Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Yanou83

    csendes tag

    Sziasztok!

    Első hozzászólásom itt, máris némi tapasztalat megosztással kezdeném:
    Pár napja vettem egy Gigabyte P67A-UD5-B3 alaplapot egy Core i5 2500k procival, meg 2X2GB Geil 2133Mhz/1.65V memóriával, az egyéb körítés most nem lényeges. Annak rendje módja szerint el is kezdtem piszkálni a kicsikét egy Prolimatech Megahalems társaságában. Két estén keresztül tesztelgettem, szorzót növelgettem, BCLK állítgatással kísérletezgettem, voltokkal játszadozgattam, aminek eredményeképp meglett a picit bizonytalankodó, prociból kisajtolt 5005Mhz 80 Celsius alatti hőmérséklet társaságában Prime95 100% terhelés mellett. Screenshot, örülés, 4.8Ghz környékére ezt biztos be lehet stabilizálni léghűtéssel.
    Na ekkor jött a fent említett bizonytalankodás rész, az egyik mag kiszállt hibával a játékból Prime95 közben, majd a tesztprogit leállítva újra akartam indítani a gépet, de odáig már nem jutottam, megfagyott a win7 is. Sebaj, reset...semmi...gép bekapcsol, szöszöl, kikapcsol. Segáz, szokott ilyet csinálni majd belövi magát defaultra a rosszul sikerült OC után, azt gyí. Bekapcsol, szöszöl, kikapcsol...be, szösz, ki...be, szösz, ki...ezt eljátszotta egy párszor, mondom nem nyúzom tovább, kihúztam az áramból, CMOS reset az alaplapi gombbal, áramba visszadug, bekapcsol, BIOS-ba be, újraállítottam mindent, majd kezdtem a tuningolgatást elölről. Illetve csak kezdtem volna. 4,5Ghz felett el sem indult semmilyen beállítással, bármit állíthattam bárhová, meg sem mukkant. Szorzót felraktam 45-re totál stabil volt tesztek alatt is, mindent csinálhattam vele, de felette próbálkozva csak a fekete képet nézhettem úgy, hogy a post screenig sem jutott, meg ki-be kapcsolgatott. Na, mondom, hajrá proci degradáció, sokat akart a szarka, nem bírta az a bizonyos testrésze, el is keseredtem rendesen. Most már úgy is mindegy alapon a meglévő dolgokból akartam kihozni a legtöbbet, szorzót hagytam 45-ön, elkezdtem piszkálni a BCLK-t, mivel úgy is droppol a lap 2 tizedet, megemeltem pont ennyivel, hogy kijöjjön a kerek 100Mhz. Beállít, elment, win7 betölt, CPU-Z futtat, BCLK 99,8Mhz???? WTF???
    Újraindít, biztos rossz helyre nyomtam és nem mentődött a beállítás. BIOS-ba be, 99,8Mhz az aktuális, de beállítva 1002 (100.2Mhz a droppolást kiküszöbölendő). Valami basz van. Belőttem 1010-re, ez már mindenképp kell, hogy látszódjon CPU-Z-ben is, elment, win7 betölt, CPU-Z, BCLK 99,8Mhz????
    Újra BIOS, BCLK 1030, elment, post screen-en a memória látszólag vette is az adást, win betölt, CPU-Z, BCLK 99,8Mhz, memória default 666Mhz!!!!??? ÁÁÁÁÁ!!
    Baszta az agyam a dolog nem picit, szétszedtem a gépet, meg összeraktam vagy háromszor, a jelenség nem változott. Úgy voltam vele, hogy ez biztos a CPU degradálódásának hatása, kukázhatom ki a picsába, pedig semmi olyat nem kapott, amitől összekakálhatta volna magát.
    Egy utolsó ötletként az merült fel bennem, hogy újraflashelem a BIOS-t, bár a legújabb F7-es verzió van rajta. Agyaltam, hogy lehet nem is fogja engedni ugyanazt a verziót beleírni, de egy próbát megér. Letöltöttem a BIOS file-t, pendrivera rádobtam, felismerte sikeresen és nem kérdezett ez semmit az ég világon, vígan felülírta a "régit". Sikeres flash után reset, majd be a BIOS-ba. Kapott egy Default-ot, majd csak és kizárólag a BCLK-t emeltem meg 2 tizeddel, mentés és vártam a csodát. A csoda pedig jött!!! Windowsban a CPU-Z azt mutatta, amit kellett, örültem, mint állat, majd újra nekiálltam az állítgatásnak és lőn világosság, minden olyan, mint régen, 4,5Ghz felett is hasít a masina, ahogy kell, a proci degradáció hál isten csak vak lárma volt, szóval most nagyon megnyugodtam.

    Ezt a szösszenetet csak azért írtam ide, hogy hátha van aki olvassa és tanul belőle, hogy ha ilyesmi hülyeségeket csinál a gépe egy BIOS reflash megoldhatja a problémáját!

Új hozzászólás Aktív témák