Új hozzászólás Aktív témák
-
directsl
tag
Tényleg néhányszor tíz nanométeres csíkszélességgel dolgoznak már, de ez még nem nanoelektronika. A mikroelektronika az elektronsokaság viselkedését használja ki, azt, hogy sok elektronra viselkedésére statisztikus törvények alkalmazhatók (Fermi-Dirac statisztika). Ennek a határait feszegetjük most. A nanoelektronikában a mérnökök kénytelenek visszanyúlni a kvantummechanikához, orrba-szájba oldogatni a Schrödinger-egyenletet különböző konfigurációkra, atomokból eszközöket építeni.
-
directsl
tag
Te, én nem tudom, mi az a plazmon, de nehezen tudom elképzelni, hogy nanoelektronikában igazán felületről beszélhetnénk Azt, hogy nem kell számolgatni semmit, meg gondolom, te is viccből írtad. Egyébként láttam képeket az IBM egyik kísérleti kvantumszámítógépéről: egy molekula, tizenvalahány atomból összerakva, erős mágneses térben. Megvilágítással ''programozható'', egyelőre csak 7 qubites, már biztos van nekik nagyobb. (7 qubit egyébként nem egy 7 bites szónak felel meg, hanem 128 7 bites szónak.)
Nem akartam megölni a topicot, írjatok! -
directsl
tag
Elolvastam 1-2 oldalt plazmonokkal kapcsolatban, nem volt időm még alaposabban. Annyi minden esetre kiderült számomra, hogy a jelenlegi vezetékméretek (vagy feleekkora, negyedekkora, mindegy, de nem kvantumos méretű) mellett váljon lehetségessé közel fénysebességű jelterjedés. Az optikai szálak használatának volt ugyanis a korlátja a nagyjából fél-hullámhossznyi keresztmetszet, ami többszöröse pl. az intel által most bevezetett 65 nm-nek.
Egyébként a legfontosabb tudományos terület most ez: anyag és energia kölcsönhatása, új módszerek és megfelelő anyagok megtalálása. Ehhez mind-mind a kvantummechanika mély ismeretére van szükség, és ebben sajnos nagyon le vagyunk maradva a nyugathoz képest. A BME-na most képzett villamosmérnökök egy félévben 2 előadáson sajátítják el a kvantummechanika alapjait, kvantumstatisztikákat, szilárdtestfizikát, miközben Amerikában 800ezer kifejezetten nanoelektronikai mérnöki diplomát készülnek kiadni. -
directsl
tag
Azt hiszem, 2 egyelőre nagyjából különböző dologról beszéltünk, én már a kvantumszámítógépeket értettem nanoelektronika alatt, te a jelenlegi digitális eszközök további méretcsökkenését és sebességnövekedését lehetővé eljárásokat. Minden esetre számolgatni csak annyit kell, hogy nem sokaknak adatik meg, hogy ilyen szimulációkat futtassanak a laborjuk szuperszámítógépén
-
directsl
tag
Hmm.. akik 3d fejlesztőkörnyezetet fejlesztenek, talán eléggé tudnak programozni... Akik kódtörő algoritmusokat gyártanak, talán ők is tudnak. Azt hiszem, John Carmack is tudhat valamennyire programozni, de hát az embereknek kell, hogy a Doom4 úgy nézzen ki, ahogy. És miért kell neked 1.5 négyzetcentinél kisebb lapka? Nemértem...
-
directsl
tag
A kvantumszámítógépek polinomidőben fogják tudni futtatni az ilyen algoritmusokat, pl. prímtesztelést is (meg elvileg akkor már az összes NP-teljes problémát, hiszen ezek egymásra visszavezethetők), olyan hatékonyan fognak tudni kódokat törni, hogy hiába fejlesztesz egy digitális számítógépet bármeddig, nem veheti fel a versenyt velük.
A felületi plazmonrezonancia: ha egy (megfelelő) fémet (megfelelő frekvenciájú) fénnyel gerjesztesz, a felületen az elektrongáz hosszanti rezgésbe kezd, az ehhez tartozó ún. ''nagyon közeli'' (a felülettől való távolság asszem harmadik hatványával fordítottan arányos nagyságú) elektromos teret tudják kicsatolni (ez egy optikai tartományba eső EM hullám). Jelentős szerepe lehet pl. optikai rendszerekben, ahol a jelfeldolgozáshoz eddig elektronikus átalakítókra volt szükség, vagy rendkívül érzékeny szenzorok készítésében, de ezer más területen is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Windows 11
- CADA, Polymobil, és más építőkockák
- Zalaegerszeg és környéke adok-veszek beszélgetek
- Projektor topic
- xDefiant
- Napelem
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- Azonnali fáradt gőzös kérdések órája