- Igencsak szerény méretekkel rendelkezik az Aetina Xe HPG architektúrás VGA-ja
- Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
- Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
- A középkorra és a pokolra is gondolt az új AMD Software
- Új gyártástechnológiai útitervvel állt elő a TSMC
- Milyen TV-t vegyek?
- Új gyártástechnológiai útitervvel állt elő a TSMC
- Autós kamerák
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- ASUS ROG Ally
- TCL LCD és LED TV-k
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Melyik tápegységet vegyem?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Gaming notebook topik
Hirdetés
-
Rossz üzlet az EV-kölcsönzés
it Küszködik az EV-kölcsönzés miatt a Hertz Global, még több EV-t adnak el.
-
A Video AI lehet a One UI 6.1.1 ütőkártyája
ma Vagy hogy fogja a mesterséges intelligencia manipulálni a mozgóképeket?
-
Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
ph A 49,73 literes térfogatú, látszólag jól szellőző modell tárt karokkal várja a konnektoraikat rejtő ASUS és MSI alaplapokat.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nemlehet
őstag
Az igazi wasabi tényleg nagyon finom aki tudja kóstolja meg egyszer. Meglepő, hogy torma íze van, de nem tekeri meg az orrjárataidat egészen új élmény tud lenni.
Amúgy nem tudod hogy miért ennyire hiánycikk a wasabi? Ennyire nehéz termeszteni? Vagy csak a japánokra jellemző hagyománytiszteletbe öltöztetett sznobéria hogy már pedig csak így lehet wasabit termeszteni, tehát az ipari módszerek nem jöhetnek szóba?
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
e-newsee
addikt
Amennyire én tudom, elég kényes a termesztési körülményekre. De nyilván benne van a tradíció is, hiszen a fajtanemesítés kitolhatná a határokat, de arra meg nem biztos, hogy vevők a japánok.
Én amúgy ezt találtam a témában:
[link]
Ha ez igaz, akkor a hazai torma valóban egyszerűbb. Elég, ha abból indulok ki, hogy mi úgy szoktuk szaporítani anno, hogy a levakart héját, vékony gyökereit, stb-t (tehát a "szemetjét") elástuk a kert sarkában, és következő évben gyönyörűen kihajtott egy jó nagy bokorral. (A virágjának az illata valami nagyon durván émelyítően édes. Olyan, mintha egy mézesbödönbe szagolnál)[ Szerkesztve ]
"Csak egy olyan töltött édesség van, ami megoldja az élet problémáit, és az az Oreo." /Sheldon Cooper/
-
Samus
addikt
Azt a miso levest én is meglóstolnám. Gyorsan utánanéztem, egy rakat olyan hozzávaló van, amiről még nem is hallottam. Gyakorlatilag a zöldhagyma kivételével mind az
'' Az élet egyszerű. Döntéseket hozol és nem nézel vissza.'' // Tomorrow's just your future yesterday!
-
adlersson
aktív tag
Ahogy olvastam, rendkívül igényes növény, folyamatos hűvös időt (5-25 fok fajtától függően), árnyékot, vizes talajt igényel, magról szívás szaporítani, a legtöbb tradicionális fajta, pl. az írásban említett mazuma és misho különösen fogékony különféle fertőzésekre is, előbbi ráadásul évekbe telik, mire beérik. Szóval ezek tükrében nem tudom, mennyire lehet iparosítani, sokak kedvét szerintem már az is elveszi, hogy túl igényes, nagy kezdeti befektetést kíván, meg vannak "fontosabb" növények, amelyeket egyszerűbb termeszteni és gyorsabban hoz hasznot is.
Itt egy elég átfogó írás a termesztéssel kapcsolatban.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
hokuszla
aktív tag
10400 16GB 1660s 4.5TB
-
őstag
Hogyan kell enni az öt tálnyi ételt, ami kint van az asztalon? Fogsz egy haldarabot, belemártod a szójába, tetejére kensz kis wasabit, vagy mi a sorrend, hogy?
Rock and stone, to the bone! Leave no dwarf behind!
-
adlersson
aktív tag
Hivatalosan előbb rárakod a wasabit és utána mártod bele a szószba, anélkül, hogy a wasabit belekevernéd, mert megváltozik az íze. Utána a szójaszósz lerázása nélkül, kicsit közelebb hajolva rakod az arcüregedbe.
De nem vagyok sznob, a legtöbb Japán se cerebrál szertartást sushievéskor, úgyhogy hacsak nem közvetlenül a séf előtt eszed, úgy tök mindegy. A rizst ízlés szerint adagolhatod, a levest meg a végén döntöd rá.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
Egy Japánról szóló filmen láttam, hogy készíti a sushi mester a vendégének a sushikat. Szívesen kipróbálnám.
Nem kellett gondolkodni, mennyi wasabi kell a következő falatra. A mester pontosan úgy készíti el, ahogyan a legfinomabb. Ha szükséges, akkor a halfalatot a munkaasztalán helyben füstöli meg.
Nincs kapkodás. Minden sushi gondos mozdulatokkal készül, egyenként.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
5w40
kezdő
Nem olyan az íze a wasabinak mintha kedvesen orrba térdelték volna az embert az ebédlő asztalnál?
Bármilyen kérdésre, amelyeket felteszünk magunknak az életben, az összes választ megtaláljuk, ha mélyen magunkba nézünk.
-
-
Somatom
veterán
Tudnál ajánlani olyan krémet, ami megvásárolható és hasonlít az íze az eredetihez? Franciáknál szoktam venni sushit (pontosabban nigirit), de amit ahhoz adnak, az borzalmas. Itthon, az a Koch -féle üveges is elég gáz. Spar -ban szoktam venni EZT a fajtát, de még sosem ettem eredetit, így nincs összehasonlítási alapom.
Samsung XCover 6 pro, Tab S7+ 5G
-
Csináld meg magadnak.
A kamu wasabi azért tartalmaz eredeti wasabit is néhány százalékban, de mi ettől eltekinthetünk. Amúgy is csak a az eredeti hulladékának újra hasznosítása.A megközelítő recept.
Frissen felszedett tormát pépesítesz.Ennek a folyamatnak döntő hatása van a torma erősségére. Minél kevesebbet érintkezik levegővel, annál kevésbé erős az íze. (A filmen látszik, hogy maximalizálják az eredeti receptben a gyökérpép erősségét.
Ehhez jön nagyon kevés őrölt mustármag. Étolaj, lehetőleg a hidegen sajtolt változatból. Savanyítószer citromsav. Ízlés szerinti további fűszerek.
A színezék általában klorofill. de jobb a spirulina por. Az legalább beillik a japános jellegbe. De óvatosan, mert nagyon zöldít Őrölt kurkumával lehet a színt lágyítani és az ízt javítani. De azt is óvatosan, mert nagyon sárgít.A citromsav helyett inkább friss citrom levet használni, jó ötletnek tűnik.
Az olaj helyett a tejszín bizonyosan lágyabb ízt ad.
Ha nagyon híg a végeredmény rizsliszt vagy keményítőpor használható sűrítésre.Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
angyalpc2
aktív tag
A japán wasabi tényleg olyan erős mint mondják?
Erősebb, mint a mi tormánk?Régen mikor gyerek meg fiatal voltam, mindig csodáltam hogy bírja apám megenni azt a csípős tormát.
Nos felnőttem, mostanra simán. Sőt jobban bírom mint apám
Keményen csípőset is lazán megeszem.(persze azért a bélben rendezi a gázokat
(mellesleg a pirospaprikát borsot viszont egyáltalán nem bírom)Van saját termesztés is, masszívan erős. Ha reszeltél már tormát akkor tudod miről van szó. Csak búvár szemüvegben lehet...ha lehet szabadban.
Vettem valami itteni boltból wasabit...de kifejezetten nem éreztem erősnek már a kinyitáskor se.
De szerintem az csak valami zöld ízesítés volt.. -
nemlehet
őstag
válasz angyalpc2 #15 üzenetére
Alapvetően nem erősebb. Főleg a friss, az kifejezetten lágy. Minél többet érintkezik levegővel annál vadabb íze lesz. Az igényes sushi bárokban frissen reszelik neked, pont azért, hogy ne nyomjon el minden mást.
Amúgy a csípős paprika érdekes. A kapszaicin valójában nem mar vagy éget, csak átveri a szervezeted és intenzív hőként érzékeled. Ergo normál esetben nem készíti ki a beleidet mert ott nincsenek hőérzékelő receptorok. Ezért csak befelé és kifelé fáj, közben nem
Nokia 3310->3410->3100->6500 Slide(RiP Nokia)->Acer Liquid Metal ->Xiaomi Hongmi-> Xiaomi Redmi Note 3
-
#90088192
törölt tag
Mivel a vízbe elő lényeket nem fogyasztom, de a tormát szeretem, így kicsit bajban vagyok a vízitormával.
-
válasz #90088192 #18 üzenetére
Ne töpreng rajta. Vízi torma csak annyi van benne, hogy rá lehessen írni, Wasabi. Ráadásul ehhez nem kell a gyökér résznek lennie. Szárított, porított levél is lehet. Azt nem használják fel másra. Ha jól gondolom EU előírás a minimum 3.5% tartalom, ahhoz hogy szerepelhessen a termék nevében.
Érdemes megnézni a Jiro Dreams of Sushi című filmet. A világ legjobb sushi éttermében nem kerül a vendég asztalára wasabi és szójaszósz. (Mondjuk asztala sincs igazán.) A mester tudja, miből mennyi kell az adott sushihoz.
Amazonnak van egy Japan sorozata, aminek az első részében sok érdekesség látható a sushiról.
Legyen béke! Menjenek az orosz katonák haza, azonnal!
-
#90088192
törölt tag
válasz Hieronymus #19 üzenetére
Nem eszek sushit sem, legalábbis eddig nem került rá sor.
-
#90088192
törölt tag
Pióca, cápa, krokodil, manta, rája, portugál gálya, műanyag szemét.....
Mind finom és egészséges.Nem véletlen inkább a sivatagot választom, ott csak skorpió meg kígyó ami kellemetlen, a dingot inkább megszeliditem.
Ja meg a vízben szeretkeznek a halak is, azért az már durva.
Viccet félretéve azért nem eszek Tengeri herkentyűt mert fizikailag képtelen vagyok rá, a szagától már öklendezek, nem kicsit nagyon.
Aminek nincs az a büdös hal szaga meg íze azt meg tudom enni, pl a cápa.
A többit messziről elkerülöm. -
adlersson
aktív tag
Hát, ha a sushinak büdös, halszaga, vagy egyáltalán szaga van, azt szerintem senki nem enné meg, úgyhogy ezzel a kizáró tényezővel nem vagy egyedül.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
#90088192
törölt tag
válasz adlersson #23 üzenetére
Pl a kalamári, vagy a polip, vagy éppen a szardínia.
Mindegyiknek van egy jellegzetes szaga.
Aztán lehet az én orrom túl jó.
Múltkor a gyömbér okozott ugyan ilyen reakciót, ahogy öregszem egyre több dolgot nem ehetek, mert allergiás lettem rájuk.
A gyömbér sört imádom, ahogy a kenyeret és a tésztát is, sajnos nem ehetek egyikből sem már. Az elmúlt 4 év..... -
adlersson
aktív tag
válasz #90088192 #24 üzenetére
Nem láttam még szardíniás sushit, polip / tintahal se gyakori. Tonhal, lazac, meg olyan halak, melyeknek nem tudom a magyar nevét a jellemző, ezeknek jobb esetben nincs szaga, főleg pár apró szeletnek nem.
Mondjuk a magyar halkultúra már egészen fiatalkortól hozzájárul ahhoz, hogy a legtöbb emberben undor alakuljon ki a halaktól, tengeri kütyüktől.
毋捌食過豬肉,嘛捌看過豬行路。
-
#90088192
törölt tag
válasz adlersson #25 üzenetére
Nekem a hal a hal álom, vagy a halálom?
A tök mindegy milyen, érzem azt a jellegzetes szagot, és ennyi. Az már megakadályozza a bevitelt.Itt kérem a vízi torma volt a középpontban, ahogy írtam ez olyan határeset számomra. Majd egyszer talán.
Úgyis az elkövetkező 5 éves tervben van egy látogatás Japán földön. -
mephi666
nagyúr
válasz Hieronymus #11 üzenetére
alapvetően szeretem az erős dolgokat, a felénk wasabinak csúfolt valamit azért szeretem, mert nagyon jól tisztítja a légutakat és másképp működik, mint a paprika... míg egy brutálisabb paprikára ráharapsz és másodperceken belül jön a hatás, ennél apránként épül fel az egész... először nem is erős, majd eszed-eszed és szépen fokozódik addig, míg már a nem létező takony is remegve akar menekülni az orrodból ...régen nem szerettem a tormát: szüleimnél a hátsókertben termett mindig egy foltban és anyukám pakolta különböző befőttekbe... mostanra ilyen húsvéti kaja lett nálam a torma annak valahogy akkor jön el mindig az ideje sonka mellé
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
-
mephi666
nagyúr
válasz adlersson #29 üzenetére
lehet venni halból bűnrosszat... soha nem felejtem el, hogy 10+ éve egyszer megkívántam az ilyen panírozott halrudakat (el kellett telni 10+ évnek a középiskolai menza után, ahol 1-2 hetente volt és megundorodtam tőle) ...vettem valami nagyon olcsót, ami a dobozán jól nézett ki: olyan undorító íze volt, hogy ex-ék kutyáinak odaadtuk és azok nem ették meg ...a legsilányabb minőségű alapanyag volt benne összedarálva és megformázva... ha eszembe jut, hányingerem lesz... azóta nagyon megnézzük, mit veszünk... amit nálunk asszony rühell, de a 4éves fiunkkal odavagyunk érte, az a tonhalkonzerv ...nem a mócsingos, hanem amiben rendes darabok vannak haltörzsből: kis citromot facsarunk rá, majd kenyér mellé belapátolunk percek alatt egy dobozzal
"Kis lépés az emberiségnek... hosszú lépést a férfiaknak..." ++++++++++++++ BattleTag: mephiHUN#2258 ++++++++ A kígyó veszélyes állat mert harap, de a takarítónő még veszélyesebb, mert ő Maris
Új hozzászólás Aktív témák
- Politika
- Milyen TV-t vegyek?
- Garmin Forerunner 255 Music - nem csak futóknak
- Új gyártástechnológiai útitervvel állt elő a TSMC
- Yettel topik
- Vodafone mobilszolgáltatások
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- Windows 11
- Autós kamerák
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan Samsung S24+ 256 GB black
- Dell Latitude E7270, 12,5" HD Kijelző, i5-6300U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W10, Számla, Garancia
- Amazfit I T-REX 2 I GTS 3 I GTR 3 I GTR 3 Pro
- Új Latitude 7440 2-in-1, FHD+ IPS kihajtható érintő, i7-1365U, 32GB DDR5, 512GB NVMe, IR kamera, gar
- Beszámítás! GB H610M i5 13400F 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3070Ti 8GB MONTECH AIR 1000 Lite Corsair 650W