Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Feketelaszlo

    senior tag

    válasz koko52 #2866 üzenetére

    Ekkora különbségek azért nincsenek és nem is az a fő probléma a nedves fával, hogy alacsonyabb lenne a fűtőértéke, hanem főleg az, hogy elfolytja a lángot, így az az elméleti fűtőérték nem tud realizálódni, tökéletlen az égés.
    A gond inkább az szokott lenni, hogy a rakodón sokkal jobban tudják szárítani a fát még környezeti levegőn is, míg a vevő jellemzően hazaviszi és felpakolja valami sarokba ahol alig szellőzik a rakás, így nála tényleg kellhet akár 1+ év ahhoz, hogy közel légszáraz állapotot érjen el anyag. De ha valaki most hazavinne az erdőről akácot és tankönyv szerinti módon tárolná úgy, hogy mind a 4 oldalán szellőzik azzal azért december környékén már viszonylag kockázatmentesen lehetne fűteni.
    A tüzéptelepi fa egyébként nem elsősorban a víztartalom miatt szokott pocsék lenni, hanem mert ártérből kivágott mindenféle mocsári fafajtákat árulnak "vegyes tűzifa" néven (fűzfa, nyárfa, éger), hiszen a Tisza mentén még mindig az ártéri erdő a domináns, ráadásul az ipar sem kapkod ezen fajok után. A tölgy vagy bükk jellemzően kedvezőbb égési tulajdonsággal bírnak mind nyílt- mind zárt légtérben.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák