Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Faszán fejlődik a Steam Play. Az AMD FSR-t egyébként már pár hónapja tudja, azzal még ennyi nyűg sincs, csak egy indítási paraméter hozzáadását igényli.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Dißnäëß
veterán
Örülök, kellett, mint falat kenyér.
Lá lá lá lá lááá lááá.. Lá lá lá lá lááá lááá .. Lá lá lá lá lááá lá lááá lá lá lá lááááá láááá
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Ugye mindketten csak trollkodni jöttetek ide? Legalább jól egymásra találtatok.
Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)
-
Puma K
veterán
Én komolyan kérdeztem, hogy milyen okból kifolyólag írta azt hogy úgy hiányzott mint egy falat kenyér.
Ezt rendszerint olyan dologra mondják ami felesleges és teljesen szükségtelen.
Ezzel szemben a fórumtárs irreleváns dolgokat írogat.
Aki látta működés közben a DLSS-t az tudja hogy van gyakorlati előnye.Miért jöttem volna szívózni? (Utálom és rühellem a trollkodni szót...)
Néha kezdem azt gondolni, hogy a Prohardver mostanra teljesen elveszítette a szakmai oldal jellegét. Főleg a fórumot illetően...
[ Szerkesztve ]
"Cuccok: csattogós lepke és tiki-taki" └[ʘヘʘ]┘
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Őt szerintem hidegen hagyja a Steam Play, nálad meg azt hittem, hogy a DLSS nem érdekel.
Egyébként a DLSS beépítésének én örülök. Az FSR-t már használtam az egyik játék alatt mert kevés volt az RX570 1440P-re, amivel kicsit jobb lett a 1080P-re renderelt játék a natív felbontásban, de azért csodát nem tett. Ugyanezt a DLSS valszeg kicsit jobban megoldaná.
Viszont az FSR legalább működik bármin, nem kell beépíteni semmit a játékba.
-
Vannak változások a fórumon. Van egy teóriám, hogy ez a facse hozta magával. Mármint a hígulást.
ON: "Radeonnak hazudja, ami számos játék problémamentes futtatásához fontos". Azért ezt sohasem hittem volna, az nvidia mindig híresen odatette magát a driver, illetve szoftver kérdésekben és most pont fordítottnak hat a helyzet.
7o-233-9OO1⭐Nincs törékeny küldemény max gondatlan csomagolás!
-
fatpingvin
senior tag
"az nvidia mindig híresen odatette magát a driver, illetve szoftver kérdésekben"
LOLOLOLOLOLOLOLOLOL
asszem az "év poénja a PH kommentszekcióban" díjat már most kioszthatjukA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #11 üzenetére
Természetesen nem vagyok objektív, de van némi tapasztalatom. Kezd el építő jelleggel relativizálni a véleményt. Mondjuk a konkurensekből kiindulva és talán jobban megértem a nézőpontod.
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
senior tag
a nvidia nagyjából a tankönyvi példája annak hogy hogyan NE csinálj software supportot. igen, amit kiadnak az működni szokott arra a limitált felhasználási területre amire a cég szerint a júzereknek szüksége van, hogy ez mennyire esik egybe a valósággal az egy másik kérdés.
a driver egy zárt blob, a harverről dokumentáció nincs, az EULA lényegében megtiltja hogy bármi használhatót előállíts ami nem a cégtől jön közvetlenül, ráadásul a driver loading láncban rászoktak a fingerprint ellenőrzésre is, szóval már kb esélytelen bármilyen 3rd party fejlesztést eszközölni.
ez lényegében lehetetlenné teszi egy open-source kernelbe való mainline integrációt, legyen ez a Linux, FreeBSD vagy kb bármi. így a fejlesztés kényszerűen párhuzamosan halad, egymástól lemaradozva-bevárva, nem csoda hogy Linus nyilvánosan is elküldte a picsába a céget.
Szoftver fronton így teljes a kiszolgáltatottság a hardver gyártója felé, arról nem is beszélve hogy az official driver EULA egy csomó dologban megköti a felhasználó kezét, amiben amúgy abszolút nem lenne indokolt. eklatáns példa a code 43 error, amivel rengeteg VFIO-s júzer szívott, a river ugyanis nem hajlandó engedni a PCIe passthrough-t, pedig ennek semmilyen technikai akadálya nincs. egyszerűen csak a nvidia úgy döntött hogy a júzer nehogy már virtuális gépben tudja használni a hardvert, mert ???.ez válasz a kérdésedre?
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #13 üzenetére
"amit kiadnak az működni szokott arra a limitált felhasználási területre amire a cég szerint a júzereknek szüksége van"
Üdv 2021-ben. Ma már a korrekt driver is nagy dolog, szoftver alatt is a közvetlenül ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat értettem, de Te a másik térfélen állsz, mondhatni a rosszabb végén. Ebben az esetben megnevezhető alternatívák még ettől is több sebből véreztek ~15 éve, nyilván mennyiséget vagy arányait egymáshoz hasonlítva most sem olyan derűs a helyzet. Sajnos ma már van ahol elképesztően rövid a support élettartam = mindenki számára használhatatlan hardver.
"lehetetlenné teszi egy open-source kernelbe való mainline integrációt"
Volt szó arról valamikor, bármelyik létező gyártónál, hogy ezt a lehetőséget szavatolni fogják?Átlaguser elég ha annyit ért, hogy az NVIDIA is egy tipikus nagyvállalat (lásd "igényes" EULA) és egyre indokoltabb az NVCleanstall + DEBLOAT
[ Szerkesztve ]
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Érdekes, hogy közben meg az AMD pakolja be a cuccokat a kernelbe, a zárt és nyílt driver is ugyanazt a magot használja... Még az se zavarja őket, hogy így idő előtt kikerülnek infók a megjelenés előtt álló kártyákról a hozzáadott PCIe azonosítók alapján.
X évig az nVidia volt a fasza Linuxon, de aztán a végéről lekerült az "a"...
-
fatpingvin
senior tag
nagyjából amit az előttem szóló írt... egyébiránt ez a "nagy szó ha van driver" című baromság semmilyen fronton nem állja meg a helyét. hardvert hogy akarsz szoftver nélkül használni?
érdekes módon az Intel cuccaihoz, legyen az iGPU vagy hálózati vezérlő, van normális driver. az AMD cuccaihoz, legyen az kb bármi, van normális driver...
megdöbbentő módon nekik bejött az hogy nem akarják a júzer helyeett eldönteni hogy mire való a hardver, hanem itt a vas, itt van hozzá az open software stack, azt csináltok vele amit akartok.
nem bírom felérni ésszel hogy ez a modell miért kell hogy ekkora unikális akármi legyen.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #16 üzenetére
"hardvert hogy akarsz szoftver nélkül használni?"
Pár év után, ha nem nvidia van mögötte, akkor leginkább sehogy. Legalábbis jó ideig így volt. Másik példa az android meg a többi tartós fogyasztási cikk. Be van építve az obszolencia és mostanában gyakori a félkész, bugosbetaalpha, amit menet közben igyekeznek heggeszteni valami elfogadhatóbb szintre. Lásd volkswagen vagy a többi modern infotainment. Ez egy elég komoly szegmens, nagy mennyiséget érint.Úgy látom ki kell egészítenem. Nagy szó ha van időben, normális driver a hardverhez. Valamint a support is tartja magát az újabb mainstrem szériák megjelenése után... legalább pár évig.
Utóbbira kiváló példa az intel. Épp most tervez évente frissülő palettát készíteni...
Előbbire meg ott az AMD, nézd mennyire hanyagolta a 2-3 generációval régebbi hardvereket. Megint megjegyzem: jó ideig így volt, nem látom be az egész szegmenst, de egy számottevő halmazban ez fordult elő. Értem ezalatt, hogy már nincs optimalizálva a driver, így egy radeon kártya és win os nevetséges eredményeket szül. Akkor is, ha egykor legendásnak számító gpu volt, hiányoznak az utasításkészletek, megszűnik a korrekt support és kuka az izmos hardver.Na ilyen szempontból az nvidia driverei azért frankón mennek egy 6-7-8-9-10gen akármin és ezt konzekvensen tartják 0day, mióta ismerem a gyártót. Nyilván vannak bugjavítások / kivételek és egy szánalmas fejlesztőket érintő helyzet.
Szeretném, ha megtartanád az eredeti témát és nem térnél ki: odatette magát az nvidia driverben, vagy tévedek?"az Intel cuccaihoz, legyen az iGPU vagy hálózati vezérlő, van normális driver"
Lehet ebből csinálni kéne egy posztert a rendszergazda kollégák számára, vagy elindítani az év poénja szekcióbanfriss topikot, kétségekkel itt találsz.
(#15) CPT.Pirk
Tény, hogy összekapta magát az elmúlt időszakban az amd, de azért naiv lenne azt feltételezni, hogy "azt sem bánja" Nyilván szándékos, hogy ahová csak tud, megpróbál betörni és a saját megoldásaira reflektálni. 2021-es teslák RDNA2 Ryzen APU-ja nyilván megvan 10 teraflop teljesítménnyel? Ezért írtam a fórumba az első hsz-em, azért összefüggőnek és nem véletlenszerűnek látom ezeket.Aláhúztam pár dolgot, hogy legalább ezeket ne bontsátok atomjaira
[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
senior tag
"Pár év után, ha nem nvidia van mögötte, akkor leginkább sehogy."
bizonyára valami párhuzamos valóságban élek hogy az asztali gépemben egyszerre tudok használni mindenfajta molyolások nélkül nagyjából velem egyidős SCSI vezérlőket meg egy TV tunert, mellette meg egy 2018-ban gyártott Mellanox 10G Ethernet vezérlő, egy 2017-es Radeon, egy FireWire vezérlő 2005-ből... a 2000-es Matrox G450-es vidikari is remelkül menne benne ha hardveresen bele tudnék tenni egy AGP-s kártyát.
hogy régi Radeonokra ne lenne driver? egy HD4670-est használtam pár hónappal ezelőttig, utolsó napig karbantartott driverekkel. nagy fejlesztések valóban nem jöttek már rá, de egy ennyi idős kártyára már hova fejlesszenek?
vajon mi lehet bennük a közös? csak nem az hogy mindenhez van mainline driver, így nem vagyok a gyártóra utalva?
az a benyomásom hogy ezt az egész témát nagyon szűklátókörűen nézed. ugyanis amit próbáltál felhozni érvnek, az nagyjából homlokegyenest megy szembe azokkal a tényekkel amik ezt a kérdéskört jórészt meghatározzák.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #18 üzenetére
Értem az álláspontod, én szűk halmazt veszek alapul, Te pedig nem térsz ki az eredeti témától.
Igen jelentős szektorokról és mennyiségről volt szó, de mindegy.Rendben, akkor talán lépek is a párhuzamos valóságomba, nézek egy rick és mortyt
-
tegyük hozzá, hogy ők ugye linuxról beszélnek, te meg szerintem úgy általános felhasználásról. lehet tévedek, akkor bocs ha bele vau, csak kicsit olyan érzésem van, hogy elbeszéltek egy más mellett.
[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
-
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Jobb lenne. De az ágazat meghatározó képviselői más üzleti modellt választanak előbb vagy utóbb. Ez rentábilis, ez a tapasztalat. Sajnos
(#20) b.
Igen, általános felhasználókról beszéltem, ettől függetlenül ez is brutál mennyiségben érinti az ipart. Mindegy, elég frontális kérdést intéztem, de a párhuzamos univerzumok felderítésében már segít Rick & Morty.7o-233-9OO1⭐Nincs törékeny küldemény max gondatlan csomagolás!
-
válasz
fatpingvin #21 üzenetére
Ez nem feltétlenül igaz . Nem látszik az AMD open source-ből adódó előnye Windowson illetve nem látszik az Nvidia ebből adódó hátránya felhasználói oldalról.
Jelenleg Nv. hosszabb ideig biztosítja a zárt és adott hardverre optimalizált drivereit és tolja ki így a bevezetendő Legacy státuszt a régebbi generációkra míg AMD a GCN nem túl régi verzióit is már nyugdíjazza, 2016 os kártyákat és AP U kat is. 4 éve nem támogatja a Windows 8 -at míg Nvidia a nyáron egy 8 éves generáció támogatását szüntette meg és a Windows 8 támogatás megszűnését is az idén hozta be.[ Szerkesztve ]
"A számítógépek hasznavehetetlenek. Csak válaszokat tudnak adni." (Pablo Picasso) "Never underrate your Jensen." (kopite7kimi)
-
fatpingvin
senior tag
egyre többen állnak át az általad említett modellről az általam említettre. elég nagy piac már az open-source világ ahhoz hogy megérje teljes vállszélességgel támogatni. az hogy a NV notóriusan ragaszkodik a saját elképzeléséhez... hát... oké. nyilván működik, bár elég sok dolgot ők is open-source tolnak. kérdés hogy ezt pont miért nem.
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #24 üzenetére
"...elég nagy piac már az open-source világ..."
Oks, most Te bizonyíts. Forrás?(#11) fatpingvin
Erről se feledkezz meg, tettem bele energiát, hogy kifejtsem a válaszomat, majd később az érveimet.(#23) b.
Erre gondoltam.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
senior tag
no source, I just made it up.
viccet félre, szuperszámítógépek top500 listája, szerverpiaci részesedés, high-performance computing általánosságban... szerintem ez elég jó képet ad a dologról.A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
válasz
fatpingvin #26 üzenetére
„A nyílt forráskód a legjobb az infrastrukturális szoftverek esetében. Mégis kevésbé valószínű, hogy átveszi az alkalmazásszoftvert, mert ezeknél „nehezebb megegyezni a globális keretekben” Bertrand Delacretaz
„A vállalatok nagy részben a nyílt forráskódot szeretnék, de megtagadják az ehhez szükséges erőforrásokat és befektetéseket, így kudarcot vallanak" Jim Jagielski
"A Google, a Facebook, az Amazon és más webóriások előremutató erőfeszítéseinek is köszönhető az, hogy demonstrálják a nyílt forráskód értékét. Bár nem valószínű, hogy üzleti vagy végfelhasználó bázis halmaza lesz még egyszer olyan egységes, mint amit a Microsoft birtokolt valamikor, de kezdünk látni olyan vállalatokat, mint a Bloomberg és a Capital One amelyek megreformálják az 1997-ben megalkotott „nyílt forráskódú” kifejezést. Platformjaink egyre inkább nyílt forráskódúak, még akkor is, ha mindeközben alkalmazásaink nagyrészt makacsul zártak és védettek maradtak. Sok múlik a nyílt forráskódon, valóban ez lesz majd a következő 20 évben a cél és talán egyszer a jövő."
Részemről a szélesebb globális fogyasztói tömeget és azt a végfelhasználói szegmenst veszem alapul ami meghatározó. Te pedig az infrastruktúrális és enterprise partnereket tartod meghatározónak ha jól értem. Ezért érdekes a kapitali, mert a piac alakít új irányt (vagy a monopol tőke), nem az átlag befektető. Ez a gyakorlat, újfent sajnos
Új hozzászólás Aktív témák
ph A Proton 6.3-8-as frissítésével Linuxon is működhet az NVIDIA felskálázis eljárása.
- Hardcore café
- Micro Four Thirds
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Vezetékes FEJhallgatók
- Ulefone Note 16 Pro - nem mindegy, mennyi
- Samsung Galaxy S22 Ultra - na, kinél van toll?
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Megérkezett a Google Pixel 7 és 7 Pro
- SONY LCD és LED TV-k
- BestBuy topik
- További aktív témák...
- SAPPHIRE RX 6600 8GB GDDR6 PULSE Eladó! 60.000.-
- GIGABYTE RX 5700 XT 8GB GDDR6 AORUS - Gari 2023.12.04. -ig - Eladó! 65.000.-
- BESZÁMÍTÁS! MSI Blower RX 5700 XT 8GB GDDR6 videokártya garanciával hibátlan működéssel
- XFX RX 6600 XT QICK308 újszerű 14 hónap magyar garanciával
- !Garancia 2024.09! GIGABYTE RTX 3060 Ti Gaming OC D6X 8G 8GB GDDR6X Videokártya!
Állásajánlatok
Cég: Contrall Ipari Informatikai Kft.
Város: Pécs
Cég: Servergarden Kft
Város: Budapest