Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    válasz Alteran-IT #4001 üzenetére

    Hogy teljesen őszinte legyek, mikor a legutóbbi látogatásunk és anekdotájuk egy "hibás szerver" után (ahol ők sorra kizúztak minden UTP kábelt a rack-en belüli switch-ből, és az utolsó után "hoppá, na ugye, hogy most már nem szakad le a modem, tehát be van bizonyítva, hogy a szerver a sz@r!") boot-oltam pendrive-ról egy Ububtu 22.04.01-et a házi szerveremen, akkor ~30 perces pingelés alatt nem volt semmi szakadás. Ezt megadom nekik...
    Ugyanakkor a Cisco modem-el nálam ~5 éven át nem volt szakadás! (Az sokkal több idő!)
    (Az ő szemszögükből ők nyertek, az enyémből az ARRIS vesztett, a Cisco és én nyertünk.)
    Akkor most az ARRIS a hibás, vagy az én szerverem... 50/50, "mea culpa", de akkor kinek is...?

    Pillanatnyilag, a legutolsó szakadás után felállva így néznek ki a jelszintek: [kép]

    De nekik is próbáltam érvelni, hogy "Még ha szándékosan akarnám is meghack-elni a modemet (mint egy igazi kártékony hacker), hogy szakadjon le az MTA (telefon) és a DOCSIS (internet) link is a modemen, mégis milyen parancsot kéne küldenem ethernet link-en keresztül?". Erre a "főnök" is azt mondta, hogy "semilyet". De azért magyarázott tovább.
    Bár becsületére szóljon, hogy mikor visszakérdeztem valami ködös magyarázkodására, akkor mondta, hogy "Ha ilyesmiről akarsz társalogni, akkor a fiammal kéne beszélned. Ő ért ezekhez." Amit tudomásul is vettem, hogy ők csak a hardware oldalhoz értenek, de van annyi értelmi képességük a témához, hogy belássák: se nekik, se nekem (mert én is bevallottam, hogy én sem értek teljesen ehhez, csak hobbi szintem ismerem a rendszer működését...) nincs elég sütnivalón, hogy debug-oljuk a dolgot. De egyben kifejezték azt is, hogy "innentől magad vagy", vagyis nem érdekli őket, hogy az Ő és az Én képességeimen felül áll a hiba, most már az Én felelősségem, akkor is, ha ~10 évnyi előfizetési díjba kerül kihívnom egy olyan igazi szakembert, aki tényleg ért ehhez, és meg tudja mondani, hogy pontosan hol van a hiba.

    Egyéni belátásom szerint egyelőre ott van a hiba, hogy amíg "okos" módban van az ARRIS modem (az NAT-ol, tűzfalaz, WiFi-zik, stb), vagy egy lassú kis sz@r SoHo router van a modem után kötve, addig nem jelentkezik a hiba, csak ha megpróbálom ~100% használni a kapcsolatot a modem bridge módjában (mint a fent említett anekdotában a "hibás szerver", amit ha lepucolunk minden klienséről, és semmit nem csinál, csak idle fut, akkor máris JÓ ... mint nálam, mikor csak egy üres Live! Linux fut a szerveren, ami semmit sem csinál, csak PING-el...), addig minden JÓ, és innentől ők "mossák kezeiket". Az sem érdekes, hogy a Cisco modem-el éveken át jól működött a szerverem, amivel én moshatnám a kezeimet, hogy az ARRIS a hibás, hisz a Cisco-val működött minden...

    Még egy kis extra anekdota. Kifejeztem feléjük a "szakmai szintjüket", mikor firtattam, hogy egy árva közúti táblát se raktak ki, mikor egy főútvonal felett feszítettek légkábelt. Elsoroltam, hogy milyen bokrétát kéne kirakni (max. 30, veszélyjelző, munkavégzésjelző, előzni tilos, útszűkület jelző, forgalomterelő karjelzés...), mire azt mondta "igen, de be szoktuk kapcsolni a vészjelző villogót a furgonon" -> "igen, de most azt se villog"... (csak úgy odalógatták a 32-es Fő út forgalma elé a fekete madzagod, hogy "elég magasan van az, csak nem kapja le semmi teherautó"...). Erre csak válaszul "igen, tudom, hogy úttervező mérnők vagy". (Amitől meg én fogtam be a pofám, és válaszoltam a szemeimmel, hogy "Mégis honnan a f@szból tudod te ezt...? Akkor innentől inkább részemről vége a társalgának. Ne DOX-oljunk többet, ha van még benned...!")

    Az 100%, hogy nem fogom emiatt újratelepíteni az OS-t a szerveremen, de 50%, hogy egy komoly SoHo router-re se fogok beruházni, mint egy workaround. Inkább visszahozatom a Cisco router-t, aztán szolgáltatót váltok, ha lesz végre optikai kábel a faluban.

    [ Szerkesztve ]

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák