Hirdetés

Hozzászólok Aktív témák

 • Kotomicuki

  senior tag

  Most kitől lopták az "ötletet"?

  Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  Gondolom konzumer piacra ilyen csodákat ne várjunk - nem mintha nagyon szükség volna rá, addig, amíg nem skylake CPU + maxwell/GCN GPU-magok dörömbölnek valami brutál APU-ban.

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • #10691584

  törölt tag

  Kérdés, hogy nagyságrendileg mennyivel csökkenti a késleltetést.

 • Joshi

  félisten

  Volt pereskedés anno, de ha jól emlékszem akkor Kartel ügyben és a Rambus nyert.

  [ Szerkesztve ]

 • TTomax

  nagyúr

  troll on/

  A cím helytelen... a helyes cím...

  [Re:] Teljesen új lehúzással készül a Rambus

  troll off/

  ★★★★★ I got too much soul, rhythm and blues R&B ya see, all that's cool, but hip-hop and rap yeah that's where my heart's at Even back when I used to break on a box ★★★★★ "Chief Rocka"

 • t72killer

  titán

  LOGOUT blog (1)

  Ja, csak falábú procimagokkal :W

  Apropó GCN: AMD részről inkább a HBM SOC-be integrálását saccolnám be a hosszútávú képletbe, mint egy újabb dedikált RAM-szabvány adaptálását. Persze ehhez kb a Core-M energiahatékonyságát kéne ötvözni a csúcs asztali kaveri IGP grafikai teljesítményével. 10év?

  "A win98 biztonságos, ui már vírust sem írnak rá 10 éve."

 • rambustibi

  őstag

  Azonnali vétel! Csak jöjjön már... :R

  Klaus: Audi B6 S4 Avant 4.2 V8 (Audimaxpower Team) "Der will nur spielen"

 • morgyi

  veterán

  A RAMBUS? Vannak még annál a cégnél mérnökök? :D Azt hittem ott csak jogászok vannak a patent trollkodáshoz :D

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • IamMenyus

  tag

  Rosszul tudom h nem a rambus nyúlta le más szellemi tulajdonát, hanem az övét használja mindenki csak fizetni nem akaródzik érte, inkább megy a "patent troll"-ozás?
  Anno nekem nagyon bejöttek a rambus modulok, ha most is akkorát tudnak villantani mint anno akkor lesz(van) létjogosultsága.

 • Callisto

  senior tag

  Te jól tudod.

  Befizettem egy reinkarnációs tanfolyamra. Drága volt, de hát egyszer élünk.

 • #65675776

  törölt tag

  Pontosabban Ők védettek le mások által kifejlesztett dolgokat. Nem a saját szellemi tulajdonukat védték le. Eleve csak gyűjteni léptek be a JEDEC-be anno.

 • rambustibi

  őstag

  Egy pici olvasnivaló a Rambus-ról: [link]

  Klaus: Audi B6 S4 Avant 4.2 V8 (Audimaxpower Team) "Der will nur spielen"

 • morgyi

  veterán

  Kb az volt a helyzet, mint amit az NV csinált az Adaptive Sync technológiával, amit a VESA tagok közösen fejlesztettek ki, az NV meg levédette GSync néven és licencdíjat kér érte, bár ez annyiból pozitívabb, hogy maga az Adaptive Sync ingyenes. Az lenne még a szép ha az NV perelne mindenkit miatta :D

  Attól függetlenül, bármennyire is kartell volt, jobban jártunk a DDR-el, mint az egy cég kezében lévő RDRAM-al.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • pprod94

  aktív tag

  Hát itt hatalmas, ami megy! :D Tényleg ennyire tróger volt a Rambus? Én azért kíváncsi vagyok mit is dobnak össze!

 • morgyi

  veterán

  Amit eddig hallottam felőlük azok puszta ígérgetések voltak. Ha volt is belőle kézzelfogható termék, az méregdrága volt, vagy ha licencelhető termék akkor meg akkora bődületes licencköltséggel hogy a kutyának sem érte meg.
  Nekem rohadtul gyanús, hogy más cégek évekig fejlesztik a HBM-et és a HMC-t kis lépésekben fejlődik, tesztelik egy partnerrel stb...
  A Rambus meg mindig csak bejelent és előhúz a semmiből egy új RAM technológiát. Ezek vagy tényleg fejlesztésbe forgatták a perekből összeszedett lóvékat, vagy megint habiznak.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • icp1970

  senior tag

  A késleltetés,hoz érezhető gyorsulást a szintetikus teszteken kívül?

 • pprod94

  aktív tag

  Szerintem jópofák :DDD Sokan nem merik ilyen nagyban bejátszani a lopást. No meg hátha lesz valami kis verseny a ramok terén!

 • D1Rect

  félisten

  Inkább az órajel emelés az ami érezhető, de elképzelhető, hogy pusztán a késleltetés piszkálása is hoz némi pluszt.

  "Sok hűhó semmiért, lehetne mondani, de egy tetszett pecséttel azért értékelem a mérnökök igyekezetét. Még akkor is, ha a Galaxy Note-tal nem sikerült kategóriát teremteniük. " - 2011

 • Duracellm...

  veterán

  leírta a cikk, hogy datacenterbe jól jön az alacsonyabb késleltetés, van párhuzamosan 1600 apró task, ahol minden műveletnél csak 1ns-ot spórolnak, akkor az már 1,6ms, ami idő alatt még 32-64-128 írás olvasást meg lehet ejteni, kevesebbet vár a CPU a memóriára, mindenki boldog :)

  Ha meg tudják oldani hogy, ne keljen zűrösen bonyolult PCB-re forrasztani mint a HMC-t, és egyszerű modul cserével/+modul behelyezésével bővíthető lenne a kapacitás, akkor ez bizony kibe-b@szott nagyon jó dolog.

  (#19) morgyi: nem akarom őket védeni, de látni kell, hogy a versenytárs mit tud nyújtani, milyen kialakítása van. Ahhoz hogy tudják érdemes-e piacra dobni a fejlesztésüket.

  [ Szerkesztve ]

 • icp1970

  senior tag

  Köszönöm a részletes magyarázatot, így már sikerült megértenem.

 • PR0JECTNR56

  addikt

  Honnan kerültek már megint elő ezek a kriptaszökevények? ;]

 • dezz

  nagyúr

  Jól tudod.

  (#13) daa-raa: Te viszont rosszul. A memóriagyártók ezt próbálták elhitetni a világgal, de hazudtak. A cél a Rambus által kifejlesztett technológiák anyagi ellenszolgáltatás nélküli megszerzése volt (majdnem sikerült, mert először maga a Rambus ajánlotta fel ezeket, de aztán rájött, hogy ki akarják semmizmi, ekkor védette le őket) és a Rambus tönkretétele. (Valójában ezért volt túlárazott az RDRAM is: indokolatlanul drágán voltak csak hajlandóak gyártani a memóriagyártók.) Nem sikerült, sőt a memóriagyártókat marasztalták el.

  (A bizonyíthatóan mások által kifejlesztett technológiák szabadalmait megsemmisíti a hatóság. Itt semmi sem került megsemmisítésre.)

  [ Szerkesztve ]

 • morgyi

  veterán

  Nem sikerült, sőt a memóriagyártókat marasztalták el.

  Már hogy ne sikerült volna. Hol van most a Rambus és az RDRAM? És a DDR? Már a 4. generáció óta él és virul.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • dezz

  nagyúr

  Az RDRAM-ot persze sikerült, de a Rambus, mint cég jól prosperál, részesedik a DDR2/3/4/GDDR5 ramok eladásaiból is. A kutatásokat és fejlesztéseket is folytatták, lásd XDR ram (a PS3-ban is ilyen van), majd XDR2 (szóba került, mint a GDDR5 leváltója), vagy ez a mostani.

 • #65675776

  törölt tag

  Igen, mert ugye a RAMBUS az a világ leg szavahihetőbb cége...

  A memóriagyártók elleni legfontosabb szabadalma a RAMBUS-nak a buszmultiplexelés, ami ugye a második generációtól kezdődően integráns része a DDR szabványnak. Ezt viszont a JEDEC tagjai együtt fejlesztették ki, csak a RAMBUS látta, hogy ez mennyire fontos lesz, és saját nevén levédette. A Micron eleni keresetben 7-8 pontos jelölt meg a RAMBUS, az előzetes tárgyaláson ezek közül csak a multiplexelés maradt állva. És erre is azt mondta a RAMBUS képviselője, hogy a bíróság nem hagyott nekik semmit, kb olyan hangnemben mondva mindezt, hogy a bíróság akár már az előzetes tárgyaláson kijelenthette volna, hogy a RAMBUS elveszítette a pert. Mert a cég jogi képviselője is tisztában volt vele, hogy az adott technológia egyáltalán nem a RAMBUS által feljesztett, hanem a JEDEC közös szellemi tulajdona. És ez után kapják a vastag summát a mai napig a memóriagyártóktól. A bíróság elfelejtette megvizsgálni ugyanis a technológia fejlesztési hátterét. Kb ugyan az a helyzet, mint a VESA és nVidia esetén az Adaptive Sync és a G-Sync esete. Csak az nV-nek volt annyi gerince, hogy a kimentett megoldást nem szabadalmaztatta saját nevén.

  Drágán voltak csak hajlandóak gyártani a memóriagyártók? Egy-egy modulon annyi volt a RAMBUS által licencdíj, amiből egy egész DDR modulra való chipmennyiséget le lehetett gyártani. És ugye az intelnek is tejelnie kellett vastagon a RAMBUS-t támogató chipsetek után. Az AMD pl pont emiatt is kukázta ki a saját terveiből az RDRAM-ot. (Jól tette, mert enélkül a döntés nélkül valószínűleg nem indult volna meg a DDR szekere. Annak az elterjedésében ugyanis alapvető szerepe volt az AMD-nek. Az intel sokáig nem is gyárthatott DDR SDRAM-os chipseteket, mert a RAMBUS-szal kötött szerződés ezt megtiltotta.) Ha meg a RAMBUS-nak nem tetszik a gyártók által szabott gyártási ár, akkor a 3Dfx példáját kellett volna követniük. Utóbbiak ugye megvették az STB-t, így saját maguk gyárthatták a termékeiket, nem kellett a gyártókkal vitatkozni semmin. A RAMBUS-nak is lett volna pénze, hogy megvegye mondjuk a Nanya-t vagy az EtronTech-et. Amennyi RDRAM készül, ezek bármelyike simán le tudta volna gyártani. Ráadásul az a "hatalmas technológiai előnye" egy év alatt elenyészett, miután megjelentek az első DDR-t támogató AMD és Via chipsetek. Kár, hogy ez alatt az egy év alatt nem volt az intelnek olyan processzora, amely bármennyit is tudot volna profitálni az RDRAM-ból.

  "A bizonyíthatóan mások által kifejlesztett technológiák szabadalmait megsemmisíti a hatóság."
  Ha ez így lenne, akkor az Applenek jó közelítéssel nulla szabadalma lenne. Maximum a Newton utáni maradna meg.

  [ Szerkesztve ]

 • dezz

  nagyúr

  A Rambus állításai önmagukban nem nagyon érdekelnek, azonban a kb. 8 évig folyó perek minden bírósági szintet megjártak, számos külső-belső szakértő bevonásával és végső soron a Rambusnak adtak igazat a szabadalmi és a kartellezési ügy(ek)ben is.

  A buszmultiplexálás egy 50+ éves technika, erre így önmagában nem lehet szabadalmi védettséget kérni és kapni, vélhetően ennek valami spéci, egyedi változatáról lehet szó. (Nem tudom, hogy a végső ítéletben is csak ez maradt-e.)

  Jogerős ítélet mondta ki (amit 1-2 érintett el is ismert), hogy a memóriagyártók kartellezve tartották indokolatlanul magasan az RDRAM árát. A licencdíj ennek csak a töredéke volt. Csakhogy a memóriagyártók egyátalán nem akartak licencdíjat fizetni.

  Nem lehet, hogy a pereskedés egy korai/korábbi fázisáról olvastál? Olvasd el a korábban belinkelt cikket és annak hivatkozásait!

  Tudsz mondani olyan, (nem formai) Apple szabadalmat, amit nyilvánvalóan mások fejlesztettek ki előttük?

  Mi a véleményed az olyan cégekről, mint pl. az IBM, aminek az egyik fő tevékenységi köre a kutatás-fejlesztés és ennek redeményeinek levédetése és licencelése, az évente a legtöbb szabadalmat bejegyeztető cégként? Csak ők elég nagyok ahhoz, hogy senki se próbáljon velül ujjat húzni.

 • morgyi

  veterán

  Azért ne keverjük ide az IBM-et. Az IBM licenceli a technológiáit, ami saját maga fejlesztett. Nem vagyok képben az összes IBM szabadalommal, de nem hiszem hogy egy konzorciumban létrehozott, és utána sunyi módon a véglegesítés előtt gyorsan levédetett szabadalmak.
  Ennyiből elítélhetnéd az ARM-ot is mert ő is csak fejleszt, és le is védeti és a licencelésből él.

  Van egy két különböző kategóriájú cég.

  1. Aki jó dolgokat fejleszt, levédeti és emberi áron licencelhetővé teszi bárki számára (ARM, IBM)
  2. Aki jó dolgokat fejleszt, és licencelés helyett bárki számára viszonylag kedvező áron lehúzás nélkül legyártja (AMD, Hynix stb...)
  3. Aki fejleszt (vagy nem de mindegy is) és irdatlan licencköltségért akarja adni a termékét, aztán csodálkozik ha kigolyózzák (Nvidia, Rambus...)
  4. Aki semmit sem fejleszt, csak a hatalmas tőkéje miatt összevásárolja az 1-2 kategóriába tartozó cégeket, és utána lezárja az amúgy komplett piacot előbbre lendítő technológiát. (Apple)

  Ezért kibaszott ellenszenves cég számomra az Apple amúgy

  Ez olyan mint ha én lennék a világ leggazdagabb embere, felvásárolnám a Coca-Cola-t aki csak nekem gyárt innentől Cola-t. Nem lesz többet a polcokon, csak a házamig hozzák a kamionok. Gondolom sokan örülnének neki.

  [ Szerkesztve ]

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • dezz

  nagyúr

  Én nem ítélem el azokat a cégeket, akik kutatnak-fejlesztenek és az így létrejött konkrét megoldásokat szabadalmaztatják és licencelik. Az a kérdés, hogy a Rambus ilyen cég-e. Annó valóban mindenfélét lehetett róluk olvasni, későbbi cikkekből és bírósági ítéletekből azonban egy eléggé más kép bontakozik ki (lásd pl. a korábban linkelt cikket és az ott hivatkozott cikkeket).

  Vagy: https://en.wikipedia.org/wiki/Rambus#Lawsuits

  "In the early 1990s, Rambus was invited to join the JEDEC. Rambus had been trying to interest memory manufacturers in licensing their proprietary memory interface, and numerous companies had signed non-disclosure agreements to view Rambus' technical data. During the later Infineon v. Rambus trial, Infineon memos from a meeting with representatives of other manufacturers surfaced, including the line "[O]ne day all computers will be built this way, but hopefully without the royalties going to Rambus", and continuing with a strategy discussion for reducing or eliminating royalties to be paid to Rambus. As Rambus continued its participation in JEDEC, it became apparent that they were not prepared to agree to JEDEC's patent policy requiring owners of patents included in a standard to agree to license that technology under terms that are "reasonable and non-discriminatory", and Rambus withdrew from the organization in 1995. Memos from Rambus at that time showed they were tailoring new patent applications to cover features of SDRAM being discussed, which were public knowledge (JEDEC meetings are not secret) and perfectly legal for patent owners who have patented underlying innovations, but were seen as evidence of bad faith by the jury in the first Infineon v. Rambus trial. The Court of Appeals for the Federal Circuit (CAFC) rejected this theory of bad faith in its decision overturning the fraud conviction Infineon achieved in the first trial (see below)."

  Nem mások fejlesztéseit védették le. Később a nyilvánosságra hozott fejlesztések utólagos levédetésének (amit a kisemmizés elkerülése érdekében tettek meg) rosszhiszeműsége is hamisnak bizonyult.

  (A Technology szakaszból egyébként az derül ki, hogy jó 4 évbe telt, mire a DDR behozta az RDRAM-ot. Közben a Rambus elkezdte fejleszteni az XDR ramot, ami jókora lépés volt előre - nem csak a memóriainterfész tekintetében.)

 • morgyi

  veterán

  Én nem erre gondoltam amúgy. Mondjuk hogy nem kérdőjelezem meg a Rambus fejlesztéseit.
  De ha ott a DDR aminek a licencköltsége tizede (vagy Jedec tagoknak szabadon használható, nem tudom a pontos részleteit) mint az RDRAM/XDR licencköltsége, és egy komplett modult előállítok a másiknak csak a licencköltségéből, akkor legyen a Rambus féle technológia bármennyire is jó, felőlem megdögölhet ám.

  Meg szerintem a gyártók is így gondolták.

  A Jedec tagságnak, meg általában az ilyen conserneknek pont az lenne a lényege, hogy közösen fejlesztünk valamit, közösen használhatjuk a technológiát, és a fejlesztési költség is többfelé dobódik szét. Mindenki jól jár, mindenki hasznot húzhat belőle és végül a vásárló is jól jár, mert a végtermék is olcsóbb lesz, mint ha egy cég akarná a licencköltségek beszedéséből a milliárdos fejlesztési költségeit visszahozni.

  Vagy a másik lehetőség az, hogy te gyártod aki fejlesztetted, értelmes áron, de akkor meg olyan volument kell produkálnod hogy kiszolgáld aki kér belőle. Ugye a HBM-el most valamennyire ez a helyzet a Hynix-nél.

  Az igazi az lenne, ha valódi keresztlicenc szerződés lenne a Jedec tagok között és megosztanák egymással a fejlesztéseket. Akkor elég durva fejlesztések lehetnének. Bár ez az ipar más területeire is igaz :D

  [ Szerkesztve ]

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • dezz

  nagyúr

  Erről van valami (viszonylag) hiteles adat, hogy tényleg ennyire magas licencdíjakat kért?

 • morgyi

  veterán

  [link]

  Pontos értékek nincsenek, de elég csak rákeseni mindenhol hasonlóan vélekedtek róla:
  Licensing fees and high manufacturing costs played a bad joke with RDRAM and Rambus itself.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • #65675776

  törölt tag

  Messze nem volt négy év. A DDR kapásból 200 és 266 MHz-en indult, amelyik 1600 és 2100 MiB/s átviteli sebességet tudtak. Mindezt 2000. végén. A PC800 RDRAM egy évvel korábban jelent meg (onnantól létezett az i820), és 1600 MiB/s-ot tudott. Ez testvérek között is csak egy év, nem négy. Persze OK, akkoriban az RDRAM-ot még kettesével kellett pakolni, mert csak DC-ben ment, a betegesen szűk - 16 bites - busz miatt. Csak az a probléma, hogy a P4 megjelenéséig nem volt proci, ami bármit is tudott volna kezdeni vele. A P4 meg az elbarmolt architektúra miatt lett vele úgymond gyors, de inkább arról van szó, hogy az érzékenysége miatt az SDR SDRAM nagyon visszafogta. Egy Athlon-os rendszer meg SDR SDRAM-mal sem volt érdemben lassabb, DDR-rel pedig még gyorsabb is. Szóval szép és jó, hogy elméletileg gyorsabb az RDRAM, csak éppen semmi haszna nem volt belőle az intelnek, és úgy általában senkinek sem a RAMBUS-t leszámítva. Nem is csoda, hogy kihalt a véresbe, senkinek sem kellett többszörös áron a nagyon maximum azonos teljesítmény.

  Technológiai licencek szempontjából az ARM kiemelhető cég, nem a bíróságokon veri magát megállás nélkül. Ők olyan technológiákat fejlesztenek, amelyek megállják a helyüket a piacon, így van bevételük. A RAMBUS eddig kb mindennel bebukott. Tömegesen semmi fejlesztésük sem terjedt el, mert életképtelenek voltak valós körülmények között, így semmi sem indokolta a használatukat. XDR is szinte csak a Cell (és származékai) mellett volt. Szóval kénytelenek folyamatosan pereskedni, hogy legyen valami bevételük. A JEDEC-be is igazából csak azért léptek be, mert azt hitték jó pénzért el tudják adni a fejlesztéseiket, és kaszálhatnak a semmivel. Nem jött be, úgyhogy inkább mentek bíróságra. A buszmultiplexelés meg továbbra sem a RAMBUS fejlesztése, mégis kb csak emiatt fizet nekik az összes memóriagyártó. Köszönhetően a bíróságnak.

 • dezz

  nagyúr

  Szerinted mennyire hiteles egy olyan cikk, ami 2009-ben egy fél mondattal sem említi meg a már 2005-ben bebizonyosodott, beismert iparági összeesküvést az RDRAM árának irreálisan magasan tartására és ezzel megbuktatására? Nos, semennyire. Mint ahogy az sem számít, hány hasonló kvalitású cikk ismételgeti az idézett mondatot.

  Az a bizonyos többletköltség (RDRAM interfész a chipeken) 10-20% a 16-megabites és 5% a 64-megabites lapkákon. A licencdíj is százalékokban mérhető (visszaszámolható az utólagos licencdíj kifizetések összegeiből). Ez semmiképpen sem indokolja a többszörös árat, az az összeesküvő gyártók sara!

  Ráadásul az alaplap gyártási költségeit mérsékelte az RDRAM használata (16-bites busz vs. 64-bites, illetve dual-channelben 32 bit vs. 128 bit.)

  (#41) daa-raa: A DDR SDRAM 100 és 133 MHz-en indult, 200/266 MT/s-mal. Az 1600/2100 MB/s sávszélességet a széles, 64-bites busz biztosította.

  Lehet betegnek nevezni a 16-bites buszt (megjegyzem, a HyperTransport link is 16-bites, sőt 2x8-bites konfigurációban is működik, más-más irányokba), de mi a jobb, ami egy 16-bites buszon tud egy adott sávszélt, vagy ami 64-biten? (Az RDRAM RIMM-ek kivezetéseinek kb. a fele föld és azt hiszem, külön van ki- és bemeneti adatvonal a továbbláncoláshoz az adott csatornán.)

  PC800 RIMM-mel nem állt meg a fejlődés, jöttek ki magasabb órajeles változatok (2400 MB/s ig) és 32-bites, modulon belül dual-channel RIMM-ek is, 6400 MB/s ig.

  Az i420 single-channeles volt, az i440 és az újabbak dual-channelesek, de voltak olyan alaplapok, amikbe 32-bites RIMM-eket lehetett tenni, egyesével. Léteztek egyébként quad-channeles WS alaplapok is. (HPC is, bár akkoriban még nem sok értelme volt.)

  Az RDRAM nem a PC-vel kezdte a pályafutását a piacon, hanem még '96-ban a Nintendo 64-gyel, és egy sor hálózati eszközben is felhasználásra került. (2000-től a PS2-ben is.)

  "Nem is csoda, hogy kihalt a véresbe, senkinek sem kellett többszörös áron a nagyon maximum azonos teljesítmény."

  Ez a mondat több sebből vérzik. Valamiért konzekvensen ignorálod a gyártók bebizonyosodott és beismert összeesküvését a magas ár tekintetében (amire bizonyítékok is vannak, nem holmi bírói hóbort - a DDR SDRAM árát szintén kartellezve szorították le ebben az időszakban), továbbá a pár sorral fentebb írottakat is.

  Olvasnivaló:
  Összeesküvés buktatta meg a Rambust?
  A Samsung beismerte a Rambus elleni összeesküvést
  A Hynix elismerte, hogy Rambus-technológiát tartalmaznak az SDR- és DDR-memóriák

  Amíg nem vagy hajlandó elolvasni és tudomásul venni ezeket, nincs értelme folytatni ezt az eszmecserét.

  Elhiheted, hogy az ARM is nagyban verné magát, ha a chiptervező és -gyártó cégek sora tönkre akarná tenni és ki akarná semmizni.

  "A JEDEC-be is igazából csak azért léptek be, mert azt hitték jó pénzért el tudják adni a fejlesztéseiket, és kaszálhatnak a semmivel."

  Helyett (idézet az egyik fenti cikkből): "az amerikai versenyhatóság, a Fair Trade Commission (FTC) a Rambus ellen folytat antitröszt eljárást, azt állítva, az szándékosan hallgatta el korábban a szabványaival kapcsolatos jogait, megvárva, míg azok elkészülnek és termelésbe kerülnek, hogy így hatalmas jogdíjakat követelhessen később. A bíróság 2004-ben érvénytelennek nyilvánította az FTC állításait, mivel meglátása szerint az ipar nagyon is tudatában volt a Rambus technológiájának képességeivel, és a Rambus szellemi tulajdonának kiterjedtségével." (Az FTC megfellebbezte ezt, de a legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést.)

  Az is valószínűsíthető, hogy a memóriagyártók politikai kapcsolatokat is igénybe vettek (értsd: befolyásos politikusokat kentek meg).

  Milyen alapon állítod, hogy "a semmivel"? Folytatsz elektronikai kutatás-fejlesztést? Tisztában vagy vele, milyen nehéz az elvi ötleteket a gyakorlatban is működő megoldásokká formálni, ilyen magas frekvenciákon? (Én 15 éve ilyesmivel foglalkozom.) A Rambus kész, kikutatott, működő megoldásokat licencel.

  "A buszmultiplexelés meg továbbra sem a RAMBUS fejlesztése, mégis kb csak emiatt fizet nekik az összes memóriagyártó."

  Már írtam, hogy magát a buszmultiplexálást nem lehet szabadalmaztatni, mert egy 50+ éves technika. Itt ennek valami spéci esetéről lehet szó. Valami hiteles forrás, hogy valóban csak ez maradt?

  [ Szerkesztve ]

 • dezz

  nagyúr

  Még egy jellemző idézet:
  "A Rambus neve sokak számára egyet jelent egy bukott és drága memóriatechnológiával, valamint egy szabadalmi terroristaszervezettel, mely jogi fenyegetettség alatt tartja a piacot. A cégről az ezredfordulón kialakult kép azonban ha nem is teljesen téves, de mindenképpen egyoldalú és csak a történet egy részét festi le. A jelek szerint a Rambus viselkedése a JEDEC-nél bár morálisan talán támadható, jogi értelemben igaza van, és az elmúlt évtizedben hatalmas összegekkel károsították meg a gyártók.

  A memória- és interfésztechnológiákat fejlesztő és licencelő Rambus és DRAM-ipar harca immár több mint másfél évtizedes történet. Az 1990-ben alakult Rambus 1995-ig részt vett több a memóriatechnológiákat szabványosító JEDEC munkájában, ahol megromlott a viszonya a gyártókkal. Az ügyhöz közel álló iparági vélemények szerint hatalmas csatározások folytak a háttérben, melyben a Rambus igyekezett jogdíjas szabadalmakat beépíteni a szabványokba, miközben a gyártók szorgosan lopták a cég szellemi tulajdonát, és mindenképpen el akarták kerülni a jogdíj fizetését."

  (Az árkartellezésért [az RDRAM árának magasan és a DDR SDRAM árának alacsonyan tartása, majd az RDRAM kiszorulása után a DDR árának összehangolt megemelése] egyébként nem csak többszázmillió dolláros pénzbüntetést szabott ki az amerikai Igazságügyi Minisztérium trösztellenes hivatala, hanem többéves börtönbüntetéseket is.)

 • Kotomicuki

  senior tag

  ...és attól lenne az igazság bajnoka a rambus, hogy hatalmas licencdíjözönt zúdítana mindenki nyakába, ezzel eleve megölve a még el sem terjedt technológiát?!

  Érdekes, az IBM le tudott mondani a PC licencdíjairól és hatalmas piacot teremtett vele... másoknak (is).

  Ha, pedig egyszer már átvágták volna a JEDEC-ben, akkor most mi a pének mászott bele vissza megint a rambus - esetleg: miért nem konkrét, már működő dologgal tért vissza, amiért méltán kérhetne licencdíjat, amire egyszer már nemet mondtak a többiek (ez volna a tömörülés célja: minél olcsóbban előállítható termékek), tehát erre is nemet mondanának, ha csak nem lenne az egy világmegváltó okosság?! :U
  Netán, elfogytak a jogászaik "fejlesztési" ötletei és újabb ihlet kellene az újabb pereskedések általi bevételekhez?! ;]

  Ha valóban tudna a rambus, akkor önállóan is tudna, nem kéne neki ennyire aljas módon "rávennie" a többieket a "saját" termékének elfogadására, szabványosítására - ugyanis, akit érdekel a dolog, az tudna hozzá is fordulni, nem kéne a JEDEC-et belevonni, ha ennyire nem akarja az azt!

  Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

 • morgyi

  veterán

  Amúgy meg ha a per kifejletét nézzük is, az amerikai szabadalmi perek általában nem a korrektségről szólnak, hanem hogy kinek a jogászai tudnak vadabbnál vadabb "érveléseket" felhozni.

  Mert hogy a legtöbb bíró segg hülye a dologhoz az biztos. Lásd Samsung/Apple per, ahol az Apple többek között majdnem olyanokkal nyert hatalmas kártérítést, mint a lekerekített téglalap és a görgetés túlfutásakor visszapattanó képernyő.

  Ilyenek után simán elképzelhető, hogy valaki pert nyerjen egy nem saját szabadalommal és a licencköltséget bevasaltassa másokon. Mert ugye csak az számít hogy kinek vannak jobb ügyvédei és szakértői. És az meg ugye a Rambusnak van. Hírhedtek róla.

  A Linux rendkívül felhasználóbarát, csak megválogatja a barátait

 • dezz

  nagyúr

  Pont az IBM az, aminek milliónyi szabadalma van és szép bevétele a licencdíjakból is. Az IBM PC nyílt volt, de a leváltására szánt PS/2 már nem! Az IBM azt szerette volna, ha más cégek pénzért licencelik, de nem jött be.

  Jó lenne, ha nem ilyen fekete-fehérben látnátok a dolgokat.

  Nyilván tanult a Rambus a korábbiakból. A bemutatásra kerülő technológia pedig nagyon is működő. Mit gondoltál, majd egy táblára rajzolgatnak valamit a bemutatón?

  Milyen aljas rávételről beszélsz?

 • Kotomicuki

  senior tag

  Nem t'om, miért kell védeni azt a legújabb kori, megélhetési chip-"fejlesztőt"... :(

  Sz'al, ha kicsit is nyitott szemmel bolyong egy fejlesztő a világban - pláne az USA területén - , akkor hamar szembesül vele, hogy, ha van egy találmánya, akkor azt minél előbb le kell védetnie, mert "elveszik" tőle és akkor nem kap érte semmilyen ellenszolgáltatást sem.

  Kötve hiszem, hogy a rambus ezt ne tudta volna, amikor JEDEC-tag lett - szerintem és az események tükrében: nagyon is tisztában volt ezzel és erre épült az előre kidolgozott, alantas taktikája is!

  Tehát, ha a rambus-nak lettek volna már olyan technológiái, ami a többieknek nem, akkor azokat már levédette volna és ezt előre tudatva a többiekkel dobja be azokat a közösbe - az üzletben sosincs barátság (legfeljebb ideiglenes érdekszövetségek), ez egy nagyon rideg dolog, ha meg is akarsz élni belőle, de ezt neked nálam is jobban kéne tudnod - , miközben előre közli, hogy mennyit is óhajt ezek használatáért elkérni a többiektől.
  De nem így történtek a dolgok...

  Sokkal hihetőbb az a verzió, hogy a rambus, modern kori, gátlástalan rablólovagként balekokat keresett, akiken majd jól megszedheti magát és talált is egy "jóhiszemű" - üzletben, piacon mozgó ilyen eleve nem lehet, csak a rambus-hoz képes igen - , a tagsági feltételeket betű szerint betartó társaságot - csak ilyeneken lehet élősködni - , akiktől infókat szerzett, amiket a háttérben levédetett, majd amikor már az ezekre, a rambus-nak nem sajátja ötletekre megindult a gyártás, akkor hozakodjon elő a "most pedig kéretik nekem sokat fizetni, de azonnal"-lal.

  Az, hogy a nem éppen korrekt bírói döntés - itt csak az vizsgálták, hogy kinek volt előbb levédetve a dolga, nem azt, ami sokkal lényegesebb egy kutató-fejlesztő cég esetében: hogy hogyan is jutott ezen eredményekhez... ez a balfékség is korunk sajátossága, de mint ezen a példa is mutatja: jelentős üzlet építhető erre is (a fejlődés és az emberiség kárára) :W - következtében, a megszűnés szélére sodort cégek inkább engedtek az erőszaknak és fizettek, csakhogy tovább tudjanak létezni, az még nem bizonyítja, hogy a rambus-nak igaza van és ő a tényleges feltaláló, mert a kezdetektől nem úgy viselkedett: ha van egy saját, működő technológiám, akkor ahhoz már nem kell más vki, hogy az életképes legyen -> ennyit nem ad(na) a JEDEC-tagság, pláne az összes többi tag ellenkezésével!

  Ha van technológiám, de nincs gyártókapacitásom, akkor bérgyártókat keresek és nem technológiát fejlesztő partnereket..., de a rambus eleve nem így állt a dolgokhoz! :U

  Armand's such a fool. He says the place has "culture", but have You seen so much as one Gucci bag? No. None! I want civilization and I want it now! ("Lora")

 • dezz

  nagyúr

  Rettenetesen egyoldalúan, a rendelkezésre álló információk között önkényesen válogatva vagy azt részlegesen ismerve, ezáltal elfogultan tekintesz a dologra.

  Nem kész technológiákkal szálltak be a JEDEC-be, azok fejlesztés alatt álltak. Bebizonyosodott, hogy nem ők nyúlták le más technológiáját, hanem azok akarták tőlük lenyúlni az újonnan kifejlesztett technológiákat, megoldásokat, kisemmizve őket. (Miért gondolod, hogy ha más cégek kifejlesztenek valamit, azok nem védik le azonnal?) Ekkor keményítettek be. Válaszul a cégek megpróbálták (szintén kriminális módszerekkel) háttérbe szorítani azokat a technológiákat, amiket nyilvánvalóan ők fejlesztettek ki (ezért volt irreálisan drága a Rambus ram, nem a licencdíj miatt!), és "elszaladni" azzal, amiről úgy gondolták, megkaparintották.

  A Rambusnak esze ágában sem volt saját ramgyártást indítani, versenyre kelve a meglévő ramgyártókkal.

Hozzászólok Aktív témák