- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Azonnali notebookos kérdések órája
- Amazon Kindle
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz bence092301 #33003 üzenetére
Esetleg vegyél mondjuk egy Asus AC57U routert. Annyiba kerül, mint egy RPi3, van rajta samba szerver, meg torrent kliens is. Van rajta DLNA szerver is, de az nem jól működik.
Igaz, hogy lejátszani nem tud, de NAS-nak kiváló, én is egy olyat használok. -
nagyúr
válasz Murdock1981 #33046 üzenetére
És ez miért baj? Erre van tervezve. 85°C-nál kezd csak throttling-olni. Addig normál üzemnek minősül. Túl van kicsit tolva ez a hűtés téma. Ha rendeltetésszerű használat során eléri a 85 fokot, először is visszaveszi az órajelet, másodszor jelez, ha tv-re van kötve, kis hőmérő ikonnal a képernyő jobb felső sarkában. Na akkor érdemes hűtésen gondolkodni, és még akkor is simán elég lehet egy passzív hűtőborda.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz Murdock1981 #33075 üzenetére
Csak azt láttam, hogy bordával 53-55fokos volt.
-
nagyúr
válasz kovbandi82 #33159 üzenetére
Úgy kell beállítani, hogy a tv váltson a lejátszott videó képfrissítési frekvenciájára, ne a lejátszó a tv-ére.
-
nagyúr
válasz kovbandi82 #33162 üzenetére
Nem, a kodiban.
Video beállítások / Lejátszás /
Lejátszás szinkronizálása a megjelenítőhöz -> innen kiveszed a jelölést. -
nagyúr
válasz azbest #33230 üzenetére
Némileg ehhez kapcsolódik: akkus táplálást akarok csinálni egy pi zero-hoz, és azon gondolkodtam, hogy az 5V egyáltalán szükséges-e az egész lapnak, nem lehetne-e a 3v3 lábon keresztül megtáplálni, miután a SoC maga 3v3-ról működik. Feltéve persze, hogy mondjuk usb-s eszközt nem akasztok rá, csak egy tft touchscreen-t a gpio-kon keresztül.
-
nagyúr
válasz t72killer #33232 üzenetére
Nem értem ezt miért írod. 5V-on 3-500mA-t vesz fel kijelző háttérvilágítással együtt, 3,3V-on legrosszabb esetben sem vesz fel 1A-nél többet.
De én arra gondoltam, hogy van-e olyan komponens a lapon, ami igényli az 5V tápot, illetve mit szól a lapon lévő konverter, ha rossz oldalról kapja a delejt. -
nagyúr
válasz azbest #33236 üzenetére
Vagyis akkor most cáfoltál, vagy megerősítettél?
A pi zero-n zéró usb eszköz található gyárilag, se lan, se wifi, de még egy hub sincs rajta. Szerintem a TFT is megelégszik 3,3V táppal.
A kérdés inkább elméleti, mert legalább egy usb kontroller rá lesz kötve, de ha gpio-kon keresztül oldanám meg az irányítást, akkor lenne értelme a dolognak. Egy akksifeltöltés másfélszer annyi ideig elég lenne. :) -
nagyúr
-
nagyúr
Egyik sem, habosított pvc lemez és rengeteg ragasztó!
Az a pöcök az... izé... khm... a hangszóró. Ugyanis annyira zsúfolt a belseje, hogy már nem maradt hely neki. Ennyire zsúfolt:
Az usb hangkártya még éppen belefért. Erősítő egyelőre nincs, közvetlenül rá van kötve egy kis hangszóró, pont annyi hangja van, hogy a másik szobában már nem zavarja a családot, úgyhogy úgy döntöttem, így marad.Felülről lefelé a következők láthatók:
- usb hub
- főkapcsoló
- akkutöltöttség visszajelző LED
- arduino pro micro (fehér hőzsugorcsőben) a gamepad ezen keresztül van csatolva (gombkombinációval lehet kiosztást váltani rajta, billentyűzet, gamepad és egér(!) emulációt lehet rajta kapcsolni, így dos játékok is mennek rajta. )
- usb hangkártya (fekete zsugorcsőben)
- alumínium hűtőborda
- 5V 1A boost konverter
- régi gameport-os kontroller kibelezésével és miszlikbe aprításával nyert gamepad
- 18650 li-ion cella + töltő modulÜzemidő egy feltöltéssel több mint másfél óra, emulátortól függően, annak ellenére, hogy a cella egy rossz laptop akkupakkból lett bontva, kb. 1700mAh kapacitású.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz cinemazealot #33447 üzenetére
A zero már új korától egy ilyen régi EU kártyából kiszabott tokban volt.
Benne hagytam, hogy védve legyen rövidzárlat ellen, mert minden alkatrész egymáson fekszik odabent. -
nagyúr
Hátha valaki tud segíteni! Kezdek beleőrülni, hogy próbálom a fent bemutatott kézi konzol érintőjét életre kelteni, de sehogy sem akar összejönni. A gugli sem akar választ találni.
Volt már esetleg valakinek dolga ads7846 touchscreen-nel?
A retropie alapból nem támogatja a touchscreen-t, viszont a dosbox igen. Friss telepítés után a dosbox-on magától megjelent az egérkurzor, csak sajnos fordítva, fejjel lefelé működött. Letöltöttem a ts_calibrate csomagot, hogy megpróbáljam kalibrálni, de az első indítás után már soha többet nem adott a touchscreen életjelet, látszólag nem küld interruptot, pedig semmit nem változtattam. Újrahúzva a rendszert újra működött a touch, de ugyanez: a kalibráló program első indítása után vége. Raspbian alatt tökéletesen működött. -
-
nagyúr
válasz Ezekiell #33606 üzenetére
Miután az utólagos bővíthetőség némi nehézségbe ütközik, én rászánnám azt a pénzt, és a 4G-t venném, több okból. Egyrészt ki tudja mit hoz a jövő, elég erős a hardver ahhoz, hogy kijöjjön vmi olyan új felhasználási lehetőség, ami ma még nem létezik, és kelleni fog a sok ram (pl hivatalos Windows, vagy Android támogatás vagy mittudomén), de ha ez nem is szempont, akkor is ott a lehetőség a maradék ramból virtuális meghajtót csinálni, ezzel tehermentesíteni az SD kártyát.
[ Szerkesztve ]
-
nagyúr
válasz pchris #33631 üzenetére
De elvileg az usb kimenet felől is meg lehet táplálni a pi-t, nem? A régieket legalábbis lehetett, pl külső tápos usb hub-ot beledugva a pi zero megkapta róla a tápot (most is úgy használom, bár tudom, hogy a zérón nincs hub, mint a többin), és úgy emlékszem a Pi2 lapomat is használtam fordított táppal, de ez utóbbiban nem vagyok biztos.
-
nagyúr
válasz tatu611088 #33637 üzenetére
Némi aranyat talán ki lehet nyerni belőle...
A kábel alatt azt érted, hogy vmi rá volt dugva hosszasan, vagy véletlenül hozzáértél valamivel a pin-ekhez? Az 5V táp tűje össze lett zárva a gpio-kkal? Melegszik valamelyik chip nagyon? Lehet, hogy csak valamelyik táp konverter ic-t kell cserélni a lapon, nemrég írt valaki hasonló javításról itt a topikban.
Egy másik sd kártyát próbálj bele tenni, illetve ellenőrizd pc-n, hogy ami benne van, működik-e. -
nagyúr
válasz tatu611088 #33640 üzenetére
A gpio tűkre adott magasabb feszültség vagy zárlat tudtommal csak az adott gpio-t teszi tönkre, nem az egész lapot. Ki kellene mérni, műszerrel, szerintem csak kiment valamelyik konverter az alaplapon.
-
-
nagyúr
válasz pube111 #33668 üzenetére
Csak azért is igazad van?
A 3V3 jelszint nem fog gondot okozni, mert 3V fölött már magasnak értelmezi a ledszalag. Abban az esetben, ha hosszú a vezetékezés, és akkora rajta a feszültségesés, hogy bizonytalanná válik a ledsor működése, van egy trükk: egy darab ledet le kell vágni a sor elejéről, és a pi közvetlen közelébe kötni, majd arra kötni a hosszú adatvezetéket, ugyanis minden led belső elektronikája újraformázza a jelalakot a kimenetre (így nem torzul a vezérlő jel amíg egy akár nagyon hosszú ledsor végére ér), tehát az első led DO és CO kimenetén már 5V jelszinten jönnek ki az adatok. Ezt a ledet természetesen lehet használni rendeltetésszerűen, visszajelző lednek vagy bárminek.cinemazealot: örülök, hogy segítettem!
-
nagyúr
válasz cinemazealot #33675 üzenetére
Erre mondjuk nem gondoltam, de ha nem kapcsolódsz velük sehova, az energiagazdálkodás úgyis lekapcsolja ezeket.
Fogyasztáscsökkentésre se hiszem, hogy megoldás lenne, mert fizikailag ugyanúgy kapnak áramot, csak a drivert nem tölti be hozzájuk. Vagy tévedek? Egyedül talán biztonsági szempontból lehet érdekes a dolog. -
nagyúr
válasz wassermann #33677 üzenetére
-
nagyúr
válasz ludarazs #33688 üzenetére
DLNA esetén ajánlom az alkönyvtár alkönyvtárának az alkönyvtárát, mint megoldást, minden könyvtárban több tucat üres mappával, semmitmondó nevekkel. Így elég kicsi lesz rá az esély, hogy a gyerek véletlenül megtalálja pont azt a mappát amiben a természetfilmek vannak.
-
nagyúr
válasz sztanozs #33850 üzenetére
Elvileg a hozzá adott gap-pad ki tudja egyenlíteni a magasságkülönbséget, nem hiszem, hogy 1-2 mm-nél nagyobb a szinteltérés a 3 chip között.
Fecogame: nem lehet, hogy az sd kártya az alaplaptól melegszik át? Különben még soha nem láttam olyan házat, ami az sd kártya foglalatot hűtötte volna, de mivel itt alul-felül is fém a ház, szerintem egy gap-paddal azt is meg lehet oldani. -
nagyúr
válasz zsolt_64 #33853 üzenetére
Hát ez csak attól függ, hogy milyen vastag a gap pad. Nekem itthon pl. 1mm-es van, az pl. már jó vastag. Nem láttam mit adnak hozzá, nem volt még a kezemben.
Mellesleg nem tudom 0.1mm vastag pad-et minek adnak hozzá, ha a hűtő belseje úgy van kiképezve, hogy pontosan felfeküdjön a chipekre, akkor elég lenne rá hővezető paszta is, nem? Talán az nem is gap pad, hanem egyszerű kétoldalú ragasztó. A kétoldalú ragasztó akkor hasznos, ha tartania is kell a bordát, de itt csavarok fogják össze... Jelen esetben még kárt is tehet az alaplapban, ha tényleg annyira erős, és esetleg szét akarom szedni, a ragasztó meg túl erősen tartja, le is téphetem a chipet a fóliával együtt... -
nagyúr
válasz maestro87 #33878 üzenetére
A lefagyás okozta fájlrendszer-sérülést, ahogy írták, maga a lefagyás okozza, de pi3-on működik az a megoldás, hogy a gpio3 (pin5) és a gnd közé egy nyomógombot teszel, az felébreszti a processzort "halt" állapotból. Hogy konkrétan lefagyás után is újra lehet-e vele indítani, azt nem tudom, de én a pi3-ra épülő retropie gépembe raktam egy ilyen kapcsolót, egy py script figyeli a gombot, és általában ha egy emulátor miatt lefagy a gép, ezt a gombot megnyomva szépen szabályosan leáll a rendszer, és ugyanezen gomb megnyomásával újra is tudom indítani anélkül, hogy ki kellene húzni a tápot. Eddig majdnem minden helyzetben működött a script, hiába fagy csonttá a gép, a script valahogy mégis fut a háttérben és le tudja állítani a gépet. Talán megér egy próbát, ha érdekel, holnap felteszem a scriptet (de a neten is megtalálható, onnan szedtem én is).
Új hozzászólás Aktív témák
- Dell Optiplex 3080 (10th i5, 8 GB 250 M.2) mini pc AkciÓÓ!
- Játszós AMD v2 , R5 5500 , RX 5700 XT , 16GB DDR4 , 512GB NVME , 500GB HDD
- LEGRAND 311063 KEOR SPE jó akksi, hosszú üzemidő szinuszos szünetmentes 2000 VA UPS
- RYZEN GAMER PC! RYZEN 5 // 16GB DDR4 // RX 480 8GB // 512GB M.2 SSD
- Higole Gole 2 mini PC , érintő , akkumulátor , 16GB DDR4 , 256GB SSD
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest