikákra gondolsz? Telepítéskor minden ilyet kikapcsolok. Ha kérdez.">ha telepítetted az Ubuntut, a szoftverforrások utolsó fülén el tudod olvasni. a szokásos "...hogy javítsuk..." blabla. különben meg ezt nem kapcsolja be magától, ezt külön neked kell bepipálni.
updatek után nézelődve sem önállósította magát. x időnként ellenőrizi a sw-k frissességét. ugyan ott, mint fentebb, csak kb. 3 füllel balra, kikapcsolhatod, ha nem akarod, hogy magától fusson. ugyan úgy, mint bármelyik másik Linuxon, vagy bármelyik másik rendszeren. de nekem az az érzésem, hogy ez a fajta "automatizmus" leginkább a te érdekedet szolgálja. és ettől még nem telepít automatikusan, csak figyelmeztet, hogy frissítheted a rendszeredet.miért kell ezért nyafogni??? bár részben magyaráztad magadnak: "1. Szenilis vagyok..."
-
törölt tag
válasz FixY67 #20649 üzenetére
"Az utolsó mondatodra csak azt tudom mondani: ilyen mentalitású embert tutira nem engednék rendszergazdai vagy fejlesztői munkára... pardon: utolsó előtti...">miért is? mert a saját magad által telepített OS kommunikál sw frissítéseket KERESVE a disztribútor által karbantartott sw-tárolókkal? különben kis elcsúszás, hogy te szerverről beszélsz, én meg nem. pontosabban te egyszer szerverről beszélsz, másszor te sem.
a mentalitásomról pedig pont semmit nem tudsz.
de ha már itt tartunk: te mennyire tartod magad kompetens rg-nek, ha utólag veszed észre, hogy az általad telepített szerver OS olyat tesz, amit te nem engednél? vagy mikor az is csak utólag derül ki, hogy csak azt hitted, mert utólag megnézve kiderült, hogy mégsem azt csinálta, amit először gondoltál róla. miért nem előre nézed meg, mit használsz éles környezetben? ha már ennyire parázol. de "Egyelőre nem foglalkozom a dologgal, a linuxon semmi éles anyagom nincs". különben azt el tudod képzelni, hogy a desktop és a szerver verziónak eltérő beállításai lehetnek? nyilván az előbbiben a júzerfrendliségen nagyobb hangsúly van, és ebbe talán az is beletartozik, hogy a rendszer maga keresi a frissítéseket, és figyelmeztet. utóbbiban meg valszeg nem így van, sosem használtam. de desktop (hívjuk inkább otthoni rendszer) frissítésekkel is megcsinálhatod ugyan azt, mint a pénzkereső környezeten használttal: külön gépre töltöd csak a frissítéseket, és csak hoszabb-rövidebb tesztelés után frissíted a normál használatú gépedet. mi ebben a baj? mondjuk legalább 2 gép (vagy 2 rendszer) kell hozzá.
ha nem grafikus, akkor is: a statisztikai adatok küldését te engedélyezed, külön. de szerintem ilyen szolgáltatás nincs is szerveren, mert ez a "felhasználói élmény fokozás"ához tartozik.
egy windowson az av vagy a fw vagy bármi antimalware automatikus adatbázis frissítése, a vírusstatisztikák elküldése is ennyire kiakaszt? vagy az windows automatikus frissítése? bár ez utóbbinál is elválik a desktop és a szerver világ, és persze a desktopon belül is a pénztermelő és az otthoni használat.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FixY67 #20654 üzenetére
"hogy valamelyik szoftver egyszercsak elindult kirándulni egyet a neten..."
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20556-20556.html>én csak ezt találtam általad említettként. és itt:
http://itcafe.hu/tema/ubuntu_linux/hsz_20645-20645.html
válaszoltál is magadnak. vagy valamiről lemaradtam?értem én a problémátokat, és majdnem egyet is értek. csak egy kicsit már túl van tárgyalva. szerintem.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz FixY67 #20659 üzenetére
lehet, én néuzem be valamit, de direkt most a kedvedért telepítettem az Ubuntu 8.04.3 Servert (az utolsó kiadás volt, ahol a telepítőlemezen egyáltalán fent volt a landscape-client) VBoxban. a landscape-client-et így is utólag kellett telepíteni. és nincs függőségben semmivel, sem oda, sem vissza, tehát nem települ "hátulról" sem.
-
törölt tag
válasz FixY67 #20663 üzenetére
"Lehet, de az már a "késő bánat" kategória, mivel az ubi üres táblákkal és ACCEPT policy-kkel települ.">ezért kell "bekapcsolni" ufw enable, oszt jól van, alapnak elmegy.
de még Landscape: a 60 napos free trial is eleve csak regisztrációval használható, utána meg fizetős. ezért sem hiszem, hogy magától csinálna bármit.
http://www.canonical.com/projects/landscape alul. -
törölt tag
válasz FixY67 #20670 üzenetére
most én a desktopról beszéltem, hogy arra jó, mert full accept mindenhol.
LTS: nem kell ismerni, egyszerűen Long Term Supported, szerverekre inkább ez, mert mint shadow írta, 5 év a support.
a Hardy LTS, a Dapper (6.06) LTS (szerverre még 2 év), a Lucid Lynx LTS lesz.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
-
törölt tag
válasz Krissz22 #20714 üzenetére
1. felesleges a Firestartert mindig elindítani. Egyszer beállítottad, akkor mindig elindul a tűzfal. Ezt egyrészt ott látod, ha átállítod a bootolás módját nemgrafikusra, azaz karakteresre. Egyszercsak ki fogja írni, hogy firewall vagy fw start, utána network start, vagy hasonló. Amit te el akarsz indítani, az a beállító gui. Ennek elindításához admin jogra van szükség, ezért ha ezt az indítópultba teszed, minden bootnál kérni fogja a jelszót. Ha a "támadások" adatai akarod megnézni, akkor a /var/log/messages fájl a barátod.
3. A windows is kezd biztonságosabbá válni, ennek egyik alapvető eszköze az UAC. A 25 évnyi megszokás miatt a júzerek nagyrészét zavarja, hogy nem garázdálkodhat AZONNAL a saját rendszerében. Azt nem írom, hogy "büntetlenül", mert elég - vagy talán mégse elég? - büntetés, hogy vírusirtókkal, antispywarekkel, tűzfalakkal és minden egyéb finomsággal kell teletömködniük a rendszerüket, mert a "felhasználói élmény fokozása" érdekében gyakorlatilag a legminimálisabb biztonsági intézkedéseket is sutba dobta az ms, ezzel rászoktatva a júzereket a jelszó nélküli rendszergazdai géphasználatra. ezzel a használati móddal minden egyes káros folyamatnak ugyan ezeket a jogokat adták/adják meg a gépükön. a helyzet ismert. na, ezt egy kicsit változtatta az UAC, de a mélyen beivódott szokásokat nehéz megváltoztatni. annyira, hogy rengeteg ember, aki frissen kezd Linuxot használni, egyből a rendszer eme alapvető, jóval nagyobb biztonságot garantáló tulajdonságát akarja megváltoztatni. a Unix és hasonló rendszerek a kezdetektől többfelhasználósra tervezték, emiatt fejlett jogosultságkezelése volt mindig is, mely jogosultságkezelés a mai gyakorlatban a Linuxokon alapesetben úgy jelenik meg, hogy a rendszergazdai feladatok elvégzéséhez mindig jelszót kér, és mindig kell egy nem rendszergazdai jogokkal rendelkező felhasználót létrehozni, a mindennapi használathoz. NE akard ezt megváltoztatni! Attól, hogy a Linuxok most még sokkal kisebb veszélynek vannak kitéve, mint a windowsok, nem azt jelenti, hogy nem szedhetsz be Linuxon futó károkozót (persze, a valós esélye a 0-hoz közelít), és ha rendszergazdai módban vagy, akkor az bizony ugyan úgy rendszergazdai módban fog tevékenykedni, mint te, vagy mint ahogy a windowson megszoktuk. egy Linuxról pedig te nem fogsz ilyen cuccokat leírtani, csak a megint jól bevált windowsos módszerrel, az újratelepítéssel.
De a te dolgod, ahogy gondolod.ja, igen, és amit body007 írt: az ufw (uncomplicated firewall) annyira alapértelmezett az Ubuntuban, hogy Canonical "gyártmány". felesleges firestarter, csak a terminálban
sudo ufw enable
jelszó
és megy. nem kell hozzá gui sem, amit így nem kell berakni sem az indítópultba.[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
válasz ntomka #20750 üzenetére
egyszerű megoldás a problémádra:
1. https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-security/+archive/ppa
2. https://launchpad.net/~ubuntu-mozilla-daily/+archive/ppa
3. https://edge.launchpad.net/~openoffice-pkgs/+archive/ppaés igen, amit Vladi írt: két verziót kell suppotálni. Ha már a windows szemlélet: ott melyik OOo supportált a window? persze, nem tőlük van, de gondolj bele: a hivatalos repókban/verzió több ezer csomag van, ezeket mind a Canonical tartja karban. és félévente kapsz újat. átfedés pedig 5 verzióval van. most éppen 6.06, 8.04, 8.10, 9.04 és a 9.10. és készül a 10.04. nem elég?
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest