Hirdetés

Keresés

Hozzászólok Aktív témák

 • Giovan!

  addikt

  válasz Tapsi #240 üzenetére

  Ugyanez a helyzet a mobiloknál is. Ha te Iphone-t akarsz használni, akkor alkalmazásokat csak az App Store-ból tölthetsz le rá. Tehát az Apple-nek monopóliuma van az IOS alkalmazások terén. Érted?

  iPhone-t használni nem alanyi jog vagy létszükséglet. Az Apple üzletpolitikája nem szankcionálható csak azért, mert van olyan ember, aki szeretne nyílt iOS-t használni, ez nevetséges indok a piaci verseny korlátozására (ugyanis ezt jelentené megtiltani az Apple-nek a zárt rendszer fejlesztését, durva beleszólást a piac szabadságába). Aki nyílt rendszert akar, az is megtalálhatja a számításait a piacon, neki ott van a droid. Aki iOS-t akar, annak viszont bele kell törődnie, hogy ez egy zárt rendszer, ahol csak az App Store-ból érhetőek el az appok. DE nincs olyan, hogy muszáj iPhone-t vennie valakinek.

  A konzol rossz példa. Ugyanis ha én PS4-re akarok venni egy játékot, akkor azt nem csak a Sony-tól szerezhetem be, hanem besétálhatok a sarki boltba és megvehetem a kiadótól lemezen. Úgy, hogy ahhoz a Sony-nak semmi köze.

  Rosszul tudod. A Sony a sarki boltban megvett játék után is ugyanúgy megkapja a részét.

  Nem a piac árazta be, hanem az Apple. Ha holnaptól felemelné 50%-ra, akkor az onnantól 50% lenne. Ettől lesz valami monopol piac.

  Olvasd el a hozzászólásom maradékát is. A piac árazta be, mert ha nem tartotta volna elfogadhatónak, akkor nem lett volna életképes a 30%, nem jöttek volna a fejlesztők, és kénytelen lett volna csökkenteni a fee-t az Apple, vagy pedig bukott volna. De nem ez történt.
  Ha holnaptól felemelné, azzal módosítana a szerződésen, amivel teljesen új helyzetet teremtene. De nem emel, nem is emelt eddig mióta létezik az App Store, pontosan azért, mert nem a saját maga ellensége.

  Mivel az Apple a mobilok piacán oligopol, az IOS piacon monopol helyzetben van, ezért rá speciális versenyjogi szabályok vonatkoznak. Fejlesztőként te nem teheted meg azt, hogy majd keresel egy másik platformot, mert összesen 2 van. Ez nem liszt, vagy tojás, amit bárhol el tudsz adni.

  És ez a helyzet hogy alakult ki könyörgöm? Hirtelen hipp-hopp 1 milliárd embernek lett iPhone-ja egyik napról a másikra? Persze hogy nem. Mondom, az iPhone sikeréhez kellett, hogy a fejlesztők beleegyezenek az Apple feltételeibe. Ezek a feltételek ugyanazok a kezdetektől fogva, az Apple nem a sikerre jutása után találta ki a 30%-ot. Ha így tett volna, akkor mondhatnánk, hogy visszaélt a helyzetével, és átverte, kooperációra kényszerítette a fejlesztőket.

  Az ugye megvan, hogy a Google is be lett perelve? Szóval őt felhozni ellenpéldaként elég erős öngól, nem gondolod?

  Nem gondolom, tekintve hogy a Google esetében sem látom okát miért kellene a piac által létrehozott állapotokat felrúgni. A példáim amúgy is arra vonatkoztak, hogy a 30-70-es felosztás a piac által létrehozott állapot, és ez máshol is felbukkan, nem csak az Apple-nél.

  [ Szerkesztve ]

  It's clearly a budget. It's got lots of numbers in it.

 • kpbendeguz

  őstag

  válasz Tapsi #240 üzenetére

  "Az ugye megvan, hogy a Google is be lett perelve? Szóval őt felhozni ellenpéldaként elég erős öngól, nem gondolod?"

  Ahol szintén 30% a jutalék:
  GOG
  MS Store
  XBox Store
  PS Store
  Nintendo Store
  Wallmart
  Amazon
  BestByte

  hogy csak a legfontosabbakat említsük.

  "Nem a piac árazta be, hanem az Apple. Ha holnaptól felemelné 50%-ra, akkor az onnantól 50% lenne. Ettől lesz valami monopol piac."

  Az Appstore jutalék több mint egy évtizede változatlan. Az iOS ökoszisztéma a 30% jutalékkal együtt lett sikeres, azaz a piac árazta be. Ha holnaptól felemelnék a jutalékot 50%-ra, akkor a fejlesztők nagy része kivonulna az iOS-ről, ami már az iPhone eladásokban is keményen kiütközne, azaz az Apple versenyhátrányba kerülne a mobil platformok piacán. (Ahol nyilvánvalóan nincs monopol helyzetben.)

  "Ugyanez a helyzet a mobiloknál is. Ha te Iphone-t akarsz használni, akkor alkalmazásokat csak az App Store-ból tölthetsz le rá. Tehát az Apple-nek monopóliuma van az IOS alkalmazások terén. Érted?"

  Az iOS alkalmazások terén jelenleg is öldöklő verseny zajlik a userekért. A user számára meg kényelmi funkció, hogy csak egy appstore van, mert nem kell n+1 store-ba regisztrálni, hogy hozzájusson az exkluzív appokhoz.

  Egyébként meg nem szűkítheted le a versenyt egy általad önkényesen kijelölt piaci részhalmazra csak azért, hogy monopóliummal vádolhass sikeres piaci szereplőket, mert ennyi erővel bárkit bármikor meg lehetne vádolni monopóliummal.

  "A konzol rossz példa. Ugyanis ha én PS4-re akarok venni egy játékot, akkor azt nem csak a Sony-tól szerezhetem be, hanem besétálhatok a sarki boltba és megvehetem a kiadótól lemezen. Úgy, hogy ahhoz a Sony-nak semmi köze."

  Először is a lemezeken is 30% jutalék van, másodszor a bd lejátszó nélküli konzolokra csak online vásárolhatsz kizárólag a Sony alkalmazásboltjából.

  ZX Spectrum 48K + ZX Interface 1 + ZX Microdrive + vDrive; Commodore 64 + 1541

Hozzászólok Aktív témák