Új hozzászólás Aktív témák
-
jerry311
nagyúr
Mikrotik biztos tud ilyet, de erre van "milyen routert" topic.
Az elkepzeles jo, de...
A switch (ha csak layer 2switch), akkor az nem fog mast tenni mint VLAN1 es VLAN2 csomagokat tavol tartani egymastol. Nem routol, nem NATol, stb.
A router (vagy layer 3 switch) kepes kell legyen kezelni a VLAN tageket (802.1q). Ha ez nem megy akkor kell hogy legyen 2 portja, az egyik 192.168.0.x IP-vel, a masik 192.168.1.x.Es ha ez megvan, akkor meg mindig csak egy router, tehat eselyes, hogy mindneki tud beszelgetni mindenkivel. Meg kell alkotni a tuzfal szabalyokat. NAT, stb.
Lesz vele melo, meg nem lesz nagyon olcso. -
MasterMark
titán
Csak jelzem, hogy neked sincs szükséged VLAN-olásra router oldalról mindenképp. Olvasd el amit éjjel fejtegettünk.
A routeren megcsinálod a két hálót, a két portja külön adja ki, közte el lesz tűzfalazva. Ezt két sima switch-re továbbvezetheted, és azokon már két teljesen külön hálód van.
VLAN-nal a kábelek meg switchek számát csökkentheted.
Switch Tax
-
Topikgazda
Nekem ezzel a wifis vendéghálózattal kapcsolatban is vannak problémáim. Most, hogy megint rákattantam a témára, és újraolvasom a régi cikkeket, fórumtémákat, meg persze az elmúlt pár hónapban keletkezett újakat (alapvetően angol területről, főleg SmallNetNuilder, MakeUseOF, stb.), rendszeresen találkozom azzal az igénnyel, hogy:
olyan wifis vendéghálózatot akarnak, ami nem látja az alap LAN-t!!!
És megy a variálás a linuxos hálózatkonfigurálással, meg tesség OpenWRT-t használni -- és a végeredmény számtalanszor az, hogy nem sikerült...
Én meg nézek bután, mert nem értem. Az én értelmezésemben ez a vendéghálózat kritériuma. Próbáltam: ha rácsatlakozom a saját vendéghálózataimra, piszkosul nem látok mögéjük.
Kegyetlenül frusztráló.
És ezúton is köszönet Mastermarknak és Jerry-nek a segítségért!
MaCS
Fán nem lehet motorozni, motoron viszont lehet fázni!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A33 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy A23 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Samsung Galaxy S20 FE 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Apple iPhone 14 Plus 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- GAMER PC: i5-12400F/14600KF - Új RTX 4060 - Új 16/32GB DDR4 kit - M.2 NVMe SSD - GAR/SZÁMLA!!!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest