- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- 3D nyomtatás
- DUNE médialejátszók topicja
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- Gaming notebook topik
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Vezetékes FEJhallgatók
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Melyik tápegységet vegyem?
- TCL LCD és LED TV-k
Új hozzászólás Aktív témák
-
HÁZIGAZDA
válasz sebgutkopf #1953 üzenetére
leírtam már jópár helyen, hogy - bár nem volt még a kezünkben, de - a bejelentésből egyértelműen úgy fest, hogy az e-5 11 darab kettős keresztszenzort kapott. az e-3-ban 11 darab sima keresztszenzor volt.
ne csüggedj, ha egy kapu bezáródik: máshol nyílik egy új. sérvkapu.
-
HÁZIGAZDA
válasz SpongyaBob #1900 üzenetére
és mondta bárki a korábban hülyeséget szajkózók közül utólag, hogy "szori, belátom, tévedtem, nagy elánnal védtem olyasmit, amit nem értettem?". csak mert lehet fedmant szidni a stílusáért, de akkor ugye legyünk konzekvensek... (no offense!)
-
-
HÁZIGAZDA
válasz Latissimus Dorsi #845 üzenetére
szerintem fölösleges. a kis oly vázaknak pici a keresője. ez van. azért lehet velük fényképezni, nem f@szhossz-méregető verseny ez, a lényeg a kép. abban meg elég jó az oly (az újabb gépeikről nem is beszélve, e-pl1-nél nagyon elkapták a szenzor + képfeldolgozást).
-
HÁZIGAZDA
válasz SpongyaBob #830 üzenetére
sokat játszottam a kérdéssel, használtam ME-1-et és a pentax-féle keresőt is (O-ME53 vagy mi... és nem, nem jó oly-khoz, elég keményen kellett reszelni, mielőtt felment). mindkettő nagyít és életlenít. hosszútávon egyiket sem szerettem használni, inkább maradtam a kicsi, de éles keresőképnél.
[ Szerkesztve ]
-
HÁZIGAZDA
válasz SpongyaBob #603 üzenetére
kb. ugyanolyan magas a 4:3 szenzor, mint a a 3:2 aps-c szenzor, de kevésbé széles. nagyobb valamennyivel az aps-c, de azért a "sokkal nagyobb" erős túlzás, nincs érdemi különbség. ez - szerintem - ne legyen fő szempont a választásnál, bármelyik mai szenzor elég jó már.
-
HÁZIGAZDA
válasz SpongyaBob #590 üzenetére
nagyon-nagyon röviden: ha kézreáll (jó a fogása), majd belenézel, és nem zavar a kereső mérete (elég pici), akkor vedd meg, mert ezen kívül más hátránya nincs neki.
-
HÁZIGAZDA
válasz supercow #552 üzenetére
azok telekonverterek, és rontanak is a képminőségen, nem is keveset. még így is "megéri" használni őket ugyanakkor, hiszen elég költséges egy kétszer akkora telét gyártani/venni/hordozni.
régi manuális obik nagylátós konverterezésének viszont jó eséllyel azért nincs sok értelme, mert a 14-42-es kitobi elpáholja majd őket mind méretben, mind optikai teljesítményben.
-
HÁZIGAZDA
válasz supercow #546 üzenetére
no:
1. lencsés adapterek eddig is léteztek. mivel a bázistávolság fix mindkét rendszernél, lehet próbálkozni valami "nagylátó" adapterrel, de ami miatt ezek sosem voltak népszerűek: fogalmazzunk úgy, hogy a képminőségnek nem használnak.
2. manuális üvegekhez való swd adapter... he? mégis mi forgatja (fókuszálja) az obit? hogyan?
-
HÁZIGAZDA
ezer helyen volt erről pletyka, és a fuji valószínűleg be fog szállni az m4/3 rendszerbe egy saját vázzal. de ez ugye messze nem ugyanaz, mintha egy olympus vázba kerülne egy fuji szenzor. az "e-5" és az "e-50" együtt teljesen kizárt.
-
HÁZIGAZDA
ki tudja... de annak nincs túl nagy esélye, hogy az olympus fuji szenzort használjon. ha másért, akkor azért nem, mert eddig a fuji mindig a képfeldolgozójával együtt adta a szenzort (drágán), azzal meg mit csináljon szegény olympus?
-
HÁZIGAZDA
az új maláj olympus website-ig...
-
HÁZIGAZDA
válasz supercow #504 üzenetére
én egyik obira sem tennék uv szűrőt. ront a képminőségen, és amúgy sem vered oda sehova azt az üveget, de tényleg.
18-180 nem rossz, semmi extra, szerintem nem elég nagylátó az alsó végén, 14-150 sokkal jobb volna. bár nagyon zsebbenyúlós téma, de ha tovább akarnék lépni a 14-42 / 40-150 vonalról, akkor egy 12-60 / 70-300 párosban gondolkodnék. sajnos az előbbi itthon nem megfizethető , pedig nagyon-nagyon jó.
-
HÁZIGAZDA
válasz supercow #484 üzenetére
eszedbe ne jusson uv szűrőt tenni rá... veszel egy bitang éles makrót, aztán eléraksz egy középszar minőségű optikai réteget? no meg minek? pont te írtad, hogy mélyen van a frontlencse, úgy sem karcolja össze semmi.
(de én a 12-60-ra sem tettem anno... a legdrágább uv szűrő sem használ a képminőségnek igazán...)
-
HÁZIGAZDA
igen, 2 aksid lesz úgy. amúgy nem variálnék a helyedben, vegyél egy pótaksit és vidd magaddal. bőven elég lesz. de leginkább ne vegyél semmit pluszban egyelőre, hanem használd, és tapasztald ki, hogy mennyit bír egy töltéssel. elég sokat fog, nem kompakt gép ez.
-
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #354 üzenetére
persze, de aztán jön a nikon d400, és akkorát üt, h megint mindenki bepisil stb. ördögi kör, aminek sosincs vége, és tény azért, h egyelőre a szenzorokban a sony-nikon páros például jobban teljesített, mint a samsung-pentax (hoya). a nikon d700 és tsaira azért a pentaxnak nincs és egyelőre nem is lesz alternatívája.
más kérdés, h én inkább megveszem az első értelmes szenzoros értelmes kompaktot , és elleszek vele.
-
HÁZIGAZDA
válasz Szten Márs #352 üzenetére
az e-3-nak pont iszonyú kényelmes a fogása, pont kézre áll (nekem).
az e-30 pont nem (nekem).(ezen felül az e-3-nak pont álomjó keresője van. az e-30-é elfogadható, de semmi extra. ez egyébként számomra talán a két leglényegesebb szempont.)
-
HÁZIGAZDA
de amúgy a k-7 is bitangul tetszik, főleg a palacsintákkal együtt. csak az sem olcsó, ahogy az oly árai is magasak most nagyon.
-
HÁZIGAZDA
válasz Szten Márs #347 üzenetére
anyagi faktor is van a dologban, egyrészt, ez is érv volt a nikon mellett (16-85 fele annyi volt, mint a 12-60, a d90 jóval olcsóbb volt, mint az e-3 stb.).
az e-30 amúgy nekem nem tetszik, volt a kezemben, de 100x inkább az e-3. ami viszont már "régi" (látván, h mennyit javított a szenzoron most az oly). ráadásul jpg-re még mindig az e-1 a szent. nagyon kíváncsi leszek az e-3 utódjára, ha jól elkapja az oly, és ügyesen újít 1-2 nem várt dolgot, arra lehet, h benevezek. vagy e-p1 / e-p2.
a nikon 50/1,4 + 85/1,8 + 180/2,8 sort viszont tutira megtartom 4ever.
-
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #345 üzenetére
persze, az e-620 ellen például az egyetlen kifogásom a keresője. viszont a fórumokon fikázni nem csak a belépő oly-kat szokták, sőt, leginkább az e-3-at szokták. hogy kiégnek a világos részek, zajos a kép, vacak az af stb. biztos jobb a d90 technikailag amúgy (d300 pláne), és tény, hogy a zajt jobban bírja, de nincs egetverő különbség, és mondjuk személy szerint képtelen vagyok megszeretni a nikont.
-
HÁZIGAZDA
(sokat beszélek róla, megindul a birtoklási vágy, és kénytelen leszek eladni az asszonyt és szerezni majd egy e-5-öst egy 12-60-nal (micsoda üveg volt az!) és egy 50-200-zal. két kitobim úgy is megmaradt, ha könnyű és kicsi kell.)
-
HÁZIGAZDA
válasz Mercutio_ #338 üzenetére
jaja, Roboter jól mondja, az 50-200 swd iszonyat alázós, és azért a 200/3,5 sem az a vacak fényerőben. én kézből (!) 2 km-ről (!) lőttem delfineket vele, és nem mondom, h szívesen nagyítanék a fotóból, de már az is csoda, h bármi látszott a képen. ez a sirály közelebb volt, de nem sokkal.
-
-
HÁZIGAZDA
optikailag gyengébb (nincs benne ED lencsetag stb.), viszont fém bajonettes. a 14-42 azért határozottan jobb üveg, ugyanakkor mindkettő bőven elég jó. amiből jobb a régi, az a 40-150. jóval nagyobb is persze, de cserébe fényerősebb, szebb rajzú.
14-54 (f/2,8-3,5) + 40-150 (f/3,5-4,5) a "szegény ember" félpro kitje.
-
HÁZIGAZDA
válasz adnoctum18 #210 üzenetére
(azért az e-500 nem mai csirke... nagyon nem.)
-
HÁZIGAZDA
igen, teljesen korrekt vétel. a váz régi, bele lehet kötni, de igazából a kereső még egész elfogadható méretű (az e-420/e-520-é kisebb sokkal emlékeim szerint), a szenzor bár zajosodik magasizón, de cserébe a klasszikus, verhetetlen kodak-színek ÉS jó felbontás.
nem cserélném le az e-1-emet egy e-300-ra, de más okokból. ami a képeket illeti, lehet, h az utóbbi a jobb választás. és azért újabb is.
-
HÁZIGAZDA
huhh, szerencse, h 14-45, mert a 17,5-45 nem egy jó üveg. így viszont jól jártál, ráadásul az e-300-nak még ugyanolyan gyönyörű, mondom gyönyörű jpg-i vannak, mint az e-1-nek. konkrétan semmilyen mai vázzal nem tudok őket reprodukálni, és utómunkában is cefettül nehéz.
-
HÁZIGAZDA
akit érdekel, eladom pro olympus cuccaim nagyrészét:
- E-3 váz (dobozos)
- 11-22 f2.8-3.5 nagylátó (dobozos)
- 50-200 f2.8-3.5 tele (fél év garis)
- 50 f2.0 makróprivátban elértek, magát a fórumot sajnos ritkán olvasom
-
HÁZIGAZDA
skacok, ha esetleg vkinek kell olcsó E-500-as, eladom az enyémet jó olcsón (párom használta), itt az apróhirdetés róla.
-
HÁZIGAZDA
mindenképp az E-510-est venném. az egyetlen ok a LiveView Mode A lehet, ezt az E330-on kívül semmilyen gép nem tudja azóta sem. ha pont ez kell neked, akkor az a te géped. makrózáshoz valóban hasznos tud lenni (bár ha nem mozog nagyon, amit fotózol, nem fontos).
-
HÁZIGAZDA
válasz Szten Márs #100 üzenetére
én meg időt és fényt követelek
-
HÁZIGAZDA
beköszönök, egy E-1 + 11-22 + 14-54 boldog tulaja vagyok. tetszik!