- Ryzen 7 9800X3D processzor: játékosokra hangolva
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Házimozi belépő szinten
- Apple notebookok
- DUNE médialejátszók topicja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen monitort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
kiiso
tag
Photoshop már openCL-t használ, Premiere is egyre inkább, Final cut X-ben is ezt nyomják, és mivel az aktuális GPU generációból az AMD jobb számítás terén, szerintem érthető hogy miért AMD-t választottak é nem nVidia-t.
-
azopi74
addikt
Igen, a CS6 már OpenCL-t is használ a CUDA mellett, "némileg" korlátozott funkcionalitással:
"What can Premiere Pro CS6 process with OpenCL?
Everything that Premiere Pro CS6 can process with CUDA, with four exceptions:Fast Blur effect
Gaussian Blur effect
Directional Blur effect
Basic 3D effect"forrás: http://blogs.adobe.com/premierepro/2012/05/opencl-and-premiere-pro-cs6.html
Más alkalmazás meg nem is nagyon támogatja az OpenCL-t még ennyire sem, még mindig a CUDA az úr.
Amúgy az AMD miért is jobb számítás terén az nVidia-nál? Jelenleg a 7970 a leggyorsabb single-chip GPU az AMD-től, az nV-től pedig a Titan:
Titan: 4,5 TLOPS SP, 7970: 3,8 TFLOPS SP
Titan: 1,3 TLOPS DP, 7970: 1,1 TFLOPS DP -
Balázs Z.
tag
Hát, ez nem tartott soká
http://blogs.adobe.com/premierepro/2013/06/adobe-premiere-pro-cc-and-gpu-support.html
"Apple’s ‘sneak peak’ of the new Mac Pro yesterday has got a lot of Premiere Pro users excited (and us too!), and has generated some questions around GPUs. (...) I’m happy to confirm that Premiere Pro CC supports GPU acceleration on both AMD and NVIDIA hardware on both Mac and Windows."
-
kiiso
tag
-
Most komolyan azt kell nézni, hogy singlechipben ki a jobb? Akkor menjünk még messzebb, tranzisztorszám / teljesítmény arányban meg az AMD jobb. A titán hatalmas chippel rendelkezik, amit nem egyszerű (olcsó) legyártani.
Körülbelül ugyanott van a két gyártó, compute teljesítményben mások, az NV jobban szereti az egyszerűbb számításokat, komplexebb feladatoknál viszont az AMD a nyerő.
Make Asia Great Again!
-
azopi74
addikt
Azért ne általánosítsunk, ez most éppen igaz a jelenlegi architektúrákra, a gcn-nel
Jó irányt vett az amd, kérdés miyen válaszra képes majd az UMA-s maxwell (az amd féle hUMA azért nem ugyanaz) de még inkább az on-chip stacked ram-mal érkező volta esetében. Bár ezutobbival kapcsolatban kissé szkeptikus vagyok, nehezen tudom elképzelni, hogy tényleg sikerül a roadmap szerinti 2015-ben legyártatni a tsmcvel. Ilyet még soha senki nem csinált, csak papíron, nehezen hiszem el, hogy a tsmc lesz az első... -
drkbl
őstag
A critical look at the new Mac Pro
Egy művészeti vezető és 3D művész véleménye. Egy érdekes, nem Prohardver kompatibilis eretnek gondolat az AMD-ről:
Apple may be trying to not-so-delicately nudge everyone to move their code from CUDA to OpenCL, but I’ve seen a first-hand failure of AMD’s OpenCL support with V-Ray RT for Maya. Chaos Group built V-Ray RT on OpenCL, but after extensive work trying to get the GPU variant of its RT render engine running on AMD hardware and an effort by yours truly to light a fire under Apple and AMD, Chaos Group gave up and ported it to CUDA instead. So V-Ray RT’s GPU mode only works with OpenCL and CUDA—on Nvidia hardware.
-
Tin
veterán
cikkből tökre látszik, hogy ők a design nem érdekli, munkára akarja használni a gépet, arra meg csak sorolja és sorolja a problémákat...
ebből nekem tökre az jött le, hogy az apple a "cseréld le mindened" elvet vallja az új mac pro-val, és bizony tényleg tele lesz kábellel az az íróasztal...
-
azopi74
addikt
Hát igen, látszik, hogy a FirePro melleti döntés és az OpenCL nyomatása (és az nV-re cserélhetőség eleve lehetetlenné tétele) inkább stratégiai/piacpolitiai döntés, nem pedig a felhasználók és fejlesztők igényeinek szem előtt tartása. Az Apple egyszerűen nem szeret függni senkitől nagyon. CUDA-t támogatja a kódod? Sebaj, írd át/írasd át OpenCL-re! Nem megy? Nem tudsz programozni, vagy alapvetően szar az algoritmusod, dobd ki! Rosszul tartod a telefonod. Kicsit olyan ez, mint az iPhone esete a Google Maps-szel. Itt is a felhasználókkal akarja megfizetettni az átállás költségeit. Aztán lehet, hogy az lesz a vége, hogy visszakoznak, látva, hogy mennyi potenciális MacPro vásárló dönt inkább egy Windows-os WS beszerzése mellett. OpenCL-t jelenleg nem sok minden támogatja, leszámítva a CS6-ot (bár azért megnéznék egy OpenCL-CUDA összehasonlító tesztet), a Folding@home-ot meg néhány elméleti GCN-re optimalizált benchmark programot (sponzored by AMD).
Amúgy érdekes egységfront van kialakulóban, szinte minden fajsúlyos piaci szereplő egyetért abban, hogy két közellenség van, akiket meg kell fékezni, le kell nyomni, ki kell nyírni: az nVidia és az Intel. Az Intel a behozhatatlan gyártástechnológiai előnye miatt, az nV meg amiatt, mert olyan architektúrákon, olyan IP-ken, olyan sw-es megoldásokon csücsülnek, amit minden jelenlegi negatív fejlemény ellenére igen értékes jövőbeni cash-flowkra lehet(ne) váltani, amivel sok piaci szegmenst letarolhat ismét. Persze, ha ennyire szembe megy velük az egész iparág, akkor nehéz dolguk lesz. Úgy érzem, érik egy nagy nV/Intel összeborulás, és a régi ellentétek félresöprése...
-
törölt tag
válasz hallador #290 üzenetére
"A Klasszikus UNIX WS fogalma kb a NetBurs-t XEON-ok óta nem létezik. A Solaris, AIX, Irix, True64, NeXStep WS-ek kora minimum 10 éve nem létezik."
Enek szerintem még fuss neki egyszer!
#272 alevan: most nem tudom alterego vagy-e, vagy mi, de elmondom, nem a mire reagálttal van bajom, hanem a mit reagálttal. Olyan nehéz egyszerü magyar modnatokat értlemezni?
[ Szerkesztve ]
-
azopi74
addikt
Egy DirectCompute teszt, amit játékokon kívül semmire nem használhatsz, néhány OpenCL teszt, amit csak muszájból támogat az nV, és amúgy jelenleg teljesen irreleváns.
Meg egy C++ AMP teszt, amit a MS-n kívül szintén senki nem támogat.Mérd össze a kettőt CUDA alatt, az ami jelenleg számít egyedül. Ja, hogy nem tudod?... Hát ez van
-
hallador
addikt
válasz #06658560 #314 üzenetére
Naaa komolyan, kérlek linkeld a 2013-as modellt AIX-ből....
Én is tudok ilyeneket a repülőtéren még van pdp aztaaa 20 éve kihalt és?
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
törölt tag
konkrétan 2008-ban autóiparban még kifejezetten használt volt za AIX, akkor IBM még árult hozzá WS-t, így a tíz év minden formában újragondolásra szorul. 200-ban pedig még Sun Unix WS- gépet is vígan lehetett venni, ahol akkor dolgoztam volt is egy tesztelésre a futó, régi AIX-esek helyett. Az sem tíz év. Ha annyit mondott volna, mára már egyik OS sem WS Os, akkor nem kötöttem volna bele. A kihangsúlyozott tíz évbe kötöttem bele, mert a gyakorlat cáfolja állítását.
-
hallador
addikt
válasz #06658560 #319 üzenetére
A szoftverben igazad van, a Vas viszont már akkor is idős volt. Gyakorlatileg a Power Mac-el (2004) kihalt a RISC Workstation mint olyan. Igen abban igazad van, hogy maga az IBM szoftvert még árult, de a vasat agyoncsapkodta a XEON mint elefánt a legyet (Nem real power-ben, hanem multimádia utasításkészlet kompatibilitásban, gyártásköltségben, kompatibilitásban árban stb.). A Power RISC talán a legjobb oda ahová gyártották (Oracle, kritikus rendszerek), de WS-nek konkrétan azóta nem jó, mióta az Intel megjelent az SSE-vel (Pentium III). Az AVX megjelenésekor pedig (2009 - 2010) már nem volt érdemes beszélgetni RISC WS-ről. Az a 10 év nagyon is áll, ha a piacot megnézed.
The further a society drifts from truth, the more it will hate those that speak it. (George Orwell) [Work Machines: HP EliteBook, HP ProBook & Linux Mint 20 ; Entertainment: Apple Macbook AIR M1]
-
azopi74
addikt
válasz hallador #320 üzenetére
OFF: Az intel az sse-s majd 64 bites és avx-es xeonokkal nem csak a RISC-eket iktatta ki a ws piacról, hanem az EPIC fail itanicokat is. Sőt, azokat még a server piacról is kinyomta. Máig nem értem mi volt a célja az intelnek az itaniummal. Nem igaz, hogy nem látták előre a saját hosszútávú xeonos/x86-os terveiket... Vagy csak a hp nem látta, és őt meg az intel nem akadályozta meg abban, hogy finanszírozza a saját temetési ceremóniáját...
-
törölt tag
válasz hallador #320 üzenetére
A tíz év pont nem áll meg, ha megnézzük. CAD WS-ekben a vas pont elég volt a végén is, a programok akkor még futottak, voltak rá friss CAD verziók. Gyakorlatilag 2008-ban lett vége az UNIX világnak WS-ben, azóta már a programok is elfogytak rá. De addig böven létezett.
-
hallador
addikt
válasz #06658560 #322 üzenetére
A tíz év pont nem áll meg, ha megnézzük.
Végülis igazad van abban pl: a CITIA-nak volt még 2011-ben is kiadott friss verziója, az más kérdés, hogy az autoipar egy ideje már szinte teljesen átállt a pl a Pro/ENGINEER -e. Ami a sokkal olcsóbb és hatékonyabb pl HP Z-is jól fut.
Gyakorlatilag 2008-ban lett vége az UNIX világnak WS-ben, azóta már a programok is elfogytak rá.
Na ez sem igaz:
Inkább mondjuk ma a kutya nem fog venni, 2008-ban sem RISC WS-t egyszerűen nem éri meg. Mert kb 2004 óta nem hatékony, amit láthattál, az az utolsó példányai lehettek azoknak WS-eknek.
[ Szerkesztve ]
-
blade zte
őstag
Nekem tetszik. Csak nekem egy apple termék már nem is a gagyisága miatt, és nem is a cég kapzsisága miatt, drága. Nekem úgy tünik, hogy fogják a prototípust, és csakúgy elkezdik gyártani. Kimarad a sorozatgyártásra kerüléshez tartó olcsósítás.
Oppo find 7 astro black
-
törölt tag
válasz hallador #323 üzenetére
"Végülis igazad van abban pl: a CITIA-nak volt még 2011-ben is kiadott friss verziója, az más kérdés, hogy az autoipar egy ideje már szinte teljesen átállt a pl a Pro/ENGINEER -e. Ami a sokkal olcsóbb és hatékonyabb pl HP Z-is jól fut"
Szép, csak kár, hogy nem igaz. CATIA, NX, ProE mind létezik, e mellett sok területen a kissebb termékek is vígan elélnek.
2008-ban még megérhette venni Unixos WS-t, amennyiben pl. Catia V4 kellett valahova-nem volt wines verzió belöle sosem. akkor is a szoftver határozta meg, megéri-e vagy sem, nem a hardver.
[ Szerkesztve ]
-
hallador
addikt
válasz #06658560 #325 üzenetére
Azért Te tisztában vagy a különbségekkel hogy mennyiba kerül(Került) egy RISC WS? Mert de ott pont a hardver árak miatt tértek át WIntel-re.
-
hallador
addikt
válasz #06658560 #328 üzenetére
Ha egy cég vesz 100 WS ezt meg fogják oldani a UNIX WS-es 10 éve nem hatékonyak. A CITIA is licencel bármit tud, szóval egy autógyár meg nem ezen spórolt 10 éve sem. Az pedig, hogy Te láttál még nem azt jelenti, hogy az iparág valóban elterjedt termékként használta. Én Angliában 2008-ban láttam még Type 7047-185 -t de mellette ott volt kb. 20 HP Z, KB egy dolog miatt tartották meg ha valamire vissza kellene állni. Az integrációt 2005-ben elkezdték, szóval esetleg Magyarországon voltak még ilyen állami helyek, ahol voltak, de komoly cég 2008-ban szóba nem állt power 5-el, vagy power 5+ -al. Persze Oracle -ra fasza volt. Ma is az.
Nyers teljesítményben a power5+ nagyon erős volt, csak mutimédiéban volt a béka feneke alatt, meg gyártási költségben, meg minden másban.
(#321) azopi74 :
Hát ja ja de Itániumos WS-t nem nagyon láttam, [link] Persze létezett, de az x86 kinyírta.
Na látod, ezt tedd fel a HP-nak, hétha tudnak valamit mndani, a kérdésedre . Amúgy a Power 7+ mellett az Itanuim egy vicc...
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz hallador #329 üzenetére
Nem csak láttam, hanem autógyári elöírásként létezett még 2008-ban is a unixos rendszer használata komplett fejlesztés során. És nem garázscégként, globálisan jelenlevöként. Amit mondtam, ha elö van írva miben kell fejleszteni, akkor abban kell, hiába drágább mint más alternatíva. CATIA esetén is, mondjuk manapság már nem gond náluk, nicns alternatíva a win-nek.
-
Xero
nagyúr
-
Akula
őstag
Nagyon szép lett az R2D2 dizájn, de vajon el fog terjedni? Az ára miatt nem, szvsz.
"Akula Sub, ready for the deep!"
-
M@trixfan
addikt
Az biztos, hogy elfogadnék egyet és nem adnám el, örömmel használnám. Ellenben azt most nem tudom, hogy erre az új vonalra átálljak-e, nagyon meglepődtem amikor megláttam az új gépet az Apple oldalán. Itt most mindenre van esély az árazásban. Egyfelől a két teljesen egyedi GPU lap és a PCI-E SSD magasabb ár felé húzza a rendszert, ellenben a volumene a gépnek jelentősen csökkent, a nyolcada lett. Ez pedig kisebb költséget von maga után a felhasznált anyag mennyisége, elektronika és logisztika terén. Utóbbi nagyságrendekkel kevesebb egy gépre vetítve.
Nekem azzal van bajom, hogy sajnos a platform a mostani állapotában nem a legelső és legjobb választás videóra és 3D-re. Driver szinten sok mindenben hiányos és a teljesítmény sincs mindenben az első helyen. Ez nem mindig volt így, nem is olyan régen a Mac platform élen járt multimédiában. A dupla GPU mindenképpen egy elmozdulást jelent, ráadásul a 4K is szóba jött. Nagyon remélem ráfeksznek a témára, van mit behozni feature és sebesség szintjén.
A külső bővítés elsőre arcon ütött, de van benne valami ha előre nézünk. Már most is azon gondolkodom miként tudom kiszervezni a háttértárak nagy részét NAS-ba. Nem jó mindent adott gépen tárolni, ráadásul ugyanarra a tartalomra ma már több eszköznek lehet igénye. A GPU bővíthetősége számomra nagy kérdés. Elvileg ugyebár egy kivehető modulon van, csak pont nem az Apple fog olyan megoldást alkalmazni ahol a felhasználó magának pasztázza újra a hűtést.
Most szerintem el fog válni innentől kezdve a tényleges pénztermelő professzionális felhasználás és az olyan "semipro" tudmányos és lelkes használat mint amilyen én is vagyok. A Mac Pro 3,1 olyan szinten jó ár/érték arányú volt megjelenéskor, hogy a két CPU és az alaplap kitette alkatrész áron a márkás gép árát. Most nem tudom mi lesz, én lélekben már készülök arra, hogy nem nekem fog szólni. Ugyanakkor egy házi hangstúdiót egy Mini is elvisz és hihetetlen mit meg lehet csinálni eg rMBP-val is. Az biztos, hogy egy álom gép lesz a maga halkságával és gyakorlatilag hordozható is.
twitter: MatrixfanLive | Ősidőktől a PH!-n
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Ne OFF-olj!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest