- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- OLED TV topic
- Milyen TV-t vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen házat vegyek?
- Milyen egeret válasszak?
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Mini-ITX
Új hozzászólás Aktív témák
-
Killing
addikt
Más kimenet ugye nem volt.
Meg mért pont most jönne ki a táp gyengesége, mind a két kari annyira nagy teljesítményű, h már bootkor pezsgőt bontanak a DÉMÁSZ-nál?-by finest
-
madgie
titán
Monitorkalibrációs topikban olvastam nemrég, hogy egy dologban nagyon jó a DisplayPort (a DVI-hez, ezáltal a HDMI-hez mérten is): a képminőségben. Pontosabb kalibrálhatóság lehetséges ezen a porton keresztül és elméletileg több színárnyalat is küldhető át, nem csak 8 bit/csatornányi.
Ha ez mind igaz, akkor egyértelmű, miért tette a Matrox a DP-t a kártyáira.
-
gliskard
senior tag
kell is (10 bit), mivel az ő termékeiket előszeretettel használják orvosi képalkotó berendezésekben. Például a röntgen képek digitális kiértékelése esetében fontos a szürke árnyalatok színterjedelme amihez kell megfelelő kártya és monitor. Mammográfi területén is együtt dolgozik a Matrox a Nec-cel, mivel ott is fontos a 10 bites szin terjedelem mi pl szürke esetében 1024 árnyalatot jelent.
[ Szerkesztve ]
-
Killing
addikt
De még el sem terjedtek a DP-s monitorok.Addig szvsz nincs értelme.
Gondolom a képminőség változást csak az élesszemű userek veszik észre.Meg mért pont most jönne ki a táp gyengesége, mind a két kari annyira nagy teljesítményű, h már bootkor pezsgőt bontanak a DÉMÁSZ-nál?-by finest
-
Misi 007
Közösségépítő
Szerintem nem is fog elterjedni!
Hiába van a HDMI-nek jogdíja akkor is nagy az előnye a Displayportal szemben mivel sokkal elterjedtebb...
De majd meglátjuk mit hoz a jövő![ Szerkesztve ]
-
gliskard
senior tag
Eddig a DVI-I volt az elterjedt, most már a NEC is kezdi a DP-ot használni.
Amugy meg te is látnád a különbséget. Mammográf által küldött képet mutatták meg egy 10 bit-es monitoron (6K USD) és egy "sima" de azért elég drága (3-4k USD) másik monitoron (mindkettő kalibrálva volt) és még én is láttam a különbséget.
Egyébként a képfeldolgozásnál is ajánlot a 10bit-es szín mélység, pl. a cmyk nyomdai képek kalibrációjánál is olyan monitort érdemes használni aminek ilyen a színterjedelme. Tehát komoly létjogosultsága van a technológiának, bár nem a ph látogató közösség a megcélzott kategória. -
mephi666
nagyúr
a matrox kártyák képminőségben régen is nagyon a toppon voltak... emlékszem, hogy valami kiállításon láttuk asszem a g400 -al valami bemutatót és majdnem hanyattestünk... csak hát sebességben eléggé elvéreztek szegény kártyák nem valószínű, hogy újra megpróbálnak ringbe szállni az ati/nvidia ellen... inkább amiben igazán jók, ott érvényesülnek... jól csinálják...
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Mania
senior tag
-
Mania
senior tag
-
mephi666
nagyúr
ez volt a demó asszem... csak ilyen minőségben találtam meg... asszem dx6/dx7-es kártya volt és csak pislogtunk a bump mappingen meg a fényeken meg mindenen... nagyon meghatott minket... de mintha lett volna másik demójuk is... mellesleg teljesen silent kártya volt (igaz ekkor kb mindegyik kártya az volt)
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
Ste
addikt
nem rossz, hogy 4 monitorra tud ilyen felbontást kirakni. a jelenlegi vga-k 2 kimeneten tudnak ennyit 1 monitorra pakolni
biztos, hogy van piaca az ilyen matrox kártyáknak. nem csak a 3d meg játékok körül forog a világ
-
gliskard
senior tag
anno dtp-s gépekben mi is matrox kártyákat használtunk még a crt időszakban, mert láthatóan jobb minőségű képet adott ugyan azon a monitoron a profibb D/A konverter miatt.
D/A konverterre jó példa volt régen a Spea V7 amiben egy S3 video proci ketyegett mint sok más kártyában, de dtp és cad esetében a monitoron látványos különbségek voltak. Igaz árban is...
-
ROBOTER
addikt
Ahogyan gliskard is jól leírta, a Matrox kártyák hírneve a profi szegmensben alapvetően annak volt köszönhető, hogy a D/A konverter és az analóg kimeneti fokozat volt nagyon jól megcsinálva. (nagy sávszélesség)
Egyszerűen szemmel lehetett látni, hogy a jó minőségű CRT-ken árnyéktól, udvartól mentes vonalakat, betűket rajzolt, pontos színekkel, míg az akkora NVidia kártyák kicsit mindig "homályosak" voltak, a közeli részletek színei kicsit egymásba olvadtak, sokszor még a felső kategóriában is. A digitális csatlakozóknál ennek már nincs jelentősége.
Egy darabig még azt is el lehetett mondani a Matrox-ról, hogy a 2D teljesítményre nagyon figyelt, de a mostani kártyákkal szemben nem tudom hogyan állná meg a helyét ilyen téren. Inkább a megbízhatóság, alacsony fogyasztás/zajmentesség, driverek szabványossága lehet ami számít.
[ Szerkesztve ]
-
_Gudella
senior tag
Én is ezen gondolkoztam, hogy a digitális csatlakozók elterjedésével a Matrox kártyák elvesztették a legnagyobb vonzerejüket, a legjobb minőségű kimenő jelet
Ígyis biztos vannk területek ahova egy ilyen kártya jó választás, de jóval kevesebb mint régen, mert pl a DVI eltrjedése előtt sima itthoni gépbe is Matrox kártyán gondolkoztam a jobb képminőség miatt. DVI-vel meg már minden kártyának jó a képminősége
-
dezz
nagyúr
Az én S-IPS-es Eizom is. Gyakorlatilag nem csak a LUT 30 (3x10) bites, hanem maga a megjelenítés is: pl. a negyedére állítva a gainokat, vagy a színtelítettséget, vagy akármit, ugyanúgy megvan szépen a 256 fokozat, csak a szintek közelebb kerülnek egymáshoz. (Tehát nem számolja vissza a képet 24 bitre a LUT után, hanem minden 30 bites.) Csak az a gond, hogy fogadni nem tud 30 bites képet, az input mindig 24 bit.
-
gliskard
senior tag
részben igaz de a dvi csak egy köztes lánc szem. A színterjedelem a kártyán múlik.
Orvosi és bizonyos katonai felhasználás esetében fontos a nagy árnyalati terjedelem. Ezért is az egyik célzott területe a Matroxnak a gyógyászati képalkotás. Egy színes képek mint pl a mammográf esetében a 256 szürkeárnyalatos megjelenítés esetében egy analóg röntgen képhez képeset az orvos számára fontos részletek vesznek el. Ez 10bit esetében a 4 szeresére - 1024 - árnyalatra nő, tehát közelít egy analóg felvételhez és az átlagos emberi szem megkülönböztetési határán túl van. Kalibrált és hitelesített rendszerek esetében elméletben a diagnosztika történhet a világ másik végéből is, mivel a 10 bit-et támogató sw + gpu + monitor esetében már nincs lényegi eltérés az analóg képhez viszonyítva.
Ugyan ez igaz speciális éjszaki felderítési képek kiértékelése esetében is. -
cizoe
őstag
Nekem anno volt egy Matrox Milleniumom, jó hulladék volt, de szerettem.
-
Devid_81
félisten
Hmmm finoman lehetne melózni egy ilyen cuccossal
...
-
_Gudella
senior tag
Igen, én is így gondoltam hogy speciális területeken továbbra is szükség van a professzionális kártyákra.
De régen bárkinek jól jöhetett pusztán azért merd sok kártya analóg kimeneti jele elég rossz volt egy jobbfajta monitoron, életlen, szellemképes meg ilyenek. Az ilyen problémák a DVI-vel teljesen megszűntek.
Bár van pár ember akik még mindig nem tudtak megbarátkozni a tft panelekkel...[ Szerkesztve ]
-
őstag
Kicsit nagynak tűnnek nekem ezek a karik.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Google Pixel topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- NBA és kosárlabda topic
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- S.T.A.L.K.E.R. 2 Heart of Chornobyl - Mozgásban a PC-s kiadás
- OLED TV topic
- Diablo IV
- További aktív témák...
- Sapphire Pulse AMD Radeon RX 6600 8GB használt videókártya eladó garanciával!
- Palit RTX 2060 Super 8GB GDDR6 használt videókártya eladó garanciával!
- PNY RTX 4080 16GB GDDR6X TF VERTO Edition - Új, 2 év garancia - Eladó!
- KÉSZLETRŐL! - Új - 180 Fokos GPU PCIe Tápcsatlakozó Adapterek - NVIDIA AMD INTEL - A Több Olcsóbb!
- 10x R5 430 2GB DDR5 egybe (zörgő ventis)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest