Hirdetés
-
PROHARDVER!
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Blackmate
senior tag
Shelly 4Pro-t szeretnék beszerezni, de mind a magyar webshopokban mind pedig a gyártó oldalán elfogyott/nincs. Látom, hogy jön az új Shelly 4Pro Plus, lehet, hogy ezért
Tud valaki infót, hogy mikor válik elérhetővé?Létezik olyan okoseszköz, mint a Shelly 1, 2.5, 4 csak épp vezetékes hálózaton kommunikál és nem WiFi-n?
-
Blackmate
senior tag
Adott egy FÉG C24 cirkó, amit jelenleg Computherm Q7 vezérel.
Ha veszek hozzá egy ilyen okos kütyüt és a vezérlődobozt bekötöm úgy, ahogy kell a cirkónál, a vezérlőpanelt pedig oda viszem, ahol épp kedvem tartja, akkor a Computherm megmaradhat? Mármint nem okoz neki "lelki törést" a relé kimenetén, ha az okos felülbírálja és elindítja a kazánt?
Summázva: üzemeltethető buta és okos termosztát, melyek ugyanazt a kazánt szabályozzák? -
Blackmate
senior tag
válasz jézusom #20328 üzenetére
Azért, mert van olyan szoba a lakásban, ami hidegebb, mint a Computherm-en beállított érték. Meglepő, ugye? No nem kell itt óriási különbségre gondolni, csak 1-2 fok.
Konkrétan: a termosztáton beállított esti hőmérséklet 19 fok. Előfordul, hogy a gyerekszobában 18 fok alá becsúszik a hőmérséklet. Ezt megakadályozandó betenném oda a az okostermosztát kezelőjét, ahol szintén beállítanám a 19fokot estére, hogy ha az alá süllyedne a hőmérséklet, akkor kapcsolja be a fűtést. -
Blackmate
senior tag
Tudom, hogy kismilliószor volt már szó, de biztosra akarok menni egy BHT-002 vásárlása előtt. Egy Computherm Q7-et váltana, ami egy FÉG C24-et vezérel.
Ha jól sejtem a fentiek közül a GC modelre van szükségem. A jelenlegi Computherm-en a vezetékek a NO és a COM-ra vannak kötve.
A BHT-002-n az 1 és 2-es lábra, a Dry Contact-ra megy, ugye? Mellékes, de miért nincs NC opció?
A Dry Contact teljesen (galvanikusan) le van választva a 230V-os, 3,4-es lábakról? -
Blackmate
senior tag
Pontosan ugyanazen a véleményen vagyok. Irreálisak azok összegek, amiket egy ilyen "wallbox"-ért elkérnek, de még 10-16A hálózati aljzatról használható "gyári" töltők ára is durván sok. Tervben volt, hogy jobban utánajárok a témában, mert érint és érdekel is, úgyhogy köszi a fenti linkeket.
Jelenleg egy 10A-es (ami fogyasztásmérővel igazolva 9,2-9,3A-t vesz fel) használok, ami teljesen kimaxolja a 10-10-16A bejövő 3 fázisaimból a kisebbeket, ha épp arra kötöm. Ezért gondolkodtam egy olyanban, hogy 3 fázisú töltő, ami mondjuk 6-6-6 vagy 8-8-8A-re korlátozza a felvételt, így nem akasztja meg a háztartást egy mosó-, vagy mosogatógép használattal egyidőben.
Nem lenne értelme egy külön topikot nyitni ennek?[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
-
Blackmate
senior tag
válasz tototos #21776 üzenetére
A 0,5 fok kijelzés ok, ezt tudja most is a Q7. Viszont a használati 45. oldalán ezt látom:
Kapcsolási érzékenység: ±0,1 °C – ±1,0 °C (0,1 °C-os lépésekben)@tboy72: a kínából rendelős változat valóban feleennyi, de ahogy olvasgattam az "új" verzió kijelzése és állítása már csak egész fokonként megy, így 18 000-ért a Computherm nem annyira vészes.
-
Blackmate
senior tag
válasz S.Milan #22235 üzenetére
Be tudsz lépni az IP150-be web böngészővel? Ott panel user code-ot [1234] és Module password-ot [paradox] kér. Szögletes zárójelben a gyári alapértékek.
Régebben gond volt az IP fw verzióval. Az Insight v4.x-el ment csak és olyankor lokálisan nem érted el, csak felhőn keresztül. Állítólag 4.40-es verzió óta már nincs ilyen, de én maradtam a tutin: 1.32, ami csak is kizárólag LAN-n megy.
-
Blackmate
senior tag
válasz Andras6800 #33960 üzenetére
SlimmeLezer HA integrációjában kérnék egy kis segítséget. Ha jól sejtem, akkor Te is Marcel-től vetted a www.zuidwijk.com -ról?
Én a vezetékes, P1 olvasót vettem és minden elég könnyen ment: belső hálón van egy kis webes felület a minimális beállításoknak. A lényeg, hogy ki is tudom olvasni a telegram adatokat pl. windows alól telnet <IP cím> <port> paranccsal.
HA-ban pedig simán megkerestem a DSMR Slimme Meter gyári integráció és a konfignál ki lehetett választani, hogy hálózaton (nem serial) van a cucc és 3 dolgot kért:
- Host (IP)
- Port
- DSMR versionEgyedül az 5S DSMR version-nel tudtam felvenni, mert az összes többire "Failed to communicate”-et kaptam. A lényeg, hogy most látszik 1 eszközként, amiről 16 entitást riportál, viszont mindegyik értéke unknown.
Nálad szépen látszódnak az értékek?
Mennyi entitást tudsz kiolvasni?
Melyik gyártmányú órád van? -
Blackmate
senior tag
válasz Andras6800 #33970 üzenetére
Szia,
Köszi az segítséget. Hozzáadtam egészen pontosan így a config.yaml-hoz, de nincs javulás:
dsmr:
id: dsmr_instance
crc_check: false
max_telegram_length: 3000Átolvastam a github-os és HA community-s hozzászólásokat (láttam a tiedet is) és csak hogy jólértem: az external components részt már nem kell hozzáadni, ugye? Tavaly Dec 30.-án ezt írták: "Note that the external component is no longer needed. The required changes are in ESPHome 2021.12.0 and later."
Egyébként én nem is ESPHome-mal csinálom, hanem a "DSMR Slimme Meter" gyári integrációval.
A hibát is látom a HA log-ban:
telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii")
UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1314: ordinal not in range(128)
Értem is a parser gondját, mert a 1313-as karakter és onnantól a nyitó zárójeles rész egy katyvasz, semmi:0-0:96.13.0( )
Nálad be kellett állítani bárhol a DSMR verziót? Ezek a Sanxing-ok melyik verziót tudják?
-
Blackmate
senior tag
Erről írnál egy kicsit bővebben?
Nekem egy ilyen P1 ethernet reader -em van és gondoltam majd használom a DSMR Slimme Meter integrációval. Hát nem
Ugyanis a probléma az, hogy a szolgáltató (EON) olyan üzenetet küld (karaktert), a 0-0:96.13.0 OBIS kód alatt, amit nem tud feldolgozni a DSMR parser, így az összes szenzor értékem unknown.
Jelenleg most egyszerű telnet protokollon (telnet <IP cim>:23) ki tudom olvasni az értékeket, de még nincs HA alá integrálva. -
Blackmate
senior tag
Létezik olyan kész elektronika, amely hőmérséklet függvényében ki/be kapcsol egy ventilátort, esetleg fordulatszámot szabályoz és mindez integrálható HA alá?
-
Blackmate
senior tag
válasz ratkaics #34937 üzenetére
Nekem is ilyen P1 olvasóm van, de nem tudom beintegrálni HA alá. Én az újabb SlimmeLezer+ vezetékes verziót vettem. Nem ESPHome firmware van rajta. A DSMR Slimme Meter integráció-hoz hozzáadtam, de minden entitás értéke "unknown". Ez van a log-okban:
Logger: dsmr_parser.clients.protocol
Source: /usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py:141
First occurred: May 13, 2022, 9:41:17 AM (9048 occurrences)
Last logged: 2:12:16 PM
disconnected due to exceptionTraceback (most recent call last): File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received self._protocol.data_received(data) File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii") UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1314: ordinal not in range(128)
Logger: homeassistant
Source: /usr/src/homeassistant/homeassistant/runner.py:96
First occurred: May 13, 2022, 9:41:17 AM (9048 occurrences)
Last logged: 2:12:16 PM
Error doing job: Fatal error: protocol.data_received() call failed.Traceback (most recent call last): File "/usr/local/lib/python3.9/asyncio/selector_events.py", line 870, in _read_ready__data_received self._protocol.data_received(data) File "/usr/local/lib/python3.9/site-packages/dsmr_parser/clients/protocol.py", line 124, in data_received telegram = telegram.encode("latin1").decode("ascii") UnicodeDecodeError: 'ascii' codec can't decode byte 0xff in position 1314: ordinal not in range(128)
Az adatokat egyszerűen ki tudom olvasni egy telnet <IP cím> 23 paranccsal és látom is mi a gondja a dsmr_parser-nek: a 0-0:96.13.0 OBIS kódra nem várt karakterek érkeznek.
Neked hogyan működik?
-
Blackmate
senior tag
válasz ratkaics #34944 üzenetére
Ezt az ESPHome-os firmware-t raktad fel úgy, hogy az eredeti fw-es verzió web-es felületén frissítetted? Van opció visszatérni a régire?
Ha megosztod a kódot, az nekem hasznos és lehet másnak is. -
Blackmate
senior tag
válasz Fuser és Tsa #34991 üzenetére
Ennek van beltéri kijelzője? Megnéztem a Conrad-os linket, de nem egyértelmű számomra.
-
Blackmate
senior tag
válasz ratkaics #35104 üzenetére
A Huawei-hez kapcsolt fentebb linkelt mérő RS485-ön csatlakozik az inverterhez. Értelemszerűen a mérő teszi a dolgát és mér , viszont az inverterhez Modbuson csatlakozva kiolvasható mindkét információ: mind a termelt, mind pedig a fogyasztási adat a Huawei Solar integrációval.
[ Szerkesztve ]
-
Blackmate
senior tag
"Postaláda szenzorra" van valami jól bevált megoldás? Mindössze annyira gondolok, ha bedobnak egy levelet, akkor jelezzen a HA. Vezetékes megoldástól sem rettenek el, mert kihúztam egy UTP-t a videókaputelefon miatt.
-
Blackmate
senior tag
-
Blackmate
senior tag
válasz Degeczi #39206 üzenetére
A 3 fázisú inverterek 99%-a szimmetrikus termelőként jelenik meg AC oldalon. Tehát az említett 6kW pillanatnyi teljesítményt 2-2-2 kW-ra dobja szét a 3 fázis között.
A valós hibrid és szigetüzemű inverterek (pl. Deye) képesek arra, hogy figyelik a fázisonkénti terhelést és ahova több kell, oda többet "adnak" (pl. 3.0-1.5-1.5 kW). -
Blackmate
senior tag
Köszönöm a javaslatotokat. A Xiaomi-s nyitásérzékelővel sehogy nem sikerült nyitó/záró kontaktust kicsikarni. Viszont találtam egy "mezei" nyitásérzékelőt és kibontottam belőle a reed relét. Azt odaraktam kialakított rés jobb oldalába - ahol a százados, ezredes m3 forgótárcsák vannak -, de az sem jelzett semmire. Multiméter szakadásvizsgálatra meg sem nyikkant a COM - N.C. lábán. (a "mezei" nyitásérzékelőt leteszteltem a saját mágnesével: gyönyörűen működött)
Na mármost az az aggályom, ha innen megrendelném csak a szenzort, azt mi garantálja, hogy működni is fog? https://webshop.geckollect.com/itron
Nem mellesleg, csak én gondolom túlórázottnak 9900 .- ért egy 3D nyomtatott kis dobozt meg reed relét?
Ekkora különbségek lennének a reed relék érzékenységei között?
-
Blackmate
senior tag
Ha egy SonOff S26TPF-DE -re Tasmotát rakok, akkor az onnantól eWelink app nem ismeri fel, jól gondolom?
-
Blackmate
senior tag
Ha már annyire szóba jött: mi legjobb módja Home Assistant futtatásának virtualizált környezetben?
Mondjuk egy Proxmox + KVM-nél van jelenleg jobb megoldás?
Mi az esetleges hátránya? -
Blackmate
senior tag
válasz LouiS22 #40743 üzenetére
Azt megértem, hogy a natív HAOS a legtisztább játék, de szvsz a mai hardverek teljesítményét vétek elpazarolni csak Home Assistant futtatására. Még egy NUC is overkill.
A fenti #40735 hsz-em felett valószínű átsiklottatok, de pont emiatt is kérdeztem, hogy milyen hátrány származik abból, hogy "hagyományos" PC-re, szerveren (nem Syno, Asustor, stb...) futtat valaki egy támogatott supervised HA-t?
-
Blackmate
senior tag
válasz ViZion #40763 üzenetére
S hogy lesz kivitelezve? HA supervised? Ha igen milyen hipervisor?
Azért kérdezgetem, mert a 4 éves öreg vasam (Core2 Duo), amin még Ubuntu 18 van gyönyörűen megy: Plex, NAS, torrent, MotionEye, stb... + HA természetesen docker-ben, aminek ugye már annyi. Pontosabban továbbra is fut valamelyik 2022.12.1-es verzión, de nincs tovább frissítés.
Megértem, elfogadom, váltok. Van is újabb vas, de nem akarok elpazarolni egy külön vasat csak a HA-nak, amikor egy RPi 3 erőforrásain is vígan elfut.
-
Blackmate
senior tag
Optitok van? Ha igen milyen fw fut rajta? Azt még nem mertem frissíteni...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Villanyszerelés
- Számtech boltosok memoárjai, azaz amikor kiborulunk...
- Milyen autót vegyek?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Mit tehetsz jogilag, ha átvertek, megkárosítottak a Hardveraprón?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Xbox Series X|S
- Milyen TV-t vegyek?
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest