2019. augusztus 18., vasárnap

Hozzászólások

(#1) dchard


dchard
(veterán)

Dícséretes, hogy mostmár végre nem csak dísznek van 3 antenna a készüléken, ugyanis a 300Mbit/s-os N-es wifi eszközök 2x2 MIMO-val érik el ezt a sebességet, amihez ugye elég 2 antenna is, aztán mégis ott világít mindenen a 3 antenna.

Ennél sokkal érdekesebb, hogy például a Tp-link TL1034ND készüléken is 3 antenna van, mitöbb a gyártó úgy hírdeti az eszközt mint igazi 3x3-mas MIMO-s berendezés, az mégis csak 300megás szabványt támogat.

Ne felejtsük el mindenesetre, ahogy a 450Mbit/s elméleti maximum, és ennek az eléréséhez is valódi 3x3 MIMO-s (3 küldő, 3 fogadó) eszközök kellenek a kliens oldalra is (a kiváló rádiós körülményeken kívül), én pedig ilyen USB-s wifi kártyát még nem láttam.

Dchard

A kitárulkozó idegenektől mindig elfog a hányinger. [Cornelius]

(#2) szaszabee


szaszabee
(aktív tag)

Nem rossz kis cucc :C

(#3) lajthabalazs válasza dchard (#1) üzenetére


lajthabalazs
(senior tag)

Ezt nem nagyon értem... Kifejtenéd bővebben?

[ Szerkesztve ]

(#4) Beri


Beri
(addikt)

450 MB/s-os adatátviteli tempó
Mb, könyörgöm... ez így 3.6 Gbit/s lenne...

dchard: A 1043 igazi 3xMIMO eszköz, szabvány szerinti 300Mbites teoretikus maximális sebességgel. Nem látom, mi a probléma...

eladó Aromamizer RDTA V1

(#5) adamka16 válasza dchard (#1) üzenetére


adamka16
(őstag)

még ha a tp link 1043-as úgy is hirdeti(egyedül a dobozán láttam apró betűkkel ami itt a kezemben, hogy 3t3r delivers greater...), azért ez sem tudhat többet , még ha vevőoldalon is rendben lenne a technika. mellesleg, 1043-ast sem azért vesz az ember fia, hogy süvítsen (mellesleg 12-13 MB/s tud wifi-n keresztül), hanem mert egy third-party firmwarrel ott egy rendkívül megbízható torrent kliens, ftp szerver, NAS... és nem mellesleg újonnan 12-13e ft-ért, de használtan még 10 alatt is lehet... és nem átszámolva 42e Ft, ja és mire ideér lesz kb 50e Ft. azért az a nem mindegy....

[ Szerkesztve ]

(#6) LordX válasza lajthabalazs (#3) üzenetére


LordX
(veterán)

Az nxm MIMO azt jelenti, hogy hány antenna van a küldő és a fogadó oldalon. Az elméleti sebességnövekedés a kettő közül a kisebb. 3 antennával 3x3 MIMO-t, azaz 3x akkora sebességet lehet elérni (v.ö. 450 Mbps-t, mert a 802.11n MIMO nélkül 150 Mbps), HA a másik oldal is támogatja az üzemmódot. Ha csak 2x2 MIMO-t támogat (márpedig ez az első ami nem az), akkor csak 300 Mbps lesz, hiába van rajta 3 vagy 4 vagy akármennyi antenna. (Több antenna ettől függetlenül jó arra, hogy jobb legyen a jel-zaj, de attól nem lesz nagyobb a sebesség)

(#7) LordX válasza Beri (#4) üzenetére


LordX
(veterán)

A 300 Mbit az csak 2x2 MIMO..

(#8) Beri válasza LordX (#7) üzenetére


Beri
(addikt)

Legalább 2x2 MIMO kell hozzá. Attól, hogy ott a 3. rádió, még nem fog egy router egy klienssel 450 (teoretikus) Mbittel kommunikálni. Viszont ha több kliens kapcsolódik rá, az összforgalom másodpercenként meghaladhatja az egy klienssel elérhető maximális tempót.
Az AxB:C MIMO pedig azt jelenti, hogy A darab tx antenna, B darab rx antenna és max C egyidejű adatfolyam.

Az, hogy most a trendnet csinált 450es cuccokat, nem jelenti azt, hogy minden eddigi 3x3-as eszköz csak parasztvakítás...

[ Szerkesztve ]

eladó Aromamizer RDTA V1

(#9) LordX válasza Beri (#8) üzenetére


LordX
(veterán)

:U Igen, végül is lehet 300 Mbps-t 20 antennával is megoldani, ha csak a leglassabb elérhető kódolást használja (40 MHz-es csatorna esetében ez a 15 Mbps, 15*20 = 300 Mbps).

De mivel MIMO nélkül is tud 150-et, azért a 300 vajh hányas MIMO-val van megoldva?

(#10) And válasza Beri (#8) üzenetére


And
(veterán)

De az a baj, hogy nincs ott harmadik rádió. Igazuk van azoknak, akik azt írják, hogy ez a "3xMIMO" a TL1043 esetén csak vakítás. Ez pont olyan, mint amikor egyes kétantennás g-szabványú routerek adatlapja írta, hogy az adott készülék MIMO-s, pedig a 802.11g hírből sem ismerte a MIMO-t. Az a helyzet, hogy a tisztelt gyártók imádják össze-vissza keverni a felhasználókat a MIMO, az antenna diversity és a rádiócsatorna (szimpla / dupla) fogalmával, pedig mind a három tökéletesen független technológia, amelyek alkalmazhatók egymással párhuzamosan, csak épp a gyártók részéről ezeket keverni nagyon nem elegáns.
Mod: igen, A x B x C MIMO, de ebből csak a C a lényeges (vagyis a párhuzamos, azonos frekvenciasávot elfoglaló spatial stream-ek száma), az pedig a 300 Mbps sebességű variánsnál mindig kettő. Vagyis három antennával ilyenkor csak a diversity képességet javítjuk, az eszközön kettő antenna is elegendő volna a teljes sávszél kihasználásához. Ugyanígy egy b/g-s AP-n is tökéletesen elegendő egyetlen antenna a 11/54 Mbps-es linkhez.

[ Szerkesztve ]

(#11) Beri válasza Beri (#8) üzenetére


Beri
(addikt)

AxB: C akart lenni, csak tapsikolás lett belőle...

And: Hogy nem létezett G MIMO? Jó vicc...

[ Szerkesztve ]

eladó Aromamizer RDTA V1

(#12) LordX


LordX
(veterán)

Ajánlott olvasmány: http://en.wikipedia.org/wiki/IEEE_802.11n-2009#Number_of_antennas

"The number of simultaneous data streams is limited by the minimum number of antennas in use on both sides of the link. However, the individual radios often further limit the number of spatial streams that may carry unique data"

Azaz hiába van 3 antenna, ha csak 2 adatfolyamot küld.

(#13) LordX válasza Beri (#11) üzenetére


LordX
(veterán)

Szabványos g MIMO nem volt, csak a nem szabványos kiterjesztések, amik csak azonos gyártónak (de legalább is azonos licenc alapú) eszközei tudtak egymás között.

(#14) And válasza LordX (#13) üzenetére


And
(veterán)

Így van, és ezen kiterjesztések egyikének sincs köze a MIMO-hoz. A "108 Mbps"-es háziszabvány pl. channel bonding-gal operál, ezt a trükköt pedig az n-szabvány is ismeri (40 MHz-es csatornaszélesség). Itt a spektrális hatásfok (bit/s/Hz) nem javul, egyszerűen szélesebb spektrumot használunk az átvitelhez, de ehhez nem kell egynél több antenna. MIMO-nál viszont ez a hatásfok duplázódik, triplázódik, esetleg négyszereződik (a 802.11n vége ugye 600 Mbps), de ehhez fizikailag 2, 3 ill. 4 antenna kell. A szabványos 802.11a/g/b-nek viszont sosem volt része a MIMO.

(#15) Beri válasza LordX (#13) üzenetére


Beri
(addikt)

Így van. Viszont attól még létezett és értelme is volt, nem csak egy fölöslegesen odaragasztott antennáról volt szó.

eladó Aromamizer RDTA V1

(#16) LordX válasza Beri (#15) üzenetére


LordX
(veterán)

Ezt senki sosem cáfolta :)

Copyright © 2000-2019 PROHARDVER Informatikai Kft.