Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    Van 2 HDD-m, ők zfs mirror-ban vannak jelenleg, maradnak is, fontos cuccoknak.

    Jönne még 4 új, amiknél kompromisszumot szeretnék találni tárhely és biztonság között, szintén zfs. A kérdés, hogy raid10 vagy raid6. A sebesség nem fontos.

    - Raid5 jó lenne, 1 kiesést tud és az bármelyik lehet, csak 8% az esély arra, hogy kiesés utáni újraépítéskor makkan meg egy másik a régiek közül, nem véletlen nem ajánlják a Raid5-öt enterprise vagy komolyabb motyók alá sem.
    Írás 1x, olvasás 2x (kb). Tárhelyben itt (1 diszk hiba tűrés miatt) csak 1 HDD-nyi helyet bukok.

    - Raid6 is jó lenne, itt bukok 1 teljes vinyónyi helyet az 5-höz képest, viszont 2 diszkem is kieshet. Bármelyik kettő, nincs megkötés. ZFS esetén a Raid6 nem skálázható, nem bővíthető további diszkekkel, mondjuk 4-lemezes raid6 nem bővíthető 6-8 lemezes raid6-ra.
    Írás 1x, olvasás 2x (kb). 4 diszkből 2 diszknyi helyem lesz használható.

    - Raid10 is jó lenne, azaz párban raid1 mirror-ozni őket, majd a két párt "raid0"-szerűen stripe-olni. Írás 2x, olvasás 4x (kb). 2 HDD is kieshet, viszont nem mindegy, melyik kettő, mert a stripe mindkét lábában 2 vinyó van és csak úgy eshet ki egyszerre 2 HDD, hogy mindegyik lábból 1-1. Úgy nem, hogy 1 láb 2 diszkje hal meg, mert akkor minden összefossa magát. A sebesség nem számít, ez nem érv Raid6-al szemben. Tárhely ugyanaz, mint raid6-nál. Flexibilisebb setup viszont, később bővíthető további lemezekkel.

    Raid10 fele hajlok, csak félek attól a "nem mindegy, melyik kettő"-től, mert bár 2 kiesést tűr, ez nem lehet akármelyik kettő. De nem vagyok matematikus, hogy kiszámoljam, mennyi a valsége annak, hogy egyetlen lábban esik ki két HDD és akkor a stripe miatt úszik minden.

    A 4 új lemezből alkotott bármilyen zfs "raid" megoldáson pótolható anyag lenne, ami valamennyire fájna, ha buknám, de nem világvége. Az olyanokat a két különálló mirror-ban lévő pool-ba tenném.

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák