Hirdetés

2019. június 20., csütörtök

Hozzászólások

(#1) thomasvold


thomasvold
(senior tag)

Régi szép idők...

Van eltéve két darab Voodoo 3-mas, egy 2-es és 1-es is. Csendben pihennek :)

OnePlus 3 - Never Settle

(#2) DraXoN


DraXoN
(őstag)
LOGOUT blog

érdekes lett volna ha megtud jelenni és nem veszi meg az nvidia a 3dfx-et ... anno haragudtam rá ezen lépése miatt ... talán még mindig haragszom rájuk ezen lépés miatt ...

The human head cannot turn 360 degrees... || Siemens A35 -> Siemens C55 -> Alcatel OT556 -> Flying F996 -> Nokia 5230 -> Sony Xperia P -> Sony Xperia Z1 Compact -> Lenovo K3 Note -> LG v20 || FX8320; Rx470; 16GB; 240GB; 2x1TB

(#3) ->Raizen<-


->Raizen<-
(PH! nagyúr)

Ott el a 3dfx tovabb nv berkekben ezert is csak nv karit veszek. Meg volt voodoo 1 es voodoo 2 karim.

(#4) GAI


GAI
(senior tag)

További info-k a cikkben szereplő kártyáról

Valóban durva darab lett volna, ha sikerül időben megjelennie, talán megmenthette volna a 3dfx-et. A fenti oldalon egyébként minden más 3dfx típusról is rengeteg hasznos infó olvasható, többek között a szintén soha meg nem jelent 4 db VSA-100 chipet alkalmazó Voodoo 5 6000-ről is.

[ Szerkesztve ]

(#5) Tyrel


Tyrel
(őstag)

Nekem azt magyarázza el valaki, hogy a mai gyártók miért küzködnek olyan keservesen a multi-GPU-val, miközben anno a Voodoo 2-n nemhogy 2, de rögtön 3 GPU volt és látszólag nem okozott neki semmiféle problémát a feladatok szétosztása vagy épp a kép szinkronizálása... csak simán működött.

Ha nekik ez - IT léptékkel mérve - a középkorban már simán ment, akkor a többiek most mit bénáznak? :U

[ Szerkesztve ]

(#6) jedis válasza GAI (#4) üzenetére


jedis
(őstag)

"soha meg nem jelent 4 db VSA-100 chipet alkalmazó Voodoo 5 6000-ről is"
Bár megjelenni nem jelent meg, de ebből is kering pár mérnöki példány a gyűjtők között. :D

Én is nagy 3Dfx rajongó voltam anno. Az első ( és egyben sajnos utolsó ) voodoo kártyám, egy Diamond Monster voodoo 4MB volt 97'-ben. Akkoriban hihetetlen vizuális hyperugrás volt egy ilyen kártya, a szoftver render után. Emlékszem volt hozzá egy demo cd, amin volt egy csomó olyan alkalmazás, ami megmutatta mit is tud a cucc. Egyikben, egy kisebb kastély termeit lehetett bejárni. Fú hogy az hogy nézett ki ! :Y A játékokról meg nem is beszélve. A Quake 1, Tomb Raider 1, Glide ( 3Dfx saját api-ja ) támogatással brutálisan nézett ki. A Star Wars-os Shadow of the Empire-ről meg nem is beszélve, ami meg kimondottan csak 3D-s kártyával ment, szoftveresen nem is. Rettenetesen sajnálom én is őket. Én meg az előző kollégával ellenkezőleg, pont azért lettem ATI-s ( AMD -s ), mert berágtam az NV-re. :D

Ha az autópályán haladván, egyszer csak vészjósló mennydörgést hallasz magad mögött, és hátratekintvén egy nagy feketeség közelít feléd ezerrel, ne hidd azt hogy egy viharfelhő vett üldözőbe !

(#7) GAI válasza Tyrel (#5) üzenetére


GAI
(senior tag)

A Voodoo2-n nem volt 3 GPU, hanem 3 különálló chipben tartalmazta azt (1 frame buffer és 2 TMU + volt még egy különálló RAMDAC chip is), amit az összes konkurens gyártó egyetlen chipben oldott meg már akkor. Ez nem a technikai fejlettségét mutatja, hanem éppen ellenkezőleg. Az egyébként igaz, hogy a Voodoo2 SLI-t is tudott, vagyis összeköthettél két kártyát, de ezt a mai megoldásoknál sokkal egyszerűbb módon tette: nem volt semmi erőforrás management, feladat elosztás a két kártya között, egyszerűen a páratlan pixelsorokat az egyik kártya számolta, a párosakat meg a másik, és így állt össze a kép. Ennél a mai megoldások nagyságrendekkel bonyolultabbak.

[ Szerkesztve ]

(#8) Mostly Harmless


Mostly Harmless
(kvázi-tag)

Vajon ez is 16 bites színmélységű lett volna? =}

(the cake is a lie)

(#9) Fücsök007 válasza GAI (#4) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

Sajnos nem, mert túl sok hibája volt. Egyes területeken nagyon fejlett volt a termék, más területeken viszont elmaradt a riválisoktól. Ezt nem lehet sokáig eljátszani, mielőtt csődbe megy a cég. Ráadásul túl későn kezdték volna integrálni a T&L chipeket a GPU-ba, ameddig nem tartottak volna ki anyagilag, akkor sem ha kész lett volna a Rampage mondjuk 2000 decembere és 2001 decembere között. A GF3 és ATI R200 nagyjából 1db Rampage + Sage chip teljesítményét hozza, de olcsóbban. A csúcskategóriában pedig nincs elég vásárló önmagában.

(#10) GAI válasza jedis (#6) üzenetére


GAI
(senior tag)

A 3dfx nagy szerencséje az volt, hogy ők tettek le az asztalra először megfizethető 3D gyorsítót a PC piacon. Ezáltal rengeteg korabeli játék csak a Glide-ot támogatta, ezáltal csak 3dfx kártyával működött 3D gyorsított üzemmódban, más gyártó kártyáival nem. Ez jelentősen hozzájárult a 3dfx Voodoo1-2 és talán még a Voodoo3 kártyák népszerűségéhez is. Én is imádtam a 3dfx kártyákat, valódi álleejtés volt a software rendering után 3D gyorsított játékokat látni, de az az igazság sajnos, hogy technikai értelemben eléggé elmaradottak voltak mindig is. Minden termékükre igaz ez, kezdve a fentebb említett, különálló chipeket és elavult EDO RAM modulokat használó Voodoo1-2 kártyáktól, az alacsony textúrafelbontású, és 32 bites színmélységben történő renderelést nem támogató Voodoo 3-on keresztül, az elavult 3.3V-os AGP csatlakozóba illő, és HW T&L-t nem támogató Voodoo 4-5 kártyákig bezárólag az összes típusra. A sors fintora, hogy a valóban technológiailag is fejlett Rampage (elvileg dx8-as lett volna) már nem jelenhetett meg.

(#11) GAI válasza Mostly Harmless (#8) üzenetére


GAI
(senior tag)

A Voodoo 4/5 már tudott 32 bitet

(#12) GAI válasza Fücsök007 (#9) üzenetére


GAI
(senior tag)

Az alsóbb kategóriába is szántak új kártyát, egy továbbfejlesztett VSA-100 chippel (Daytona). Ezzel a modellel talán versenybe szállhattak volna a GF2MX-ek ellen, bár HW T&L nélkül nem sok esélye lett volna...

(#13) lezso6 válasza Tyrel (#5) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog (1)

Akkor még sokkal egyszerűbbek voltak a GPU-k. Már ha annak nevezünk mindent, ami képet ad, mert van egy olyan (pontosabb) definíciója is, hogy GPU-t annak nevezünk, ami tud hardveres transzformációt és megvilágítást (HW T&L).

A Voodoo kártyákon látható chipek semmilyen értelemben sem GPU-k, legfeljebb egy GPU egyes részei, s nem adnak ki együtt egy teljes GPU-t, mert a Voodoo-khoz kellett külön 2D "monitorvezérlő" kártya, szimpla gyorsítókártyák voltak. Az első Voodoo-n a második lapka az egy TMU, a Voodoo 2-n pedig már 2 TMU lapka volt, így jött össze a 3 lapka. De a második TMU chipet direktben támogatnia kellett a játéknak, s ez anno nem volt túl nehéz.

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#14) #41354240


#41354240
(törölt tag)

Vajon a későbbi Geforce-okban mennyi 3dfx knowhow volt?

(#16) GAI válasza #41354240 (#14) üzenetére


GAI
(senior tag)

A GeForce FX-ekről van olyan urban legend, hogy abban használták fel először a 3dfx tudását, és ezért lett FX a széria neve. Hogy ebből mennyi igaz, azt nem tudom, de az a széria is csúfos bukás lett :( :DDD

[ Szerkesztve ]

(#17) #41354240 válasza GAI (#16) üzenetére


#41354240
(törölt tag)

Ú, de konspirációs.
Bár ha úgy vesszük, jogos: hiányzott belőle a 3d :DDD

(#18) Fücsök007 válasza GAI (#12) üzenetére


Fücsök007
(senior tag)

2001-ben már kellett a játékoknak a T&L képesség, tehát ahogy írtad is teljesítményben nem lett volna megfelelő a termék. Ezzel kb. 1 évvel korábban kellett volna előrukkolni, továbbá 2001-ben 180nm-en harcolt volna a Daytona széria a 150nm-es GF3 ellen, ami fogyasztás terén is jobb volt, frekvencia szempontjából nagyjából azonos. Végül pedig az instabil driver-ek eléggé feltették az i-re a pontot.

[ Szerkesztve ]

(#19) GAI válasza Fücsök007 (#18) üzenetére


GAI
(senior tag)

Igen, sajnos lóhalálában kellett behozniuk a gyakorlatilag egész fennállásuk alatt jelen lévő technológiai lemaradást, amivel korábban nem nagyon foglalkoztak. Mindenesetre a Rampage nagyjából egálban lehetett volna tudásban a konkurenciával, a fogyasztással meg akkoriban még nem nem nagyon foglalkozott senki, a drivereket pedig lehetett volna még csiszolni a megjelenésig. Előállítási költségben nyilván öngyilkosság lett volna egy 3 db chipet használó kártyát indítani az 1 chipes GF3 ellen, ami lehet, hogy a kártya árát is az egekbe lőtte volna, de ha megjelenik időben, akkor biztos lett volna egy fanatikus réteg, aki megveszi, és talán életben maradhatott volna a cég. De ezt már sajnos sosem tudjuk meg :(

(#20) arn


arn
(PH! nagyúr)

Gyk a v2 utan folyamatosan lepeshatranyban voltak, igy nem csoda, hogy nem futott a szeker... az nv felevente tolta ki az ujabb kartyakat, az elso aranykoruk volt.

Ha nem cseszik el a penzuket a sajat kartyagyartasra, talan tovabb huzzak.

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#21) BITBOYS


BITBOYS
(PH! addikt)

Én is a rajongójuk voltam, vagyok, de jött a tnt és mindent vitt. Ez van sajnos..
Viszont ha már emlékek a Glaze3d is keményen beleszólhatott volna a csatába, nagy dobásra készültek, gyorsan fel is vásárolták a céget.

mod: Valami per kapcsán vásárolta fel az Nvidia, mivel szabadalmi jogokat sértettek a 3dfx-el szemben és így megúszták a rendkívűl magas anyagi kártérítést. Ha jól emlékszem..

[ Szerkesztve ]

Akit az istenek szeretnek, örökre meghagyják gyereknek. Ugyanitt Crucial Ballistix Sport 2X8GB DDR4 2400MHz (16GB) eladó

(#22) arn válasza lezso6 (#13) üzenetére


arn
(PH! nagyúr)

A gpu elnevezest csak az nv nepszerusitette, hasznaltak mar elotte is, aztan beragadt, mint a vga. A vput megprobalta az ati bedobni, de az mar nem jott ossze. Igy nyugodtan lehet akarmire hasznalni :)

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#23) M0ng00se


M0ng00se
(senior tag)
LOGOUT blog

2002-ben a 3DFX megszűnésekor alig voltam 5 éves, sajnálom ,hogy kimaradtak ezek a kártyák az életemből.

5GHz

(#24) arn válasza M0ng00se (#23) üzenetére


arn
(PH! nagyúr)

Potolhatod :)

RETRO HW-t veszek (VLB, Pentium, Tseng, GUS, Roland, etc)

(#25) M0ng00se válasza arn (#24) üzenetére


M0ng00se
(senior tag)
LOGOUT blog

Utólag nem nagyon tudom beleélni magam... Anno a "pénégy" korszakban kezdtem ismerkedni a hardverekkel, nekem az a korszak van meg (nagyjából :U )

5GHz

(#26) nuke7


nuke7
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

"A feltételes módot elhagyva ábrándozzunk kicsit."

ezt mire kell érteni..? :F A cikk melyik része ábrándozik..? Hogy nézne ki ma a grafikus gyorsítók piaca..? :F :U

https://youtube.com/user/nuke7

(#27) ftc


ftc
(PH! nagyúr)

3DFX saját maga alatt vágta a fát... ha nem azonnal pár év múlva elbuktak volna. Sorozatos hibák halmozása. Talán a legnagyobb a saját VGA gyár volt...

2001-ben ugye volt az Ati, PowerVR, NV.

PowervR 3-as chip egész jó volt...a 4-re amiben már beépített T&L lett volna ST beszüntette a grafikus részlegét... Előremutató technológia volt.

(#28) #41354240 válasza ftc (#27) üzenetére


#41354240
(törölt tag)

igazából a powervr kyro sose volt jó kártya/chip, csak nagy ígéret

(#29) kiskakas válasza #41354240 (#28) üzenetére


kiskakas
(senior tag)

en evekig powervr kyro-val, majd kyro2-vel toltam, abban a korban nem volt az rossz kartya :R

(#30) schawo válasza lezso6 (#13) üzenetére


schawo
(Jómunkásember)

GPU-t annak nevezünk, ami tud hardveres transzformációt és megvilágítást (HW T&L)

Mert az a gyártó, amelyik betette a HW T&L-t, az ezt találta ki, hogy megkülönböztesse magát a piacon. "Ez már valódi GPU, az még nem." De ha a "graphics processing unit" valódi jelentést nézzük, akkor bármi, ami grafikai műveleteket végez, az GPU.

[ Szerkesztve ]

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#31) Ragnar_


Ragnar_
(PH! addikt)

Régi szép idők.. Voodoo1, Voodoo2, Voodoo3 is volt.. Quake2, Hexen2, Unreal, Voodoo2-vel priceless volt 800x600-os fölbontáson, Majd a Quake3 a 16Mb-os Voodoo3-al 1024x768-ban. :D (manapság egy átlag mobillal készített 1db képfájl kb. több, mint 16 Mb :DDD )

[ Szerkesztve ]

Ryzen R5 1600X - ASUS PIRME-B350 PLUS - 2x8Gb G.Skill Aegis 3GHz - Gigabyte 1070 G1 Gaming

(#32) andy19770128 válasza GAI (#16) üzenetére


andy19770128
(tag)

Borzalmas volt. Irto hangos és fel akart forrni

(#33) Dr. Romano


Dr. Romano
(PH! kedvence)

Azért a Voodoo5 9000 még ma is odaver.... ;]

Ez....e...ee...ez egy.... ez egy FOTEL???

(#34) andy19770128 válasza GAI (#16) üzenetére


andy19770128
(tag)

https://youtu.be/WOVjZqC1AE4

Tényleg itt használták először a fx technikát. Nem tudom hogy volt e ennyire szar vga a kezemben mint ez

[ Szerkesztve ]

(#35) Amerigo57


Amerigo57
(fanatikus tag)

Nekem még Geforce GTX 2-m volt 2001 -ben , ami 32 MB volt ,

de már akkor igen húzós ára volt , 78ezer Ft.

(#36) lezso6 válasza arn (#22) üzenetére


lezso6
(VARÁZSLÓ)
LOGOUT blog (1)

Attól még, hogy az NV egy marketing-bullshit gyár, itt pont igaza volt. A T&L egy igencsak fontos lépése a grafikus futószalagnak, ami színtiszta grafika, DirectX 7.0 óta már a GPU-n fut (fixfunkciós szinten), míg DX 8.0 óta már programozható is, így lett a pixel és a vertex shader. S akkor ezzel az összes grafikai feladatot egy egység végzi, ezért pontosabb GPU-nak nevezni csak azt, ami már T&L-t is tud.

Nemrég sikerült persze ezt is meglépni, mégpedig azzal, hogy a culling is GPU-n fut, de ezt még kevés játék használja, s egyelőre ez nem szabványos, csak GPGPU szinten működik. Van a gyártóknak erre saját megoldása is, ugye ez a primitive shader az AMD-nél illetve a mesh shader az NV-nél. Ha ezt végre szabványosítják, akkor átkerül a CPU-ról a GPU-ra a futószalag egy újabb lépcsője, szóval olyasmi lépés lesz, mint a DX 7.0. Azonban fontos, hogy a culling nem egy feltétlenül szükséges lépés, nélküle is létezik grafika, csak ugye nem túl hatékony a renderelés, hogy ha azt is kirajzoltatod, ami nem látszik. :D

[ Szerkesztve ]

Primitív kérdésre nincs helyes válasz.

(#37) GAI válasza Dr. Romano (#33) üzenetére


GAI
(senior tag)

Erről a videóról sose tudom eldönteni, hogy nagyon ügyes 3D render, vagy tényleg készített valaki egy ekkora fake nyákot :DDD A videó elején látható 4 db Voodoo 5 6000 valószínűleg valódi, de az alattuk lévő alaplap megint csak fake, hiszen 4 db AGP slottal felszerelt lap nemigen volt :DDD (vagy belefaragta PCI-ba a kártyákat, hogy "jól nézzen ki")

(#38) GAI válasza andy19770128 (#34) üzenetére


GAI
(senior tag)

Nekem volt anno saját használatra FX 5800 kártyám (még a PH korabeli tesztjéhez is kölcsön adtam :) ), nem volt az annyira rossz, mint sokan sejtik/képzelik, minden akkori játék ment vele maximum grafikán, csak később, amikor a dx9 jobban kezdett terjedni, akkor kezdődtek a gondok :)

Egyébként erről jut eszembe, hogy ha akkoriban simán kért a PH kártyákat kölcsön az olvasóitól, akkor most vajon miért nem lehet megtenni? Nem hiszem, hogy ne akadna, aki szívesen adna kölcsön RTX 2070/2080/2080Ti kártyákat egy teszthez, ha már máshonnan nem tudtok szerezni...

(#39) GAI válasza Amerigo57 (#35) üzenetére


GAI
(senior tag)

De az akkor egy csúcskártya volt, ma meg a középkategóriát se kapod meg ennyiért :(

(#40) cheatergs válasza lezso6 (#36) üzenetére


cheatergs
(senior tag)

Nem volt igaza az NV-nek, mert már a 80-as években is használták, csak rossz szokásához híven fel akarta találni a spanyolviaszt.

A T&L egy szimpla lépcső volt a grafikus megjelenítésben, amit ráadásul a bolha nem használt (túl hamar jöttek a shaderek). Nem onnantól kezdve rajzolták ki a képpontokat a GPU-k.

A G256-nál még a 3d-gyorsító V1 is többet tett le az asztalra, nem beszélve az S3 911-ről.

Mindig minden mindegy

(#41) kk75


kk75
(lelkes újonc)

Az első 3d gyorsító kártyám nekem is egy Voodoo 1 volt, még össze kellett kötni egy sima 2d kártyával ami egy S3 Trio 64 volt...
Az S3 cég is hogy eltünt..
:)

[ Szerkesztve ]

(#42) keembo válasza GAI (#38) üzenetére


keembo
(kvázi-tag)

Igen, a baj ott volt, hogy a játékok többségénél nem választhattad ki, hogy melyik Dx-et (fícsörjeit) használja. Fx-5600-am volt, megjelent a HL2/CS:S és defaulton diavetítés ment. A -dxlevel [71,80,81]-en viszont már játszható framerate-et kapott az ember. Bevallom én rühelltem az FX szériát...pedig a nevében benne volt az X, akkor biztos jónak kell lennie!!4négy

(#43) GAI válasza keembo (#42) üzenetére


GAI
(senior tag)

Na igen, az 5600 valóban egy nagyon vérszegény kártya volt. 5700 és fölötte már nem volt olyan vészes, azokkal már el lehetett lenni a GF6 széria megjelenéséig :)

(#44) Indy válasza GAI (#11) üzenetére


Indy
(tag)

Bizony. :) Én is elraktam emlékbe egy Voodoo5 5500-at. Annak idején még a MOHAA-t is végigtoltam vele.

--- Wang Federal XTS300 ---

(#45) ForRedGlory


ForRedGlory
(PH! nagyúr)

Ahh... első értelmes kártyám 3DFX Voodoo 2 volt. Osztálytársamtól vettem. :D Akkor eléggé vártam a suli végét, hogy húzhassak haza és röffenthessem be a Quaket. :))

*** powered by Huawei P30 Pro & Samsung Galaxy S10+

(#46) schawo válasza ForRedGlory (#45) üzenetére


schawo
(Jómunkásember)

Érdekes, és Riva TNT-s voltam, nem Voodoos.

SoftDirect - Windows és Office licencek http://goo.gl/GqwSTH Win7 6000 Ft, Office 365 Vállalati E3 16000 Ft/felh/év, Win10H 14500

(#47) akos86


akos86
(fanatikus tag)

Mindig is jó érzés számomra a 3dfx-ről olvasni, gyerekkorom meghatározó kártyája egy voodoo2 12mb (powercolor g111) kártya volt, amin az akkor játékok szépen futottak (1998-99) SLI-ben pedig tudta az 1024*768-at, illetve a 3dfx logó a játékok előtt hogy tudd most ez a kártya dolgozik, azért eléggé odavágós volt akkoriban.

[ Szerkesztve ]

3dfx, gone but never forgotten...

(#48) sati válasza schawo (#46) üzenetére


sati
(PH! addikt)

Nekem voodoo-t valtotta a TNT1. 34.000 magyar penzert vettem :D

[ Szerkesztve ]

Redmi Note 7

(#49) snecy20 válasza GAI (#37) üzenetére


snecy20
(PH! kedvence)

Kattintásra nagyítható - jó egy kicsit elidőzni rajta. :)

[ Szerkesztve ]

A globális illumináció az, amikor úgy bebaszol, hogy forog veled a világ.

(#50) Bilux


Bilux
(PH! addikt)

S3 savage 2000 régi szép idők :DDD
Viper racing

[ Szerkesztve ]

Ne feledd: amatőrök építették Noé bárkáját - profik a Titanicot!

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.