- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Házimozi belépő szinten
- Milyen egeret válasszak?
- Hobby elektronika
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- Milyen TV-t vegyek?
- Alapértelmezett konfiguráción sok Core CPU-nak lehet stabilitási gondja
- Gaming notebook topik
Hirdetés
-
Letartóztatták a bitcoin-Jézust
it Amerikai adókerülés vádjával, Spanyolországban tartóztatták le a bitcoin-Jézusként ismert Roger Vert.
-
iPaden is vége az App Store monopóliumának
ma Ősztől lehet alternatív alkalmazásboltból telepíteni az EU tagállamaiban.
-
Toyota Corolla Touring Sport 2.0 teszt és az autóipar
lo Némi autóipari kitekintés után egy középkategóriás autót mutatok be, ami az észszerűség műhelyében készül.
Új hozzászólás Aktív témák
-
DeFranco
nagyúr
nincs más megoldás. pontosabban van, kint hagyjuk éjszakára, így reggel kellemesen kenhető.
azonban pl. este, amikor a hűtőből vesszük ki, akkor mikrózni kell, mert a kenyerünk olyan omlós, hogy nem bírja meg a vékony szeletet elkenést
pontosan 12 másodpercet kell mikrózni a max. 10 dekás darabot, akkor jó lesz, egy másodperccel előbb kiveszed nem ér semmi, egy másodperccel később hopp vajleves.
nálunk műanyag vajtartóban van, alja vastag lapos, teteje búra. így szeletelhető is lenne, ha kellene szeletelni, de fentiek miatt nem kell.
arról nem tudok, hogy mit izél mivel.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Hátha a boltban veszed eleve rajta a betűjelzés én már a fajta jelzést meg se nézem csak ezt :
„A” típus: Alacsony (9-12 %), vagy közepes keményítő tartalmú (kis szemcseméretű), de kemény húsú, nem szétfövő, salátaburgonyafajták csoportja. Kiválóan alkalmasak hidegkonyhai készítményekhez, salátatálakhoz.
„B” típus: Közepes keményítő tartalmú (13-17 %), „szappanos” konzisztenciájú, nem szétfövő burgonyafajták. Elsősorban főtt és rakott típusú burgonyás ételek, levesek, főzelékek készítésére alkalmasak.
„C” típus: Magas keményítő tartalmú (18-22 %), lisztes, könnyen fövő burgonyafajták. Elsősorban sült típusú ételek készítésére, fagyasztott hasábburgonya és chips gyártására, püré készítésére, vagy tésztafélék alapanyagának ajánlottak.
„D” típus: Nagyon magas keményítő tartalmú (22- 25 %), rendszerint durva keményítő szemcséjű, alacsony étkezési minőségű, nem humán fogyasztásra, hanem takarmányozási és ipari feldolgozási célokra (keményítő, szesz, bioetanol gyártás) nemesített fajták.
[ Szerkesztve ]
-
djculture
félisten
Az a lédig csak egy nagyker forgalmazói név de a burgonya fajtája meg mindenféle cimezetes nevű ezek a legelterjetebbek itthon (zacskón is rajta van meg a hálóson is rajta van a cimkén):
Arosa (Makón, Szabadszálláson termelik főleg) ezt biztos hogy forgalmazzák lédig néven
Igen korai, piros héjú, bőtermő fajta. Piacos, rendkívül ízletes, kiszerelésre különösen ajánlott. Sokféle felhasználhatóságú, megbízható német burgonyafajta. Fonálféreggel, betegségekkel szembeni ellenállása jó. Hasábburgonya gyártásra is kiválóan alkalmas. típus: A-BAgria
Sárga héjú, sárga húsú, hosszúkás, ovális, sima nagyméretű gumókat nevelő kiemelkedő hozamokra képes holland fajta. Lombozat: Erős, felálló szárú, ovális, közepes méretű levélkékkel. Termesztési és tárolási jellemzők: Bőtermő, hosszú nyugalmi idejű fajta. Felhasználási érték: „B-C" főzési típusú, rövid főzési idejű, hasábburgonya, chips püré stb felhasználásBalatoni Rózsa
Szárazanyag-tartalma közepes (19-20%). Sötét rózsa héjú, nagyon szép ovális alakú, sárga húsú, nagy gumójú Fehasználási érték : A vagy BCleopatra (ez nagyon elterjedt tesco cba coop boltokban megtalálható )
Érésidő:koraiGumó:gyorsan fejlődő, nagyméretű ovális alakú, kissé lapított, egyenletes felszínű.
Hússzín:sárgás-fehér
Héjszín:rózsaszínű
Felhasználás:Hazánkban a korai burgonyák között az egyik legelterjedtebb, köszönhetően rövid tenyészidejének, piacos megjelenésének és jó ízének.
Előnyök:A fajta bőtermő, primőr-termesztésre alkalmas, nagyon jóízű.
Főzési típus: B
DESIREE (szintén eltrejedt itthon Frissáru és hagyományos piacra cba tesco coop-ban szokott lenni )
Érésidő:középérésűGumó:hosszúkás-ovális
Hússzín:világos sárga
Héjszín:élénk rózsaszín
Felhasználás:Általános konyhai felhasználásra kiválóan alkalmas fajta. Főzési és sütési célokra egyaránt jó illetve pürésítésre is megfelelő.
Előnyök: Magyarországon az egyik legismertebb fajta. Nagyon jól ellenálló a burgonya Y-vírussal és a poros varasodással szemben, jól tűri a szárazságot. A mechanikai behatásokat jól tűri, jól tárolható burgonya. Nagyon jó alkalmazkodóképessége és fiziológiai stabilitása is hozzájárult a széles körű elterjedéséhez.
Főzési típus: B
Laura (ez a tipus ami nagyon sárga, cba-ban látok folyton ) Héja piros, húsa sötét sárga Keményítőtartalma közepes.
Érésidő: középkorai
Gumó:Egyenletes, sima bőrű, ovális, hosszúkás-ovális, sekélyen ülő szemekkel, szép piacos.
Hússzín:sötét sárga
Héjszín:piros
Felhasználás: Nagyon jó étkezési minőségű, az általános felhasználáson túl alkalmas mosott burgonyaként való értékesítésre illetve jó hasábburgonya alapanyag.
Előnyök: Megfelelő körülmények között kiemelkedő terméshozamra képes. Nagyon jól ellenálló az Y- és levélsodró vírussal szemben.
Főzési típus: B
[ Szerkesztve ]
-
bambano
titán
"feltételezhető, hogy nem mérgező": nem, nem tételezhető fel, hogy nem mérgező, egy csomó ember van (pl. Ázsia nagyjából kompletten), akiknek az.
a tej rossz hatásfokú? mihez képest? fűhöz? szénához?
szerk: mert a majonéz ugyanúgy egészségtelen, mint a margarin. petesejt olajban.
[ Szerkesztve ]
Egy átlagos héten négy hétfő és egy péntek van (C) Diabolis
-
lapa
veterán
ja, amúgy minden külföldi csodaszakács arra panaszkodik, hogy magyarországon nem lehet normális hozzávalót beszerezni. sehol magyarországon.
akkor el lehet képzelni mennyire "jó" az amit a boltban (nem gasztro...) kapsz, a félig rohadt hagyma - nitrogénízű karalábé tengelyen.
féloffként mesélem, hogy fn.hu-n pont megy sorozat otthoni (esetleg közösségi) veteményesről. már sokadik rész van, egy nőci csinálja aki amúgy minőségi gasztro beszállító. érdemes lehet lementeni, mert nagyon részletes és időrendben le van írva mit hogyan.
[ Szerkesztve ]
-
DeFranco
nagyúr
én továbbra is azt mondom, hogy nem csak végletek vannak. adott helyzetben adott lehetőségek között érdemes az optimumra törekedni, ha úgy tetszik, akkor kockázatokat csökkenteni.
a semminél az is több, sőt, még az a valószínűtlen eset is előfordulhat, hogy elég a boldogsághoz.
törekedni kell nyilván a tisztábbra, jobbra, csak ne fordítsuk meg a dolgot, hogy ha nem megy a sörrel mosdatott alpesi marha, akkor a másik megoldás már csak az ipari sertésbőrke stabilizátorral
-
DeFranco
nagyúr
persze, igazad van, sőt, egyre gondolunk úgy nagyjából.
amit írsz, az teljesen igaz, de ahogy lent is olvashattad, ezt az érvet sokan használják fel arra, hogy igazolják, mi szerint úgy sem vegytiszta itt már semmi, tehát (!) teljesen rendben van a jaffakóla-mirelit cordon bleu-porleves tengely, kiterítenek úgyis.
ez az érv pedig legalább annyira hamis, mint a "jó ipari" termékeket teljesen tisztának és egészségesnek beállítani. nyilván van még hova fejlődni.
mindketten dolgokat helyeztünk el koordinátarendszerben.
-
Crystalheart
senior tag
A konkrét méretek leírásánál ütöttem a hasamra (tehát lehet, hogy tán nem 7,5, hanem 8,5 cm), mert már nem emlékszem, mit nyilatkozott az illető szakács (aki talán Michelin-csillagos magyar volt, ha jól rémlik), hogy miért nehéz vagy lehetetlen is itthoni alapanyagokkal elnyerni a nyugati gasztro-bírák tetszését.
Itthon jelenleg - bármilyen forgalmasnak is tűnjenek - sorra zárnak be a jó helyen lévő éttermek és kávézók is, ilyen adózás mellett nem könnyű nyereséget termelni. Amelyik életképes, abból kevés van és rendre nyugatról rendel, tehát nem képeznek komoly felvevő piacot, a hétköznapi embereknek pedig érthető módon nincs is igényük az egyenzöldségekre.
Itthon jóformán termelni sem éri meg azt a szerencsétlen zöldséget, mert a gazda haszon nélkül vagy termelési ár alatt adja el, valamennyi haszon általában az állami támogatásból és alkalmi állami segélyekből adódik. Ha ezek mellé még nyugati elvárások szerint kellene válogatni is...
A magyar mezőgazdaság nagyon nehéz helyzetben van az európai, de a hazai piacon is. Nem segít rajta az sem, hogy hozzánk nem özönlenek a k-európai elkeseredett munkavállalók, mert az itteni potom bér nem ottani potom bér... mert hát mi vagyunk gyakorlatilag K-Európa.
Hieronymus: Az íz (ami általában a cukortartalmat jelenti) többnyire a választott fajta függvénye. Paradicsomban, répában, mindenben. Ahhoz nagyon el kell szúrni a termesztési technológiát, hogy amiatt ne legyen íze. A tömegtermelt, nagyüzemi fajtáknak általában (de nem mindig) kevésbé jó az íze. A Mari néni díjnyertes ízű paradicsomja meg nem felel meg az étteremnek, mert lehet, hogy egyik évben gyönyörű sikerül, másik évben meg elviszi a paradicsomvész, és nincs. Én ezért is termelek minden zöldséget itthon, aztán ha nem sikerül, legalább tudom, hogy az a nyamvadt pocok aknázta alá a répát, azért ágazik el.
[ Szerkesztve ]
-
Dany007
veterán
Korrekt, ahogy latom egyetertunk!
" olyan, mint nébisz megvan?"
Nem, en olyanra gondoltam, amikor nem fel evet a polcon toltenie egy arunak mire kiderul h k...ra nem az benne ami ra van irva. Vagy epp a megengedettnel sokszrosa a transzzsirtartalom. Lasd pl Norbi xy termeke...
Persze ez ilyen utopia amirol almodok tudom.@ Coccolino_O:
Igen igen. Ebben is teljesertekben egyetertunk... Ezr irtam en is csak mas szavakkal.
@ djculture:
A kis magankertek szerencsere kimaradtak ebbol. Ha lenne kertem es idom biztos h en is ezt csinalnam. 1-1 ilyen falusi rokontol kapott zoldseg igen maradando kulinaris elmenyt tud okozni. Olyankor dobben ra az ember hogy meg a boltban dupla aron kaphato "bio" kaja se kulonbozik sokban az ipari hulladektol...
-
#65675776
törölt tag
Mondjuk a kardiológusok. Nem vagyok ott, de ők maguk azt állítják, hogy gyakorlatilag csak és kizárólag állati zsíradékkal főznek.
Elméletet mindenre lehet gyártani. Gondolom az űrhajósok is azért választották az adott szakmát, mert a felmenőiket egy földön kívüli invázió során ölték meg.
erdoke: Az 1. pont kb ugyan azt írja, amit én is.
-
Crystalheart
senior tag
Inkább az van, hogy Magyarországon az az "elit" szegmens nem is létezik. És mivel erre állt be a piac, igény sincs rá. Megvannak a külföldi beszállítók. Ha egy magyar gazda elkezdene ekkora felárral termelni, akkor hacsak nem zsírozza le előre a dolgot egy nagy elit-étteremmel - márpedig nem zsírozza, mert az elit-éttermek eleve nem bíznak a magyar gazdákban -, akkor az első év után lehúzhatja a rolót. Jégeső után fizetnek kártérítést, válogatás után nem. Valamennyire egyébként most is válogatnak, nem teljesen ömlesztett az anyag, de nyugaton szvsz már túlzásba estek ezt illetően. Nem szeretem a gasztrosznobságot, bármilyen pénzek is legyenek benne.
Úgy gondolom, a száz évvel ezelőtti magyar elit éttermek példáját kellene követni: az étteremnek saját termőföldek kellenének a város közelében, ahol a saját igényeikhez illő terményt termelnek. A felszabaduló árrésből futná az extra gondoskodásra is, mint pl. a válogatás, előmosás, stb.
Coccolino_O: Minőség alatt sok mindent lehet érteni. Egyébként amit te magyar terményként megveszel, az nagy valószínűséggel a Nagybani piacon magyarosított spanyol fölösleg, vagy efféle, hacsak nem egyenest a termelőtől veszed, vagy egyéb biztos forrásból. (Húsokhoz meg nem értek semennyire, vega vagyok. )
[ Szerkesztve ]
-
-
erdoke
titán
Magas fehérjén élni nem jó hosszú távon, ezt is sok vizsgálat támasztja alá. Még egy oroszlán is a zsíros részt részesíti előnyben, amikor elejt egy gazellát, a sovány húst hagyja a gyülekező hiénáknak.
Testmozgás intenzitásától függően 20-30 % fehérje tűnik optimális aránynak! különösen ha sok zöldséggel (és gyümölccsel) "semlegesíted". Energiának mind a zsír, mind a szénhidrát megfelel elméletben, de az LCHF étrendet követők mindenféle paraméterei jobbak szoktak lenni, mint az alacsony zsír, magas szénhidrát diétát folytatóké. Ez utóbbiba sorolom a modern világ kevéssé tudatosan táplálkozó, illetve fals következtetésekre alapuló "modern" módon étkező tömegeit. Persze az is lehet, hogy a legrosszabb az egyaránt magas szénhidrát és zsír, több kontrollált vizsgálatra van szükség a biztos következtetéshez.
Az egészen nyilvánvaló, hogy az LCHF kiválóan működik mind az elhízás visszafordítására, mind az egészséges életmód fenntartására. Akár a saját példámat is hozhatnám, bár a stabil fázisba még nem értem.Mindezt azért írtam le, hogy lásd, én nem a paleót akarom népszerűsíteni, de igazából még az LCHF-et sem. A táplálkozás történelmi ismereteink gyakorlatilag azt mutatják, hogy többféle étrenden is egészségesen lehet élni, amíg a természetes táplálékokat részesítik előnyben, és az étrend nem válik durván egyoldalúvá, azaz bizonyos tápanyagok nem kerülnek természetellenes magasságokba, mint pl. napjainkban az egyszerű szénhidrátok (fruktóz és glükóz).
Elviekben a viszonylag frissen "felfedezett" táplálékok ellen sincs kifogásom, nyilván sok közülük teljesen rendben van, sőt. Az viszont nagyon úgy tűnik, hogy a gabonák nem ide tartoznak, kivéve talán a barna rizst. Az újdonságokkal szemben az egyes népcsoportok ellenállósága is erősen eltérhet. A részleges alkalmazkodásra utal, hogy bizonyos keményítőbontó enzimek egyes emberekben sokkal nagyobb mennyiségben termelődnek, hála egy gén többszörözött jelenlétének. Ezek az emberek sokkal kevésbé hajlamosak elhízásra, akármennyi fehér kenyeret esznek. Sokan viszont kemény sport mellett is súlyfelesleggel küzdenek, amíg egy LCHF-szerű diétára át nem állnak. Ez a jelenség az életkorral fokozódni szokott, tehát fiatalabb Kőbánya jobban viseli az ember az egyoldalú táplálkozás okozta terhelést.
Ami a fermentált kajákat illeti, mint pl. a joghurt, kefir, savanyított zöldségek és rohadt ott sajtok, szerintem az elmúlt pár ezer év legnagyobb találmányai. Nemcsak probiotikumként és vitamin forrásként működnek pl. a hosszú téli hónapok során, de a prebiotikum funkciót is betöltik, tehát táplálékul is szolgálnak a bélflórának. Savanyúkáposzta forever, persze nem a dobozos, pasztőrözött változat...
A legjobb aláírás a héten
-
" ... hát, most dumáltam a kutykiképzővel, mondta, hogy bevett módszer elkábított kutyába belerakni a flórát faunát ... "
Nem csak kutyába.
Erős antibiotikum kezelés után emberbe is beültetnek az anyagból. Leginkább a család fiatal és egészséges tagjaitól szerzett salakanyagot használnak. Ez hasonlít legjobban az eredet flórához.Ismerősöm kétszer is kapott ilyen kezelést a hasnyálmirigy problémáinak kezelése után.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Rive
veterán
mondjuk az tény, hogy kizárólag mammuthúson élni se jó, mert attól elég hamar éhenhalsz. de érdekelne, hogy mondjuk a joghurt mióta része az étrendnek. a joghurt nem hangzik nagyon paleolitül.
Hát, a tej (és tejtermékek)(felnőttkori) emésztésének genetikai alapjai meglehetősen jól tisztázottak, ha előkeresed a vonatkozó irodalmat valahonnan a net bugyraiból, akkor (rendes forrásnál) általában megadnak a vonatkozó mutáció korára becslést.
Paleolit dolgában amúgy pont akkor jött ki egy régészeti kutatás eredménye valami őrölt magokról 50k éves rétegekből, amikor az egész paleolit hiszti beindult. Úgy látszik a gasztronómia istenei is szeretik az iróniát.
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Talán a legkorrektebb megfogalmazás ez:
Magyarul, akár mit teszel, ha fenn állnak megfelelő körülmények, meg fogod kapni a betegséget. Az étkezés minősége vagy közelebb hozza vagy távolabb tolja a betegség kezdetét.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
Rive
veterán
Khm. Nem azt írtam, hogy 100% olivaolaj.
Elég sok forrás tálalja úgy, hogy a pálmaolaj/zsír és az oliva alapvetően hasonló, de legalábbis összehasonlítható étkezési értékre. Ezt én így kétségbevonni nem fogom.
Bár, ha úgy vesszük, részben megfogtál, mer' én a pálmaizéket annyira nem szeretem, szóval nekem nem hasonló, akkor se, ha beltartalomra centire egyezik.
A 20% jónak mondható, ebben a kategóriában már többet számít (számít?), hogy honnan jön az alapanyag, mint néhány zsázalék ide vagy oda./// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
Rive
veterán
Mittudomén, valami rapunzel-izé rémlik most 20% oliva, 80% szumma zsír kaliberben, extrák nélkül. De volt más is, annyira nem tudott meghatni.
A 70-80% margarinban okés, fölé nem nagyon lehet menni.Ha láttál vajakat, akkor az azt jelenti, hogy a minden ízében bio/öko/mifene-garantált alapanyagokból készült margarin az ipari hulladék?
/// Nekünk nem Mohács, de Hofi kell! /// Szíriusziak menjetek haza!!!
-
erdoke
titán
Ez éppen a "(telített) zsír rossz" több évtizedes hiedelmét vizsgálja. Olyannyira, hogy a hölgy visszament pl. Krétára kutakodni, ahonnan Keys anno a legnagyobb "ihletet" merítette a telített zsír és az infarktus kapcsolatának alátámasztásához. Ott jött rá, hogy a háború után, részben Nagyböjt idején vett kis számú, csak férfiakat tartalmazó minta mindenre alkalmas, csak annak megállapítására nem, hogy az étkezésnek mire milyen hatása volt. Az már csak hab a tortán, hogy a 22 országból rendelkezésre álló adatokból kiválogatta azt a hatot, ami látszólag alátámasztotta az elméletét. Igaz, közben Japánban is kiderült, hogy az alacsony koleszterin szint a stroke-ot emelte meg, és azóta több zsírt esznek...
A legjobb aláírás a héten
Új hozzászólás Aktív témák
- Érkezik Magyarországa az LG szuper dizájnos hordozható projektora
- World of Tanks - MMO
- Otthoni hálózat és internet megosztás
- Ukrajnai háború
- Stellar Blade
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Így építsd a billentyűzeted!
- Linux felhasználók OFF topikja
- Bemutatkozott a Moto G32 4G
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: Ozeki Kft.
Város: Debrecen